Nebo prostě na konci knihy Barristan přežije a v seriálu ne. Není to až tak zlomová postava, u které by měla smrtí/přežití nějaký výrazný dopad. Víc důležitý je Jorah a taky nemůžeme predikovat, jak to s ním bude v knížce, i když v seriálu se nakazil. To je nutné si uvědomit, že když budete seriál sledovat, tak to zkrátka bude mít za následek tyhle spoileroidní jevy (i když to ani spoiler vzhledem k odchylkám nemusí vypadat). Ve skutečně se na ty rozdíly hodně těším
@Djokovic Obávám se, že se na Starky díváš tunelovým viděním. Ned a Robb byli čestní až za hrob, Jon se takový taky pokouší být, ale chápe, že to prostě v zájmu jeho i ostatních vždycky tímhle způsobem nejde. Ale na Arye nic čestného není, Sansa od první knížky lže s klidnou tváří a zradila otce. Brandon Stark taky ctí moc nevynikal. O Nedově otci nic nevíme (čili klidně mohl praktikovat právo první noci, ale ještě to nikdo nezmínil... no tak dobře, dělám si srandu, tohle by nám Martin určitě nezapomněl říct =D ), ale zdá se, že tu čest Ned pochytil spíš z výchovy u Arryna.
O Rickonovi a Branovi se nezmiňuju, protože jsou ještě malí.
Já sem to nemyslel tak, že Stárkové jsou morálně bez chybičky, ale tak že tento rod je v knížce i v seriálu kreslen ve výrazně lepším světle než ostatní rody. Dovoluji si z toho soudit, že bude snaha tento rod morálně ušpinit, protože Martin má tendenci stírat morální rozdíly mezi jednotlivými rody.
@Djokovic Tak já nevidím Starky jako celek jako morálně zas tak odlišné od Tullyů a Martellů.
Edmure? Vzhledem k tomu, že Jaime zamířil na jih, tak s Edmurovou další přítomností v seriálu fakt nepočítám. Během dvou sérií ani nikdo nezmínil, že by přežil, takže pozornější diváci si asi domysleli, že je mrtvý. A vzhledem k tomu, kam se seriál posunul, ani moc nechápu, že obsazovali Bryndena Tullyho a nechali si prostor, že přežil. Vzala jsem to prostě jako jednu z nedomyšleností, ke které se nevrátí. I když když si vzpomněli po tolika čtyřech sériích na Kevana a po třech sériích na Lancela, tak je fakt možné všechno.
5. díl - jako mnozí jiní doufám, že v nadcházející bitvě slavně zvítězí Stannis, ale jelikož se furt všude podezřele zdůrazňuje, jakou má nad Boltony náramnou převahu, tak asi skončí stažený z kůže :spike: . Trapná a otravná, pro děj i pro život naprosto marná kastrátova romance je úlet největší, ať už s tím dají proboha pokoj :wall: ! Jinak jsem rád, že se v této diskuzi konečně našel někdo kromě mne, komu je sympatická seriálová Mhysa (a koho shodou okolností ta knižní stejně jako mne poněkud irituje) - Dany zkrátka platonicky miluji už od prvního dílu první série a její kuchařské umění (spolu s dráčky by mohli své flambování klidně předvádět v Prostřeno, a s nimi třeba uzenář Ramsay) mé sympatie jedině zvětšilo ;-) . Tím končím a odcházím si pustit 6. díl - na Edně píšou cosi o prznění Sansy, tak to musím posoudit a ohodnotit :-D .
@Crocuta Tu početní převahu zdůrazňoval Malíček Sanse, aby ji dal naději, že Sever bude její, ve skutečnosti se do bitvy o Zimohrad připojí třetí strana.
@Stannis_Baratheon Jasně, protože Malíček teleportuje celou armádu z Údolí na Zimohrad za kratší čas, než Stannis dojde k Zimohradu od Zdi... Jasně, jasně, už chápu kde je problém. Někdo z tvůrců tady má do hlavy vraženou vrtačku.
@Stannis_Baratheon Jasně, protože Malíček teleportuje celou armádu z Údolí na Zimohrad za kratší čas, než Stannis dojde k Zimohradu od Zdi... Jasně, jasně, už chápu kde je problém. Někdo z tvůrců tady má do hlavy vraženou vrtačku.
Nemusí tam dojít před Stannisem, právě naopak, musí tam dorazit až se pobijou navzájem a oslabenou sílu dorazí a nezapomínéj na to, že Malíček vlastní teleport, takže s tím přesunem nebudou vůbec žádné problémy, na to vem jed! :king: Nemluvě o tom, že pokud se o něčem mluví a plánuje, tak to jak v knize, tak ani v seriálu tak nakonec nebude a nedopadne...
@Rybba Bylo to myšleno poměrem vzdálenost uražená za čas, vzhledem k tomu že Stannis už je na pochodu, kdežto Malíček musí ještě dojet do Údolí, svolat armádu (což mimochodem taky nějaký čas trvá) a dojet z údolí na sever. I kdyby dorazil hned po bitvě, pořád je to obrovský nepoměr času.
@Rybba No to si právě myslím! Přesně jak říkáš - když se o tom v příběhu žvaní, skutečnost bude zaručeně jiná. On totiž tu Stannisovu převahu nezdůrazňoval zdaleka jen Malíček naivce Sanse, ale pokud mne paměť nešálí (nechce se mi to hledat) i Stannis Davosovi, než vyrazili - něco o tom, že mají převahu v mužích i koních, nebo co. A jak je v Tanci na konci ten dopis od Ramseyho Jonovi, jak znám Martina, který fandí téměř vždy největším kriplům, bude ten dopis založený z valné části na skutečnosti - takže Stannis (jakkoliv mne to rmoutí) nejspíš skončí dost neslavně :-( .
Nemusí tam dojít před Stannisem, právě naopak, musí tam dorazit až se pobijou navzájem a oslabenou sílu dorazí a nezapomínéj na to, že Malíček vlastní teleport, takže s tím přesunem nebudou vůbec žádné problémy, na to vem jed! Nemluvě o tom, že pokud se o něčem mluví a plánuje, tak to jak v knize, tak ani v seriálu tak nakonec nebude a nedopadne...
Válka je tak nebezpečná. A nebylo by smutné, kdyby Renly...ehm Malíčka, nalezli záhadně zavražděného uprostřed jeho armády. :twisted: A pak nic nebrání tomu, provdat Shireen za Robina.
Já si myslím, že Stannis naopak bitvu vyhraje, jenom dle tohohle rozhovoru Stannis zvítězí tak, že upalí vlastní dceru Shireen. Jinak většinou Pán Světla lidi nepotřebuje.
@Crocuta Tkz. Růžový dopis je lež důvodů je několik a) Pusť si tohle video, tam je to vysvětleno celkem obšírně. b)
Tvůj falešný králje mrtvý, bastarde. On i celá jeho armáda byli zničeni v sedmidenní bitvě. Mám jeho kouzelný meč. Vyřiď to té jeho rudé běhně. Přátelé tvého falešného krále jsou mrtví. Jejich hlavy jsou nad zdmi Zimohradu. Přijeď se na ně podívat, bastarde. Tvůj falešný král lhal, a ty také. Řekl jsi světu, že jsi upálil Krále za Zdí. Místo toho jsi jej poslal na Zimohrad, aby mi ukradl moji nevěstu. Já dostanu svoji nevěstu zpátky. Jestli ty chceš zpátky Man-ceho Nájezdníka, přijeď si pro něj. Mám ho v kleci, aby ho celý Sever viděl, jako důkaz tvých lží. Klec je studená, ale já jsem mu udělal teplý plášť z kůží šesti děvek, které s ním přišly na Zimohrad. Chci svoji nevěstu zpátky. Chci královnu falešného krále. Chci jeho dceru a jeho rudou běhnu. Chci jeho divokou královnu. Chci jeho malého prince, divoké miminko. A chci svého Smraďocha. Pošli je ke mně, bastarde a nebudu obtěžovat tebe, ani tvoje černé vrány. Odepři mi je poslat a vyříznu ti to tvoje bastardí srdce a sním je.
Smraďoch (Theon) utekl k Stannisovi, kdyby Ramsay Stannise porazil už by minimálně toho Smraďocha zpátky měl. c) Ve Vichre Zimy ukázkové kapitole je Stannis stále naživu, což jenom potvrzuje, že ten dopis je snůška lží.
Můj osobní tip je, že Stannis ten dopis napsal sám a upaluje zpátky ke Zdi, aby mu překvapená Melisandra vysvětlila, jak je možné, že je Mance pořád naživu. Predikuji, že mezi Stannisem a Melisandrou dojde k rozkolu v knihách kvůli Mancemu a v seriálu kvůli Shireen, neboť nápad jako upálit vlastní dceru, by Baratheonský uchazeč přijal s jistou nevraživostí. Hlavně, ale kdyby chtěli HBO či Martin Stannise mrtvého, tak ho nenechají opustit Černovodý proud živý. Zeď by se prostě vyřešila tak, že by Jon přijal Manceho nabídku a pustil divoké za Zeď (stejně nakonec udělali postupně). A aby tři řady a tři knihy vedl nikam nevedoucí rebélii? Ne, Stannis má v příběhu důležitou roli. Buď s utká s Jinými a za cenu vlastního života zachrání svět, čímž naplní proroctví o Azor Ahaiovi. Obětuje při tom Shireen, jenž bude nová Nissa Nissa a upálí ji. A nebo získá Železný trůn. Pro fakt, že Shireen bude upálena svědčí i to kolik dostala v seriálu prostoru, což je nejspíš kvůli tomu, aby jí lidem bylo líto.
A hlavně nepočítate s faktem, že když cesty zapadnou sněhem a zamrzne pobřeží, tak se Malíčkova armáda nemusí na sever nikdy dostat. Alespoň ne v jednom kuse. Ostatně jaké bude počasí můžeme vidět už v promu na následující díl.
@Stannis_Baratheon Aha, zajímavé video. Jinak já ukázkové kapitoly z Vichrů nečtu, neb nechci být spoilerován :-) . Ale to jsi mne potěšil - Stannisovi jednoznačně fandím, tedy rozhodně proti Lannisterům, Boltonům, Freyům a podobné verbeži. S tvou teorií o Shireen bych docela souhlasil, dost věcí tomu nasvědčuje. Co se však přežití seriálového Stannise týče z důvodu jeho důležitosti pro příběh, nemohu plně sdílet tvůj optimismus, protože tvorba DaD mi připadá čím dál tím chaotičtější a méně promyšlená - ti už přestávají brát ohled na cokoliv a kohokoliv :-? .
Komentáře
Edmure? Vzhledem k tomu, že Jaime zamířil na jih, tak s Edmurovou další přítomností v seriálu fakt nepočítám. Během dvou sérií ani nikdo nezmínil, že by přežil, takže pozornější diváci si asi domysleli, že je mrtvý. A vzhledem k tomu, kam se seriál posunul, ani moc nechápu, že obsazovali Bryndena Tullyho a nechali si prostor, že přežil. Vzala jsem to prostě jako jednu z nedomyšleností, ke které se nevrátí. I když když si vzpomněli po tolika čtyřech sériích na Kevana a po třech sériích na Lancela, tak je fakt možné všechno.
souhlasím, že od těchto dvou rodů nejsou zas tak odlišní
Já si myslím, že Stannis naopak bitvu vyhraje, jenom dle tohohle
rozhovoru
Stannis zvítězí tak, že upalí vlastní dceru Shireen. Jinak většinou Pán Světla lidi nepotřebuje.
@Crocuta Tkz. Růžový dopis je lež důvodů je několik
a) Pusť si tohle video, tam je to vysvětleno celkem obšírně.
b) Smraďoch (Theon) utekl k Stannisovi, kdyby Ramsay Stannise porazil už by minimálně toho Smraďocha zpátky měl.
c) Ve Vichre Zimy ukázkové kapitole je Stannis stále naživu, což jenom potvrzuje, že ten dopis je snůška lží.
Můj osobní tip je, že Stannis ten dopis napsal sám a upaluje zpátky ke Zdi, aby mu překvapená Melisandra vysvětlila, jak je možné, že je Mance pořád naživu. Predikuji, že mezi Stannisem a Melisandrou dojde k rozkolu v knihách kvůli Mancemu a v seriálu kvůli Shireen, neboť nápad jako upálit vlastní dceru, by Baratheonský uchazeč přijal s jistou nevraživostí. Hlavně, ale kdyby chtěli HBO či Martin Stannise mrtvého, tak ho nenechají opustit Černovodý proud živý. Zeď by se prostě vyřešila tak, že by Jon přijal Manceho nabídku a pustil divoké za Zeď (stejně nakonec udělali postupně). A aby tři řady a tři knihy vedl nikam nevedoucí rebélii? Ne, Stannis má v příběhu důležitou roli. Buď s utká s Jinými a za cenu vlastního života zachrání svět, čímž naplní proroctví o Azor Ahaiovi. Obětuje při tom Shireen, jenž bude nová Nissa Nissa a upálí ji. A nebo získá Železný trůn. Pro fakt, že Shireen bude upálena svědčí i to kolik dostala v seriálu prostoru, což je nejspíš kvůli tomu, aby jí lidem bylo líto.
A hlavně nepočítate s faktem, že když cesty zapadnou sněhem a zamrzne pobřeží, tak se Malíčkova armáda nemusí na sever nikdy dostat. Alespoň ne v jednom kuse. Ostatně jaké bude počasí můžeme vidět už v promu na následující díl.
S tvou teorií o Shireen bych docela souhlasil, dost věcí tomu nasvědčuje. Co se však přežití seriálového Stannise týče z důvodu jeho důležitosti pro příběh, nemohu plně sdílet tvůj optimismus, protože tvorba DaD mi připadá čím dál tím chaotičtější a méně promyšlená - ti už přestávají brát ohled na cokoliv a kohokoliv :-? .