Rozhovor s Georgem R.R. Martinem pro Vanity Fair - Ice & Fire

upraveno 3. dubna 2014 v George R.R. Martin
imageRozhovor s Georgem R.R. Martinem pro Vanity Fair - Ice & Fire

V březnu vyšel v americkém časopise Vanity Fair rozhovor s Georgem R.R. Martinem. Pokud se chcete dozvědět něco o tom, co dělal Martin předtím, než začal psát romány, proč svoji ságu svěřil zrovna Benioffovi a Weissovi a jak to hodlá udělat, aby ho seriál nedohnal, můžete si nyní přečíst lehce zkrácenou verzi rozhovoru v českém překladu.

Read the full story here

13

Komentáře

• Ak v štvrtej serii ma byť len "druhá" časť Bouře, tak potom ma dedo ešte dosť času na dokončenie celej sagy, pretože serialy ponaťahuju ako sople... ostava už len problem ,že deckí herci starnu a starší herci možu exitovať (herec Illyna Payna) ..
  • upraveno 6. dubna 2014
    Až na to, že scénáristi už nějakou dobu dávají najevo, že plánují 7-8 řad. Takže budou mít 3-4 řady na Hostinu, Tanec, Vichry a Sen o jaru. Pokud chtějí Vichrům a Snu věnovat dohromady alespoň 2 (spíš 3) řady, tak už by měly Vichry pomalu vyjít, protože jinak nebudou mít z čeho za rok psát 6. řadu. :-)
  • obom stranam to vyhovuje... Martin ma čas na písanie a režia ma čo točiť...Len dufam, že sa posledna kniha a posledna seria aspon v niečom zhodnu, ked si tak davaju na čas
  • @Depresor No věřím, že vládce Westerosu (pokud bude) bude stejný :D
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @sveva To jsem jim tu napsal už třikrát, ale to je jak mluvit do větru...
  • @Gorgloj - myslíš, 70 ročneho rozklepaneho Rickona ?? =D
  • @Depresor a možno aj 90.
    tak zase, napr. taký Walder Frey(?),ted nevím jiste, proste ten v Dvojčatech na rekotočí, ten co má tích vela dcer, detí a vnukov :D ), má už hodne cez 90, a stále je v "plné síle" :twisted: =D
  • Díky za překlad, zajímavý článek i člověk. Jen se trochu podivuji nad námi všemi jeho fanoušky - zkritizujeme, co se dá - knihy, seriál, postavy, jánevim co všechno - a pak stejně všichni čekáme jak na smilování na další díl i na další sérii. Tak víte co? Buďme rádi za to co nám Martin i scénáristi servírují, těžko se mezi námi najde někdo, kdo by něco podobného dokázal a těžko se najde v současnosti něco podobného jak knihám tak seriálu (tedy mimo TBBT - což je ovšem úplně jiné kafe) a nebuďme proboha tak skeptičtí k trůnu a kritičtí ke všemu ( samozřejmě se mnou nemusíte souhlasit a určitě nebudete!).
  • Argument, pokud si ty sám nic nenapsal, nenatočil, nenamaloval a tak dále, pak nemáš právo vyjádřit svůj negativní názor k danému dílu, mám nejradši.
  • @Jája Kdo je rád, je rád, kdo není rád, nekouká (pokud není masochista). :-) Ač patřím do prvního tábora, chápu i ten druhý. Pravda, je tady poněkud negativnější a drsnější atmosféra než na většině zahraničních webů, ale na to si člověk musí zvyknout.
    A taky máš kritiku a kritiku... nad některými komentáři kroutím hlavou nebo se směju, ale někdy musím souhlasit. Seriál ani knihy prostě nejsou perfektní, to není žádné tajemství.
  • Dreamer napsal(a):

Argument, pokud si ty sám nic nenapsal, nenatočil, nenamaloval a tak dále, pak nemáš právo vyjádřit svůj negativní názor k danému dílu, mám nejradši.

Juchů,... ještě že já napsal a natočil (byť blbůstky a drobné věci pro velmi úzký okruh lidí, ale mohu odškrtnout :o))
    Každopádně argument je to samozřejmě mimo (ale myslím, že na to chtěl Dreamer poukázat) - stejně jako mohu vyjádřit nelibý názor na nějaké politické rozhodnutí (ač nepolitik), pohoršit se nad dnešní chutí rohlíků (ač nepekař), dokonce mohu pohanět i "Chobotnici" (ač nearchitekt), tak mohu kritizovat i ten či onen krok autora či scénáristy... a jako u politického rozhodnutí, dnešních rohlíků či otázky, zda Chobotnice stát bude tím jen těžko ovlivním co už bylo napsáno a natočeno... Na druhou stranu, třeba u českého vydání myslím, že u nové edice věcnou kritiku a korekce celkem nakladatelství uvítalo...

• JayJay
    upraveno 9. dubna 2014
    A ano, češi jsou hodně kritický (a sebekritický, proto taky mají často problém začít mluvit cizím jazykem, aby nedělali chyby - souvisí s R-U školstvím) národ - můžeme o tom debatovat, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat...
  • Nemyslela jsem to zle ani to že kdo něco nevytvořil nemůže kritizovat - to bylo asi špatně pochopeno, samozřejmě každý má nárok na svůj názor, ale na tyhle stránky ráda chodím, protože SOIAF mě nadchl i se svými nedostatky a poslední dobou mi připadá, že je tady více negativních názorů a to je podle mě škoda. Rozhodně knihy i seriál stojí za četbu i shlédnutí a už se těším na pokračování. Mějte všichni hezký den.
  • upraveno 9. dubna 2014
    @Jája jj, celkem súhlas, až na
    "..a těžko se najde v současnosti něco podobného jak knihám tak seriálu.." - tak možno zrovna takíchto jako SoIaF asi ne, ale inak je (a len v samotnom žánri fantasy/scifi/historie) tích serialov, filmov, kníh a knižních a tv--sérií doslova 10tisíc a 1, aj víc image =D až je takmer nekdy nemožné sivybrat :D
  • @Jája možná se může se zdát, že tu víc remcá než vzdychá blahem, ale mě se takové prostředí naopak líbí. Nemám v lásce fan blogy a weby, kde se jen sborově chválí a tleská, to je děsná nuda. Pokud bychom Píseň neměli rádi, proč bychom trávili tolik času pitváním každého kroku jednotlivých postav? :) Co se seriálu týče, vzhledem k tomu, že tu píše dost čtenářů (najdou se tu i nějací zarytí nečtenáři? :-k), je logické, že to tady seriáloví tvůrci schytají mnohem víc, než například na nějakém filmovém webu.
  • @Dreamer máš pravdu, o tom to asi je, kdyby se Píseň nelíbila tak tu nejsme, nekomunikujeme, neobhajujeme svoje názory, nepitváme postavy a situace. Jsem na tom stejně - čekám na to, co kdo napíše, abych si v duchu mohla souhlasit a pochvalovat, že ten nebo onen je naladěn na moji strunu, nebo naopak tiše zuřit nad nějakým nevděčníkem, kterému je máloco dobré. Jen tak dál, doufám, že web i obdobné diskuse dlouho vydrží.
  • Omlouvám se za technický OT, ale nedá mi to. Pokud by měla mít Zeď 21km v podmínkách pozemské atmosféry, tak by se přes ni nedostali ani žádní "létavci", neboť v téhle výšce je hustota atmosféry cca 6% její hustoty při povrchu. Úměrně tomu klesá vztlak křídla.

K letu je tudíž nutný 1/0.06 násobek nominálního výkonu, ke kterému má žel metabolismus létavce k dispozici 6% nominálního množství kyslíku, což problém (doslova) umocňuje na druhou. K tomu teplota nějakých 56 pod nulou a další radosti pobytu ve stratosféře..

Tuším, že v jednom dílu Planet Earth zaznělo, že Mont Everest (možná jiná osmitisícovka) v nějakém místním jazyce znamená "hora přes niž nic nelétá", a ukazovali tam, že to nemusí být pravda - s pomocí vzestupných proudů se "přes" ni občas nějaké to hejno přehoupne. Přičemž ve výšce 9km je hustota vzduchu stále téměř 40% té při povrchu.

Z hlediska mechanického by se i "správně" vysoká Zeď rozplizla vlastní vahou v cosi připomínající roztátý ledový kvádr, na který by Mance a spol. mohli chodit tak maximálně sáňkovat :-#
  • JayJay
    upraveno 15. dubna 2014
    @Ugla: Fakt se 210 metrů vysoká ledová stěna neunese? Vida, nad tím by mě nenapadlo přemýšlet... na to určitě existují nějaké tabulky, co? Odkud se to zjistí?
    Mimochodem, zrovna u té Zdi ovšem magii nikdo nezpochybňuje,... a navíc může obsahovat vzpěry. :o)

Tak jsem našel, že klíčový ukazatek bude asi pevnost v tlaku,... kolik má led?
  • upraveno 15. dubna 2014
    ..
  • @Jay @Ugla Jsem si skoro jistá, že ta "správná" Zeď je z ledu a kamene a že drží pohromadě pomocí magie... takže není moc potřeba řešit, jestli by se za našich podmínek rozplizla. :-)
  • @Ugla: Nejsem technik, fyzika nebyla mým koníčkem a půlku podkladů jsem viděl v angličtině, ale pohledal jsem po netu a našel jsem:
    Pevnost ledu v tlaku: 10MPa
    Hustota vody 1g/cm3
    Trocha výpočtů Mpa = N/mm2, při gravitačním zrychlení země 102g->1N, voda 1g=sloupec 1m při podstavě 1mm... led na tom asi bude podobně, možná o něco lépe... vychází mi z toho dobře, že teoreticky by mohl udržet až 1km výšky (samozřejmě bez zapožtení deformace a podobně)? Vycházelo by mi tak, že těch 210 metrů by mohlo být reálné, ale nevím, ptám se...

• MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    To je Brandonovo stavební tajemství. Kámen, led a vejce.
  • ... a par neposlusnych bratov :)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Hildegarda Před těmi nás mají chránit Hodonínští :-P
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @Hildegarda říkáš že kosti prvních lidí v ledu, jsou silnější než železobeton?

Aby Jon náhodou nenarazil v katakombách pod Zdí na něco podobného:
    image
  • @Montezuma3 Jop, dohovie z oho sa skladali kosti prvych ludi :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.