Povídka č. 3 /5. kolo/ - Ice & Fire

upraveno 1. února 2014 v Povídky
imagePovídka č. 3 /5. kolo/ - Ice & Fire

„Na ryby se vždycky chodí brzy ráno, krásko,“ vzpomněla si na slova svého otce, když s ním jako malá chodila sedávat na kamenné schody útesu. Sundávali si boty, nechávali si prsty u nohou hladit jemným pobřežním pískem, než vystoupali na skálu a směrem k moři se uvelebili na svůj oblíbený stupeň – on s vykasanými nohavicemi, ona s podkasanou sukýnkou šatů.

Read the full story here

2

Komentáře

• @flanker.27 Ony se musí spálit - některým to dojde, že lepší Linton než Heatclif a ty ostatní se nechají mlátit a využívat. Ty nejhloupější a nenapravitelné pak ještě toho hajzla hájí :-))
    Jenže každý je svého štěstí strojvedoucím a každý má právo si vybrat, s kým chce strávit život.
  • @flanker.27 Budu citovat maminku, která opakovaně prohlásila: "Ty máš zvířata stejně radši než lidi.", takže pokud se "on/ona" líbí alespoň tolik jako "ono", může si gratulovat. =D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Černá_Alison To bych si vůbec nedovolil zpochybňovat.A chápu, že někdo se projeví až po... Ale někdy je to tak jasný a ještě to ženský přitahuje, takový ty co posílají zamilované dpoisy masovým vrahům a podobně - dobře, to je špička ledovce, ale ta masa pod tím není o moc lepší.

@MissUtahraptor tak jen aby to vydrželo "otlučené oživotní zkušenosti" :)
  • Já to nechápu, co to znamená být příliš dobrý, čestný, nápomocný? To přece nemusí automaticky znamenat blbý, nudný, nesvéprávný. :-k
  • @Dreamer Řekl Mirek Dušín a padl mrtvý na zem, se sekyrou zaraženou v zádech.
  • upraveno 9. července 2013
  • Tak... každý dává přednost něčemu jinému :-) Mi vyhovují "hrdinové" s nedostatky, ale trvám na některých rysech - čest, upřímnost, loajalita, pravdomluvnost za každou cenu, selský rozum (hrdina nemusí být myslivna proto, abych si ho oblíbila, stačí, když je rozumný) a trochu specifikovaný morální kodex (např krást je špatné, lhát ještě horší, falešná skromnost je odpudivá, ubližování slabším je ohavnost x vražda v afektu zohledněna, nevěra za předpokladu, že oficeiální partner hrdinu/ku nemiluje a netrápí se proto, je v pořádku,...
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Brienne mám jako postavu moc ráda, její kapitoly mě v knihách vůbec nenudily a těšila jsem se na ně, takže mě její příběh potěšil.
    Ze začátku jsem si říkala jak je super, že to je taková milá povídka a pak BUM taková pecka, až mi z toho bylo hodně smutno :'-(
  • @Černá_Alison Souhlasím, až na ty věci za x... tyhle "nedostatky" by tedy u mě hrdinovi neprošly :)
  • pravdomluvnost za každou cenu
    @Černá_Alison Jeden takový byl v hned v první knížce. Možná sis ho tam všimla, byl to takový všeználek co pořád varoval před sněháňkami :D
  • @Dreamer Z toho si nic nedělej :-) Člověk má tendenci u hrdinů omlouvat to, co by odpustil sobě a bazírovat na tom, čeho si u sebe cení :-D
    Až na tu pravdomluvnost za každou cenu...
  • @flanker.27 To je třeba Davos - řekl Stanisovi pravdu do očí i za cenu uvěznění a ohrožení života. Nebo Eddard říkající pravdu Cersei a život ho to stálo. Nebo občas Tyrion, když má ten svůj výlev. Nebo Tormund, Velký Jon, Brienne,...
    @Černá_Alison Dát v šanc sebe je trochu něco jiného než třeba vlastní rodinu.
    Ty příklady nejsou příliš přesné.
    Co se týče Neda, v tu chvíli to nebyla volba mezi pravdou a lží, protože nepočítal s opačným koncem. Naopak lhal před popravou tehdy, když měl za to, že tím zachrání Sansu a Aryu.

Davos dával v šanc sebe, nepředstavoval si, že by ohrozil jiného, zbylé členy své rodiny např. A Stannise považoval za maximálně spravedlivého.

Proto se ptám, zda mám právo svojí pravdomluvností ohrozit život jiné osoby, jestli i to je přijatelná cena za pravdomluvnost.
  • Eddard je nešťastný příklad, zachoval se jako naivní pitomec, člověk může být upřímný, aniž by se choval jako blbec nebo neomalený hrubián, navíc tím ohrozil životy své rodiny. Chápu, že občas je potřeba někomu plivnout pravdu do ksichtu, aby se ve vlastním zájmu probral, tohle nebyl ten případ, Cersei byla bdělá dostatečně :)
  • @flanker.27 Ano, to je dobré specifikovat - samosebou život rodiny má přednost. Pokud hrozí bezprostřední ohrožení (ne jenom nějak mlhavé), tak je tu možnost neříct pravdu. Je rovněž možno mlžit a neříkat všechno nebo mystifikovat - říkat pravdu tak, aby ji ostatní pochopili jinak (příklad - vlastním řidičské oprávnění skupiny B x neumím řídit).
    @Černá_Alison Právě proto mi Eddard nepřišel nejšťastnější příklad - mohl prostě za Cersei nejít. Vedly ho k tomu obavy o děti, ne právě pravdomluvnost a v tu chvíli neřešil zrovna pravdomluvnostní dilema. a myslím že nejen rodina ale i jiní lidé by mě přiměly nebýtr pravdomluvný, pokud bych je pravdou měl ohrozit. Pro mě je správné jednat správně (což je samozřejmě těžké poznat, od toho je člověk vybaven morálkou).

Naopak souhlasím s podáním ve formě "mám řidičské oprávnění skupiny B". Říct "jezdím jako drak" by sice mohlo být i v takovém případě z určitého pohledu přesné, ale už bych to považoval za klamavé.

Ostatně tohle je "pomocník tasmánského policisty mimo službu" :D

image

• :applause:

P.S: Díky tomu ostrovu a moři mi to přišlo takové prázdninové a pak bum finále.
  • Krasne napisane. Strasne sa mi pacili pouzite metafory a prirovnania a aj pribeh bol viac ako dobry. Prijemne citanie.

Trosku ma hrklo pri slove alkohol a takisto rozhodnutie ochranovat Renlyho mi prislo trosku nasilne nasroubovane, ale to su len take blbosti a neuberaju v zasade na kvalite.
  • Druhé kritické čtení: možná mohl být popis ostrova systematicky zapracován už do děje. Něco mi nesedí na vzhledu pozůstatků, ale to může být jen divný dojem, protože jsem nic takového neviděla. Každopádně bych vypíchla krásnou slovní zásobu a to, že zde není třeba amnestii na chyby :-) Připomíná mi to taky povídku o Shireen z předchozího kola. Outsiderská holčička všeobecně neoblíbená a moc dobře podaná. Možná i stejná autorka, ale hádat nebudu :-)
  • Jó, to byly časy, když jsme si s bráchou hrávali u rybníka na mořské pláži! Autorka to s těmi dětskými hrdiny prostě umí a rozhodně tady nehodlám vyčítat něco jako vykrádání sebe sama, protože to já dělám asi tak od prvého kola.
    A světlušky na večerním táborovém čtení mi potvrdily, že to bylo vážně pěkný a jedna se mi i rozplakala, což vypovídá o kvalitě mnohé. Děkuji za skěvlé čtení! :-)
  • @Lady_Seans Prosímtě kolik těm nebožátkům bylo? Strašit je takovejma morbiditama. :-D
  • @Vlcacka Jakýpak morbidity? Po celodenním dělání polen už tak nějak otupíš, kór když je ti okolo šesti let, že ti to už ani nepřijde a vnímáš jenom tu hezkou pohádkovou část :twisted: :-)
  • @Lady_Seans Asi jsem úspěšně zapomněla na své dětství, v Kráse nesmírné byly vlastně taky celkem brutální věci. :-D
  • @Vlcacka Né, Krásu nesmírnou mi nepřipomínej, to mi uděláš chutě a já si to ještě budu muset asi posté přečíst. Babi ji do nás násilně vtloukala, že je to nejlepší dětská literatura, až jsem si to taky zamilovala.
    No a ty děcka to tak nevnímají, hlavně když si jedna asi osmiletá roztomilá blonďatá modrooká holčička na tábor přiveze knížku Hitler a Stalin. Přezdívku Ciri možná nedostala jenom podle vzhledu :-)
  • Proč chodit tak daleko - jen si představte, jak vlk chroupe Karkulku a babičku a pak ta pitva zaživa a zašívání balvanů do vlka...to je pro mne nesmyslná část, když spal a neprobudil se při řezání a šití, tak ho mohli rovnou podříznout, takže to bylo nejspíš samoúčelové mučení :-)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 24. července 2013
    @Černá_Alison V původní verzi se myslivec jmenoval Ramsay :twisted:

EDIT: Jak to že ho nenapadlo provést něco takového Theonovi?
  • Protože GRRM nebyl odkojen Karkulkou jako my :-D
  • Jako terapii doporučuji Neználka. Tam mne fascinovala auta na malinovku.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.