@_Já_ Hmm, máš pravdu, blbě si to pamatuju, měla jsem za to, že Cersei vypěnila po nějaké hádce s Robertem a z toho vyplynula její role v Robertově nehodě a až poté Ned vyžvanil Cersei svůj objev, ale bylo to obráceně.
jj Odstranění Roberta sice Cersei plánovala, ale chtěla počkat, až bude mít možnost se nejdřív vypořádat s jeho bratry, aby jí pak nedělali problémy. V tom jí udělal čáru přes rozpočet Stannis, když zdrhl z Králova přístaviště. A tak čekala. Jenže přišel Ned s neodolatelnou nabídkou, že buď Cersei zmizí do exilu i s dětmi, nebo skončí s hlavou na hradbách. Cersei kontrovala protinabídkou kvalitního sexu. Když Ned odmítl, tak Cersei jen pokrčila rameny a pomyslela si "když nebude sex, bude zabijačka". A vzala to šmahem od Roberta až po důkladné vyčištění pobočníkovy věže.
Tak tak, a aby nebyla odsunuta do pozadí Margaery,protože co si z knih vzpomínám, Renly plánoval z Margy udělat Robertovu de facto manželku(teda alespoň podle Střetu.)
Cersei rozhodně není žádný génius. To ona vyvolala válku Pěti králů, zabila Neda, neboli dovolila jeho smrt (=vzbouření severu + Greyjové), zabila Roberta (=Stannis, Renly, Deanerys) a nakonec do toho zatáhla i jejího usmrkanýho syna Joffreye. Nakonec má svůj podíl i na možné vzbouření Dorne, to na její příkaz zabil Hora Prince Dorne...
Já bych řekl, že Cersei je relativně inteligentní. Spíše jí chybí Sokratovská sebereflexe. Nezná, respektive si nepřipouští hranice svých schopností a znalostí. Z domýšlivosti (vše co vymyslím je geniální) pak činí chybná rozhodnutí, nebo se nechá snadno manipulovat Malíčkem. Takže inteligentní ano, moudrá nikoliv.
Já si myslím, že Roberta zabila jeho hloupost. Neda se musela nějak zbavit.Na smrti Oberyna nenese žádnou vinu. To je hloupost. Oberyn bojoval s Horou dobrovolně a prohrál kvůli své přílišné sebejistotě. Cersei není hloupá, ale setkala se s hráči, kteří jsou ještě mnohem chytřejší. Navíc se po smrti syna stala paranoidní, což ji stáhlo ke dnu.
Malíček to povedal pekne. Cersei sa vie dostať k moci, ale keď ju už má, nevie ako ju používať (+ Joffreyho vystrájanie, čo je (nepodarená výchova) aj nie je (kráľ mimo kontrolu) Cerseina vina). A keď prirátame postupné paranoidné zrútenie s ilúziami o vlastnej perfektnosti,máme postavu, ktorá robí hlúposti a čitateľa štve up to eleven.
Komentáře
Je to zvláštní, ale momentálně mnohem živěji vnímám negativa Písně než ty pozitivní části. A přitom tu ságu pořád zbožňuju.
Odstranění Roberta sice Cersei plánovala, ale chtěla počkat, až bude mít možnost se nejdřív vypořádat s jeho bratry, aby jí pak nedělali problémy. V tom jí udělal čáru přes rozpočet Stannis, když zdrhl z Králova přístaviště. A tak čekala. Jenže přišel Ned s neodolatelnou nabídkou, že buď Cersei zmizí do exilu i s dětmi, nebo skončí s hlavou na hradbách. Cersei kontrovala protinabídkou kvalitního sexu. Když Ned odmítl, tak Cersei jen pokrčila rameny a pomyslela si "když nebude sex, bude zabijačka". A vzala to šmahem od Roberta až po důkladné vyčištění pobočníkovy věže.
Takže inteligentní ano, moudrá nikoliv.
Cersei sem, Danny tam... :-D