Tanec s draky - Smraďoch

upraveno 25. října 2012 v Tanec s draky
Když se do ní zakousl, krysa zakvičela a divoce se mu zazmítala v rukou. Její břicho bylo tou nejměkčí částí. Škubal sladké maso a po rtech mu stékala teplá krev. Bylo to tak krásné, až mu vhrkly do očí slzy. V břiše mu zakručelo a on polknul. Po třetím soustu přestala krysa zápasit a on se cítil téměř sytý.

Potom zpoza dveří kobky uslyšel zvuk hlasů.

Okamžitě strnul. Bál se dokonce i žvýkat. Jeho pusa byla plná krve a masa a chlupů, ale netroufal si je...

Číst celý článek zde
1234579

Komentáře

• upraveno 29. června 2011
    Skuteční jsou lepší :-) Neklan je sice zajímavý, ale co si o něm chceš nastudovat :-D

Není Smraďoch Neklanův nevlastní brácha ?
    Jarla: To by nebylo špatný. Kam do tabulky šoupneme Smraďocha? Když je tu hlavním tématem, neměly bychom ho zanedbávat.
    Flanker: Bohužel v obou. Ještě tak rozeznám legendárního od skutečného, ale ty rodové linie, posloupnosti, to už je slabší.
    Skuteční jsou lepší, ale kdo se v nich má vyznat. Já mám dojem, že Smraďoch je nevlastní bratr Šemíka, který sice skok s Horymírem z Vyšehradu přežil, ale začalo mu hrabat.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 29. června 2011
    Přemysl, Nezamysl, Mnata, Vojen, Vnislav, Křesomysl, Neklan, Hostivít. To by byli ti legendární.
    Krok se tam nepočítá? A kněžna Libuše? Ctirad z Dívčí války asi nebyl kníže? Já se jen ptám. Ti skuteční se sem, předpokládám, ani nevejdou.
    upraveno 29. června 2011
    A teď ti reální, to už je těžší. Bořivoj, Spytihněv, Vratislav, Václa, Boleslav I., II., III., Vladivoj, Boleslav Chrabrý (Poláci Piastovci), Jaromír, Oldřich (mezi Bolkem III: a Oldřichem toho střídání bylo víc), Břetislav, Spytihněv II., Vratislav II., Konrád I., a pak se přiznám, že to chvíli z hlavy nedávám, nastává střídání Vratislavových nástupců. Až pak jeho vnuk Soběslav I., Vladislav II., pak zase období válek se střídáním na solci, a pak až Přemysl I. Otakar, a králové, Václav I., Přemysl II., Václav II., Václav III., a pak ta zpropadená Olomouc.
    upraveno 29. června 2011
    Krok se tam nepočítá? A kněžna Libuše? Ctirad z Dívčí války asi nebyl kníže? Já se jen ptám.
    Krok nebyl Přemyslovec (logicky i Libuše), Ctirad byl jen vladyka, teda náčelník družiny (a podle Čechovy Dívčí války panic).
    Uz Vratislav II. a Vladislav II. získali královský titul, pouze pro svoji osobu. Korunováni L.P. 1085, 1158 tuším). Hodně se vyznáš, Přemyslovci jsou tví oblíbenci? Co potom diskutabilní osobnost Záviše z Falkenštejna?
    Mě tak napadlo, co tě ještě baví kromě dámského černého prádla? Přemyslovci - to jde.
    Vratislav II. a Vladislav II. jí nezískali jen pro svoji osobu... Ale tehdejší šlechtě se příčilo že by Panovníka nemohli volit :-)
    Vratislav II. i Vladislav II. skutečně získali titul jen pro svoji osobu. Pokud jde o nechuť vzniknuvší šlechty volit si krále, to už mohl být králem třeba Boleslav I., tady nejde o Vráťu a Vláďu. :-))

Anelys: Záviš je především Vítkovec, a diskutabilní vůbec není, to jen někteří neználci z něj dělají úhlavního nepřítele Přemysla II.

flanker.27: To jsou ti vládnoucí, ale přemyslovská dynastie je neskutečně rozsáhlá. Ale já se zajímám až o ty poslední, královské.
    Jo sorry popletl jsem si to právě se změnou státní koncepce Přemysla - volby knížete spojená s volbou krále.... Což u Vratislava II. i Vladislava II. královsk=eho titulu nebylo... soooryyy
    Obr z Olorinu: Pro mě není Záviš diskutabilní, je to nanejvýš zajímavá a sympatická osobnost českých dějin. Prostě se pohyboval příliš blízko moci a vysoké politiky, což často nedopadne dobře. Proč ti 20. století připadá nejzajímavější?
    Protože se toho tolik událo. Došlo ke zhroucení starých pořádků, k nástupu totalitních ideologií, k masivnímu vyvražďování, které nemělo v historii obdoby, k přerozdělení moci ve světě, k technickému pokroku, etc, etc. 20. století je hlavně nejlépe zdokumentované. Proto je na události nejbohatší a tudíž nejzajímavější. Středověk ale hlavně raný novověk mě baví víc, ale z hlediska látky je 20. století bezkonkurenční. Nevím o jiném období, kde si historik vystačí třeba jen se 30. léty, to u jiného století prostě nejde.
    Proti tvým argumentům nemohu a nechci říct ani slovo. Spousta událostí z tohoto období prišla jako úplné novum. Ale třeba ke zhroucení st. pořádků došlo několikrát, zánik starověkých říší, vznik křesťanství. Vyvražďování se dělo též. Samozřejmě v daleko menší míře, nebyla technika a svět o sobě tehdy tolik nevěděl. Cítím jistý rozdíl mezi absolutní monarchií a totalitní vládou, ale v praxi to nějak nevysvětlím. My máme AIDS, ve středověku měli morové rány. Absolutně s tebou nepolemizuju, jen vidím různé paralely. Děly se "stejné" věci, ale průběh odpovídal celkové vyspělosti společnosti.
    upraveno 29. června 2011
    Anelys:Na Závišovi toho asi zas tak diskutabilního není, byl to člen mocnýho rodu, a vzdor tradici Vítkovci na Moravkým poli Přemysla nezradili, i když o dva roky dříve došlo k jejich otevřený revoltě proti králi, která byla potlačená.

Osobně mám rád antiku, raný středověk, 18. století (Empire: TW :) ) a světový války.
    Flanker: Vítkovci samozřejmě nezradili, zradilo české křídlo, tuším pod vedením Miloty z Dědic. A možná nebýt Záviše, Václav by si českou korunu neudržel. Neosvobodil ho z područí Oty Braniborského? Nebo se pletu?
    Dříve nerostly zcela nové politické systémy jakou houby po dešti. AIDS ani zdaleka nedosahuje pohrom, které napáchal mor. A autokratické vlády tady byly nepřetržitě od starověku a na počátku 20. století se zhroutili (většina).

Anelys: Nikdo Václava II. neosvobodil, na žádost české šlechty a císaře Rudolfa (jaká to ironie) ho Ota poslušně vydal. Jeho strádání vylíčila až Zbraslavská kronika. Kromě toho tady byla ta smlouva z roku 1278, kdy se měl za pět let Václav ujmout trůnu.
    Milota z Dědic snad taky nezradil... Teda u Kronikářů je vedený jako zrádce... Ono se moc neví co chtěl udělat.. Jestli zdrhnout nebo objet Rudolfovy posili s pahorku (boční útok)
    Pravdou je, že Milotovu úlohu v bitvě u Suchých krut už asi přesně nikdy nezjistíme, ale dělat z někoho automaticky zrádce, to je trochu násilné řešení.
    upraveno 29. června 2011
    Anelys: Ani ten Milota. Nutno si upřímě říct, že Přemysl prohrál díky tomu, že si nezajistil bok, jako pravej rytíř útočil dopředu a jeho vosko uvedl v chaos boční útok menšího odřadu Rudolfova vojska. Milota má chudák to pojmenování zrádce, byť právě on se pokoušel vosko znovu uspořádat.
    Nezbývá mi, než se Milotovi upřímně omluvit. Zrádcem jsem ho nenazvala já, nýbrž některé moudré knihy. S historickými prameny je trošku potíž, každý kronikář si vymyslí něco jiného a naši dějepisci z toho mají být moudří.
  • upraveno 30. června 2011
    Největší problém v našich zemích je nízké sebevědomí a vrozená anarchie :-) Když nám nešéfuje němec nebo rus či amík - prostě nemáme komu lézt do prdele, atk se věnujeme handrkování. A toho já posluchat nebudu a protože proto a já bych to dělal lepšo než on...ech - to je jak poslouchat chlapy v hospodě po prohraném hokeji :-)) Každý je trenérem :-p
    Na druhou stranu - nebýt té vrozené neposlušnosti a anarchie, tak by proti této zemi nebylo vedeno tolik křižáckých výprav, kterými se nemůže chlubit žádná jiná země (přinejmenším v Evropě:-)) )
    Hlídat čechy bylo vždycky jak kralovat pytli nevděčných blech :-D
  • upraveno 30. června 2011
    * pardon, odeslalo to 2x)
  • upraveno 7. ledna 2012
    A tímto znovuvydáním kapitoly Smraďocha z Tance bych řekl, že na dlouho končí vydávání českých překladů ukázkových kapitol. Od GRRM se do léta imo žádné nové nedočkáme, zato už na jaře se snad dočkáme celého Tance v češtině.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 7. ledna 2012
    Je tahle kapitola ve výsledku stejná? Není v knize o něco delší?
  • upraveno 7. ledna 2012
    Je trochu delší, před chvílí jsem to porovnával.
  • upraveno 11. ledna 2012
    nechcete sem dát ještě nějakou kapitolu
  • upraveno 11. ledna 2012
    nemáme, nedáme :-)
  • upraveno 21. března 2012
    Tak jsem právě dočetl Smraďocha a musím uznat, že tahle kapitola mě chytla fakt hodně a nemůžu se dočkat dalších jejích částí...Když se nám pomalu blíží Tanec tak se nabízí otázka...Na kterou postavu a děj se těšíte nejvíce??? Já osobně se strašně těším na celou Greyjoyovic family a Stannise s Jonem...docela mě i zajímá jak to dopadne s Arianne a Tyrionem.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.