Povídka č. 4 (6. kolo) - Ice & Fire

upraveno 22. ledna 2014 v Povídky
imagePovídka č. 4 (6. kolo) - Ice & Fire

Ani bych nedokázala spočítat, kolikáté svatby už se účastním. A to je vůbec nemám ráda…  Ale sluší se, aby babička přišla na svatbu své nejmilovanější vnučky. Moje drahá holčička to dotáhla dál než já. Jak jí to dnes sluší, na tváři jí nelze spatřit ani sebemenší známka nervozity. Ale kdoví, co se jí honí hlavou.

Read the full story here

Komentáře

• První lásky bývají krátké... ale v srdci zůstávají.
    Hezky vymyšlený a napsaný příběh. A s překvapením na konci, kdy vám konečně dojde, kdo je ta mladá, svéhlavá, neposlušná a roztomilá nevěsta na útěku. Příjemně nostalgické vzpomínání, při kterém si možná i vy vzpomenete, jaké to tehdy bylo.
  • Milé, vtipné, sladké s trošku nahořklým koncem. Klasická romantická zápletka a spousta sympatických postav. I když těžko uvěřit, že by se skutečně mohlo jednat o Královnu trnů, tomu se říká obrat o sto osmdesát stupňů :)
  • Bylo to trochu moc sladké a dost těžce uvěřitelné a do poslední části jsem si říkala, že by to mohl být scénář k nějaké pohádce (na kterou bych se potom zatraceně ráda podívala). No ale já tady mám co kecat, kdo je tady odborník přes přeslazené příběhy :oops:
    Každopádně, tato povídka je těžce čitelná a autorovi tímto moc děkuji za moc pěknou cestu vlakem :-D
  • Těžce ve smyslu hodně nebo málo? ;-)
  • Těžce ve smyslu moc :-)
  • JayJay
    upraveno 28. listopadu 2013
    Ufff... panečku, to je příběh - až budu velký, chtěl bych takový také umět napsat :o)
    Smíchejte Titanik s My Fair Lady, vyceďte ledovec, přidejte trochu citu, vědomí povinnosti a lžíci nevinnosti a dostanete přesně toto... A serte na babicoviny typu "když nemáte vodu, dejte tam lávu..."

A teď odbočím od povídky, protože nemám co dodat (prostě je dobrá, je zatraceně dobrá a těžko ji něco překoná, ale rád se nechám překvapit...). Dost chválení, ještě by autor spychl, takže snad radši jen "Docela dobrý, ušlo to"... takže jedna otázka do pléna: 50 zlatých zápisného? To mi přijde neuvěřitelná suma... má někdo představu, co taková suma obnášela? Kolik byste si představili v převodu na naše? 5tisíc, 50tisíc, půl milionu, 5milionů?
  • Tolik chvály, Jayi, já tě nepoznávám. :-)
  • Slabá chvilka? :twisted:
  • Já věděl, že je to skrytý romantik. :twisted:
  • No, já se taky nepoznávám.
    A ano, možná slabá chvilka, ale evidentně to, že nastala po přečtení té povídky o té povídce mnoho vypovídá...

... Kolik je 50 zlatých? :o)
  • Myslíš před inflací nebo po ní? :-)
  • Žádným zásadním způsobem to nemusíš počítat jako dlouhodobé výplaty se zahrnutí cash-flow, valorizací a diskontu... Prostě tak plácnout, kolika dnešním kč by to tak zhruby mohlo odpovídat... (+ zdůvodnění... já bych asi volil nějaký neinflační ukazatel, jako třeba cena koně, z hodnoty gramu zlata bych nevycházel, protože jednak nevíme, kolik váží "zlatý" a jednak cena zlata hodně závisí na dostupnosti v dané lokalitě...)
  • V Potulném rytíři dostane Dunk za Poslušnou (což je solidní, ale poněkud vysloužilá kobyla, ne válečný kůň) od handlíře tři zlaťáky (dragony) a zbytek ve stříbře, přičemž původně za ni chtěl 3000 stříbrných, což zřejmě považoval za odpovídající a poctivý ekvivalent.
    Ale možná je někde v Písni uveden lepší příklad cenových relací.
  • Podľa http://awoiaf.westeros.org/index.php/currency

Copper Coins

Penny and Halfpenny.
    Half Groat, 2 pennies.
    Groat, 4 pennies.
    Star, 8 pennies.

Silver Coins

Stag, 7 stars or 56 pennies
    Moon, 49 stars or 392 pennies

Gold Coins

Dragons, 30 Moons, 210 Stags or 11,760 pennies.
  • @Arutha Takže kolik zlaťáků stojí jeden kůň? :-)
  • JayJay
    upraveno 29. listopadu 2013
    Svůj komentář k ceně 1GD jsem přesunul do samostatného topicu: http://www.icefire.cz/forum/discussion/51602/hodnota-zlateho-draka
  • @heavy_head Z tohto mi vychádza, že sa Dunk buď nechal ošuntiť, alebo v tom má Martin bordel. =D
  • JayJay
    upraveno 29. listopadu 2013
    Chtěl jsem odmazat příspěvek a píše to:
    Požadavky: Body. WTF? Doyle!
  • upraveno 1. prosince 2013
    Tuhle povídku jsem si nechal nakonec a musím přiznat, že jsem udělal dobře. Hezký, sladký milostný příběh, krerý byl kvalitně zpracovaný. Zaujal mě autorův jiný pohled na lady Olennu, kterou nám představil jako mladou a romantickou dívku.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Tak tohle se mi líbilo ze všech povídek nejvíc. Poděkování i poklona autorovi/autorce.
  • upraveno 18. prosince 2013
    Moc děkuju všem za komentáře, nečekala jsem, že by se to mohlo tak líbit :-) S My Fair Lady byl Jay dost blízko mé inspiraci - Prázdninám v Římě, od kterých se to pak ale posunulo úplně jinam a zůstal jen název a trochu inspirace s koncem :-)
    A k těm 50 zlatým zápisného - to jsem tam jen tak plácla a pak si zapomněla ověřit, zda je to vůbec reálná částka :oops: :-D
  • No, Prázdniny jsem asi dvakrát viděl, ale MFL to je srdeční záležitost, kterou si řadím k vánočnímu koloritu (stejně jako vysílání záznamu ze soutěže v 10T)... no, tak možná mi to jako blízký žánr prostě káplo do noty.
    Jinak u začátku jsem se výborně bavil (mnohem čistší humor, než ta moje povídka), konec trochu zvážněl, ale paráda. Po právu vítězná povídka.
    50 zlatých... náhodou - tohle jsem nezahrnoval do hodnocení, spíš mě to jen tak zaujalo,... a řekl bych, že se okolo toho vyjevila spousta zajímavých informací.
  • Sladké, romantické, příjemné počtení... gratuluji :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.