Harry Potter
Potter je slušný příběh, rozhodně se proti němu nějak výrazně nevymezuju (i když je pravda, že svého času - než sem ho z určitých důvodů začal číst jsem taky ohrnoval nos). Nicméně - poslední díl jsem si stáhl pár dní co to vyšlo v Británii na pdf a už ho mám za sebou... žádné výlety jsem kvůli němu nepodnikal a hříšné peníze neplatil (doufám, že těch pár stovek nebude paní Rowlingové nějak moc chybět...).
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Zaujalo mě, jak anglosasové v literatuře pro mládež (kromě HP jsem četla nedávno ty Hladové hry) kosí i děti zleva zprava, zatímco sex je naprosto tabu. Hrdinové jsou asexuálnější než Scherlock Holmes. Pokud je smrt přirozenou součástí života, chtíč snad není? A všichni dobře víme, jak jsou puberťáci sexem posedlí.
Ameické "zděšení" sexem je dobře známé, stejně jako to, že násilí jim nevadí. Možná za to může, že je tam různých náboženských skupin, denominací a sekt jako na....o; jednou ze základních myšlenek křesťanství (jak je na tomu judaismus netuším) je, že "sex je špatný" a proto je nutné hříšné touhy těla potlačovat.
Jako hlavní myšlenku celé ságy jsem pochopila, že lidský život se má obětovat pro vyšší dobro. Zatímco např. Goodkind (Meč pravdy) zase učí, že lidský život se má maximálně chránit, protože není nic cennějšího a po něm už nic není.
Meč pravdy jsem nečetla, ale obětování vlastního života pro "vyšší dobro" většinou znamená zachránění životů jiných. Takže si to nijak neodporuje. Nesoudím, že by někdo navrhoval obětování života za záchranu hmotných statků.
Já jsem kdysi četla v jedné knížce větu "některé věci jsou důležitější než prosté fyzické přežití." Beru to tak, že existují skutečně extrémní situace, kdy může být člověk postavený před takovou volbu. Pro příklad: třeba v Leningradu někteří lidé, aby přežili, snědli vlastní děti. Později uvedli, že batole stejně nemělo šanci, zemřelo bez utrpení a oni díky masu přežili. Je to prostě otázka, zda má takové "přežití" smysl... Jakoby čistě z pohledu přírody je to racionální správné rozhodnutí. Jedinci schopní reprodukce jsou cenější než mláďata. Ale lidi jsou prostě něco jiného, než jen zvířata.
meč pravdy je celkom slušná fantasy séria. nič špeci, ale číta sa to dobre, aj keď po cca 8 dieloch to už trošku behá v kruhu.
Ale trošku to zavání ospravedlňováním sebevražedných atentátů, protože ti lidi mají taky vyšší cíle, které jsou důležitější než jejich život. A jsou natěšeni na posmrtný život. Ti, co v posmrtný život nevěří, si nejspíš života váží víc.
Jasně, krev a násilí máme sice zapovězeny (nic takového v naší multikulti společnosti prostě neexistuje) a scéna s růží a neopatrným zahradníkem je žhavým kandidátem na zcenzorování, ale co na tom?
Hlavní je, že máme svobodu v sexuální oblasti. Můžeme vnímat ženu jako věc, můžeme v reklamách propagovat téměř cokoliv vystrčenými ňadry a našpulenou vulvou, i když to se sexem nemá nic společného. Můžeme osahávat a sexuálně obtěžovat a ještě se za to od dalších upocených neandrtálců dočkat potlesku. Můžeme téměř setrvale obtěžovat sexuálními útoky, narážkami a urážkami, ať už osobně nebo virtuálně. Vždyť ty chodící kusy masa s dírou vespod netouží po ničem jiném, než abych se jich zmocnilo co nejvíce nadržených bachařů přesvědčených o vlastní přitažlivosti a chlapáctví, ne? Dokonce i znásilnění je povoleno, koneckonců si o to ty holky samy říkají a líbí se jim to.
Také je hezké, jak se dá snadno změnit význam, když nám vypadne jedno slovíčko. A z "nemanželský sex je špatný" máme rázem "sex je špatný". Křesťanství (v návaznosti na judaismus) má k sexu (a k manuální práci... obojí jsou vcelku přízemní činnosti) kupodivu dost kladný vztah. Milujte se a množte se, vzpomínáte? Stačí se podívat, kolik dětí mají různé křesťanské rodiny, čím větší fundamentalisté, tím více. A opravdu jim je - vzdor obecnému přesvědčení - nenosí čáp. Odpor k sexualitě je něco, co do naší civilizace přinesli řečtí filosofové, zejména tedy Platón. Ten má vůbec na svědomí spoustu šílených deformací západního myšlení, taky třeba dost nechutnou zálibu v totalitářství.
Abych to nějak uzavřel: to, co je nadužíváno, se degraduje. To, že americké filmy degradují násilí, mi až tolik nevadí, protože ho sám nevyužívám. Neustálé vnucování sexu ze všech stran mi přijde horší, jelikož to může poškodit vnímání jedné z nejúžasnějších věcí, které nám štědrá příroda dala do vínku. Nebo ještě jinak: Sto dvacet dní Sodomy je (přinejmenším pro mě) nesmírně zábavná a poučná četba, ale mezi povinnou literaturu nepatří.
Jde o to, že v některých amerických městech (kde ti pokrytci samozřejmě těch deset přikázání moc nedodržují a smrtelné hříchy jsou na denním pořádku, ovšem v neděli hezky rychle do kostela, a kdo nepřijde, je vyvrhel) existují vyhlášky proti nošení bokových kalhot... nedej bože, aby holce vykoukl kousek spodního prádla (že je to hnusný, to jo, ale že by to měly ošetřovat úřady?!). A tohle se promítá do všeho filmy a knihami počínaje...
Do té doby jen letmé polibky, koukání do očí... ale je to láska na věčnost.:p
Nevada: Tipuju, že to bude nejhorší díl ságy, ježto v první části knihy se prakticky nic neděje... Ovšem stále je to moje guilty pleasure:D
Krisa: tenhle výraz 'jdu zvracet' má jen v tom filmu... teda já si ho s ním při čtení určitě nepředstavovala:D Pattison je zklamání, no...
Musím koukat i na ty špatné filmy, abych dokázal ocenit ty dobré.
Ale Potterovi tímhle srovnáváním ubližuješ hodně. To si nezaslouží.