@Zlord_Antiježíš myslím obálku asi paperbacku s tím frajerem co vypadá jako hlavní hrdina trháku "Divoká Rosamunda a rytíř" chybí jen sličná spoře oděná děva v popředí a místo na spodní poličce v regálu v levných knihách.
ten americký obal není vůbec marnej jinka jsem se tak procházel v Praze v knihkupectví a jelikož jsem byl asi slepý a nemohl jsem najít něco jako "dějiny" či něco takového tak jsem kouknul do fantasy kde toho bylo hafo ale nakonc jsem se rozhodl pro tu encyklopedii světa ledu a ohně ale to patři asi jinam (mimochodem tak bylo hafo románu a dokonce tam byla cedulka kde stálo něco jako "sebezlepšovaní a marketing" to teď frčí bo co ?
Teda, včera jsem se procházel po Neoluxoru a tohle mě trefilo do očí z razancí bourací koule osazené Milenou Cytrusovou.... Ta obálka bolí, ale jelikož je to čás univerza, došel jsem k tomu, že je čas si to přečíst. Zatím to není zlé, mám za sebou pár stran první povídky a čte se to dobře Sice mě trošku překvapil překlad ale zvykl jsem si. Osobně jsem za to buď překládat vše, nebo nic - co se jmen a zeměpisných názvů týče
Nie tak dávno som spomínala slovenské vydanie Rytiera a mám dobré správy - dátum vydania sa posunul už na 28. február (ale predsa len je to Tatran, takže by som to brala s rezervou), a je už aj slovenská obálka http://www.martinus.sk/?uItem=239681
Já si dovolím zeširoka o již vydaných povídkách Dunka a Egga - nevím, jestli můžeme čekat další, když je Martinovi 71 a MUSÍ dopsat ságu. I na těch třech ale může trochu poučenější čtenář vidět vývoj stylu Martinova psaní: 1) od první ještě klasicky dobrodružné, psané na začátku tvorby celé ságy, kdy to GRRM odsejpalo, protože psal klasickou hrdinskou (a skvělou) fantasy, 2) ke druhé, kde se přesouvá k více introspektivnímu (a pro mě třeba tomu nejlepšímu) stylu "Hostiny pro vrány", 3) po třetí, která zase vykazuje znaky politologické (stejně jako u "Tance s draky", kde hlavně v linii Daenerys se GRRM zabývá především teorií vládnutí). Ještě jinak - u "Potulného rytíře" sledujeme zrod hrdiny ve skvělých hrdinských reáliích, "Přísežný meč" se pomalu, ale jistě rozplétá v nefalšované antické drama, a "Tajemný rytíř" je celkem vtipná věcička o intrikách, politické špionáži a clousseau-ovském (tj. "zprdeleklikovém") stylu vyšetřování dvojice D&E "v hnízdě zmijí". A teď hodnocení - určitě souhlasím s tím, že formát povídek GRRM svědčí, umí v tom chodit a tady je to hodně znát. Ta sevřenost svědčí i skvěle napsaným charakterům postav, což je asi Martinova největší devíza - vychází vždycky z postav a tím si získává srdce čtenářů. Jak už jsem trochu naznačoval výše, myslím, že ve vrcholné formě byl GRRM kolem roku 2002-3, kdy některé pasáže v "Přísežném meči" (třeba návrat Dunka a Egga na Nezlom a rozhovor se serem Eustácem) vyrovnávají svojí úrovní nejlepší pasáže "Hostiny pro vrány" (třeba Jaimeův přerod, Briennino pátrání po Sanse, monolog septona Merybalda o dezertérech) - tady je GRRM prostě na Nobelovku a třeba s Tolkienem si vyloženě "vytírá p.del". Třeba mě až četba povídek přikovala ke světu ASOIAF natrvalo. Až v té chvíli jsem si uvědomil hloubku a propracovanost celého světa, hlavně jeho reálnost. Taky Dunk je snad největší kořen ze všech, na něj má snad jenom kovboj Woody z Příběhu hraček ...
@Oakfist Díky za připomenutí, že bych si ty tři povídky mohla zase přečíst
Nevím, jestli se někdy dočkáme Zimohradské povídky, ale pro útěchu sdílím video Prestona Jacobse, který docela hezky vyfabuloval, jak by mohla vypadat. Vlčice ze Zimohradu:
Komentáře
klasika
http://www.crew.cz/vydali-jsme-detail.php?id=705&pro=d
A teď hodnocení - určitě souhlasím s tím, že formát povídek GRRM svědčí, umí v tom chodit a tady je to hodně znát. Ta sevřenost svědčí i skvěle napsaným charakterům postav, což je asi Martinova největší devíza - vychází vždycky z postav a tím si získává srdce čtenářů. Jak už jsem trochu naznačoval výše, myslím, že ve vrcholné formě byl GRRM kolem roku 2002-3, kdy některé pasáže v "Přísežném meči" (třeba návrat Dunka a Egga na Nezlom a rozhovor se serem Eustácem) vyrovnávají svojí úrovní nejlepší pasáže "Hostiny pro vrány" (třeba Jaimeův přerod, Briennino pátrání po Sanse, monolog septona Merybalda o dezertérech) - tady je GRRM prostě na Nobelovku a třeba s Tolkienem si vyloženě "vytírá p.del".
Třeba mě až četba povídek přikovala ke světu ASOIAF natrvalo. Až v té chvíli jsem si uvědomil hloubku a propracovanost celého světa, hlavně jeho reálnost. Taky Dunk je snad největší kořen ze všech, na něj má snad jenom kovboj Woody z Příběhu hraček ...
Nevím, jestli se někdy dočkáme Zimohradské povídky, ale pro útěchu sdílím video Prestona Jacobse, který docela hezky vyfabuloval, jak by mohla vypadat. Vlčice ze Zimohradu:
youtube.com/watch?v=hfh-KiSc4uM
Akorát už mi to je prd platné, protože knihu už mám. Navíc z další jiné obálky bych měla opět psotník