@Aviv Tady ve střední Evropě asi ne, podle mě by v něm muselo být hodně jižanských prvků. Maximálně tak Buchlovice, a i ty bych přiřadila spíš k Vodním zahradám, než Slunečnímu oštěpu.
@brbr Malbork je nejlepší, nejkrásnější a chci se tam jet podívat </p>
Mě to připomínej,... až tady v tom topicu jsem si uvědomil, že mi to dvakrát uteklo - někdy budu muset jet na plachetnici na Mazury autem místo vlaku... @DonPadre: Pražský hrad byl třetí největší v ČSR (po Spišském a Rábí tuším...), celkově máš velké třeba Carcassone atd.
@brbr: Tak i tak - podobně jako Královo přístaviště má velké hradby chránící celé město, tak uvnitř je ještě "Rudá bašta", ale máš pravdu, ten samotný hrad až tak velký asi nebude. Jinak zajímavé srovnání hradů je třeba ZDE,... ale je pravda, že "velikost" lze zkoumat z různých hledisek... (v tomhle směru je skoro otázka, nakolik je náš "Hrad" pořád ještě hradem - celé to je spíše spousta paláců a hradby prakticky žádné...)
Někde jsem četl, že je největší Pražský hrad, jinde, že je větší Malbork. Podle Guinessovky to tak vskutku je, otázka je jak to kdo měří. Zcela určitě je Pražský hrad největším trvale obývaným hradem na světě. (i když v něm nežije český král, ale Zeman s Ovčáčkem čtveráčkem)
Mimochodom keď sme pri tých hradoch čo Vysoká záhrada? Je to hrad alebo zámok? Videl som na internete obrázok, ktorý sa mi veľmi pozdával (viď nižšie)
a ešte
aj popis znie zaujímavo:
I samotná pevnost patří mezi nejatraktivnější hrady v království. Má stupňovité zdi, spoustu nádvoří a kolonád, háje a fontány věčně obklopené zpěváky a hudebníky, často tam také pořádají hostiny či projížďky na řece a pro zábavu může sloužit i slavný labyrint z keřů šípkových růží. V okolí se pak pěstují melouny, broskve a švestky a do nedohledna se všude táhnou růžová pole.
Máme vlastne v "Česko-Slovensku" nejaký zámok, ktorý by sa tomuto popisu podobal?
Komentáře
Maximálně tak Buchlovice, a i ty bych přiřadila spíš k Vodním zahradám, než Slunečnímu oštěpu.
@DonPadre: Pražský hrad byl třetí největší v ČSR (po Spišském a Rábí tuším...), celkově máš velké třeba Carcassone atd.
Ještě jedno Orlí hnízdo, Český Šternberk:
Jinak zajímavé srovnání hradů je třeba ZDE,... ale je pravda, že "velikost" lze zkoumat z různých hledisek... (v tomhle směru je skoro otázka, nakolik je náš "Hrad" pořád ještě hradem - celé to je spíše spousta paláců a hradby prakticky žádné...)
Pražský hrad je větší než ty dva. V Evropě je už větší jen Malbork.
http://web.archive.org/web/20060721043205/http://www.guinnessworldrecords.com/content_pages/record.asp?recordid=50103
EPIC!
"Jede Ned ze Zimohradu, dýja dýja dá..."
a ešte
aj popis znie zaujímavo:
I samotná pevnost patří mezi nejatraktivnější hrady v království. Má stupňovité zdi, spoustu nádvoří a kolonád, háje a fontány věčně obklopené zpěváky a hudebníky, často tam také pořádají hostiny či projížďky na řece a pro zábavu může sloužit i slavný labyrint z keřů šípkových růží. V okolí se pak pěstují melouny, broskve a švestky a do nedohledna se všude táhnou růžová pole.
Máme vlastne v "Česko-Slovensku" nejaký zámok, ktorý by sa tomuto popisu podobal?