Ja nevim, ja si myslim ze fanousci se musi naucit nechodit do kina. U SW fans to bude nadlidsky ukol. Protoze pokud to budou hejtit a dal financne podporovat, budou v Disney spokojeni a placat se po ramenou.
Ač nejsa gfanouškem, což jest známo, recence na moviezone a fffilmu jsem si přečetl. Co mě zaujalo, jak Fuka tak Cival film vlastně totálně rozcupovali, a přesto oba dali 60 %. Proti síle značky se asi úplně jít nedá.
Jaký film TROS je? Kdybych ho měla popsat jedním slovem, bylo by to "nepromyšlený". Kdybych ho měla popsat více slovy, označila bych to za fanfikci napsanou dvanáctiletým fanouškem, který se zoufale snaží ostatním fanouškům zavděčit, ale nezná základní pravidla vypravěčství ani lore Hvězdných válek.
Když si vzpomenu, že jsem JJe a LucasFilm bránila... To, co předvedli, je zahanbující. Využívali zájem různých skupin fanoušků a dávali jim všem před nos mrkvičku. Především JJ lhal pomalu o všem. Ano, věděla jsem, že lhaní se dopustil už dřív, ale tohle je patologie. Navíc v tom nebyl sám, byla to i Kennedyová a (asi kvůli kontraktu a propagování) i někteří herci.
Vzpomínáte, že tohle měla být trilogie, která uzavře trilogie o Skywalkerech? Mno, nevím, ale příběh nové holky, která je navíc potomek rodového něpřítele a ukradne rodové jméno, protože se jí zachce, není zrovna vhodné zakončení Skywalkerovské ságy. Skywalkerové byli v jejím příběhu vedlejší postavy, od kterých získala důležité předměty a reputaci jako nějaká postava ve videohře, a na konci jsou všichni mrtví. OK, už před pár lety zaznělo, že LucasFilm se chce posounout dál a vyprávět i jiné příběhu. Jistě to ale bylo možné bez toho, aby rodinu povraždili a zneuctili. Palpatine (a jeho krev) nakonec vyhrál. Ve výsledku tahle trilogie hodně hraje na nostalgii a snaží se zavděčit, ale ve spojení s tím, že smysl téhle trilogie měl být zbavit se Skywalkerů a vytvořit vlastní postavy, to samozřejmě fungovat nemůže.
Vzpomínáte, že TROS neměl retconovat TLJ? Yop. Takže místo celou dobu propagované Rey Nikdo tu máme Rey Palpatine. Její rodiče že byli ožralové, co ji prodali za chlast? Naaaah, snažili se ji bránit před dědou. Mimochodem, co to teda Kylo viděl? Těch retconů a "korekcí" TLJ je mnohem víc, tohle je jenom největší z nich. Film taky částečně retconuje kánonický doprovodný materiál k téhle trilogii. Je to přesně to, co dlouhodobí fanoušci chtěli. Samozřejmě jsou ale nespokojení, když vidí praktický výsledek.
Vzpomínáte, že tenhle film měl být "uspokojující" a "nadějný"? No tak pokud nepočítáte generické dobro porážející zlo (což je skoro všude), tak film není ani jedno. Možná pokud jste zarytí fanoušci Rey. Ale ani to nefunguje, protože Rey, která chtěla rodinu, končí tak jak začala - sama na pouštní planetě, akorát má tentokrát robertka. Musím tady upozornit, že některé děti prý z filmu odcházely s pláčem.
Možná nejvíc škoda je nevyužití Adama Drivera. Kdysi zmínil, že ví to, jak jeho postava skončí. Nedávno to trochu přeformuloval, že prý věděl, jak jeho postava film začne. Asi mě to tehdy mělo víc zarazit, stejně jako jeho víceméně absence při propagování filmu. Tohle nebude to, k čemu se před šesti lety upsal. Upřímně řečeno, nevadilo mi, že Luke, Han a Leia jsou vedlejší postavy. Kylo měl ostatně být Skywalker téhle trilogie. Nakonec ale v TROS má snad ještě míň prostoru než v předchozích dvou filmech a je nakonec jenom vedlejší postava v příběhu Rey. Adame, zlato, je mi to líto. Jestli Terrio a Abrams jsou v mnoha ohledech jako D a D, tak Kylo/Ben je Daenerys Hvězdných válek. Vážně nevím, o co se Lucas Film s touhle postavou pokoušel. Mají tu postavu, která od dětství měla v hlavě temné představy a slova, které ho děsily, a ještě děsivější bylo, když k těm slovům přibyl i hlas. Ve včera uveřejněném komiksu se dozvíme, že ani Lukovy studenty nezabil a za Snokem přišel jenom proto, že celá jeho rodina ho jasně odmítla (ta rodina, která se bála jeho temných sklonů a krve Vadera, ale nemají problém s agresivní Rey Palpatine). Tuhle postavu humanizují a dají najevo, že na rozdíl od Anakina vlastně nezažila jediný šťastný den. Pak tu postavu zabijí v rámci puritánství a protože se chtěli všech Skywalkerů zbavit. Krásné poseltví všem problémovým, týraným a zneuživaným dětem. Jste vadné zboží a můžete chcípnout. Merry fucking Christmas!
@svoa00 neni mozny ze to ukoncili tak to ukoncili aby tu novou trilogii mohli budouci filmari ignorovat. Z toho co pises mam pocit ze se ta trilogie na konci zneutralizovala a my ji muzeme krasne ignorovat ne? Hold to nejsmutnejsi je ze Luke selhal v budovani novych Jediu.
(Film jsem nevidel, teoretizuju podle toho cos napsala)
Cili jestli to, ze v dlouhodobem meritku muzeme tuto trojici filmu ignorovat je jeste dobre. Snad nekdo necekal nejaky zazrak - ze treti film zachrani nudu, prumer a bidu epizod 7 a 8.
Sladké dítě léta, tahle trilogie rozhodně nevznikla proto, aby byla ignorovaná. Vznikla proto, aby se Disney Lucas Film osvobodil od Skywalkerů. Jenže to udělali tím nejhorším možným způsobem. Napsat úplně nové postavy a událostem téhle trilogie se nevěnovat, to přece můžou vždycky. Kdyby se přidrželi Rey Nikdo, tak by aspoň poselství mohlo být, že kdokoliv může být hrdina a a bylo by to vkusnější uvolnění si rukou. Nikdo asi od JJe nečekal mistrovské dílo. Čekala jsem průměrný film, který logicky dovede příběh do konce podle témat Hvězdných válek. Sci-fi pohádku s dobrým koncem. Dostala jsem iritující ukázku toho, jak to dopadne, když to frančíza vzdá. Jsi optimista, jestli si myslíš, že LF v budoucnu předvede něco lepšího. Na to jsou moc málo odvážní, moc zoufalí a moc kreativně vyhořelí.
@svoa00 Tak já doufám že když řeknou, nový SW přivedeme za.. 10-15 let, tak že na tom budou dělat aby to za to stálo. Nebo že už tam třeba nebude kenedyová.. já vím, já vím...
Viděla jsem. Já hloupá! Je mi smutno, jak moc Hvězdné války v Disney comp. zničili.
Jako takhle - v rámci samostatné sequelové trilogie se jedná o docela dobré zakončení. Snažili se co nejvíc vybřednout z balastu, který nastolily obě předchozí epizody. Ale v rámci celé galaxie Hvězdných válek Abrams to nablýskané fáro jen elegantně zabořil do kupy hnoje. První dvě třetiny filmu jsou jak praštěná videohra, kam nasázeli všechno možné, jen aby udrželi divákovu pozornost tam, kde potřebovali. Tak, aby divák (opět) radši přemýšlel nad nesmyslností scénáře a logickými dírami. Závěrečná třetina se pak zas táhne jak sopel v zimě a je přitom nabitá těmi nejobyčejnějšími klišé. Celé to prolínají scény, které buď rádoby odkazují na obě starší trilogie, nebo splňují všechna (ale fakt snad úplně všechna) přání zklamaných fanoušků. A hádejte co... takhle nahrnuté na jednu hromadu mezi zběsile poskakující děj to (ne)překvapivě nefunguje. A že celý film místo "zakončení" sci-fi ságy působí spíš jako přitroublé fantasy, které krade odevšad možně, to už je fakt jen třešnička na pejsko-kočičím dortu.
Zajímalo by mě, jestli vytáhnutí Palpatina bylo v plánu od začátku (i když je mi jasné, že to bude oficiální stanovisko), nebo si ho vykouzlili ze zoufalství.
Jedna jediná scéna na mě zapůsobila emotivně. Jedna z nejpředvídatelnějších a jasně očekávaná. A přesto mnou dokázala pohnout? Chewieho truchlení nad Leiou.
@Nevada Eh,tohle není dobré zakončení ani trilogie, ani Skywalkerovské ságy. Z příběhového hlediska dávalo to nenáviděné TLJ Abramsovi dost jasná vodítka, jak smysluplně pokračovat. Jestli budu muset poslouchat lidi , jak Abramse omlouvají a pokud možno jeho zkrachovalost budou svalovat na TLJ, asi mi praskne žilka. Právě jeho přesvědčení, že něco musí napravovat a z něčeho vybřednout způsobilo tenhle odpad, tohle je nejnesmyslnější Star Wars vůbec. Já už jsem několikrát říkala, že poslouchat slepě fanoušky (natožpak několik komunit a snažit se je všechny potěšit) je cesta do pekel. Nikdy by mě nenapadlo, že JJ to fakt udělá jako nějaký začátečník.
Děj filmu se mimochodem na internetu objevil už před několika měsíci. Nechtěla jsem ale takovým ptákovinám věřit. Moje konspirační teorie zní, že nějaký zaměstnanec se snažil tou nevěřícnou reakcií na vypuštěné leaky DLF vlastně varovat.
@svoa00 Hele, hele, já jsem ta poslední, kdo by kteréhokoliv tvůrce třetí trilogie nějak omlouval. Já záměrně žádné informace ke SW9 nevyhledávala a dařilo se mi jakýmkoliv spoilerům vyhýbat. Až do dne premiéry jsem viděla maximálně plakát. Pak až teprve ráno v den premiéry v TV pár záběrů (mimo jiné
ten ultra blbý útok koňmo).
Osobně nechápu, že si je někdo ochotný nechat vyzradit děj očekávaného filmu předem, ale proti gustu...
Jako zakončení, nebo spíš "zakončení" téhle trilogie to vcelku funguje. Jen si asi pořád ještě poněkud idealizuješ tu pohromu jménem epizody 7 a 8 Samozřejmě se můžeme přít, jestli zrovna rozuzlení záhady
jménem Rey je to pravé ořechové.. Ne, jistě že není, v žádném případě. Je to prostě jen blbé, ostatně jako celý koncept hlavního superpadoucha. Ale popravdě, tam moc možností neměli. Aby to dávalo aspoň trochu smysl a nebyla to jen další deus ex machina (i tak byla, žejo, a jen jedna z mnoha v tomhle filmu), mohla být jen ztracený potomek Skywalkerů, nebo Palpatina. V krajním případě Kenobiho, ale to by bylo snad ještě horší, než tohle. To ostatní je úplatek divákům, ze kterého vznikl ten zmiňovaný kočkopsí dort. Závěr očekávaný a tuctový, ano. Včetně vyřešení Rey a Bena, včetně renských rytířů.
Asi se shodneme na tom, že na téma "kvality" filmu, zakončení trilogie i trilogie samotné by vydal na sáhodlouhé rozbory Já se v budoucnu zřejmě nadále omezím na prohlášení, že je to hnůj a devastace mojí milované ságy (znovu pro jistotu připomenu, že prequelová trilogie mi nijak nevadí a užila jsem si ji).
Mimochodem,
pochopila jsem správně, že Finn začal pociťovat Sílu a tudíž by mohl být hlavní postavou dalších pokračování?
@Nevada Eh, neřekla bych, že jsem si předchozí dvě epizody idealizovala. Nepřišly mi urážlivé. Tohle rozhodně ano. A ne, Reyina identita naopak všechno poslala do kytek, měla zůstal Nikdo, to by dávalo aspoň trochu smysl a byla by postava sama o sobě. Problém je v tom, že někteří nepřijmuli to, kdo je je Skywalker téhle trilogie a pořád s tím otravovali. No, doufám, že ti, co jí chtěli dát důležitý původ jsou teď spokojení. Najednou všechno musí být o genealogii a vesmír je velmi malý, že. Upřímně, doufám, že tahle trapná epizoda finančně propadne jako dělo.
Hele, epizoda 9 byla přesně v duchu předchozích dvou. Jen to všechno definitivně šplouchlo do žumpy s hlasitým mlasknutím. Hvězdné války vždy byly ságou rodu Skywalkerů, tak co jsi jako čekala?
@Nevada Tak pro někoho, kdo jenom čekal oslavu původního tria, tahle trilogie byla od začátku ztracená. To nikdy nebylo slibované, nové postavy měly být důležitější. Co jsem čekala? Průměrný film s mnoha problémy, ale s happy endem. Místo toho Abrams neprofesionálně ignoruje celou střední kapitolu a snaží se potěšit všechy, čímž samozřejmě nepotěší nikoho. Happy end to má maximálně v nějaké generickém smyslu.
Nadějný happy end rozhodně není vyvraždění skywalkerovské krve a Palpatine, co převezme jejich jméno. Je to... zvrácené. To vážně čekali, že jsou všichni diváci posedlí Rey?
Čekám, až lidem plně začne docházet, co to vlastně viděli, a implikace. Abrams tímhle filmem poslal ke dnu nejenom celou trilogii, ale vrhá negativní světlo i na prequely a původní trilogii. Neurážela mě smrt Hana, bylo to vlastně krásné poslední gesto, které udělal. Neurážel mě Luke, co udělal chybu a sám to uznal a který nakonec stejně byl hrdina. Leia je hrozná matka, ale dělalo to z ní aspoň realističtější postavu.
Co je urážlivé, tak to je fakt, že ve výsledku tedy všichni - včetně postavy, která měla být Skywalker téhle trilogie - hrají jenom podpůrné role v příběhu Palpatinské holky. Rise of Palpatine?
Hm, a kdo jsi čekala, že ze Skywalkerů přežije? Když pomineme potenciálně Leiu, která by mohla zůstat, kdyby nezemřela herečka. Ale i u ní jsem smrt osobně očekávala. Pravda, původně jsem se domnívala, že ona zemře v ep.8 a Luke až v ep. 9. Že by to přečkal ve zdraví i Ben Solo, s tím jsem nepočítala vůbec. Bylo jasné, že ten zemře v závěru, kdy se vrátí ke světlé straně Síly a obětuje se pro vítězství a happyend. Celá prequelová trilogie se točila kolem dvojky Rey a Kylo - což byla naprosto jasná variace Luka a Vadera. A ano, z Rey je drtivá většina fanoušků zblázněná až na maximum. I v samotném filmu (a ne poprvé) zazní hlavní poselství, že nezáleží na jméně, na krvi, na rodině, ale na tom, jaký člověk je a jakým se rozhodne být. Že může být někdo předurčený, ale záleží jen na něm, zda a jak své výjimečné postavení zúročí či použije.
Heh, já jsem právě čekala přežití Bena Sola (mimochodem postava, kterou tvůrci odkopli úplně nejhůř). Jako jaký byl teda smysl téhle postavy, pokud si skrz ní tvůrci nechtěli nechat otevřená dvířka pro pokročování pokrevní linie? Aby ho věčně mohli nelichotivě srovnávat s Rey? Jaký byl smysl tvrdit, že není žádný Vader, když dopadnul stejně jako Vader (no hůř, Vader měl aspoň ten pohřeb a byl starý a nemocný).
nezáleží na jméně, na krvi, na rodině, ale na tom, jaký člověk je a jakým se rozhodne být
A tedy je právě jedna z kolosálních píčovin tohothle filmu. Takže u Kyla na pokrevním spojení s Vaderem celý život záleželo a nenarodil se ani neskončil jako špatný, ale u Rey na pokrevním spojení s Palpatinem nezáleží, protože... se narodila dokonalá? Jak jsem psala, je to příšerné a pokrytecké poselství. Nemluvě o tom, že roplývání se Leiy a Luka (a teď i Anakina) nad Rey Palpatine je ještě horší než dřív. Oproti tomu nebyli nikdy schopní podpořit vlastní krev. Tolik k rodu Skywalkerů. Jak jsem psala - jednou jste udělali špatnou věc a je konec, můžete chcípnout, ostatně jediné vykoupení je skrz smrt (ačkoliv mimo filmy je kupa příkladů bývalých záporáků, co si v pohodě žijí po tom, co udělali správnou věc). Krásné poselství. Lucas by ho jistě schvaloval :roll:
Takže ta dvířka k pokračování Skywalkerů se mají případně vyřešit odpovědí, která podle DLF funguje na všechno - Rey. LOL, no uvidíme, jak dobře jim to bude fungovat. Teď mě omluvte, jdu blít.
Fakt jsi čekala, že Ben Solo, který je odpovědný ze hromadné vyvražďování a osobně zabil svého otce, to celé přežije? A co pak, žil by šťastně až do smrti? Od začátku byla ústřední postavou Rey. Jak už jsem psala, její původ je hrozně nešťastně udělaný, ale i tak je ona novou nadějí Síly a rovnováhy. Ona je novým Lukem Skywalkerem. To bylo jasné už od prvního dílu.
nezáleží na jméně, na krvi, na rodině, ale na tom, jaký člověk je a jakým se rozhodne být
A tedy je právě jedna z kolosálních píčovin tohothle filmu.
To bylo jedním z poselství i v původní trilogii.
Luke taky pochyboval, zda to dokáže a zda nepřejde na temnou stranu, jako jeho otec. A Kenobi a tuším i Yoda mu vysvětlovali, předurčeno je jen něco, a že záleží na člověku samotném, jak s tím naloží.
No jasně že čekala, protože jak píšu, ta postava pak nemá smysl (kromě výše zmíněného depresivního poselství). Na nějaké mrtvé nonejmáky ve Hvězdných válkách vždycky sral pes, ostatně tahle epizoda je toho taky jasným důkazem. Han... a co jako? Sám mu odpustil a Kylo nad tím projevil lítost. To moralistické puritánství je přesně ten problém, proč byly všechny ostatní postavy povrchní a nezajímavé a očividně je to to, co Lucas Film bude dělat i v budoucnu (takže už beze mě, velmi děkuji). Jinak jsme se asi nepochopily. Proč teda Kylovi dali herociké momenta a humanizovali ho, když měli v úmyslu říct: nope, ty v sobě pořád máš moc temné krve a nikdy tomu neunikneš, ale tahle Papatinka je v pohodě, i když má taky agresivní záchvaty hněvu. Mimochodem - nástupkyně Luka. Jo, to,jak asasínsky bodne soupeře, protože nesnese pomyšlení, že prohrála, o tom hodně vypovídá. Pochybuju ale, že JJ takovéhle věci vůbec viděl. Takže svatá Rey a její nudní přátelé jsou budoucnost Star Wors. Jak říkám, už beze mě.
A vubec, pokud na to chcete nekdo jit do kina, kupte radeji africanum kozu. Ci jiny opravdovy darek.
Ja uz jsem to videl diky temnym koutum internetu a sam nevim co na to napsat. Neprijde mi to o tolik vetsi sracka nez predchozi dva pociny. Nejvic mi vadil asi Lando ktery tam chodil jako lascivni lazensky svihak. A pardon - Leiiny dialogy tam byly desive naroubovane. Byl jsem i z toho smutnej.
Od verbala si pujcim jedno prirovnani - eintopfovy pičoid. Perfektni shrnuti dojmu. Nejen tohohle filmu ale cele zbytecne trilogie.
A pardon - Leiiny dialogy tam byly desive naroubovane. Byl jsem i z toho smutnej.
Tak to bude tím, že byly skutečně naroubované. Její záběry sice měly z vystřižených scén z minulých dílů, ale řeč museli z větší části vytvořit, protože původně potřebný text určitě neříkala.
@Nevada jojo to vim. Jen jsem cekal ze kdyz JJ rikal ze “materialu s Carrie mame dost”, ze to tak je a ne ze budeme poslouchat samostatne stojici spojky a predlozky. Prijde mi to smutne. Nechci aby to vyznelo nejak dehinestacne ke Carrie.
Film jsem neviděl a popravdě řečeno dost rozmyslím zda raději nejít na mnohem lépe vypadající Le Mans Ferrari vs Ford. Ale řeknu jednu věc, kterou říkám několik posledních let tahle trilogie dojela nejvíce na úplně h*vno zaporákovi. Jedním ze základních pravidel vypravěčství je, že musí být silný konflikt. Ať se jedná o rodinu, přírodní katastrofu nebo dopravní zácpu konflikt musí být silný a dostatečně zajímavý. Akčně laděné filmy jako Star Wars potřebují dobrého zaporak, který působí jako hrozba. A to je něco, v čem nová trilogie totálně selhala, protože Kylo Ren byl špatný antagonista, což uznal i sám Abrams, když místo aby Kylo byl final bossem, tak raději přivedl zpátky Palpatina. Já se ptám jak debilni musíte být, aby jste sami uznali, že postava kterou jste sami vytvořili ke úplně k ničemu. Neberu argument že Palpatine byl lákadlem do kin a proto je zpátky. To je jen důkaz že kvůli Máničce s kačeří maskou se do kina nikdo nepohrne. JJ za ten nápad posadit do takové role "šikanovaného šprta" by měl dostat přes držku. Slabej, neschopnej, blbej a který navíc prohrál všechny bitvy. Taková postava nemá v roli zaporak co dělat, protože když je slabý zaporak je slabý konflikt, když je slabý konflikt tak je příběh k ničemu. Samozřejmě pokud by taková postava byla udělaná správně, tak by to možná mohlo fungovat. Joffrey byl například taky blbej, neschopnej a slabej ale přesto se ho člověk dokázal bát protože to byl psychopat a nikdo s ním nezacházel jako s vtipem pouze občas Tyrion což bylo v rámci charakteru v pořádku. A tady je zásadní rozdíl protože Kylo taky psychopat (kdokoliv tvrdí opak si lze do kapsy) jeho šílenství nicméně nebylo zahráno jako něco čeho bychom se měli bát ale něco co je vtip (viz scéna s křeslem v TFA). Všimněte si že v původní trilogii Darth Vader nefiguroval ani v jedné komediální scene. To je totiž zásadní rozdíl mezi jedním z nejikončtejších záporáků v dějinách kinematografie a jeho debilni karikaturou. Když se svým antagonistou zachazite jako s vtipem tak ho nikdo brát vážně nebude. A jsme zpátky u řetězce slabý padouch=slabý konflikt=slabý příběh. Špatná komedie zabila tuhle trilogii. Věřím, že když by záporák byl kvalitní, tak by to trilogii nezachránilo, ale přinejmenším bychom se ubránili nejhorším recenzím pro Star Wars od dob epizody I. Na to že to mělo být finále trilogie tak fakt slabota speciálně ve srovnání s Pomstou Sithů nebo Návratem Jednoho.
Proto dost zvážím jestli tenhle díl kompletně nevynechat. Jediným lákadlem je že bych to na tomhle fóru pak hejtoval s ostatními a to mi přijde dost smutný důvod pro chození na film a kazit si svátky. To raději zůstanu u jednoduchých hezkých dobrodružství Mandaloriana alá Xena a Hercules . Jestli si někdo pod pseudointelektualní, filozofickou hloubkou představuje toto
Tak takovou sofistikovanost si velice rád nechám ujít. Také nemůžu nepoukazat na zajímavý vývoj výmluv zastánců Bena Sóla
2015: Jeho smyslem je, že není jako Vader. 2017: Ok možná je trošičku hodně jako Vader ale Renperor je nejzajímavější prvek trilogie. 2019: S*ÁT NA DISNEY
Jediný co na něm kdy bylo dobrý byl Adam Driver. Tentokrát z toho, že jsem nakonec měl celou dobu pravdu vůbec nadšený nejsem :'-(
Všimněte si že v původní trilogii Darth Vader nefiguroval ani v jedné komediální scene.
Vím, že jako absolutní nefanda SW bych asi neměl vstupovat, ale zrovna Vaderova hláška "The emperor is not as forgiving as I am" při přišla docela (černo)humorná.
@Tyrion Lannister Drahoušku, jestli si myslíš, že Kylo jako záporák je největší problém téhle trilogie, natožpak tohohle filmu, radši si uprav perspektivu. V tomhle filmu je ostatně sám Palpatine a je to otřesné. Hlavní problém je v teď už jasném úmyslu, proč kromě prachů trilogie vznikla a že hlavní postava se Skywalkery nemá nic společného (dokonce ani v závěrečném souboji žádný Skywalker není) a ani mít nebude. Ale možná má JJ pravdu. Možná dost lidem opravdu stačí dát na absolutně cokoliv nálepku SW a budou nadšení, pokud to bude doprovázet dostatečné adorování původní trilogie. Možná je úplně jedno, že téma validovaný "worthy heir" do SW nepatří. Možná je jedno, že hlavní postava věčně uvízla ve fázi dětství a váženy diváku, ty teď můžeš taky.
@Tyrion Lannister Mnohem víc než Kylo Ren jsou tam na pěst úplně jiný postavy ve kterých bude problém tohohle filmu. Možná že silný záporák by byl lepší ale spíš s charismatickým zmetkem by lidi snadněji odpouštěli jiné přehmaty.
A zde pár věcí které mě točily, nebude to popořadě, spíš jak mě to vyskočí na mysl:
- kdykoliv si postava potřebovala odůvodnit to co dělá řekla "i have a feeling" https://youtu.be/uSD4vsh1zDA?t=29 - Reni tam byli skutečně jako potrava pro meče, i když jsme několikrát během filmu viděli jejich záda! (Ren watching scene 1, Ren watching scene 2, Ren watching scene.......) - zajetí Chewieho tak trapně podaná už ta scéna nemohla ani být. Bylo to tak odfláklý a jediný důvod byl aby postavy měly důvod dojít si pro dýku na destruktor a Rey se dozvědět špinavé tajemství.. - Lando - nejzbytečnější comeback a postava, která se vždy někde odněkud vynořila aby řekla moudro jak z reklamy na žvejky (žvejky ne Žvejky) - neustálé odkazy na původní filmy až trapně se opakující - ačkoliv nejsem tak hostilně naladěný jako svoa tak krádež identity Skywalkerů na mě působila v závěru až neuvěřitelně cynicky. - závěrečné bitvy se zúčastnilo nejvíc lodí co jsem kdy ve SW viděl, a i přesto si to ani jako vesmírnou bitvu nevychutnáte, mám pocit že tam nějaký výrazný úsek s nějakou vesmírně-bitevní scénou (natož aby se taková část stala kultovní záležitostí jakou bylo zničení hvězdy smrti 1, 2 či Anakinův útok na loď federace) ani nebyl, jakýkoliv nálet kosmické lodi byl okamžitě přerušen nějakým dramatickým pohledem některé z postav či nutným eastereggem v podobě Anthonyho Danielse apod. Fuj Fuj, těšil jsem se aspoň na ty paprskomety - vymazání paměti C3PO - tuším že v trojce ho formátovali a bylo, najednou se kolem toho dělá strašnej vnitřní boj - a když už se k tomu odhodlají, přijede o půl hodiny později R2 a paměť mu obnoví. - ewokové, fuj - bez zbraně co ničí planety to opravdu asi nejde, co? :roll: - když už chtějí ta multirasová obsazení, tak do role vietnamky mohli naverbovat někoho víc atletickýho, když běžela v útoku silně mi připomínala mě na na poslední stovce půlmíle.. tlustý lidi neumí utíkat ani v předaleké galaxii - ta veškerá úlitba fanouškům kterou ani nenapočítám.
A ani jsem nechtěl vyzvedávat to co bylo nějakým způsobem dobře, ale abych byl fér:
+ prsatice v červeném overalu a její hezký modrý oči + Rey udělala blesk rukou (inovativní z pohledu jediho ve filmu) nutno podotknout že ve všech RPG co jsem hrál moje postavy byly vždy dobráci ale forcelightning uměly všechny! :twisted: + koňodlaci - fakt že to byly prostě koně s nějakou chlupatou čabrakou a přimontovanými tesáky mě pobavil, upřímně a v dobrém. A i tu jízdu teď zpětně hodnotím spíš kladně + kéž bych truchlení Chewieho nemusel hodnotit jako klad a Carrie tu s námi mohla být dál... + Finnovo přeprogramování věže k útoku na můstek, proč ne + pokud vám na tom propojování záleží tak se bitvy účastní i Ghost z Rebels.. takové plus neplus + teleport meče Benovi (inovativní, neviděné, originélní)
@svoa00 A kdo teda byl podle tebe padouch trilogie :-P Huxna který je ještě větší joke než Kylo Snoke který tam skoro nebyl Phasma co je ještě větší vtip než Kylo a Hux dohromady? Palpatine? Protože pokud pseudogénius téhle trilogie mělo být že nemá žádného zaporáka tak to ještě větší p*covina a v takovém případě byla trilogie odsouzena k zaniku od začátku. Absence zaporáka může být v obykle neakčnich žánrech, které mají ten konflikt jinde ne prostě v takovéhle. Rád bych taky připomněl že na něčem podobném pohořely prequely, kde taky rozdrobeno podobné mezi Maula, Grievouse a Dookua. Tedy jeden silný zaporak je prostě k úspěchu třeba
Všimněte si že v původní trilogii Darth Vader nefiguroval ani v jedné komediální scene.
Vím, že jako absolutní nefanda SW bych asi neměl vstupovat, ale zrovna Vaderova hláška "The emperor is not as forgiving as I am" při přišla docela (černo)humorná.
Tak samozřejmě to je Vaderuv sarkasmus, což je ukázka aspoň minimální inteligence a je to přirozeně zasazene do děje. On sám obětí vtipu není. Moje oblíbená je tahle https://youtu.be/Iwio208q3jY
Pak samozřejmě člověku přijde na mysl třeba Volný pád kde spoustu věcí bylo Černohumornych ale nijak to neshazovalo hlavní postavu
Zrovna u tretiho dilu Adam problem neni. Naopak na sceny s nim jsem se tesil ze nas vzdy posunuly o neco dal.
A myslim ze sw by mohly byt kvalitni i bez prototypu zaporne postavy. Treba kdyby meli koule udelat ten boj Rey opravdu dramaticky. A pokud by i ona udelala neco opravdu strasnyho.
Kdyby zvejka doopravdy zabila nebo i cokoliv jineho velkeho a zleho :twisted:
Komentáře
Jaký film TROS je? Kdybych ho měla popsat jedním slovem, bylo by to "nepromyšlený". Kdybych ho měla popsat více slovy, označila bych to za fanfikci napsanou dvanáctiletým fanouškem, který se zoufale snaží ostatním fanouškům zavděčit, ale nezná základní pravidla vypravěčství ani lore Hvězdných válek.
Když si vzpomenu, že jsem JJe a LucasFilm bránila... To, co předvedli, je zahanbující. Využívali zájem různých skupin fanoušků a dávali jim všem před nos mrkvičku. Především JJ lhal pomalu o všem. Ano, věděla jsem, že lhaní se dopustil už dřív, ale tohle je patologie. Navíc v tom nebyl sám, byla to i Kennedyová a (asi kvůli kontraktu a propagování) i někteří herci.
Vzpomínáte, že tohle měla být trilogie, která uzavře trilogie o Skywalkerech? Mno, nevím, ale příběh nové holky, která je navíc potomek rodového něpřítele a ukradne rodové jméno, protože se jí zachce, není zrovna vhodné zakončení Skywalkerovské ságy. Skywalkerové byli v jejím příběhu vedlejší postavy, od kterých získala důležité předměty a reputaci jako nějaká postava ve videohře, a na konci jsou všichni mrtví. OK, už před pár lety zaznělo, že LucasFilm se chce posounout dál a vyprávět i jiné příběhu. Jistě to ale bylo možné bez toho, aby rodinu povraždili a zneuctili. Palpatine (a jeho krev) nakonec vyhrál. Ve výsledku tahle trilogie hodně hraje na nostalgii a snaží se zavděčit, ale ve spojení s tím, že smysl téhle trilogie měl být zbavit se Skywalkerů a vytvořit vlastní postavy, to samozřejmě fungovat nemůže.
Vzpomínáte, že TROS neměl retconovat TLJ? Yop. Takže místo celou dobu propagované Rey Nikdo tu máme Rey Palpatine. Její rodiče že byli ožralové, co ji prodali za chlast? Naaaah, snažili se ji bránit před dědou. Mimochodem, co to teda Kylo viděl? Těch retconů a "korekcí" TLJ je mnohem víc, tohle je jenom největší z nich. Film taky částečně retconuje kánonický doprovodný materiál k téhle trilogii. Je to přesně to, co dlouhodobí fanoušci chtěli. Samozřejmě jsou ale nespokojení, když vidí praktický výsledek.
Vzpomínáte, že tenhle film měl být "uspokojující" a "nadějný"? No tak pokud nepočítáte generické dobro porážející zlo (což je skoro všude), tak film není ani jedno. Možná pokud jste zarytí fanoušci Rey. Ale ani to nefunguje, protože Rey, která chtěla rodinu, končí tak jak začala - sama na pouštní planetě, akorát má tentokrát robertka. Musím tady upozornit, že některé děti prý z filmu odcházely s pláčem.
Možná nejvíc škoda je nevyužití Adama Drivera. Kdysi zmínil, že ví to, jak jeho postava skončí. Nedávno to trochu přeformuloval, že prý věděl, jak jeho postava film začne. Asi mě to tehdy mělo víc zarazit, stejně jako jeho víceméně absence při propagování filmu. Tohle nebude to, k čemu se před šesti lety upsal. Upřímně řečeno, nevadilo mi, že Luke, Han a Leia jsou vedlejší postavy. Kylo měl ostatně být Skywalker téhle trilogie. Nakonec ale v TROS má snad ještě míň prostoru než v předchozích dvou filmech a je nakonec jenom vedlejší postava v příběhu Rey. Adame, zlato, je mi to líto. Jestli Terrio a Abrams jsou v mnoha ohledech jako D a D, tak Kylo/Ben je Daenerys Hvězdných válek. Vážně nevím, o co se Lucas Film s touhle postavou pokoušel. Mají tu postavu, která od dětství měla v hlavě temné představy a slova, které ho děsily, a ještě děsivější bylo, když k těm slovům přibyl i hlas. Ve včera uveřejněném komiksu se dozvíme, že ani Lukovy studenty nezabil a za Snokem přišel jenom proto, že celá jeho rodina ho jasně odmítla (ta rodina, která se bála jeho temných sklonů a krve Vadera, ale nemají problém s agresivní Rey Palpatine). Tuhle postavu humanizují a dají najevo, že na rozdíl od Anakina vlastně nezažila jediný šťastný den. Pak tu postavu zabijí v rámci puritánství a protože se chtěli všech Skywalkerů zbavit. Krásné poseltví všem problémovým, týraným a zneuživaným dětem. Jste vadné zboží a můžete chcípnout. Merry fucking Christmas!
(Film jsem nevidel, teoretizuju podle toho cos napsala)
Cili jestli to, ze v dlouhodobem meritku muzeme tuto trojici filmu ignorovat je jeste dobre. Snad nekdo necekal nejaky zazrak - ze treti film zachrani nudu, prumer a bidu epizod 7 a 8.
Jako takhle - v rámci samostatné sequelové trilogie se jedná o docela dobré zakončení. Snažili se co nejvíc vybřednout z balastu, který nastolily obě předchozí epizody. Ale v rámci celé galaxie Hvězdných válek Abrams to nablýskané fáro jen elegantně zabořil do kupy hnoje. První dvě třetiny filmu jsou jak praštěná videohra, kam nasázeli všechno možné, jen aby udrželi divákovu pozornost tam, kde potřebovali. Tak, aby divák (opět) radši přemýšlel nad nesmyslností scénáře a logickými dírami. Závěrečná třetina se pak zas táhne jak sopel v zimě a je přitom nabitá těmi nejobyčejnějšími klišé. Celé to prolínají scény, které buď rádoby odkazují na obě starší trilogie, nebo splňují všechna (ale fakt snad úplně všechna) přání zklamaných fanoušků. A hádejte co... takhle nahrnuté na jednu hromadu mezi zběsile poskakující děj to (ne)překvapivě nefunguje.
A že celý film místo "zakončení" sci-fi ságy působí spíš jako přitroublé fantasy, které krade odevšad možně, to už je fakt jen třešnička na pejsko-kočičím dortu.
Jedna jediná scéna na mě zapůsobila emotivně. Jedna z nejpředvídatelnějších a jasně očekávaná. A přesto mnou dokázala pohnout? Chewieho truchlení nad Leiou.
Děj filmu se mimochodem na internetu objevil už před několika měsíci. Nechtěla jsem ale takovým ptákovinám věřit. Moje konspirační teorie zní, že nějaký zaměstnanec se snažil tou nevěřícnou reakcií na vypuštěné leaky DLF vlastně varovat.
Já záměrně žádné informace ke SW9 nevyhledávala a dařilo se mi jakýmkoliv spoilerům vyhýbat. Až do dne premiéry jsem viděla maximálně plakát. Pak až teprve ráno v den premiéry v TV pár záběrů (mimo jiné
Jako zakončení, nebo spíš "zakončení" téhle trilogie to vcelku funguje. Jen si asi pořád ještě poněkud idealizuješ tu pohromu jménem epizody 7 a 8
Samozřejmě se můžeme přít, jestli zrovna rozuzlení záhady
To ostatní je úplatek divákům, ze kterého vznikl ten zmiňovaný kočkopsí dort. Závěr očekávaný a tuctový, ano. Včetně vyřešení Rey a Bena, včetně renských rytířů.
Asi se shodneme na tom, že na téma "kvality" filmu, zakončení trilogie i trilogie samotné by vydal na sáhodlouhé rozbory
Mimochodem,
Celá prequelová trilogie se točila kolem dvojky Rey a Kylo - což byla naprosto jasná variace Luka a Vadera. A ano, z Rey je drtivá většina fanoušků zblázněná až na maximum. I v samotném filmu (a ne poprvé) zazní hlavní poselství, že nezáleží na jméně, na krvi, na rodině, ale na tom, jaký člověk je a jakým se rozhodne být. Že může být někdo předurčený, ale záleží jen na něm, zda a jak své výjimečné postavení zúročí či použije.
A tedy je právě jedna z kolosálních píčovin tohothle filmu. Takže u Kyla na pokrevním spojení s Vaderem celý život záleželo a nenarodil se ani neskončil jako špatný, ale u Rey na pokrevním spojení s Palpatinem nezáleží, protože... se narodila dokonalá? Jak jsem psala, je to příšerné a pokrytecké poselství. Nemluvě o tom, že roplývání se Leiy a Luka (a teď i Anakina) nad Rey Palpatine je ještě horší než dřív. Oproti tomu nebyli nikdy schopní podpořit vlastní krev. Tolik k rodu Skywalkerů. Jak jsem psala - jednou jste udělali špatnou věc a je konec, můžete chcípnout, ostatně jediné vykoupení je skrz smrt (ačkoliv mimo filmy je kupa příkladů bývalých záporáků, co si v pohodě žijí po tom, co udělali správnou věc). Krásné poselství. Lucas by ho jistě schvaloval :roll:
Takže ta dvířka k pokračování Skywalkerů se mají případně vyřešit odpovědí, která podle DLF funguje na všechno - Rey. LOL, no uvidíme, jak dobře jim to bude fungovat. Teď mě omluvte, jdu blít.
To bylo jedním z poselství i v původní trilogii.
Ja uz jsem to videl diky temnym koutum internetu a sam nevim co na to napsat. Neprijde mi to o tolik vetsi sracka nez predchozi dva pociny. Nejvic mi vadil asi Lando ktery tam chodil jako lascivni lazensky svihak. A pardon - Leiiny dialogy tam byly desive naroubovane. Byl jsem i z toho smutnej.
Od verbala si pujcim jedno prirovnani - eintopfovy pičoid. Perfektni shrnuti dojmu. Nejen tohohle filmu ale cele zbytecne trilogie.
Jedním ze základních pravidel vypravěčství je, že musí být silný konflikt. Ať se jedná o rodinu, přírodní katastrofu nebo dopravní zácpu konflikt musí být silný a dostatečně zajímavý.
Akčně laděné filmy jako Star Wars potřebují dobrého zaporak, který působí jako hrozba. A to je něco, v čem nová trilogie totálně selhala, protože Kylo Ren byl špatný antagonista, což uznal i sám Abrams, když místo aby Kylo byl final bossem, tak raději přivedl zpátky Palpatina. Já se ptám jak debilni musíte být, aby jste sami uznali, že postava kterou jste sami vytvořili ke úplně k ničemu. Neberu argument že Palpatine byl lákadlem do kin a proto je zpátky. To je jen důkaz že kvůli Máničce s kačeří maskou se do kina nikdo nepohrne.
JJ za ten nápad posadit do takové role "šikanovaného šprta" by měl dostat přes držku.
Slabej, neschopnej, blbej a který navíc prohrál všechny bitvy. Taková postava nemá v roli zaporak co dělat, protože když je slabý zaporak je slabý konflikt, když je slabý konflikt tak je příběh k ničemu.
Samozřejmě pokud by taková postava byla udělaná správně, tak by to možná mohlo fungovat. Joffrey byl například taky blbej, neschopnej a slabej ale přesto se ho člověk dokázal bát protože to byl psychopat a nikdo s ním nezacházel jako s vtipem pouze občas Tyrion
A tady je zásadní rozdíl protože Kylo taky psychopat (kdokoliv tvrdí opak si lze do kapsy) jeho šílenství nicméně nebylo zahráno jako něco čeho bychom se měli bát ale něco co je vtip (viz scéna s křeslem v TFA). Všimněte si že v původní trilogii Darth Vader nefiguroval ani v jedné komediální scene. To je totiž zásadní rozdíl mezi jedním z nejikončtejších záporáků v dějinách kinematografie a jeho debilni karikaturou. Když se svým antagonistou zachazite jako s vtipem tak ho nikdo brát vážně nebude. A jsme zpátky u řetězce slabý padouch=slabý konflikt=slabý příběh. Špatná komedie zabila tuhle trilogii. Věřím, že když by záporák byl kvalitní, tak by to trilogii nezachránilo, ale přinejmenším bychom se ubránili nejhorším recenzím pro Star Wars od dob epizody I. Na to že to mělo být finále trilogie tak fakt slabota speciálně ve srovnání s Pomstou Sithů nebo Návratem Jednoho.
Proto dost zvážím jestli tenhle díl kompletně nevynechat. Jediným lákadlem je že bych to na tomhle fóru pak hejtoval s ostatními a to mi přijde dost smutný důvod pro chození na film a kazit si svátky.
To raději zůstanu u jednoduchých hezkých dobrodružství Mandaloriana alá Xena a Hercules
Jestli si někdo pod pseudointelektualní, filozofickou hloubkou představuje toto
Tak takovou sofistikovanost si velice rád nechám ujít. Také nemůžu nepoukazat na zajímavý vývoj výmluv zastánců Bena Sóla
2015: Jeho smyslem je, že není jako Vader.
2017: Ok možná je trošičku hodně jako Vader ale Renperor je nejzajímavější prvek trilogie.
2019: S*ÁT NA DISNEY
Jediný co na něm kdy bylo dobrý byl Adam Driver. Tentokrát z toho, že jsem nakonec měl celou dobu pravdu vůbec nadšený nejsem :'-(
A zde pár věcí které mě točily, nebude to popořadě, spíš jak mě to vyskočí na mysl:
- kdykoliv si postava potřebovala odůvodnit to co dělá řekla "i have a feeling"
- Reni tam byli skutečně jako potrava pro meče, i když jsme několikrát během filmu viděli jejich záda! (Ren watching scene 1, Ren watching scene 2, Ren watching scene.......)
- zajetí Chewieho tak trapně podaná už ta scéna nemohla ani být. Bylo to tak odfláklý a jediný důvod byl aby postavy měly důvod dojít si pro dýku na destruktor a Rey se dozvědět špinavé tajemství..
- Lando - nejzbytečnější comeback a postava, která se vždy někde odněkud vynořila aby řekla moudro jak z reklamy na žvejky (žvejky ne Žvejky)
- neustálé odkazy na původní filmy až trapně se opakující
- ačkoliv nejsem tak hostilně naladěný jako svoa tak krádež identity Skywalkerů na mě působila v závěru až neuvěřitelně cynicky.
- závěrečné bitvy se zúčastnilo nejvíc lodí co jsem kdy ve SW viděl, a i přesto si to ani jako vesmírnou bitvu nevychutnáte, mám pocit že tam nějaký výrazný úsek s nějakou vesmírně-bitevní scénou (natož aby se taková část stala kultovní záležitostí jakou bylo zničení hvězdy smrti 1, 2 či Anakinův útok na loď federace) ani nebyl, jakýkoliv nálet kosmické lodi byl okamžitě přerušen nějakým dramatickým pohledem některé z postav či nutným eastereggem v podobě Anthonyho Danielse apod. Fuj Fuj, těšil jsem se aspoň na ty paprskomety
- vymazání paměti C3PO - tuším že v trojce ho formátovali a bylo, najednou se kolem toho dělá strašnej vnitřní boj - a když už se k tomu odhodlají, přijede o půl hodiny později R2 a paměť mu obnoví.
- ewokové, fuj
- bez zbraně co ničí planety to opravdu asi nejde, co? :roll:
- když už chtějí ta multirasová obsazení, tak do role vietnamky mohli naverbovat někoho víc atletickýho, když běžela v útoku silně mi připomínala mě na na poslední stovce půlmíle.. tlustý lidi neumí utíkat ani v předaleké galaxii
- ta veškerá úlitba fanouškům kterou ani nenapočítám.
A ani jsem nechtěl vyzvedávat to co bylo nějakým způsobem dobře, ale abych byl fér:
+ prsatice v červeném overalu a její hezký modrý oči
+ Rey udělala blesk rukou (inovativní z pohledu jediho ve filmu) nutno podotknout že ve všech RPG co jsem hrál moje postavy byly vždy dobráci ale forcelightning uměly všechny! :twisted:
+ koňodlaci - fakt že to byly prostě koně s nějakou chlupatou čabrakou a přimontovanými tesáky mě pobavil, upřímně a v dobrém. A i tu jízdu teď zpětně hodnotím spíš kladně
+ kéž bych truchlení Chewieho nemusel hodnotit jako klad a Carrie tu s námi mohla být dál...
+ Finnovo přeprogramování věže k útoku na můstek, proč ne
+ pokud vám na tom propojování záleží tak se bitvy účastní i Ghost z Rebels.. takové plus neplus
+ teleport meče Benovi (inovativní, neviděné, originélní)
Huxna který je ještě větší joke než Kylo
Snoke který tam skoro nebyl
Phasma co je ještě větší vtip než Kylo a Hux dohromady?
Palpatine?
Protože pokud pseudogénius téhle trilogie mělo být že nemá žádného zaporáka tak to ještě větší p*covina a v takovém případě byla trilogie odsouzena k zaniku od začátku.
Absence zaporáka může být v obykle neakčnich žánrech, které mají ten konflikt jinde ne prostě v takovéhle.
Rád bych taky připomněl že na něčem podobném pohořely prequely, kde taky rozdrobeno podobné mezi Maula, Grievouse a Dookua. Tedy jeden silný zaporak je prostě k úspěchu třeba
Pak samozřejmě člověku přijde na mysl třeba Volný pád kde spoustu věcí bylo Černohumornych ale nijak to neshazovalo hlavní postavu
A myslim ze sw by mohly byt kvalitni i bez prototypu zaporne postavy. Treba kdyby meli koule udelat ten boj Rey opravdu dramaticky. A pokud by i ona udelala neco opravdu strasnyho.