Vichry zimy - Theon
Ukázková kapitola z Vichrů zimy (pozor, obsahuje spoilery). Vůbec první ukázku z šestého chystaného dílu Písně ledu a ohně si můžete přečíst v českém překladu díky Arutha2321.
Králi se hněvem dusil hlas. „Jsi horší pirát než Salladhor Saan.“
Theon Greyjoy otevřel oči. Ramena mu hořela a nemohl hýbat rukama. Půl vteřiny se bál, že je zpátky ve své staré cele pod Hrůzovem, že směs vzpomínek, která mu vířila v hlavě, není ničím...
Číst celý článek zde
Králi se hněvem dusil hlas. „Jsi horší pirát než Salladhor Saan.“
Theon Greyjoy otevřel oči. Ramena mu hořela a nemohl hýbat rukama. Půl vteřiny se bál, že je zpátky ve své staré cele pod Hrůzovem, že směs vzpomínek, která mu vířila v hlavě, není ničím...
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Snad je to vše.
Spíš jsem si myslela, že lidi drbou v soukromí. Prostě si o tom povídají, spekulují, co taky mají dělat. Zimní večery jsou dlouhé...
Hyeny vlezlý... xD
A možná že je úplně zbytečné nad tím spekulovat s ohledem na události ke konci tance.
což není úplně to samé, bych řekl. :-) ale část přísahy zní: Neskončí až do mé smrti. takže máš asi pravdu.
Ale ja osobne si myslím, že tam nejde o to, aby bol Jon sprostený prísahy. Ja nechcem, aby bol kráľom alebo čosi také, pokojne nech tam Zďuje.
GRRM má akýsi algoritmus, že ak je postava v jednom dieli v prdeloviciach, v ďalšom sa jej darí a naopak.
Robb v Strete - skvelý bojovník, ktorý všade vyhral. Búrka - tak zúbožený, že musí prchať pred Lannistermi z juhu, musí brániť Sever pred Ironmenmi a musí sa "klaňať" Freyom.
Stannis v Strete - hrôza, ktorej sa Cersei bojí Búrka - hafko so stiahnutým chvostom.
A najlepšie výkyvy má Dany
Dany v Hre - oživí drakov, och, všetci ju už vidíme ako kope Joffreyho do zadku. Stret - skapína v pustatine. Búrka - jedno dobytie za druhým. Tanec - skapína v otrokárskom meste.
Tyrion v Strete - skvelý to manipulátor, má viac mužov než Cersei (ako v armáde, nie v posteli, tam Cersei neprekoná nikto). Búrka - chudácky to trpajzlík, čo ho idú popraviť. Tanec - síce nie až tak pozitívne, ale na dobrej ceste. A minimálne na začiatku sa dobre najedol.
Otázka znie - bol na tom Jon v Tanci dobre, že môže byť aj horšie, alebo na tom bol totálne zle a teraz všetkým nakope rite?
I když právě tyto skutečnosti, dělají ságu SoFaI tak unikátní a opravdovou.
Zkrátka Jona nám přece nevezmeš ty bídáku :D ...
Vidím to tak, že Jon spíš bude jenom další z mnoha postav považovaných čtenáři nějakou dobu za mrtvé.
Ale vůbec nejvíc by mě rozesmálo, kdyby tou první hlavou draka nebyla Daenerys. Kdyby před koncem ságy umřela, aby připravené draky předala svému synovci, který opravdu ovládne Západozemí a obnoví rod Targaryenů svatbou s dornskou princezničkou. Ne že by se mi ta varianta v konečném součtu líbila.
Co se smrti Jona týče, tak se mi nelíbí varianta, že ho Melisandra oživí :o(
Ale dobrý postřeh měl jeden uživatel na lapu: " Ovšem pokud si tu pasáž přečteš opravdu pozorně, tak Bowen Marsh brečí a Jono rány kouří. No a AA/PTWP se zrodí z kouře a slz :-) "
Za což může hlavně IMHO rozdělení takhle pitomým způsobem. Tanec už měl zakončení slušnější, i když zdaleka ne tak dobré jako Hra nebo Bouře. Vážně nikdo?
Ako hovorí svoa, GRRM sa rád zabáva na tom, ako sa niektoré vraždy čitateľom nepáčia a niekedy by som povedal, že sa mu aj páči, ako sa stáva úspešným killerom postáv, ale je to profesionál, ktorý pozná svoje hranice a kvôli nejakej "úchylke" by neprznil svoj príbeh. Opätovne, ako povedala svoa, postava umiera väčšnou mimo POV. Jasné, sú desivé predsmrtné myšlienky agónie, ale viac ti trhá srdce, Catlynin opis smútku, beznádeje. Ako iné postavy vidia tú smrť. V Prológu a Epilógu sú zväčša postavy, ktoré nie sú tak dejovo podstatné, že musíš prežívať niečo silne emočné pri ich skone. Síce Kevan bol mierne silnejší, ale IMHO rozdiel s niektorými inými postavami.
1. No, mne by sa páčila varianta, že Dany je jedna z hláv draka. Mám rád špekulácie, ale zas ak aj v príbehu je niečo jasné od začiatku a je to pravda, stále to má svoje čaro. Aegon je taká rýchlovzatá prvoplánová postava. Keď ste ho tu spomínali, povedal som si "Veď je to zaujímavý námet, mne by sa Aegon ako vládca páčil", ale keď som si prečítal Tanec, vytvorila sa u mňa akási nechuť k tej postave z hľadiska účelu (čo sa týka sympatií je Aegon v pohode).
2. O tejto teórií som ešte nepočul. Síce držím palce ako Azorovi Branovi, ale ten postreh je dosť zaujímavý.
3. No tak Margaery si asi vzala do hlavy, že prekoná Cersei vo všetkom a potom sú tu ešte devy z nevestincov... Ale tie aspoň nie sú urodzeného pôvodu...
IMHO bude Aegon chvíli králem (hadrový drak uprostřed jásajícího davu), pak přiletí nakvašená Dany a bude druhá civilní válka mezi Targaryeny (Dance of the Dragons 2.0)... Pravděpodobně se zabijou navzájem :-?
Mezitím bude oživený Jon zachraňovat Západozemí zadek na Zdi...
(Příznivci prominou, ale Daenerys na trůnu mi nepřijde jako dobrý nápad a Aegon je podle mě falešný a příliš "dokonalý" na to, aby si tam sedl natrvalo.)
A niekde bolo spomínané, že akoby sa tá história opakovala (alebo sa mi len zdalo, že to hovorili?). A teda je celkom možné, že aj Tanec drakov bude súčasť toho, čo sa bude opakovať.
Dany: Já mám tři draky, armádu Neposkvrněných/Dothraků/vycvičených osvobozených otroků (Nehodící se škrtněte dle očekávané životnosti.) a vezmu si, co je mé ohněm a krví!!
"A Ego": Ehm, tetičko... Nemohli bychom zůstat u té krve...?