Tanec s draky - Smraďoch

upraveno 25. října 2012 v Tanec s draky
Když se do ní zakousl, krysa zakvičela a divoce se mu zazmítala v rukou. Její břicho bylo tou nejměkčí částí. Škubal sladké maso a po rtech mu stékala teplá krev. Bylo to tak krásné, až mu vhrkly do očí slzy. V břiše mu zakručelo a on polknul. Po třetím soustu přestala krysa zápasit a on se cítil téměř sytý.

Potom zpoza dveří kobky uslyšel zvuk hlasů.

Okamžitě strnul. Bál se dokonce i žvýkat. Jeho pusa byla plná krve a masa a chlupů, ale netroufal si je...

Číst celý článek zde
1246789

Komentáře

• upraveno 27. června 2011
    Jojo, že se na to nevykašlete. Jsem naprostý nováček, neznám zvyklosti či snad pravidla těchto diskuzí. Zkrátka jsem jen byla zvědavá, už bych to neřešila. Možná se pokusím najít diskuzní fórum o Pilířích Země, tam mě nepřekvapí vůbec nic. Hezký den.
    Jarla: Mně osobně vyhovovalo, že jsem viděla nejprve několik dílů seriálu. Knížku jsem si koupila proto, abych děj poznala do větší hloubky a podrobností. Potěšilo mě, že kniha i filmové zpracování spolu velmi dobře ladí. Bylo fajn, že při čtení jsem v jednotlivých postavách viděla jejich filmovou podobu /myslím, že casting se velmi vydařil/. Též Hlawounovy titulky neměly chybu. Dabing některych postav /Ned.../ mě zklamal, ale stažená verze v původním znění - skvělé. Prostě má něco do sebe číst a sledovat zároveň. Dojmy se umocňují, jsou barvitější. A fakt je mi jedno, pokud náhodou vím, že ten a ten na stránce 97, 5.kapitoly 4.dílu zemře.
    Seriál mne osobně znechutil stejně jako seriál Zaklínač, i když z jiného důvodu. Je točený velmi podobně jako seriál Řím a ten styl mi zkrátka nesedí.( Jenže já jsem ten, kdo P. Jacksonovi neodpustí absenci Glorfindela a nadbytečnou Arwen) Možná je to tím, že při čtení si člověk vytvoří vlastní představy z popisů v knize a jestliže je v knize Marigold - dlouhé zlaté vlasy, které si onduloval a modrofialový baret s lila pštrosím brkem, tak jim toho fusatého hospodského obejdu nezbaštím. V seriálu GOT taky nedodržují přesné popisy - tisíckrát psát o fialových očích a pak nedodat barevné čočky nebo počítačově dobarvit ? Plešatý Tywin, různooký Tyrion, černovlasý Eddard (černý barva došla ?), Catalyn s medovými vlasy, zvonečky ve vlasech a knírech Droga - jo vypadal by jak šašek a zvonil jak ovečka, ale odpovídal by představě autora...vynechat charakteristické rysy tolik propírané....a klisnu Stříbrnou hraje přinejmenším v některých dílech hřebec! Asi jako Sheldon na conu, kde remcal kvůli všem nepřesnostem :-D
    Nejspíš je rozdíl, když nejdřív vidíš seriál a až potom četeš knihu, pak si ty popisy přizpůsobuješ v rámci možností. Jenže tisíc lidí - tisíc chutí a proč lidem nedat to, co chcou, zvlášť když se na tom vydělá víc než na knihách :-) A kdyby lidi nečuměli na telenovely, tak by se netočily :-)
    Může být, neplatí to všeobecně. Třeba film Pilíře Země se mi líbil víc než kniha. Mělo to spád, kniha byla místy až únavná. Vynechání některých pasáží vůbec nebylo na škodu. Ale takový Prsten Nibelungů - film mě příliš nezaujal, ale když jsem po nějaké době četla knihu, byla jsem nadšená. Ve filmu byl značně zkreslená děj včetně hlavní zápletky. Takže hrozně záleží na tom, jak se zfilmování zdaří a mě OSOBNĚ se filmové Trůny líbí moc. Jistě, popisy postav dost nesedí. Tyrionovi kniha spíš ubližuje /no, má takový být/ a vůbec, pokud jde o vizuální ztvárnění postav, máš pravdu.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 27. června 2011
    Ehm, možná by to chtělo nečekat od seriálu knížku s pohyblivými obrázky. Proč se hned řídit vkusem jen malé části potenciálních diváků? Zvlášť, když ani všichni z té části netrvají na otrockém zkopírování. Ale tisíc lidí, tisíc chutí.
    Anelys
    Pilíře Země jsem nesledovala, jen když jsem šla kolem tak vždycky něco zahlídla - na mne moc křesťanské prostředí. Ale manželovi se to líbilo dost. Kniha se mi zatím do ruk nedostala.
    Vzhledem k tomu, že ústředním tématem byla stavba katedrály, tak bylo jasné, že tam bude přehršel křesťanského prostředí. To asi pro Tebe ani Jméno růže moc nebude. :-)
    Il nome de la rosa je nádherná kniha a pozor - ta se mi líbila až až stejně jako Foucaultovo kyvadlo - obě krásně vyjadřují Ecův postoj k náboženství, esoterice a ňimrání se v nicotnostech :-)) Taky se mi líbilo, jak dělal krásně nepřímé narážky na A. Moraviu (kteréhož Římanku jsem musela přetrpět). A když na to přijde, tak v anglině jsem vlastně maturovala ze srovnávání knihy a filmu (Jméno růže) :-D Obzvlášť mi vadil ten happy end !
    No tak Jméno růže a Pilíře země mají úplně odlišnou atmosféru. Já osobně mám Jméno růže moc rád. A to jak film, tak knihu...
    Já netvrdím, že mají, jen že když podle vás mají Pilíře moc křesťanské prostředí, tak co teprve Jméno růže, kde se celou dobu řeší Avignonské zajetí, spor s Františkány a celou knihu se tam zhusta citují přední církevní myslitelé? Mimochodem kniha je to nádherná, i když mi přišlo, že pro někoho, kdo se o téma moc nezajímá, může být docela obtížným čtením.
    Obzvlášť mi vadil ten happy end !
    Jo, útok několika sedláků na ozbrojený doprovod inkvizitora byl trochu přestřel. :-)
    Eco nepíše pro prosťáčky :-)
    Foucaultovo kyvadlo jsi četl ?
    Ne, ještě ne.
    Inu - zkus :-) Ale na čtení to je ještě složitější, protože se to prolíná různými časovými i dějovými rovinami a dlouhými úryvky a citacemi. Jenže výsledný dojem stojí za to a jsou tam velice vtipné pasáže, kdy jsem se řehtala nahlas, jak mi docházelo o čem mluví tu a o čem tam. Malilinko jako Pratchet :-)
    Nebude spoil, když napíšu, že námět je jak nebezpeční jsou lidé s utkvělými představami ať jsou to sebevětší koniny a že klidně i zabijou člověka (či víc) jen proto, že si vymyslel vlastní teorie na základě stejných indícií (třeba jako Součkův pes Baskervillský), ke kterým došli odlišným nazíráním a co může udělat třeba rozpis objednávek zelináře v rukou nadšenců a fanatiků, kteří se rozhodli, že ty svoje tepláře a grály upasují na cokoliv - něco jako Listerův seznam pro prádelnu nebo tykvisté a sandálisté v Životě Briana. Taky se mi líbí, jak tato kniha nádherně rozcupuje takový nesmysl jako "Šifra mistra Leonarda".
    na margo mena ruže: Eco sa vyjadril o filme asi v tomto zmysle: Je to ako keď krásnu ženu, ktorú poznáte zrazí auto. skvelí lekári ju zachránia a urobia jej kozmetickú chirurgiu tam kde je treba. je to opäť krásna žena, ale iná ako ste poznali.

mám rád aj knihu aj film. a čakať od filmu, že bude obrázkovou knihou je absurdné. má svoje vlastné kvality a vyjadrovacie prostriedky (a naopak neiektoré nemá) a má to urobiť po svojom. málokedy sa to podarí, pochopiteľne. ale deje sa to.
    a mám subjektívne pocit, že tie najlepšie adaptácie sa na predloho takmer nepodobajú.
    Mně přišla atmosféra filmu obdobná knize. Temná a krutá...
    Jméno Růže je taková pěkná pohádka no...
    Jarla: Vzhledem k tomu, že Eco je klasickým představitelem postmoderny, tak výklad jeho díla se různí, tudíš psát, "Kdo knihu (knihy) Umberta Eca pochopil ví o čem mluvím, ti co ne to nepotřebují.", je docela troufalé. Například já s tím nesouhlasím. Eco v knize především věrně vylíčil problémy a filosofické proudy první poloviny 14. století. Jestli z toho někomu připadá, že tím vyjadřuje jak byla církev zkažená, tak tím se podle mě jen naladil na smýšlení tehdejších lidí díky věrohodné atmosféře, kterou Eco ztvárnil. Vytvořením postavy Viléma z Baskervillu sice ukazuje, že racionalita je určitě lepší než fanatismus v Jorgeho podání, ale jinak jsem si nevšiml, že by nějak kritizoval církev. Prostě to každý může chápat jinak, proto mi tvrzení "já to vím správně, a kdo ne, je blb" přijde naprosto zcestné, obzvláště u postmoderny.
    Omlouvám se - byla chyba uvádět jako jediný zdroj jenom Jméno růže. Lepší by byl seznam použité literatury autora a jeho rozhovorů. Ale než tohle dohledávat, tak raději beru zpět - nic jsem nepochopila :-)
    Pokud se nepletu, tak nepíšu, že jsi nic nepochopila, jen v postmoderně neexistuje jeden jediný správný výklad díla, 1000 čtenářů, 1000 různých výkladů. Nebuď hned tak vztahovačná. :-)
    Jojo, tak nějak :-)
    Vzít názor zpět je jednodušší - už o něm nemusím diskutovat, protože necítím potřebu ho sdílet :-)
    Sleduj :-)
    V tom případě souhlasím s Ecem.
    Mazat si to zrovna nemusela, vždyť ten výklad o ukázce církevního fundamentalismu byl zajímavý. :-)
  • upraveno 29. června 2011
    Často je tu otázka: Film nebo kniha? I v případě Jména růže /jako u mě v drtivé většině případů/ jsem nejprve viděla film, na základě kterého jsem si pořídila knihu. Oboje je kvalitní. Kniha je drsnější, film zavání happyendem. Úplně mi nedošlo, co bylo podstatou diskuze, jestli to, o čem vlastně kniha byla? Nemyslím, že by šlo o kritiku církve jako takové. Spíš ukázka toho, jak v "uměle" vytvořené společnosti lidí s asketickými pravidly proti lidské přirozenosti dochází k uspokojování lidských potřeb za každou cenu /nedovolené tělesné styky/, rozbujení všech možných špatných lidských vlastností... Ale podstatu vidím v tom, že objeví li se cokoliv /Polemika/, co v očích vyvolených může vyvolat obavy, že pokud to lidé poznají, mohou se vymknout slepé poslušnosti, zavedenému řádu věcí apod., je nutné i zabíjet, jen aby tato věc zůstala pro lidi nepoznána, zahalena tajemstvím. Tak to vidím já, ale pravdu má človíček, který tu zmínil, že 1000 čtenářů 1000 různých názorů a pohledů na věc.
    Já ti dám človíčka! :-)))
    Anelys - správně a teď - kdo tu moc má (měl) a kdo ji reprezentuje (reprezentoval). A prostředky, kterými toho dociluje (dociloval).

Četl tu někdo z Vás to roztomilé prohlášení vrchního vatikánského inkvizitora ? (Jojo ten post je i v dnešní době obsazen a má velký vliv) Tvrdí, že "hodina velkého trestu se přiblížila" (zhruba těmito slovy) a že antikrist se teď nachází v Římě ...
    inu co mu poradit - vzhůru do Vatikánu a trocha toho mučeníčka na všech postech napříč šaržemi a to by bylo, aby se nepřiznali i k LOL hackerům :-p
    To bylo míněno v dobrém. Vždyť je to roztomilý, to snad ani nemůže urazit.
    Anelys
    neříká se človíčku, ale můj obře z Olorinů :-D Je to přece chlap a chlapi jsou ješitní :-)
    Vždyť za tím je asi milion smajlíků, tak je snad jasné, že jsem se neurazil. :-))))

Jarla: Církev toho nadělá, ono taky nemá moc na vybranou, když jeden z jejích hlavních úkolů je příprava křesťanské obce na Soudný den. Proto ho také vyhlíží za každým šutrem. Mělo to být v roce 500, pak 1000, pak 1400, pak 1800... a v poslední době jsem už ztratil přehled, vím jen, že před nedávnem nějakej pomatenec z USA vykřikoval, že konec světa nastane 21. května. :-))

A ješitný občas jsem, k tomu se bez mučení přiznávám. :-))))
    Tuším že nejnovějším hitem je 21,12,2012 :-) Ale ono se to nabízí hned jako 2112, takže se to o sto let pošoupne, slejeme zbytky a jedeme dál :-D

Olorine, všeci chlapi jsou ješitní, žárliví a vztahovační v různém poměru. Pokud to ani s jedním nepřehánějí, tak je to zdravé a roztomilé :-)

Docela mne zaujal ten zvláštní protipól filosof x biolog. Vlastně to jsou dva na opačných stranách - biolog zkoumá jakýkoliv druh včetně lidského jakožto celek a většinu, filosof se zabývá tím 0,1 %, které se liší a vyniká tak či onak nad ostatními.
    Olorin - filosof
    Chmur - biolog
    Je velice zajímavé Vás sledovat, jak si někdy jakoby prohazujete nahlížení na svět z hlediska svých "profesí" - opravdu velmi interesantní :-)

(to neberte vůbec jako urážku nebo, že tu tvrdím, že jste Jackyll a Hyde jednoho schizofrenika :-) mým polem zkoumání jsou pouze Vaše komentáře a názory, které v nich zastáváte z hlediska pomyslných protipólů. )
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.