!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1119120122124125243

Komentáře

• @JoffreyWater Martin ho prostě potřeboval odstranit.
  • Ja si skôr myslím že Syrio proste nebol cvičený bojovať s mečom, ktorý používali Západozemci. Zároveň keby sa Syrio zohol po meč a znova zaujal postoj tak by sa Trant celý čas len pozeral? :/
  • Takže první šermíř braavosu, který pořád mele o tom "být mrštný jako kočka, rychlý jako tohle zvíře, silný jako tohle..." nedokáže obětovat vteřinu na to sebrat ze země jeden meč? Určitě by to dokázal. A rozhodně by bylo lepší použít meč s kterým nejsem zvyklý zacházet než kus dřeva. A stejně pochybuju že by s ním neuměl zacházet.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    JoffreyWater napsal(a):

Nikdy jsem si nevšiml že by si v sáze někdo někdy dělal hlavu s nějakým právoplatným nárokem. A myslím, že lidi budou následovat sestru následovníka která má tři draky než údajně znovuzrozeného Rhaegarova syna. A vůbec, Aegona museli schovávat a učit vládnout už hodně dlouho, proč by to dělali když už jednoho mužského následníka měli (Viseryse)? Když už měli 2 Targaryeny kteří mohli obnovit dračí rod, proč by si někde schovávali nějakého rádoby Targaryena?

Viserys s Daenerys byli na odvrácení pozornosti. A proč by schovávali Blackfyrea? Protože jestli je to Mopatisův syn, tak skrz něj magistr i jeho vypečený ptáček Varys ovládnou celé Západozemí. Že se Daenerys podařilo oživit draky, to jim udělalo čáru přes rozpočet. I proto změnili plány a poslali "Aegona" za ní. Ale u toho jim zase rozkopal bábovičky Tyrion.
  • @Nevada Co vlastně vůbec nasvědčuje tomu že je Aegon Blackfyre/Mopatisův syn?
  • Ano urobil by 2 saltá piuretu otočku s doskokom na jednu nohu lebo druhá by bola pod mečom ktorý by kopol Trantovido krku...
    Neviem šermoval si už niekedy s reálnymi mečmi? Ak by aj nejaký meč bol blízko pri nom, a nebol by zľahnutý telom tak zohnúť sa a podvihnúť taký ťažký meč a dostať sa do postoja z ktorého sa dá braniť alebo útočiť niečo trvá... a určite nie sekundu.
    Trant nebol ani taký hlúpy ani taky čestný aby to jeho zohnutie a natiahnutie sa po meči nevyužil..
  • JoeGyry napsal(a):

Ano urobil by 2 saltá piuretu otočku s doskokom na jednu nohu lebo druhá by bola pod mečom ktorý by kopol Trantovido krku...
    Neviem šermoval si už niekedy s reálnymi mečmi? Ak by aj nejaký meč bol blízko pri nom, a nebol by zľahnutý telom tak zohnúť sa a podvihnúť taký ťažký meč a dostať sa do postoja z ktorého sa dá braniť alebo útočiť niečo trvá... a určite nie sekundu.
    Trant nebol ani taký hlúpy ani taky čestný aby to jeho zohnutie a natiahnutie sa po meči nevyužil..

Nevím, prostě mi přijde zvláštní že dokáže zneškodnit několik zlatých plášťů s dřevěným mečem a nedokáže si od nějakého z nich vzít meč. Syrio už musel projít stovkou bojů a určitě by si našel způsob jak si nějaký ten meč vzít. Prostě mi přijde že tohle Autor tak trochu nedomyslel.

JoffreyWater napsal(a):

Co vlastně vůbec nasvědčuje tomu že je Aegon Blackfyre/Mopatisův syn?

viz
    Nevada napsal(a):

Naposled se to probíralo v diskuzi http://www.icefire.cz/forum/discussion/51610/draci-dynastie-urozeni-bastardi-aegona-iv-ice-fire/p1 (až příspěvky pod obrázky) a probíralo se to několikrát určitě i v téhle diskuzi.

• @Petr489 @JoeGyry má pravdu, barva očí se většinou ustaluje až po půl roce. U vlasů to trvá ještě déle, obzvlášť když po narození někter dítko vlasy téměř nemá. :-)
    brbr napsal(a):

má pravdu, barva očí se většinou ustaluje až po půl roce. U vlasů to trvá ještě déle, obzvlášť když po narození někter dítko vlasy téměř nemá. :-)

Což Martin prostě v klidu ignoruje. Podobně jako zákony genetiky a hafl dalších věcí ;)
  • Tak nějak začínám chápat proč je o tom většina z vás tak přesvědčená, nějak jsem zapomněl na to že GC podporovala hlavně Blackfyry. Ale tak pořád je to nepotvrzená teorie, a jedna z těch kterým se mi nechce věřit. Ale uznávám, je tu možnost že to je Blackfyre, ale doufám že ne, protože by to vyvracelo jednu mojí teorii které jsem nějaký čas věřil.
  • Všetci stále prízvukujú, že drak má tri hlavy. Možno Varis a Ilirio plánovali Viserisa, Dany a Aegona. Veď mali tri vajcia pre troch "pravých" následníkov - troch jazdcov.
    A že Dany vydali za Khala? No veď vo vhodnej chvíli mohol zomrieť a Dany by sa vydala za brata alebo synovca kôly zabezpečeniu následník s čistou krvou.
    Plán čo nevyšiel a oni museli improvizovať. Jednoducho mali viac "želiezok v ohni". Mňa skôr zaujíma motív pre ktorý sa snažia udržať Targarienov na tróne. Čo z toho budú mať oni dvaja?
  • upraveno 18. května 2014
    @brbr @Petr489 @JoeGyry @Nevada Já myslím, že to Martina, stejně jako 95% lidí, ani vůbec nenapadlo. Pokud o tomhle chcete spekulovat, tak Ned stejně neměl na výběr a musel to risknout. Pokud by měl stejně nakonec po půl roce fialové oči, tak ho kdykoliv mohl někam zašantročit a hodit to na Cat, že ho prostě nesnesla. Tohle je slepá ulička.
    Leci napsal(a):

Všetci stále prízvukujú, že drak má tri hlavy. Možno Varis a Ilirio plánovali Viserisa, Dany a Aegona. Veď mali tri vajcia pre troch "pravých" následníkov - troch jazdcov.

Mopatis považoval dračí vejce jen za drahokamy. Nemohl ani ve snu počítat s tím, že se z nich opravdu vylíhnou draci. To byla událost naprosto jedinečná.
    Leci napsal(a):

Mňa skôr zaujíma motív pre ktorý sa snažia udržať Targarienov na tróne. Čo z toho budú mať oni dvaja?

No právě. To je další důvod, proč se věří v to, že Aegon je ve skutečnosti Blackfyre. Protože to by Mopatisovu jednání konečně dávalo smysl.
  • upraveno 18. května 2014
    Mám otázku, když je zima týká se to i svobodných měst a jiných východních oblastí nebo je to střídání léta a zimy pouze záležitost západozemí a na východě je to s podnebím nějak jinak?

Nitpicker napsal(a):

Já myslím, že to Martina, stejně jako 95% lidí, ani vůbec nenapadlo. Pokud o tomhle chcete spekulovat, tak Ned stejně neměl na výběr a musel to risknout. Pokud by měl stejně nakonec po půl roce fialové oči, tak ho kdykoliv mohl někam zašantročit a hodit to na Cat, že ho prostě nesnesla. Tohle je slepá ulička.

Přesně tak.
  • Napadla mě další věc o které debatit, myslíte že ta Danina "zrada pro lásku" bude mít něco společného s Mormontem? Já jsem o tom přesvědčen už od té doby co jsem tam tu věštbu přečetl.
  • pavel napsal(a):

JoffreyWater napsal(a):

Nikdy jsem si nevšiml že by si v sáze někdo někdy dělal hlavu s nějakým právoplatným nárokem. A myslím, že lidi budou následovat sestru následovníka která má tři draky než údajně znovuzrozeného Rhaegarova syna. A vůbec, Aegona museli schovávat a učit vládnout už hodně dlouho, proč by to dělali když už jednoho mužského následníka měli (Viseryse)? Když už měli 2 Targaryeny kteří mohli obnovit dračí rod, proč by si někde schovávali nějakého rádoby Targaryena?

Varys měl prostě víc plánů:
    a)Viserys
    b)Daenerys
    c)Daenerys+Aegon
    d)Aegon

Pokud jde o revoluci/převrat tak se asi vyplatí mít zadní vrátka, už jenom že Viserys je mrtvý.. Kdo ví jak dopadne Dany s Khal Ponem.. nebo jak se jmenoval ten macho konkurent. To už asi nebudou slunce a hvězdy...

No tak budiš, ale jak je možné, že o Aegonovi neměl páru Doran ani Oberyn?
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Petr489 napsal(a):

Doran se chtěl pomstít a měl písemnou dohodu o sňatku jeho cery s Viserisem. Doran tvrdí někde v Hostině, že má stále u dvora přátele. Aby se dozvěděl informaci z jednání malé rady (že má zemřít Myrcela či jak se menuje i s Trystanem při převozu do KP) tipuju, že ten informátor je Varis. No a ten minimálně o Aegonovi věděl a přesto sňatek byl s Viserisem Dany chytře púrovdaly pro armáda Khalla Droga. Takže původní záměr dorne + dothrakové. TEn Aegon tam buď nepasuje nebo to Martin vymyslel až pozdějš.

Pasuje.
    Viserys (v pokrvnej línii za Aegonom) si vezme Arianne a majú Dorne. Dany (žena) si vezme khala a majú Dothrakov. Illyrio im zariadi akú-takú rovnováhu Pentosu a Slobodných miest okrem Braavosu a Volantysu a Qohoru. Aegon (priamy mužský následovník s väčším právom ako Viserys) je ten, čo mal sadnúť na trón. To, že si nemal vziať Arianne nemusí znamenať, že bol vyšachovaný, práve naopak, že Viserys bol len nástroj. Takisto asi nechceli, aby kadekto vedel o Aegonovi, preto s Doranom nemohli uzavrieť Aegon+Arianne dohodu.
    JoffreyWater napsal(a):

A vůbec, Daariův charakter je úplně jiný než ten Jaqenův.

To je predsa pointa ich klanu - meniť si identitu, vzhľad, správanie, život...
    Nie žeby som tej teórií s Daariom veril, len taká technická...
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    JoeGyry napsal(a):

@Gepeto zlý topic, o tomto sa hádate inde :D

Hádka ukončená, do seriálu to nepatrí. Chcel som sem len dať tú zaujímavú informáciu.
    Omilis napsal(a):

Gepeto napsal(a):

Gorgloj sem dával zaujímavý odkaz.Zaujalo ma z toho

GRRM has also said - years ago - that Westeros and Essos (what we've seen of it so far) are in the northern hemisphere.
    Tak to je snad jasné, ne? Na jižní polokouli to asi nebude, když je zima na severu. Ledaže by osa rotace planety byla rovnoběžná s rovinou oběhu planety kolem slunce. Pak by byl jeden pól nakloněn ke slunci více než ten druhý.
    Ešte bola možnosť, že rovník ide skrze KL+- (teda to nebude mať rovnakú astronómiu ako Zem) a Dorne je južná pologuľa a Sever severná. To byzo Sothoryosu a Letných ostrovov robilo len malé odpočky. Takto sa hráme len na polovici sveta a vpodstate celá jedna polovica nám uniká. To je to, čo som chcel vytýčiť.
  • Jaqen je buď ve starém městě a nebo v Braavosu (ten chlápek co školí Aryu). Spíš se přikláním k tomu starému městu.
  • sveva napsal(a):

Henky napsal(a):

Aegon si, tuším, barvil vlasy, ale Blackfyreovci neměli stříbrozlaté vlasy Targaryenů ne,...

Daemon Blackfyre stříbrozlaté vlasy měl, dokonce prý vypadal jako reinkarnace Aegona Dobyvatele. :-) Stejnou barvu vlasů měl minimálně i jeho syn Daemon... o dalších potomcích se toho moc neví. Ten targaryenský vzhled není v Essosu tak výjimečný jako ve Westerosu. Pokud si to dobře pamatuju, tak v Lysu (odkud je i Varys btw :-D) je poměrně dost lidí s modrýma očima a blonďatýma (až stříbrnýma) vlasama...

Ahaaa, tak jsem si to špatně zapamatoval, ale co takhle, kdyby to byl potomek Bittersteela? To by taky klidně mohl být :-k
  • upraveno 19. května 2014
    @JoffreyWater To mě napadlo po přečtení třetí knihy, že je to Jorah, ale po Tanci si myslím, že to bude Selmy.
    Dany chtěla udržet město v míru a on nakonec místo ní vstoupí do války. Udělá to pro ni jako svou královnu z lásky, ale Dany to tak nepochopý.
  • @Baron Ta láska taky nemusí znamenat lásku k fyzické osobě, ale může to být nějaký jiný druh lásky. Třeba láska k vlasti nebo tak něco. Uvidíme.
  • Čakajú nás ešte dve knihy. Prečo si myslíte že tie zrady sa už museli stať? A čo ak pre lásku zradí niekto niekoho iného a nie Dany, ale jej sa ten čin v konečnom dôsledku dotkne najviac?
  • upraveno 20. května 2014
    Leci napsal(a):

Čakajú nás ešte dve knihy. Prečo si myslíte že tie zrady sa už museli stať? A čo ak pre lásku zradí niekto niekoho iného a nie Dany, ale jej sa ten čin v konečnom dôsledku dotkne najviac?

Však já netvrdim že už se staly, jenom jsem uvažoval že ve zradě pro lásku bude figurovat Mormont.
  • Mám otázku ohledně teorie, která tu padla, že Daario je Jaqen.
    Jakým kouzlem ho dosadili na pozici kapitána Druhých synů?
    To odstranili pravého a poté si vzal jeho tvář a zbylí kapitáni to nepoznali? - To proto je tak rychle podrazil? :D
  • @Ashnobe: Souhlasím, že teorie je divná. Ostatně, knižně byl tuším u Stormcrows, ne u Druhých synů.
  • @Jay Asi máš pravdu. Velitelem druhých synů je myslím Ben Plumm.
    Až dočtu Malaz, tak si to znova přečtu, protože Vichrů se jen tak nedočkáme :(
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.