@Ashnobe Velmi rychle souhlasili. Právě v tom to postrádalo logiku. Nechci teda zpochybňovat diplomatické schopnosti Cersei. Tu Tyrellskou armádu jsem zmínil schválně. Je to další logický kiks, protože Lannistrové nemůžou mít větší armádu, rozhodně ne po Válce pěti králů.
Opravdu se bojím, že se Daenerys dostane do Západozemí. Na konec kvůli ní Dothraci naučí své koně chodit po vodě.
A nebo ještě lépe létat! Stačí jim přilepit na záda papírová křídla a je to! Takový kůň s papírovými křídly to je už poloviční drak! To bude gol až se na Královo přístaviště snesou tisíce "draků" v čele s Matkou draků na draku! :-D
- Konec... hmm, je sice efektní, ale obávám se, že po tomhle vystoupení by Dany spíš ukamenovali jako čarodějnici, než aby se jí klaněli.
Čarodejnice sa upaľujú. :-) Takže smola. Asi ju považujú za bohyňu. Predsa len prežiť oheň bez zranení je niečo výnimočné a s danou osobou je lepšie byť zadobre. Ten zrub horel výnimočne dobre. V skutočnosti to tak hladko (bez benzínu) nejde. Vlastná skúsenosť. :-)
Tak on ten srub nehořel až tak sám od sebe ne? Já to pochopila tak, že v tom měli prsty ti dva, že jim to Dany zadala jako úkol, že jí mají s něčím pomoct... (viz to noční rande v křovíčku)
Tak on ten srub nehořel až tak sám od sebe ne? Já to pochopila tak, že v tom měli prsty ti dva, že jim to Dany zadala jako úkol, že jí mají s něčím pomoct... (viz to noční rande v křovíčku)
Takže když dothrak potká cizince v postranní uličce, hned mu je to podezřelé a chce zavolat stráže (nebo koho). Nikdo si ale nevšimne dvou chlápků, co natírají nejdůležitější budovu ve městě hořlavinou....
Noo, já to bral tak, že ti dva se tam prostě vyskytli, aby se na ně nezapomnělo, ale zásadní roli jsem jim nepřisuzoval (teda s výjimkou zablokování únikových východů ze "srubu")...
Tak jorah a daario jen sundali ty strazny a ta holka zatahla zavoru. Jinak v nadobach olej byl. Kdyby vam, jako me, nekdy zacal horet papinak na plotne s sadlem a cibulkou a od toho chytla mechacka. A od ni policky nad plotnou, tak horici omastek podcenovat nebudete...
Tak jorah a daario jen sundali ty strazny a ta holka zatahla zavoru. Jinak v nadobach olej byl. Kdyby vam, jako me, nekdy zacal horet papinak na plotne s sadlem a cibulkou a od toho chytla mechacka. A od ni policky nad plotnou, tak horici omastek podcenovat nebudete...
To musel být teda zážitek. :-) Teď už je to jasné, v životě jsme toho málo zažili, tak jak můžeme chápat logičnosti scénáře... ;-)
Ale jo, udělat takovéhle gesto asi byla jediná cesta, jak se odtamtud dostat. Jen tak se vyplížit by asi šlo, ale co potom, Dothraci by je ráno snadno našli (pokud teda nemají pátrací schopnosti Brienne, když hledala Aryu). Bylo to riskantní, ale co jí zbývalo? Snažit se khaly ukecat aby z ní udělali dosh khaleen a pak vymýšlet nějaký plán jak Vaes Dothrak rozvrátit zevnitř? To není moc její styl. Jako přešlap trochu vidím tu holku, že nenechala Daaria aby jí podříznul.
Takže když dothrak potká cizince v postranní uličce, hned mu je to podezřelé a chce zavolat stráže (nebo koho). Nikdo si ale nevšimne dvou chlápků, co natírají nejdůležitější budovu ve městě hořlavinou....
Taky Dany opět neshořely vlasy :-) V tomhle malém bezvýznamném aspektu se mi scénář jeví logičtější než kniha. Pokud byli dračí jezdci designovaní na vyšší teploty, platí to asi i o jejich vlasech. Ovšem být její služebná, začnu se při česání pomalu bát mezoteliomu.
Oni prostě potřebovali scénu, ve které bude na stole ležet kudla. Tak si tam Ramsay sedí a loupe jablíčka na křížaly?D
Já myslím, že je to prostě jeden ze způsobů ukázat, že je to úplný magor. Někoho zabije a tím samým nožem si v zápětí oloupe jablko.
Ironie. Jak řekla Oša, "pokud ty stažené pak nejíte, už jsem zažila horší věci." Připomnělo mi to scénu u soudu, kdy jsem na vlastní uši slyšela, jak Antonie Stašková na otázku, co udělala s nožem, kterým ubodala svého pětiletého chlapečka (čehož údajně litovala), odpověděla: normálně jsme ho používali. A když se soudce zeptal, jestli jí to přijde normální, odpověděla popuzeně, že ho přeci umyla. Soudce ji upozornil, že tu nejde tak úplně o to fyzické znečištění, tak mu odsekla, že jiný holt neměli a kupovat si ho nechtěla. Naprosto netušila, která bije. Sociopatka. Ta scéna mi to připomněla. Až na to, že Oša byla pro Ramseyho cizí ženská (a seriálová postava), zatímco Honzík byl Staškové vlastní syn, který volal "maminko, já nechci umřít..."
@sveva Koukám, že Malíček se opět teleportoval. Nebo že by se setkali až u Zimohradu? Jinak bychom se zase mohli dozvědět něco víc o mytologii Jiných?
Malíček se určitě neteleportoval :-). Překvapuje mě, že tolik fandů GoT/ASOIAF vůbec neví, že ty příběhy / jednotlivé kapitoly jak v knize, tak v seriálu, neběží lineárně. Třeba příběh Dany začíná dlouho před tím, než na Zimohrad dorazí Robert, přestože v GoT má první kapitolu po prologu právě Bran a Daenerys až třetí, tak události, které Dany popisuje, se staly notnou dobu před tím, co vypráví Bran... Jednotlivé události a časové odklony se dokonce prolínají knihami... Zrovna včera jsem našla celkem zajímavou časovou osu (se kterou si autor dal neskutečnou práci), třeba vám to pomůže pochopit, jak úžasně si GRRM hraje s časem a zkouší čtenáře :-). Nejen jeho božský styl vyprávění ale právě i časové skoky se mi na ASOIAF neskutečně líbí, je to naprosto geniální. Dokonce mě to navedlo na teorii, zejména po seriálové ep. 6x03, že ten čas tam nakonec třeba i bude hrát nějakou významnější roli, ale uvidíme :-).
Proč mají vlastně Dothrakové tak vysoce hořlavou podlahu?
Nejsou to třeba uplácaná koňská lejna? A Dany je asi nehořlavá, ale přežila by, kdyby jí na hlavu žuchnul trám?
Tak asi to souvisí s materiálem, ze kterého staví. Navíc si uvědomte, že tam je taky dost sucho... Pokud tam měli po stěnách rákosy a po podlaze řekněme piliny :-D Tak by to nebylo až takové překvapení, že vzpláli. Ale taky mi to přišlo až moc.
@mija: Ano, knižní Malíček se neteleportuje, GRRM to má zmáknuté zatraceně dobře, o tom není žádná pochybnost. (Jinak začátek na západě a východě se mi nezdá tak posunutý - poprvé se linky protnou na debatě o její svatbě s Drogem na jednání Malé rady, což mi přišlo, že je několik měsíců po začátku vyprávění, dost dlouho na to aby obě linky doputovaly do stejného zdroje)
O tom, že u DnD to tak není bych nepochyboval - pokud vím, tak Brienne se těsně minula s Malíčkem, když vezl Sansu na svatbu, vyrazila za ním poměrně bezodkladně a je asi tím posledním, od koho bych čekal, že se bude zdržovat. Takže chvátající Brienne dorazí po svatbě, zabije Standu a pomůže Sanse prchnout (nejspíše pár dní po svatbě, jinak by se Brienne někde jen dloubala v uchu,... a Sansa by nejspíše byla o dost zuboženější...) a Malíček už je zpátky v údolí a dokonce ví, že Sansa uprchla za Jonem -> Buď teleport, nebo alespoň palantýr má... Nebo MOŽNÁ (ale tomu nikdo nevěří) jsou události v údolí posazeny "za dlouhou dobu" a Údolní dorazí v době, kdy už si Sever vyřeší dávno vše sám... Nehledě, že armáda údolí v seriálu zapomene na nějakou Moat Cailin, která je z jihu nedobytná (seriálový Robb věděl) a jestli, tak se najednou teleportuje až k Zimohradu. O tom, že se uměla teleportovat i Yara s lodí na východní pobřeží k Hrůzovu netřeba mluvit, že?
@mija Seriál se ale na rozdíl od knihy takhle vyprávět nedá, jinak v tom budou mít diváci chaos. V knize to funguje, protože si i přes všechno to poskakování v čase zachovává určitou logickou kontinuitu a dobře se to čte. Kapitoly mají často různý rozpon, od pár hodin až po celé měsíce, a tohle všechno je tam přímo popsané. Seriál ale jede jako mašina a pokud explicitně neuvedeš, kolik uběhlo času od jiné scény, bude divák automaticky předpokládat, že uběhla krátká doba (pár dnů až týden). Divák si absentující informace doplňuje z kontextu, proto to musí být srozumitelné. Jestliže to není respektováno, tak vznikají nelogičnosti. Vznik vtipu o teleportu se váže k časové a dějové nesouslednosti, která vznikla tuším někdy v třetí sérii. Už to tady někdo zmínil, ale nepamatuju si, jak to přesně bylo, doplní mě někdo znovu prosím?
@Monte Karstark: Mohl jsi ještě naznačit výsadkáře (z draků by pár bojovníků seskočit mohlo, ne? )) A označit Juno, Sword, Gold , Utah a Omahu (tu bude nejspíše bránit dvacet dobrých mužů... tak by to mohla být ta prostřední)... @Tarin: Jon s divokýma je tuším ta bílá šipka "do zad" a když už udělal z Karstarků pomahače Boltona, tak v tom svezl i Umbery, se mu nediv... )
Paradoxně je plavba po moři, podle mě, jedinou možností, jak by mohlo vojsko z Údolí dorazit k Zimohradu včas. Ale předpokládám, že scénáristé na to zase hodí bobek a prostě budou ignorovat vzdálenosti i překážky při cestě. Už se nepamatuji, ale bylo vůbec v seriálu někde vysvětleno, kde se tenkrát Stannisova armáda z ničeho nic vzala na sever od Zdi? ;-)
Oni prostě potřebovali scénu, ve které bude na stole ležet kudla. Tak si tam Ramsay sedí a loupe jablíčka na křížaly?D
Já myslím, že je to prostě jeden ze způsobů ukázat, že je to úplný magor. Někoho zabije a tím samým nožem si v zápětí oloupe jablko.
Nože tam byly dva, jeden na jablko, druhý na ohryzek. Sice to není na první pohled vidět, ale Ramsay na další loupání jablka použil ten první nůž - špatně prostřihnutý záběr. ;-)
Nože tam byly dva, jeden na jablko, druhý na ohryzek. Sice to není na první pohled vidět, ale Ramsay na další loupání jablka použil ten první nůž - špatně prostřihnutý záběr. ;-)
Možná je v tom skrytý záměr - je to slušňák a ty nože vyměnil :-)
Možná je v tom skrytý záměr - je to slušňák a ty nože vyměnil :-)
Komentáře
V tomhle malém bezvýznamném aspektu se mi scénář jeví logičtější než kniha. Pokud byli dračí jezdci designovaní na vyšší teploty, platí to asi i o jejich vlasech. Ovšem být její služebná, začnu se při česání pomalu bát mezoteliomu.
Ironie. Jak řekla Oša, "pokud ty stažené pak nejíte, už jsem zažila horší věci." Připomnělo mi to scénu u soudu, kdy jsem na vlastní uši slyšela, jak Antonie Stašková na otázku, co udělala s nožem, kterým ubodala svého pětiletého chlapečka (čehož údajně litovala), odpověděla: normálně jsme ho používali. A když se soudce zeptal, jestli jí to přijde normální, odpověděla popuzeně, že ho přeci umyla. Soudce ji upozornil, že tu nejde tak úplně o to fyzické znečištění, tak mu odsekla, že jiný holt neměli a kupovat si ho nechtěla. Naprosto netušila, která bije. Sociopatka. Ta scéna mi to připomněla. Až na to, že Oša byla pro Ramseyho cizí ženská (a seriálová postava), zatímco Honzík byl Staškové vlastní syn, který volal "maminko, já nechci umřít..."
Dokonce mě to navedlo na teorii, zejména po seriálové ep. 6x03, že ten čas tam nakonec třeba i bude hrát nějakou významnější roli, ale uvidíme :-).
Zde si dovoluji odkaz na časovou osu (upozorňuji, že je pouze fan made, ale podle mě celkem dobrá).
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ZsY3lcDDtTdBWp1Gx6mfkdtZT6-Gk0kdTGeSC_Dj7WM/edit?pref=2&pli=1#gid=8
O tom, že u DnD to tak není bych nepochyboval - pokud vím, tak Brienne se těsně minula s Malíčkem, když vezl Sansu na svatbu, vyrazila za ním poměrně bezodkladně a je asi tím posledním, od koho bych čekal, že se bude zdržovat. Takže chvátající Brienne dorazí po svatbě, zabije Standu a pomůže Sanse prchnout (nejspíše pár dní po svatbě, jinak by se Brienne někde jen dloubala v uchu,... a Sansa by nejspíše byla o dost zuboženější...) a Malíček už je zpátky v údolí a dokonce ví, že Sansa uprchla za Jonem -> Buď teleport, nebo alespoň palantýr má... Nebo MOŽNÁ (ale tomu nikdo nevěří) jsou události v údolí posazeny "za dlouhou dobu" a Údolní dorazí v době, kdy už si Sever vyřeší dávno vše sám... Nehledě, že armáda údolí v seriálu zapomene na nějakou Moat Cailin, která je z jihu nedobytná (seriálový Robb věděl) a jestli, tak se najednou teleportuje až k Zimohradu.
O tom, že se uměla teleportovat i Yara s lodí na východní pobřeží k Hrůzovu netřeba mluvit, že?
Vznik vtipu o teleportu se váže k časové a dějové nesouslednosti, která vznikla tuším někdy v třetí sérii. Už to tady někdo zmínil, ale nepamatuju si, jak to přesně bylo, doplní mě někdo znovu prosím?
@Tarin: Jon s divokýma je tuším ta bílá šipka "do zad" a když už udělal z Karstarků pomahače Boltona, tak v tom svezl i Umbery, se mu nediv...