Hra o trůny 5x10 - Matčina milost - Ice & Fire

upraveno 27. června 2015 v 5. řada
imageHra o trůny 5x10 - Matčina milost - Ice & Fire

Finále páté řady je tu!   Stannis pochoduje. Dany je obklopená cizinci. Cersei hledá odpuštění. Jon je vyzván. Scénář: David Benioff a D.B. Weiss Režie: David Nutter

Číst celý článek zde

2456718

Komentáře

• upraveno 15. června 2015
    @SkotR Pusť si tu první scénu, celá série je o tom, že ho nemaj rádi, aspoň půlka, kvůli divokým, a teď to byl poslední hřebíček, bratři umíraj pro záchranu divokých, co bude dál? Jaký smysl to mělo v knížkách? Na Zdi jsou hloupí a Martin potřeboval cliffhanger. Podle mě se rozhodli až potom, to byla ta poslední kapka. Čeho dosáhli v knížce? Vždyť ani nevíš jak se to bude vyvíjet, jak to zdůvodní. Můžou říct, že Jon odjel za sestrou. Ani v knížce nevíš jak to dopadne. Upřímně, mně Jonova smrt přišla jako naprostá hloupost. Ale třeba je pro děj důležitá. Furt někoho oživujou, jednou je to ok, ale víckrát to ztrácí kouzlo. Jon byl v knížce i seriálu zrádce Hlídky a ne jen kvůli jedné věci. To nebylo jen tak z nenadání ta nenávist vůči němu, ta je celý série.
  • @p1e9t9r2 je to Arianne nikoliv Ariadne ;-)
  • @p1e9t9r2 Pozor, Myrcellu chtěl zabít Temnohvězda =D a nakonec jí usekl půl ucha. Proč? To se zatím neví, ale nedivil bych se kdyby dostal pár zlaťáků od Tyrellovic.
    @Vena A všimnul sis, že Castle Black přejmenovali na The Wall? Ale to nikomu divný nepřijde :-) Já myslím, že je to v pohodě a hlavně jedno. Tuhle bitvu by nevyhrál ani v knize. V Dorne se mi náhodou líbilo, jak na konci všechny 4 koukaj a odcházej, to byl cool moment. Ano, to, že žena pomstí smrt svého miláčka je normální. Tam nikdy nejde o to, jestli to bylo po právu. Tobě přijde normální zrada Karstarků v knize? Dorne vynechali, Quentyn stejně umřel, manželka pro Aegona není potřeba, takže jedině Trystane pro Daenerys. Jiný smysl Dorne mít ani nemůže, než podpora Daenerys.
  • Je vtipný, že se nebude řešit, jestli je Jon naživu, ale možná jestli žije Stannis :-)
  • @panama46 tak proč mu otevřeli bránu? V serialu je jak ho všichni nenávidí, protože chce pustit Divoké za zeď, a to je důvoď proč ho zabili. V knížce
    je štval tím, že pustil Divoké za zeď, přesvědčil Divoké aby s hlídkou bránily Zeď a ta tvá poslední kapka, po které ho zabili, byla ta, že prohlásil, že půjde s dobrovolníkama na Zimohrad zachránit sestru. Což mohlo mít pro hlídku špátné důsledky
  • @panama46 Jako řadový bratr by byl Stannis fakt dobrej! To je velmi dobrá idea :)

Jinak Mirka se zase rozepsala
    http://kultura.idnes.cz/glosa-hra-o-truny-0eb-/filmvideo.aspx?c=A150614_162733_filmvideo_spm

Takže by mě zajímalo jaký nick Miruna používá tady na icefire foru.. doufám že ne třeba @Dreamer když má takový skvělý náhled do fanouškovské základny :D A třeba by blbka aspoň mohla použít v začátku článku něco jako "Spoiler Alert"... Minimálně jí musím dát zapravdu, že je možná zábavnější sledovat fanouškovskou komunitu než seriál :D někdy to tu prožíváme opravdu trochu víc než je zdrávo. Ale pořád lepší než Farmář hledá ženu, že..

K divokým.. nejsou přeci na CastleBlack, v minulé epizodě odešli prostě pryč. Takže čekám že se utábořují v Daru (sice to nebylo řečeno, ale já bych je rovnou rozesadil na nějaké hrady na zdi, aby je pomalu dali dohromady.) S tím Stannisem. Pouštěl jsem si to ještě jednou a pak mě napadlo, že máte možná pravdu. Napřed jsem si říkal že to že jeho smrt byla mimo záběr je takové gesto, protože to je Král a chtěli trochu decentní zakončení jeho éry. Ale počkat... Robb, Joffrey, Renly,.. :D Takže je buď mrtvý nebo živý a scénáristi chtějí abychom pochybovali. Ale to hraje do karet "růžovému" dopisu.

Btw. Pohled na Melisandru k nezaplacení, konečně jí něco tu jistotu smylo z tváře. :)
  • @SkotR Protože je velitel, protože tam byli členové Hlídky, protože ještě nebyli domluveni...
    @sfik to né :D já se se Spáčilovou obvykle ve všech hodnoceních filmů rozcházím, tak dokonalou neshodu v názorech jsem ještě asi u žádného recenzenta nezažila.

EDIT: jen jsem ten nadpis ráno zahlédla, čekala jsem, že se bude jednat o brutální nálož spoilerů, snad na to nikdo rozumný, kdo si nechtěl kazit překvápko neklikal.
    @SkotR Chápu že v knížce bylo pro zabití Jona o jeden motiv navíc - že by Jon porušil neutralitu hlídky a šel na Zimohrad. Ale to že jsou divoký za zdí a že na to budou blbě reagovat je problém jak knih, tak seriálu. Prostě ho zabili, protože ho chtějí zastavit před čímkoliv dalším. Každopádně si myslím že vlastně nic z toho se řešit nebude, protože mu dá Mel pusu. Na Jona kašlu, ten to přežije (nebo znovuožije), zajímá mě Stannis :D

Moje prognóza je teda taková - Sansa s Theonem budou muset na zeď nebo cestou potkají príma trojku Standu, Briene, Poda. Každopádně kdo povede odboj proti Boltonům? Buď se zjeví Umberové/Manderlyové (podle toho kam vzala Oša Rickona) a sjednotí šlechtu severu proti Boltonům NEBO si říkám využijí scénáristi toho co známe z knih - Stannis sjednotí napůl divoké kmeny severu a vytvoří si novou armádu a nějak zláká i Divoké na svou stranu.

Absence Freyů mi pije krev, a to tak, že velmi.
    Chápu že milovníky té čubky Mirandy asi naštvu, ale jak letěla.. k nezaplacení. Berete to tak že Theon už má pokání taky za sebou. Bylo hezký jak vzal Sansu za ruku. Taky by mě zajímalo, jestli Sansa už vážně chtěla umřít, nebo to byl poslední apel na Theona. A líbilo se mi že neuhla před šípem. Sansy moment teprve přijde :)
  • Inak, nemôže sa teraz Jaime s loďou obrátiť, vrátiť sa naspäť a povedať čo sa stalo Doranovi? A majú na palube Bronna, ktorý má skúsenosti s ich jedmi, tak by aj vedeli, že kto mohol byť za otrávením Myrcelli :)
  • @panama46 mno zřejmě se neschodneme. Na tom sice něco je, že před bránou byli i členové hlidky, ale když se kácí les...
    @sfik no vidíš mě je zas Stannis ukradenej xD A vzhledem k tomu, že Jona zatím ještě nespálili tak se zněho může zrodit Velky Jiný... nebo při nejhorším nějakej stylovej zombie. Ale jestli je to u Jona fakt konečná tak budu dost nasranej, páč je to pomalu jediná linka, která mě bavila.
    Mě by hlavně zajímalo kdo umře příští sezónu aby to pořád chytalo za srdíčko... A hlavně bude StaréMěsto a Hightowerové :dance:

Dany možná bude čekat největší zkouška. Jestli má větší "cojones" než Khal Pono, a jestli si zkrotí celý Khalasar. Byla by to významná síla.
  • Řešíte tady Johna, ale v knize není že umřel, jen že ho pobodali a ztratil vědomí a šlus. Tady to vypadalo taky divně. Každopádně záleží kam bodali, pokud blbě tak tě ani tucet bodných ran nezabije pokud nezásáhnou něco nezbytného pro život. Navíc měli dýky ne měče a vemte si jak má tlusté oblečení, takže to taky nepustí díku tam daleko, ale šok vyčerpání mohli vést k tom, že ztratil to vědomí.
  • Z té Brienne je mi zle. To je zas nějaká pocta feminismu nebo co? Jako už to že vyklepla nejlepšího šermíře(který ma dvě ruky) ze Západozemí byl dost velký fail, teď ještě bude popravovat krále. Nakonec na železném trůně bude sedět snad Brienne.
  • Game of Thrones star on that shocking death: 'I'm not coming back'
    http://www.ew.com/article/2015/06/14/game-thrones-jon-dies-interview

A co si myslíte o tomhle? Je jasný že jim neřekne, "Jasan, Melly mě oživí, těšte se na 6. sérii ;-)" ale na druhou stranu lže dost odhodlaně :-k
  • @schneck ono za 7 měsíců až začnou natáčet jim zase uteče pár fotek a ty nám to potvrdí nebo vyvrátí
  • Třeba Jona přeobsadí... Jakože se přesune do vlka a z vlka ovládne jiné tělo.. No, to že by jim Kit ten cliffhanger odpálil hned pár hodit po epizodě je velmi nepravděpodobné, takže si myslím že lže.
    I was talking to Dan Weiss and he said Jon is really dead
    To samozřejmě nic neznamená. Znamená to že skutečně umřel a že skutečně není v bezvědomí, takže ho Mel bude muset skutečně oživit, nikoliv vyléčit.

@schneck Ten úryvek co si postoval je taky vytržený z kontextu v tom článku je to podáno tak, že Kitovi tvůrci seriálu řekli že je mrtvý a že se nevrátí. Takže Kit nelže. Autoři lhali Kitovi. Pak to odůvodní jakkoliv, třeba že chtěli aby smrt zahrál uvěřitelným způsobem. Takže o Jona se pořád nebojím :)
  • @sfik ještě se zastaví možná doma, tak bůhví jestli tam dorazí :-)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    sfik napsal(a):

Edit: Co jsme si naivně mysleli že tam jako bude míň crossoverů jo? :D já hlupák!

Cliffhanger, nie crossover.
    panama46 napsal(a):

@schneck Ale v seriálu nemůžou ukázat každou bitvu, každou scénu, to nikdo nezaplatí. Ono záleží jestli je teď mrtvej, nevíme co s nim bude pak v knížce i seriálu, možná bude mít stejný osud, kdy se ty dvě cesty spojí.

Stačilo by, aby sa tam našlo aspoň zrnko logiky. Dvadsať mužov zničí Stannisovmu totálne nestráženému kempu jednu polovicu nádeje. Následne si len tak dezertuje (čo si opäť nikto nevšimol) polovica jeho armády aj so všetkými koňmi. Vskutku úbohý kráľ.
    upraveno 15. června 2015
    Vena napsal(a):

@schneck Stannis je v serialu strasny nouma a diletant. V knize je to nejlepsi vojensky velitel ve Westerosu. V serialu prohraje boj s nejakym bastardem, ktery ma nulove bojove zkusenosti, a necha uplait svoji dceru, aniz by dokazal predpovedet, ze nekteri jeho vojaci dezertuji. Je patrne, ze D&D Stannisovi nejen nerozumi, ale taky ho nemaji vubec radi.

Pozor, Ramsayho výhra je logická, je to predsa nezničiteľný superman. Nejakú sériu dozadu bojoval polonahý a plný odvahy. :D Toho v seriály nezabije nič.
    panama46 napsal(a):

Ano, to, že žena pomstí smrt svého miláčka je normální. Tam nikdy nejde o to, jestli to bylo po právu

Stačí používať trochu logiky (zase). V knihách Oberynov miláčik nebol retardovaný. Jeho miláčik uznal, že Oberyn si za to z časti mohol sám a aj keby to dávala za vinu Lannisterom, mala akosi iné starosti, ktoré jej zlomenej prišli podstatnejšie. V knihe vzburu viedla Arianne, s deficitom informácií o tom, čo sa stalo. Motívy Arianne akožto niekoho, kto využil niečo, o čom veľa nevie pre svoje zámery bol logický. V seriáli bol Oberynov miláčik od začiatku krava, ktorá sa chcela pomstiť za asi jedinú vec, za ktorú Lannisterovia nemohli. Mne normálne pôsobí skôr knižná verzia, tá seriálová proste blbo.
    Skromný pokus o překlad:

(Redaktor) Mluvil jsem s Danem a ten mi řekl že Jon je skutečně mrtev. Ale GRRM nechal poměrně otevřený konec, který nasvědčuje tomu, že ona postava nemusí být v knihách mrtvá. Posléze se objeviily smlouvy na sérii 6 a 7, ve kterých figurovalo mezi jinými i tvoje jméno. Takže se tě zeptám: Je Jon doopravdy mrtvý?

(Kit) Takhle tomu rozumím já - sedl jsem si s Danem a Davidem (té části se Sopránem mi nějak uniká schopnost překladu - asi jako že ho postavili před hotovou věc). A ti mi řekli: Hele, je po tobě, je po všem. A pokud jde o plat (a ty smlouvy), tak mě celkem rozzlobilo když to vyšlo najevo. Nevím odkud se to vzalo, ale bylo to nepřesné v mnoha ohledech. Nasadí vám to otázky do hlavy a zejména v hlavách fanoušků se to překroutí. Teď upřímně - nikdy mi nebylo řečeno o budoucích záležitostech v tomhle seriálu, tohle bylo poprvé. Posadili mě a řekli mi "takhle se věci mají. Pokud v budoucnu něco bude jinak, tak o tom já nevím - to je pouze v hlavách Davida, Dana a George. Ale bylo mi řečeno že jsem mrtev. Jsem mrtvý. A příští sezonu se nevrátím. To je vše co vám k tomu můžu říct.

Omlouvám se za nepřesnosti v překladu. Byla to taková rychlovka a rozhodně to není můj denní chléb :) Účelem bylo, že i v tom článku který má sebevědomě říct Jon je mrtev je plno mlžení...
  • @Gepeto Logika tam je, spíš jde o to, jestli ji tam člověk chce vidět nebo nechce. Já se chci seriálem bavit, takže ji tam vidím.
    @Gepeto Díky za upozornění, cliffhanger a crossover je takový ten termín který se mi pořád plete (jako Kurt Russel a Russel Crowe :D ). Hold má asi Stannis tvrdé spaní. :D
    Co se Ellarie týče, asi víš, jestlis četl co jsem v minulých epizodách psával o Dorne, že je to krávovina. Ale ty pořád vycházíš, že Ellaria knižní a seriálová je stejná osoba. Ellaria v seriálu může být diametrálně odlišná od knihy. Prostě ze zármutku se z ní stala šílená kravka, která vidí jako příčinu všeho špatného Lannistery. A ta knižní brečí do polštáře. Nebyla by to první osoba, která se mstí bez ohledu jestli je ta msta podložená nebo ne.
    panama46 napsal(a):

@Gepeto Logika tam je, spíš jde o to, jestli ji tam člověk chce vidět nebo nechce. Já se chci seriálem bavit, takže ji tam vidím.

Ty si stratený =D Neustále tu obhajuješ seriál, dokonca nepriamo napádaš kritikov po štýle "Ale crybabies to proste nepochopia, nepochopia môjmu jedinému správnemu názoru" (viď hneď tvoj prvý príspeok), niekto vytýči niečo, čo je fakt mimo možnosti logiky (chápem zmeny, ktoré museli byť učinené, ale tvorcovia sa niekedy proste nenamáhajú, spravia to spagruky a nelogicky, viď Robbove motívy návratu na Sever). A ty to zabiješ argumentom, že tam tá logika je, len ju proste nechcem vidieť. To mi strašne pripomína náboženský apologetizmus. BTW tak aj slanina je vlastne zelenina, keď v tom ja vidím rajčinu. Len niektorí si nedajú povedať. :-k Končím.
    @sfik Ak ťa to poteší, omylom som ťa skoro opravil na Hangover :D Potom som si uvedomil, čo píšem.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    ja si myslim, ze po prichode Mel do cierneho hradu, bolo niektorym ciernym jasne, ze Stannis prehral a kedze tvoj velitel hliadky(Jon) sa s nim paktoval tak pre hliadku to znamena kopec problemov s vitazmi. Zabitim velitela sa tento problem podstatne zmensi.
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    @panama46
    Tuhle bitvu by nevyhrál ani v knize
    To mas pravdu, tu bitvu, co byla v serialu by nevyhral. Jenze v knize k tak dementni bitve ani nedojde. Stannis nepujde zautocit na Winterfell ale necha Boltna prijit za nim. Je ted v docela dost dobre strategicke pozici (mezi dvema jezery), takze to pravdepodobne vyhraje. A jestli ne, tak duvodem urcite nebude tak hloupy primy utok na zdi Winterfellu.
    Ano, to, že žena pomstí smrt svého miláčka je normální.
    Toto je extremni zjednoduseni toho, co se stalo. Ona "pomstila" sveho milacka, ktery sel dobrovolne bojovat s horou, tim, ze zabila nevinnou holku. Neco takoveho normalni clovek neudela.
    @Gepeto Raději hangover, než crossover, ani nevím s jakým seriálem by se děj GoT měl propojit :D

Ještě k tomu článku.. jeden odstavec vám sem přeložím:

R: Co máš v plánu do budoucna?

K: Hledám roli v nějakých filmech pro příští rok. Ale jsem v dobré pozici - můžu nějaké věci odmítnout a dělat cokoliv co budu chtít. Je tu pár filmů po kterých pokukuju, ale nemůžu o tom moc mluvit. Možná si udělám prázdniny. Možná zkusím psaní. Musím to ještě promyslet...

1. Nic nemá
    2. O tom co má v plánu nemůže mluvit
    3. Má volno, když si dá prázdniny (možná si je neudělá, když bude natáčet)
    4. Kit a nějaký velký literát, wtf :D
    5. Kit nedostal dárek na rozloučenou z placu :D

Kit nás trollí jak malý děti :)

Každopádně jsem zvědav jak chtějí utajit jeho návrat.. smlouvy, fotky z placu,..
    Další perla od Benioffa z jiného rozhovoru na ew.com, týká se setkání Dany a Tyriona:
    Creatively it made sense to us, because we wanted it to happen. They’re two of the best characters of the show. To have them come so close together this season then have them not meet felt incredibly frustrating.
    Víc frustrující než osud seriálovýho Stannise. Víc frustrující než všechny cliffhangery co jsme pro vás nachystali ve finále.

:king: :onfire: :onfire:
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.