Přeskočit na obsah

Útržky z Robertovy rebelie – Jaime III - Ice & Fire

upraveno 23. April 2023 v Povídky
imageÚtržky z Robertovy rebelie – Jaime III - Ice & Fire

JAIME III (napsala: čejka)   Tři muži v bílém, Jaime, Jonothor Darry a Barristan Selmy vyšli na nádvoří před Velkou síní  a postavili se vedle oddílu ozbrojenců připravených k odjezdu. Bylo chladné ráno a divoký vítr rval praporce z jejich … celý článek

Číst celý článek zde

Komentáře

• Tohle by chtělo nějaké ocenění. Je to Jaimeho finální kapitola? Protože pokud jo, tak ej to zatraceně parádní finále. Přituhovalo už minule, ale teď už opravdu dorazila zima a třeskoucí mráz a cynické komentáře pronášeny v duchu se jen tak sypou a jsou trefné. Ano, to Jaime umí, ještě není v takové formĚ jako v dobĚ Písně, ale rozhodně ho v tom jde poznat.
    Rozloučkový dialog jsi trochu zjemnila myslím, že mu to v rámci povídky prospělo a je to klidnĚ možné, protože vzpomínky se časem zkreslují. Takže ano, ono to takhle probĚhnout mohlo. A oproti té krátké vzpomínce jsi krásnĚ rozvedla, jak ani zbytek rytířstav není Aerysem nadšen a princ je takovou slabou útěchou ve službě. Je to hezky popsané uvĚdomění
    No a musím pochválit taky popis pravomocí a příprav. Co Jaime muže a nemuže, kde být nemusí, ale vlastně tam jde, protože tohle zvěřit jinému není dobrý nápad a tak dále... Hezky to zduvodňuje, proč nemohl nic udělat s přípravami ve mĚstě, dodává na frustraci a kontrastuje s tím, když převezme velení nad Rudou baštou (ach, ten moment než zazní svolení). No a taky dobrý nápad s pŘedvoláním kvuli Rossartovi právě když dorazí zpráva a tím pádem jsme při tom, když se kuje železo a on do toho muže přispĚt dobrými připomínkami. Hodnocení připravenosti a nakolik adekvátní jsou Aerysovi výhrady - pěkné.
    Princeznin útĚk sto bodu - jako nápad i co to obnášelo a proč selhalo (později zmizelý Varys je dobrý nápad, protože možná právĚ vyměňuje dĚcka a možná ne a záhada je nadále zachována). A když pak Jaime upřímnĚ čeká, že Tywin bude chtít rukojmé a dá si záležet, aby je zajal, vše do sebe hezky zapadá. Ale jak si vzpomenu, že mu Rhae uložil hlídat je... Opravdu pvedené, opravdu.
    No a pak se Tywin dramaticky vynoří z mlhy, Pycelle argumentuje co muže, Varys je zatracenĚ opatrný a ano, ano, ta slova o rukojmím. Že byl přijat jako urážka otce vĚdĚl, ale že je rukajmí... TeĎ mu to docvaklo a je to horká pilule - Rhaegarova slova, čekání v sálu jako poslušný pes a lovecká trofej, ironie, že musí bránit hrad proti vlastnímu otci a nakonec poslední kapka - věrnost dokáže jen přinesením Tywinovi hlavy, přitom realita nutnosti vyjednávat je zcela opomíjená. Úplně vidím jak je z toho kluk v koncích.
    Deset bodu za ten moment, kdy mládĚ uprostřed virvaru, kterému velí, se zamyslí, co by asi udělali jeho starší kolegové. Tak trocha hledaje usměrnĚní, tak trocha s obavou, zda by zustali puslušni.
    A ten závĚr, kdy se rozhodne vzít vĚci do vlastních rukou, pořeší Rossarta (a že ho teda pořešil, cítít z toho trhání z řetězu, vycěnnĚné zuby a jedovatost) a cestou k trunu přemítá nad krví na meči a kováním meče a rozhodne se, že nebude rukojmím a cnost poslušnosti nechá být v prospĚch toho, v čem spíš vidí smysl. Tak trocha sup, který se pŘipojil k trhání kořisti, tak trocha vězeň trhající řetězy a kluk vstupující do dospělosti a tak trocha i ten rytíř, ano, i to. Jde čelit věcem a jde do toho rozhodně. KromĚ toho, že nenchá tisíce lidí zemřít v ohni.
    Bylo to napínavé, protože ikdyž víme, jak to dopadne, tak jsem trnula o toho hledání Rossarta a Varyse a jak je ne a ne vyčenichat a pak Rossarta jen náhodou. Jak ještĚ zbívají dva a proto musí jednat rychle. Ten spěch tomu přidává na dramatickosti. ScénĚ i jeho rozhodování, co udělat a jak se vnímat.

Prostě když se umí, tak se umí. Možná ještě později zmíním nĚjakou drobnost, co se mi líbila.
  • upraveno 12. April 2023
    @Aviv
    Děkuju Ti za krásný a podrobný komentář. Jsi úžasná, že si všímáš každého detailu a ještě si dáš práci s tím ho rozebrat a ukázat v souvislostech.
    Je to třetí a a opravdu asi i poslední povídka o Jaimem. Eliin útěk jsem přidala, protože si mi zdál logický. Každá žena by přece chtěla zachránit aspoň svoje děti. No a Varys, který díky ptáčkům věděl skoro o všem, se tvářil, že hraje pro krále, ale ve skutečnosti už určitě plánoval, jak se zařídí v případě jeho pádu. Ať je Connigtonův Aegon VI. pravý nebo falešný, byla to tehdy pro Varyse krásná příležitost dostat do rukou budoucího krále. Samozřejmě pokud k výměně dětí došlo, Elia nebo aspoň chůva to musely poznat. Ale v takové situaci by Elia asi dala svoje dítě každému, kdo by ho mohl zachránit - dokonce i pochybnému Varysovi. No a jen tak mimochodem - mám pocit, že při psaní prvního dílu ještě Martin nad touhle částí zápletky neuvažoval a dalšího uchazeče o trůn si doplnil kvůli příběhu až v Tanci.
    Pokud jde o popis Jaimeho povahy, zvlášť ze začátku jsem se snažila vycházet z jeho vlastní vzpomínky, kdy se porovnával s Lorasem. Jaime navíc nepatří k čistě dokonalým hrdinům, jinak by nikdy nemohl lehkomyslně shodit z věže Brana. (O to je zajímavější.) A tady mi přišlo zvlášť důležité jeho závěrečné rozhodnutí. Nenechal Horu nebo někoho jiného z lannisterských vojáků zabít krále - udělal to sám. Vzal na sebe tu odpovědnost v časové tísni, kdy tím králi zabránil dát rozkaz ostatním pyromancerům, a ve stylu svého rodu zároveň vyřešil dluh. Na druhou stranu je to ovšem zásadní porušení přísahy, která měla být součástí jeho samotného. Opravdu už měl pak gardu opustit, i když svou roli v ní určitě bude ještě mít.
    Ještě bych chtěla i tady upřesnit detail s pobočníkovým řetězem, který jsme s Aviv řešily mimo fórum. Za Roberta a později byl ten řetěz z ručiček, jak si možná vzpomínáte, zlatý. Tady jsem nahodila stříbro a po delším váhání jsem ho tam nakonec nechala. Aerys měl totiž rád, když mohl ukázat svou nadřazenost a to se mohlo projevit i ve výběru materiálu pro odznak jeho zástupce.
  • upraveno 28. April 2023
    Navštívila som wiki a tam písalo, že pobočníci si môžu navrhnúť vlastné. Boli už spony, reťaze aj brošne, železo, striebro aj zlato, konkrétne pri tej spone striebro.
  • Pěkně rozebraná událost a jak ji Jaime prožíval. Oceňuju všechny ty detaily ohledně dalších postav. Jak už tu zaznělo, Jaimeho sarkastické komentáře se už začínají projevovat :D Trochu mě mrzí, že neuvidíme tu asasínskou chvíli, ale chápu, proč bylo vhodné to ukončit právě před ní. Další kapitola bude Ned a jak vidí Jaimeho na trůnu?
  • upraveno 14. April 2023
    @Aviv
    Díky za upřesnění 8-)

@svoa00
    svoa00 napsal(a):

Trochu mě mrzí, že neuvidíme tu asasínskou chvíli, ale chápu, proč bylo vhodné to ukončit právě před ní.

Právě, působí to trochu nedokončeně. Tu navazující kralovraždu už ovšem dost podrobně popsal Martin a do takových věcí mu většinou radši nejdu. Výjimka je tentokrát ta úvodní scéna s Rhaegarem, kterou jsem ale nutně potřebovala.
    svoa00 napsal(a):

Další kapitola bude Ned a jak vidí Jaimeho na trůnu?

Ned by se tam velice hodil, máš pravdu. Jenže poznámek a nápadů k případným dalším kapitolám mám zatím ještě moc málo a hlavně bych teď chtěla dodělat jiný příběh - s jinou hlavní postavou a časově mimo rebelii. Tak podle toho, jak se potom zadaří ;-)
  • Delší dobu jsem tu teď nebyl a když jsem si dnes konečně našel čas... Ach, jak mé srdce nadšeně zaplesalo, když jsem uviděl novou povídku od tebe, Čejko :)

Třetí část našeho milého Lannistera je opravdu úchvatná povídka. Jaime je i v Písni jedna z mých nejoblíbenějších POV postav a zde je krásně zachycen jeho charakter, ačkoliv samozřejmě ještě není zdaleka tak cynický jako jeho starší verze. Líbí se mi jeho přemýšlení a náhled na věc a musím říct, že v kontextu všech událostí chápu, proč nakonec udělal to, co udělal. Chápal jsem to tedy i dříve, ale tvá povídka krásně doplnila drobné detaily a jeho jednání je ještě více akceptovatelné. Mám rád i tvé popisování Aeryse, byť je mi z něho vždy mírně na zvracení.

Nevím, co bych řekl víc, kolegové výše už se vyjádřili dle mě zcela dostatečně. Děkuji, že jsi mi zase rozzářila den a budu se moc těšit na nějakou tvou další povídku :)
  • @Azrael
    Taky moc děkuju :-)
    No a sarkasmus – Martinovi jde samozřejmě líp ;-). Navíc, Jaimemu bylo v Písni už skoro dvakrát tolik a měl za sebou čerstvě leccos, co jeho poznámky určitě přiostřilo (vězení, ruku a změnu v chování Cersei).
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.