Administrátorský zásah

upraveno 13. srpna 2013 v Webové záležitosti
Přátelé icefire.cz,

vzhledem vývoji událostí považuji za fér vám vysvětlit, k čemu včera došlo a alespoň trochu naznačit důvody, které mě k tomu kroku vedly.

Někteří z vás nesledují vše, takže jádrem celého sporu, který tímto asi trochu rozpoutám, je Jarla (či Černá_Alison poté, co byl na její vlastní žádost první účet smazán). Už loni touto dobou bylo fórum na pokraji rozpadu a nyní jsme se ocitli v podobné situaci. V poslední době jsem sám zjišťoval, že na fórum nechodím rád - důvodem bylo mimo jiné to, že postupně svou aktivitu utlumila spousta dalších členů. Jednou z příčin byl jednoznačně nárůst mimotématických diskuzí a proměna stylu diskuzí - podobné signály dostávám mnoho měsíců od mnoha nespokojených členů. Sami víte, že jsem nikdy nepraktikoval nějaké moderování - ostatně nebylo to třeba - a proto jsem k němu nepřistoupil ani nyní a věřil, že si to přece je nějak sedne...

Nesedlo. Nehodlám však nikomu nic vyčítat. Každý má jiné představy, jak má fórum fungovat a jak se má vést diskuze. Ty mé se dost liší od těch Jarliných. Proto bude nejlepší, když se prostě nebudeme vyskytovat ve stejném prostoru. Dlouho jsem váhal s tímto krokem - to byla však chyba. Měl jsem odmítnout její návrat, jak jsem to avizoval už při smazání jejího prvního účtu. Někteří z vás pamatují na rozpad fóra před lety. Tehdy byl z velké části dán mou nečinností. Tomu se nyní chci tímto krokem vyhnout.

Včera jsem tedy Jarlu požádal, aby na fóru a webu www.icefire.cz již nevystupovala, což bylo z její strany akceptováno. Vím, že tím některé z vás nepotěším, možná i rozlítím. Zároveň ale věřím, že mě znáte natolik, abyste věděli, že je to pečlivě promyšlený a zvážený krok, za kterým nejsou žádné jiné úmysly, než záchrana fóra. Mimochodem, za celou sedmiletou dobu trvání fóra je to teprve druhá vyloučená osoba, kterou si já pamatuji.

Povídková soutěž

V posledních dnech se bohužel ukazuje, že celá povídková soutěž byla manipulována falešnými účty, které jsem nedokázal dříve odhalit. Sic to není psané pravidlo, považuji za samozřejmé, že každý vystupuje sám za sebe a nepoužívá více účtů. Omlouvám se tedy účastníkům povídkové soutěže jménem fóra za to, že povídková soutěž byla znevěrohodněna těmito praktikami. Pro příště se pokusíme najít sofistikovanější způsoby ověřování.

Zároveň bych rád vyjasnil jednu věc. Nebráním se pokračování povídkové soutěže, ba naopak. V posledních dnech došlo k nesmyslnému spojení povídek a akce zvané Drabble. Povídky považuji za smysluplné a přínosné a hodlám je nadále podporovat. Drabble jsem při dané formě označil za příliš otravný spam a trvám si na tom, že měl být prezentován jinou formou. Povídky tedy mohou a doufám, že budou, pokračovat pod podmínkou, že se najde člověk, který si ji vezme opravdu na starost a bude garantem výsledků. Vzhledem k předchozím manipulacím v soutěži bude třeba stanovit nová témata pro další kolo. Pokud byste někdo stál o to spravovat povídkovou soutěž a rozšířit tak IF tým, neváhejte a ozvěte se. Pokud se neozve nikdo, zůstane to nadále na dosavadním autorském týmu IF.

Alek
«134567

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Myslím, že jediným problémem bylo, že některým uživatelům vadí jiní uživatelé, aniž by tito někoho napadali či někomu bránili na fóru existovat.

Drabble vzniklo pouze a jedině proto, že se nás docela dost nudilo, protože ještě nebyly vyhlášeny výsledky posledního kola povídek. To co bylo nazváno spamováním, bylo jen a pouze to, že si nápad získal docela velkou popularitu a stále jsem nepochopil, co na tom nápadu i jeho provedení bylo špatně, když se na jeho vzniku podílel spolutvůrce webu.

O manipulaci s výsledky tedy nic nevím a upřímně nevím o tom, že by v některém kole zvítězila povídka, která by si skutečně nezískala většinovou přízeň.

Zajímalo by mě, co to má být za ty falešné účty.

A k administraci povídek jen dodávám, že paul žádal, aby to mohl dělat.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Můžu se optat jak se odchodem ČA zabrání rozpadů fóra, které je způsobeno offtopicováním, když se vyskytovala pouze v několika málo vybraných topicích?
    Nechci na tebe nijak útočit, jen mě to zajímá, protože jsem daleko větší offtopicář než ona...
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    upraveno 13. srpna 2013
    Proč tu vlastně nejsou moderátoři, kteří by mazali offtopic a usměrňovali diskuze jako (skoro) na každém fóru?
  • Myslím, že jediným problémem bylo, že některým uživatelům vadí jiní uživatelé, aniž by tito někoho napadali či někomu bránili na fóru existovat.
    Ano, vždyť to tam píšu - má a její koexistence není možná.
    O manipulaci s výsledky tedy nic nevím a upřímně nevím o tom, že by v některém kole zvítězila povídka, která by si skutečně nezískala většinovou přízeň.
    I pro mě to bylo nepříjemným překvapením. V tom posledním kole jsi zřejmě nakonec měl zvítězit ty, flankere (nepřepočítával jsem to, odhaduji).
    Můžu se optat jak se odchodem ČA zabrání rozpadů fóra
    Věřím, že existuje šance, že se vrátí lidé, kteří mě poslední měsíce píší a zastavují na setkáních s tím, aby se fórum vrátilo do starých dobrých kolejí. První vlaštovkou by mohl být návrat mě samotného. Jo a nejde jen o offtopicy ale i o styl diskuze, celkovou atmosféru apod. - ale opravdu nechci nikoho špinit. Jarla to bez jediného protestu akceptovala. Nevidím tedy smysl ty důvody rozvádět a specifikovat.
  • Thorar napsal(a):

Proč tu vlastně nejsou moderátoři, kteří by mazali offtopic a usměrňovali diskuze jako (skoro) na každém fóru?

Protože jsem na některých takových fórech existoval a je to podle mě cesta do pekel. Raději volím přirozený a společný zájem komunity na směřování fóra, respektování základních pravidel netikety apod. Za sedm let došlo ke dvěma vyloučením lidí, kteří tento přístup neakceptovali - raději překousnu nepříjemnosti s řešením těchto výjimek, než abych denně řešil spory o moderátory.
  • Moderátoři obvykle bývají terčem posměchu. =D
  • Možná je tu už příliš mnoho "žvanících" témat, sama se přiznávám k zanášení diskusí :oops: jde mi žvanit o čemkoliv kdekoliv, ale na druhou stranu nemám problém se po upozornění usměrnit a přesunout. Chápu, že pokud OT nabobtná do monstr rozměrů, může být otravné si v diskusích číst o počasí, i když se k danému tématu daná diskuze vůbec nevztahuje. Nepomohlo by všechny žvanící témata (Babinec, Lampárna,....nevím co ještě) sjednotit pod Kecáliště, přeci jenom Kecáliště by se dalo považovat za jaksi nadřazené tlachací téma, které nemá zapotřebí dalšího rozmělňování do podkategorií.
  • @Krisa
    Víš, co to je termín persona non grata? To ti jako nejpravdivější odpověď musí stačit, i když si vyslechneš mnoho oklik a zatáček ve vysvětlování jiných. :-)

Tímto bych ráda Aleka požádala o smazání i mého profilu, protože se tu opravdu nechci dožít toho, kde to skončí, když to pro mne osobně tak nepěkně začalo. Uživatelům, kterých si vážím, a oni vědí, které myslím, přeji vše dobré a doufám, že se snad uvidíme jindy a jinde. Nechť bohové staří i noví stojí při tomto fóru.
    Hezký večer a sbohem.
    @alek Já respektuju, že je to tvůj web a tvoje pravidla. ale když ty pravidla nejsou a nikdy nebyly vlastně ani pořádně vyhlášeny ani dodržovány po dlouhé roky co web existuje, nevím, proč najednou takto razantní tah.

Jestli došlo k tomu, že jeden uživatel dával povídkám body ze dvou nebo více účtů, to by byl důvod k banu.

Ad "vrátí do starých kolejí". Co to ty staré koleje jsou? Rozebírání stále toho samého, okořeněné jednou za rok premiérou nové sezóny seriálu? Naopak, podle mě je vývoj vždycky to, co drží fórum při životě.
    @alek No jo, ale kdy a jaké byly "staré dobré koleje"? Před příchodem ČA? Před jejím předhoczím příchodem? Po seriálu a příchodu spousty lidí, kteřé se na fórum dostalo díky seriálu? Před seriálem a příchodem lidí, kteří se dočetli, že Sean Bean bude hrát v seriálu podle fantasy knih, které si okamžitě běželi koupit? Před vydáním Hostiny? Před osamostatněním Icefire fóra?
    Podotýkám, že jsme právě ztratili jednoho uživatele, který není ani já ani ČA ani EY ani další ze spammerů, protože "to co se tu děje je trapné a debilní."
  • Já chci maminku! Tři dny se sem nepodívám a tady zatím nastane apokalypsa. Stupidní a hnusné. :'-(
  • Já osobně mám největší problém s lhaním a podváděním. To, že si někdo s někým lidsky nesedne, je asi normální, nejsme roboti.
    Už se těším, až to tu zase normálně poběží. Už aby to bylo.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 13. srpna 2013
    Já osobně mám největší problém s lhaním a podváděním.
    @heavy_head Teprve teď je ta správná doba na pořádný smajlík: :-D :-D :-D =D =D =D
  • @alek Já respektuju, že je to tvůj web a tvoje pravidla. ale když ty pravidla nejsou a nikdy nebyly vlastně ani pořádně vyhlášeny ani dodržovány po dlouhé roky co web existuje, nevím, proč najednou takto razantní tah.
    Věřím ve zdravý rozum a slušnou diskuzi, ve které nejsou oponenti napadání, osočování, pomlouváni apod. Věřím ve společný zájem, který tu většina lidí sdílí. Taková pravidla prakticky nelze sepsat a kvůli dvěma výjimkám za sedm let se o to ani nehodlám pokoušet. To je zároveň odpověď na ty "staré dobré koleje".
  • Už aby to bylo...
    A to by mě zajímalo to napadání, osočování a podobně, protože já to vidím celkem jinak.

A upřímně jsem žádnou válku nepozoroval a to říkám jako někdo, kdo se tu už pohádal prakticky s každým a to včetně ČA. Jenže já si s dotyčným vyříkám co je potřeba a je to. nechodím žalovat.
    upraveno 13. srpna 2013
    alek napsal(a):

slušnou diskuzi, ve které nejsou oponenti napadání, osočování, pomlouváni apod.

Počkat! Tady se někde napadalo, osočovalo, pomlouvalo apod.?
    Vždycky tu byly rozdílné názory, ohnivé diskuse, ale že by se někde někomu nadávalo, to jsem si tedy nevšimla...

A obávám se, že odstraněním jednoho uživatele se to naopak spustí a ne tomu zabrání :(. Bojím se toho, že se někdo sekne a odejde, což by podle mne byla škoda.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Ľudia, vy mi tými hádkami spôsobujete srdcové ťažkosti. A to vážne - ja mám vrodenú vadu a prišlo mi trocha zle. Musím sa napiť (vody).

Skúsme si to zrekapitulovať.

Fórum som ja osobne vždy bral familiárne. Už tu sme nejakú dobu, aspoň trocha sa poznáme, vieme si zo seba trocha robiť srandičky a vieme viac-menej, o čo sa zaujímame. Dokážeme sa tu baviť s rozumom. A s humorom. Ak došlo k nejakému nedorozumeniu, proste sme si uvedomili chyby a bolo. Takto tu mohla byť debata ľudská a uvoľnená. A vždy som sa tu rád zabával a cítil sa ako súčasť určitého kolektívu na úrovni.

Každý máme chyby. Nikto z nás nie je dokonalý. Ak ma rušia niečie chyby až moc, nevypľujem mu ich do tváre - radšej nech si ich uvedomí sám -, ani ich nepoužívam proti nemu, proste sa danej forme života vyhýbam. Urobím radosť jej, keď ma nemá rada, aj sebe, keď mňa ruší jej správanie. Ak sa podivujem nad niečím správaním, no priamo mi nevadí, nič neriešim. Osobne nie som za tiché a príliš vážne debaty Vstupu do duše. Každý z nás má chyby a aj s tými najpodivnejšími sa viem porozprávať - veď ani ja nie som dokonalý a leziem častokrát druhým svojím správaním na nervy. Ale mne to nikto nikdy nevyčítal a ani ja druhým a bolo v pohode. A keď sa niekto sťažoval - napríklad spoluobčanka Nevada -, tak som sa jej proste vyhýbal, ak jej vadím. Nebudem ju dráždiť.

Vo výsledku som sa s rezervou s každým bavil a vôbec mi to nevadilo. Podivil som sa nad tým, že daný povedal či spravil niečo, čo považujem za detinské, nezodpovedné, divné, neslušné, intolerantné či proti mojej srsti? No tak sa podivím a diskutujem ďalej. Ja robím tie isté veci.

Častokrát práve kvôli tejto familiárnosti vznikal rozsiahly SPAM. Ja to chápem. Niekedy sa človek pozabudne, v akej téme vlastne je a tak diskutuje odveci, ale aspoň diskutujeme, viac sa spoznávame, robíme si srandu. Ja osobne sem proste prídem, rozklikám si všetky témy, pozriem, či sa tam vedie zaujímava debata. Nebaví ma? Zavriem kartu. Baví ma? Reagujm. Kuknem si, kto ma kde spomína, reagujem, odpoviem na správy a potom refreshujem okno a kontrolujem a diskutujem. Nemal som problém. Takisto som sa často stretával so SPAMom, v ktorom som sa strácal. V takých prípadoch som to prebehol alebo zavrel - je to téma, ktorá ma nezaujíma, tak si tam disktujú tí, ktorých to zaujíma. Nijako ma to neobťažovalo.

Stretol som sa s mnohými fórami, kde vyžadovali prílišný systém a poriadok. Kto to len trocha porušil, už mal problém. V nijakom z nich som sa nikdy nedokázal uvoľniť, poriadne si podiskutovať, priblížiť sa miestnym domorodcom. Nechcem chaos, ale zakaždým, keď som šiel napísať príspevok, musel som sa obávať, či tým neporuším nejaké pravidlo. Tu som to bral s uvoľnením a inak.

Alek to tak zrejme necíti. Ja osobne takisto zastávam poriadok, systém, porozumienie - ak niečo vysvetlujem, tak štýlom "Ako pre debila", pretože všetko vysvetlím do podrobna, aby nedošlo k nedorozumieniam, čo dosvedčuje aj táto zbytočná esej. Preto chápem Aleka aj Nevadu. Chápem, o čo im ide, chápem, že treba nájsť kompromisný systém pre každého. Preto som sa proti tomu neohradzoval. Sám som navrhol technické riešenie rozdelenia fóra do dvoch sekcií, ktoré by to vyriešilo. Snažil som sa nájsť kompromis. Alek je v prvom rade otyc tohto projektu, ktorý rozhodne nebolo ľahké vybudovať. Takže k nemu chovám značný rešpekt.

Na druhú stranu cítim z mnohých isté ohradenie proti spôsobu vyjadrovia iných. A nepáči sa mi. Pardón, že musím byť až tak osobný, ale zase raz ako príklad uvediem Nevadu. Viem veľmi dobre, že ma považuje za detinské a nezodpovedné stvorenie, ktoré sa rehlí na každej blbosti a proste totálne vymleté. Chápem to a kedykoľvek ma spomínala v takýchto súvislostiach, nikdy som sa neohrádzal. Nikdy som ju neurážal ani neohováral. Častokrát ma opravila alebo mi pomohla a takisto k nej chová určitý druh repšktu. Chápem jej zmysel pre serióznosť a poriadok. Ale takisto mám rešpekt pre ľudí ako Everett, Flanker, Jarla a spol.

A tým sa dostávam k tomuto bodu. Akosi sa to tu rozdelilo do dvoch táborov. Jedni sú "anarchisti", ktorí tu robia bordel a tak sťahujú poviedky preč. Druhí chcú mať pokojné fórum pre riadne témy. Pri všetkej úcte, druhá skupina nemusí mať žiadne fórum. Úplne postačí redakčná stránka s vbudovaným Otázky a odpovede. Ale tak či onak, sa tu budujú dva tábory. A to ja nenávidím. Ako sám tvrdím, nie som kresťan ani ateista. A rovnako tak nenávidím ak cítim okolitý tlak, že sa mám začleniť do nejakého tábora. Páči sa mi toto fórum, páči sa mi Alekova práca, rád by som bol, aby to tu zcelene zostalo. Ale páči sa mi tiež uvoľnený štýl komunikácie a Jarline nápady na aktivitu, nech sa to tu oživí. Ja sa radšej plavím po rieke, než sa vylodiť na jednom z brehov. Preto ma trápi, že sme sa dostali do bodu, kde na seba ukazujeme prstom a vyčítame si čosi. Mám pocit, že keď sa zaradím do jedného tábora, automaticky tým začnem odsudzovať Alekovu prácu. Ale rozhodne by som nechcel zostať v tomto tábore, keď viem lepšie diskutovať s ľuďmi z toho druhého. A hlavne sa mi teda vôbec nepáči, že Jarla sa stáva akýmsi maskotom celého sporu. Ja som takisto možno niekedy až moc komunikatívny či aktívny, tak by som musel byť tým maskotom tiež a verím, že aj s inými ľuďmi.

Toľko k môjmu stanovisku. Neželám ľuďom tu nič zlé, ale to neznamená, že nesúhlasim s ľuďmi, ktorí sú za "voľnosť". Nikdy som proti nikomu npovedal nič extrémne zlé, snažil som sa veci riešiť pokojne. Mnohí mi tu často pomohli. Napríklad Hildegarda mi v mnohom poradila.

Len chcem, aby ste to vedeli. Že nikomu nič nevyčítam. Nenávidím vyznania tohto typu a vždy som sa tomuto textu vyhýbal, pretože neiktorí to zase môžu označiť za hlúpe, iných sa to dotkne, znenávidia ma, diskusia s nimi nebude taká, ako predtým a azse budem za debila ja, ale naozaj už niet inej cesty, než to povedať.

Ak niekoho tento dlhý, zbytočný a hlúpy text otravuje alebo ho uráža alebo sa mu zdá za SPAM, vážne sa hlboko a pokorne ospravdlňujem, ale tak to cítim.
    @Krisa Nemůžu si pomoct, ale mně to spíš připadá jako úhyb, jak tu zřídit "dozorčí radu zasloužilých uživatelů", kteří budou rozhodovat o náplni a kdo nebude jejich představu splňovat, bude pod záštitou "starých kolejí" ostrakizován.
  • upraveno 13. srpna 2013
    A obávám se, že odstraněním jednoho uživatele se to naopak spustí a ne tomu zabrání . Bojím se toho, že se někdo sekne a odejde, což by podle mne byla škoda.
    Jak píšu, už jsem to seknutí zažil a mělo to katastrofální následky kvůli mé nečinnosti. Tuším, jaký tohle může mít dopad, ale přesto jsem přesvědčen, že to je správné rozhodnutí a sic to vzbouří vášně, ve výsledku tak předejdeme rozpadu.

Jarla mou výzvu s klidem přijala (ostatně sama mě kdysi o podobnou zpětnou vazbu požádala). Vzhledem k jejímu klidnému přijetí a akceptování, nehodlám více zabíhat do detailů, nebylo by to fér.
    Podotýkám, že cílem mého snažení není snaha o návrat, protože ČA si návrat nepřeje. Jak sama uvádí, na tomto fóru ji drží a držely pouze povídky, kvuli kterým se vrátila, a někteří uživatelé. S uživateli se budeme vídat jinde, ale apeluji na prostou slušnost, aby povídky, když u nich nemůže být UZNANÝ AUTOR nápadu a uživatel, bez kterého by pravděpodobně soutěž zašla na úbytě, nebude mít další vliv na průběh soutěže. Soutěž tím neskončí, jen se zveřejnění přesune jinam a všichni budou zavčas o všem informováni.
  • @flanker.27 Plánujete tam stěhovat i starší kola?
    @alek Já věřím, že věříš, že to je správné rozhodnutí. Mě jen zajímá proč a jak se tím přejde zkáze fóra, abych se náhodou za chvíli taky neocitla v pozici úhlavního nepřítele kohosi a ničitele fóra...
    Nechci detaily, jen konkrétní vysvětlení situace, protože stále vůbec netuším "o co tady sakra jde".
  • @Krisa To nikdy není náhodou, dotyčný si toho bývá moc dobře vědom, Jarla o tom se mnou mnohokrát (ještě před prvním odchodem) diskutovala. Nehodlám sepisovat žádná pravidla, opravdu ne.

dozorčí rada zasloužilých uživatelů - hmm, mám pocit, že ti zasloužili členové právě už fórum s výjimkou mě, tebe a heada opustili (omlouvám se, pokud jsem někoho zapomněl)... Nic takového samozřejmě neexistuje. Existuje vývojový tým (já, Monte, paulcz) a pak obsahoví přispěvatelé jako head, Nevada, svoa, Vlcacka, sveva, Arutha (opět omluva opomenutým).
    @Michelle Nic odsud mizet nebude. Budou tam předpokládám výsledky (ty už tam vlastně jsou), jestli tam budou duplicitně i texty nevím, technická stránka není na mně (zcela upřímně to by to dopadlo).

Jde mi pouze o to obhájit, proč by nebylo správné, aby tu soutěž nadále běžela zde, když byl její zakladatel odejit a nemůže ji tudíž jakkoli administrovat (vyhlásit výsledky, termíny dalšího kola a tak dále). Přičemž bude stále existovat topic, kde se vyhlásí témata a termíny i pro ty, co tam nebudou pravidelnými návštěvníky. A nikdo tam nebude manipulovat s výsledky :)
  • @flanker.27 Mně by přišlo právě docela pofidérní, aby tam byly i samotné texty povídek... Autoři posílali povídky sem, aby byly zveřejněny zde a jsou možná tací, kteří by třeba nesouhlasili s tím, že jsou najednou i jinde.

Mimochodem, co mě fakt pobavilo, je snaha se tvářit, že přesun je nápad posledních dní a došlo k němu kvůli současné situaci :-)
    Hm, tak já už se ptát nebudu, stejně to nemá cenu a nic konkrétního se nedozvím.

Jen doufám, že postupně všichni vychladnete (všechny strany, ať už jich je jakýkoli počet) a bude to tu zase normální. I když se obávám, že se tak nestane :(
    @Michelle O jakémkoli plánu na přesun bez této tristní situace nevím zcela nic. Jestli máš nějaké informace jiného rázu, sem s nimi.
  • Vždyť to věděl každý. =D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.