Vichry zimy - Theon

upraveno 1. února 2014 v Píseň ledu a ohně
Ukázková kapitola z Vichrů zimy (pozor, obsahuje spoilery). Vůbec první ukázku z šestého chystaného dílu Písně ledu a ohně si můžete přečíst v českém překladu díky Arutha2321.

Králi se hněvem dusil hlas. „Jsi horší pirát než Salladhor Saan.“

Theon Greyjoy otevřel oči. Ramena mu hořela a nemohl hýbat rukama. Půl vteřiny se bál, že je zpátky ve své staré cele pod Hrůzovem, že směs vzpomínek, která mu vířila v hlavě, není ničím...

Číst celý článek zde
189111314

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 29. srpna 2012
    Pro pána jeskyně :)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 29. srpna 2012
    Teď jsme se setřenkou koukaly na pohádku a tam byl černokněžník Zlosos :D Viděly jsme jen konec a bylo to pěkný peklo.
  • upraveno 2. září 2012
    Pecan napsal(a):

K původu Jona - nečetl jsem všechny příspěvky, ale Jonův původ byl vysvětlen v Tanci v Davosově kapitole, docela pochopitelně. Zajímavé, že se to tady neřešilo (nebo jsem to přehlédl)

Sám Eddard prohlásil že matkou Jona Sněha je Wylla. Když se Arya bavila s Edrikem Daynem z Hvězdopadu, vazalem Dornů, tak ten prohlásil že jsou s Jonem mléční bratři a jejich kojnou byla Wylla. Pokud to tedy není ta samá žena jako dcera převozníka tak je tu malý rozpor. K tomu navíc Lyana měla zemřít kdesi v Dornských horách.
    Snad je to vše.
  • upraveno 3. září 2012
    Lord Eddard byl taková západozemská celebrita. Je jasné, že když se zjevil doma s harantem, lidi začali spekulovat, kde ho vzal a v podezření byla každá sukně, kterou potkal. Spíš se divím, že nikoho nenapadlo to, co většinu čtenářů, že by mohl být Jon synem Lyanny. Na druhou stranu oni nevědí nic o krvavém loži a slibu...
  • upraveno 3. září 2012
    Když Eddard prohlásil Jona svým bastardem tak to tak bylo, hotovo a nikoho nenapadlo o tom pochybovat a bylo to dokonce považováno za minimálně neuctivé, a tuto pravdu potvrdil i Malíček při rozhovoru se Sansou.
  • upraveno 5. září 2012
    flanker.27 napsal(a):

xyz napsal(a):

svoa00 napsal(a):

Je zvláštní, kolik lidí si Jona tak moc přeje jako pána Zimohradu... když vědí, že většina jeho sourozenců, z toho dva bratři, ještě žijí, a pravděpodobně je rodově vzato Targaryen (a i v tom případě je chudák Jon pořád bastard). Ten Jonův příběh má IMHO úplně jiný smysl, než aby z něj Martin přes všechnu původní nepravděpodobnost udělal lorda Starka.

Jaktože je rodově Targaryen....to mi nějak uniklo, ikdyž jsem to četla až do konce Tance...??
    Absolutně nejprovařenější teorie Jonova původu: Otec Rhaegar, matka Lyanna (ať již je dítětem násilí či lásky).
    pokud si to dobře pamatuju tak je synem nějaké urozené ženy z jihu která spáchala sebevraždu
  • upraveno 5. září 2012
    Anonym napsal(a):

pokud si to dobře pamatuju tak je synem nějaké urozené ženy z jihu která spáchala sebevraždu

Ašara (pravděpodobně) není Jonova matka.
  • upraveno 6. září 2012
    Když Eddard prohlásil Jona svým bastardem tak to tak bylo, hotovo a nikoho nenapadlo o tom pochybovat a bylo to dokonce považováno za minimálně neuctivé, a tuto pravdu potvrdil i Malíček při rozhovoru se Sansou.
    Tak já jsem si taky nepředstavovala, že někdo založí Západozemský hrom a na titul dát srovnávací fotku Lyanny a Jona s titulkem "Tajemství Eddarda Starka odhaleno: Nede, tys nám lhal!" Kde se od dobře informovaného zdroje, který si nepřál být jmenován (honorář vyplaťte na jozin_z_bazin_sr@strazusedevody.com), dozvíme, že Ned vlezl do věže, tam ležela jeho sestra na krvavém loži, on jí něco slíbil a hup, kde se vzal u se vzal, měl novorozence. Služebníci ze Zimohradu potvrdili, že lord Eddard je na původ Jona extrémně citlivý a jakékoliv spekulace přísně trestá. Odpovědět odmítl dokonce i své manželce. "Vypadněte z mého baráku, hyeny vlezlý," řekla nám k tomu lady Catelyn. Náš zdroj vyvrátil spekulace o tom, že by matkou jona Sněha mohla být lady Ašara Dayne, která spáchala sebevraždu. "Ašara měla holčičku," uvedl zdroj blízký Hvězdopadu (honorář poslán na účet vzdycky_sef_kralovske_gardy@kralovny_jsou_lepsi.cz)" "Vypadněte z mého baráku, hyeny vlezlý," řekl nám k tomu Gerold Dayne.

Spíš jsem si myslela, že lidi drbou v soukromí. Prostě si o tom povídají, spekulují, co taky mají dělat. Zimní večery jsou dlouhé...
  • upraveno 6. září 2012
    :D
    Hyeny vlezlý... xD
  • upraveno 13. září 2012
    Tyna napsal(a):

Tak já jsem si taky nepředstavovala, že někdo založí Západozemský hrom a na titul dát srovnávací fotku Lyanny a Jona s titulkem "Tajemství Eddarda Starka odhaleno: Nede, tys nám lhal!" Kde se od dobře informovaného zdroje, který si nepřál být jmenován (honorář vyplaťte na jozin_z_bazin_sr@strazusedevody.com), dozvíme, že Ned vlezl do věže, tam ležela jeho sestra na krvavém loži, on jí něco slíbil a hup, kde se vzal u se vzal, měl novorozence. Služebníci ze Zimohradu potvrdili, že lord Eddard je na původ Jona extrémně citlivý a jakékoliv spekulace přísně trestá. Odpovědět odmítl dokonce i své manželce. "Vypadněte z mého baráku, hyeny vlezlý," řekla nám k tomu lady Catelyn. Náš zdroj vyvrátil spekulace o tom, že by matkou jona Sněha mohla být lady Ašara Dayne, která spáchala sebevraždu. "Ašara měla holčičku," uvedl zdroj blízký Hvězdopadu (honorář poslán na účet vzdycky_sef_kralovske_gardy@kralovny_jsou_lepsi.cz)" "Vypadněte z mého baráku, hyeny vlezlý," řekl nám k tomu Gerold Dayne.

Spíš jsem si myslela, že lidi drbou v soukromí. Prostě si o tom povídají, spekulují, co taky mají dělat. Zimní večery jsou dlouhé...
    Lidé možná drbou a spekulují, ale pokud, jak to říkal král Robert, čestný Lord Eddard prohlásil Jona svým bastardem tak se na Jona nikdo jinak než jako na bastarda nepodíval.
    A možná že je úplně zbytečné nad tím spekulovat s ohledem na události ke konci tance.
  • upraveno 13. září 2012
    Hmmm, asi jo. I když stejně... :-)
  • upraveno 15. září 2012
    &A zas sa dostavame k zbožnym prianiam ktore si ľudia milia s teoriami
  • upraveno 16. září 2012
    A zas sa dostavame k zbožnym prianiam ktore si ľudia milia s teoriami
    Jako že si někdo založí Západozemský hrom? Mno, vzhledem k tomu, že by tomu musela předcházet nějaká menší skoková průmyslová revoluce - knihtisk a způsob masové výroby papíru, poladěný hromadnou, alespoň částečnou, alfabetizací obyvatelstva, která je základním předpokladem vzniku bulvárního tisku, to opravdu nepovažuju za moc pravděpodobné. :-)
  • Everett_Young napsal(a):

No oživení hlavně Jona vyváže z přísahy. Jak řekl seriálový Jaime: "Je to jenom do smrti."

no to říká možná v češtině, jinak říká: I'm sure it will be thrilling. And if it's not, it's only for life.

což není úplně to samé, bych řekl. :-) ale část přísahy zní: Neskončí až do mé smrti. takže máš asi pravdu.

• GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    simon: :-| Ja v tom rozdiel nevidím. Anglická verzia hovorí - Je to len na celý život, česká - Je to jenom do smrti. Celý život sa obyčajne končí smrťou.

Ale ja osobne si myslím, že tam nejde o to, aby bol Jon sprostený prísahy. Ja nechcem, aby bol kráľom alebo čosi také, pokojne nech tam Zďuje.
  • No a jaké jsou aktuální spekulace masy, co se Jona týče? Nemyslíte, že je to jen velký a nechutný cliffhanger?
    Je to veľký cliffhanger na rozhúpanie konca Tanca. IMHO to ale neskončí tak tragicky.

GRRM má akýsi algoritmus, že ak je postava v jednom dieli v prdeloviciach, v ďalšom sa jej darí a naopak.

Robb v Strete - skvelý bojovník, ktorý všade vyhral. Búrka - tak zúbožený, že musí prchať pred Lannistermi z juhu, musí brániť Sever pred Ironmenmi a musí sa "klaňať" Freyom.

Stannis v Strete - hrôza, ktorej sa Cersei bojí Búrka - hafko so stiahnutým chvostom.

A najlepšie výkyvy má Dany

Dany v Hre - oživí drakov, och, všetci ju už vidíme ako kope Joffreyho do zadku. Stret - skapína v pustatine. Búrka - jedno dobytie za druhým. Tanec - skapína v otrokárskom meste.

Tyrion v Strete - skvelý to manipulátor, má viac mužov než Cersei (ako v armáde, nie v posteli, tam Cersei neprekoná nikto). Búrka - chudácky to trpajzlík, čo ho idú popraviť. Tanec - síce nie až tak pozitívne, ale na dobrej ceste. A minimálne na začiatku sa dobre najedol.

Otázka znie - bol na tom Jon v Tanci dobre, že môže byť aj horšie, alebo na tom bol totálne zle a teraz všetkým nakope rite?
  • No bojím bojím:) Přece jen ale doufám, že Jon, Danny a Tyrion a možná i pár dalších jsou opravdu main charaktery, které snad není možné takhle potupně odpravit přinejmenším dvě knihy před koncem, když mají tak solidně rozjetý příběh. To by se blížilo literárnímu kacířství :)
    I když právě tyto skutečnosti, dělají ságu SoFaI tak unikátní a opravdovou.

Zkrátka Jona nám přece nevezmeš ty bídáku :D ...
  • @Morien Ach jo, už zase. Martin je zkušený vypravěč a pravděpodobně ví, že kdyby Jona zabil v té dané chvíli a daným způsobem, byla by ta postava trubka a vlastně dost zbytečná. Martin přece nepíše jenom proto, aby čtenáře za každou cenu vytočil. Druhá věc je, že mohl zabít Neda nebo Robba, protože jejich příběhy dovyprávěl (způsobem, jakým chtěl, ať se nám to líbí nebo ne - prostě mají hotový dějový oblouk), což ale pro Jona neplatí - pokud právě nechce jenom čtenáře trolovat, což si nemyslím. Za třetí - Jon by umřel ve své kapitole, což se POV postavě kromě prologů a epilogů nikdy nestalo. Za čtvrté - ten způsob, jak by se to stalo, je popsaný příliš chladně a když Martin zabíjí kladnou postavu, tak to nikdy takhle chladně popsané není.

Vidím to tak, že Jon spíš bude jenom další z mnoha postav považovaných čtenáři nějakou dobu za mrtvé.
  • A může za to editorka, která mu plánovaný Tanec záměrně zkrátila.
  • upraveno 22. listopadu 2012
    alek napsal(a):

A může za to editorka, která mu plánovaný Tanec záměrně zkrátila.

Nedivím se, i tak je to slušná bible. Pokud ale kapitoly proškrtávala a některé doporučila vynechat, tak na finálním produktu její práce není moc vidět. Hlavně ve mě zanechává hořkou pachuť, že se tam stejně jako v Hostině neudálo nic zásadního a konec je jenom o něco málo uspokojivější. Ke konci Hry umře postava, u které byste to neočekávali, a narodí draci, na konci Střetu je vypálený Zimohrad a odehraje se bitva u Černovody, závěr Bouře je napěchovaný událostmi. Závěry Hostiny i Tance jsou proti tomu takové plytké.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 22. listopadu 2012
    Konec Tance mi od Martina přijde hlavně jako podráždění fanoušků, kteří se nemůžou dočkat a moc spekulují. Dva ze tří předpokládáných hlav draka č.2-3 mrtví, resp. umírající. Něco jako kopnutí do fanouška "moc mě neser nebo uvidíš."
    Ale vůbec nejvíc by mě rozesmálo, kdyby tou první hlavou draka nebyla Daenerys. Kdyby před koncem ságy umřela, aby připravené draky předala svému synovci, který opravdu ovládne Západozemí a obnoví rod Targaryenů svatbou s dornskou princezničkou. Ne že by se mi ta varianta v konečném součtu líbila.

Co se smrti Jona týče, tak se mi nelíbí varianta, že ho Melisandra oživí :o(
    Ale dobrý postřeh měl jeden uživatel na lapu: " Ovšem pokud si tu pasáž přečteš opravdu pozorně, tak Bowen Marsh brečí a Jono rány kouří. No a AA/PTWP se zrodí z kouře a slz :-) "

Závěry Hostiny i Tance jsou proti tomu takové plytké.
    Za což může hlavně IMHO rozdělení takhle pitomým způsobem. Tanec už měl zakončení slušnější, i když zdaleka ne tak dobré jako Hra nebo Bouře.
    , má viac mužov než Cersei (ako v armáde, nie v posteli, tam Cersei neprekoná nikto).
    Vážně nikdo?
    alek napsal(a):

A může za to editorka, která mu plánovaný Tanec záměrně zkrátila.

A IMHO to skrátila na tom správnom mieste. Kniha by sa mala končiť aspoň jedným dobrým cliffhangerom a ak je ich viac, tým lepšie.

Ako hovorí svoa, GRRM sa rád zabáva na tom, ako sa niektoré vraždy čitateľom nepáčia a niekedy by som povedal, že sa mu aj páči, ako sa stáva úspešným killerom postáv, ale je to profesionál, ktorý pozná svoje hranice a kvôli nejakej "úchylke" by neprznil svoj príbeh. Opätovne, ako povedala svoa, postava umiera väčšnou mimo POV. Jasné, sú desivé predsmrtné myšlienky agónie, ale viac ti trhá srdce, Catlynin opis smútku, beznádeje. Ako iné postavy vidia tú smrť. V Prológu a Epilógu sú zväčša postavy, ktoré nie sú tak dejovo podstatné, že musíš prežívať niečo silne emočné pri ich skone. Síce Kevan bol mierne silnejší, ale IMHO rozdiel s niektorými inými postavami.
    svoa: It's always darkest before the Dawn
    Nevada
    1. No, mne by sa páčila varianta, že Dany je jedna z hláv draka. Mám rád špekulácie, ale zas ak aj v príbehu je niečo jasné od začiatku a je to pravda, stále to má svoje čaro. Aegon je taká rýchlovzatá prvoplánová postava. Keď ste ho tu spomínali, povedal som si "Veď je to zaujímavý námet, mne by sa Aegon ako vládca páčil", ale keď som si prečítal Tanec, vytvorila sa u mňa akási nechuť k tej postave z hľadiska účelu (čo sa týka sympatií je Aegon v pohode).

2. O tejto teórií som ešte nepočul. Síce držím palce ako Azorovi Branovi, ale ten postreh je dosť zaujímavý.

3. No tak Margaery si asi vzala do hlavy, že prekoná Cersei vo všetkom a potom sú tu ešte devy z nevestincov... Ale tie aspoň nie sú urodzeného pôvodu...
  • Hlavně název 'Tanec s draky' naznačoval, že se bude něco dít kolem Daenerys. :wall:
    IMHO bude Aegon chvíli králem (hadrový drak uprostřed jásajícího davu), pak přiletí nakvašená Dany a bude druhá civilní válka mezi Targaryeny (Dance of the Dragons 2.0)... Pravděpodobně se zabijou navzájem :-?
    Mezitím bude oživený Jon zachraňovat Západozemí zadek na Zdi...
  • sveva napsal(a):

... Pravděpodobně se zabijou navzájem :-? ...

Juchů!!!
    (Příznivci prominou, ale Daenerys na trůnu mi nepřijde jako dobrý nápad a Aegon je podle mě falešný a příliš "dokonalý" na to, aby si tam sedl natrvalo.)
    sveva: No vlastne Quentyn si celkom dobre zatancoval a prakticky aj Dany a ten väčší Tanec sa evidentne pripravuje v táboroch pred Meereenom.

A niekde bolo spomínané, že akoby sa tá história opakovala (alebo sa mi len zdalo, že to hovorili?). A teda je celkom možné, že aj Tanec drakov bude súčasť toho, čo sa bude opakovať.
  • @Branislav_Gepeto Nevím, nevím, jestli by se tomu dalo říkat Tanec draků...
    Dany: Já mám tři draky, armádu Neposkvrněných/Dothraků/vycvičených osvobozených otroků (Nehodící se škrtněte dle očekávané životnosti.) a vezmu si, co je mé ohněm a krví!!
    "A Ego": Ehm, tetičko... Nemohli bychom zůstat u té krve...?
    Miss: Samozrejme to beriem za predpokladu, že Aegon je skutočne Tardži.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.