Sansa Stark

upraveno 23. května 2011 v Sumáře kapitol

A zde je převyprávěnka s mými veskrze zaujatými komentáři. Buďte shovívaví. :wink:

145791017

Komentáře

• upraveno 22. března 2012
    Je jasné, že nám moderním lidem odkojeným na feminismu, emancipaci apod. připadá Arya ta správná a Sansa jako pipi. Přitom ve světě Písně je Sansa ideální manželkou, lepší by si chlap nemohl přát. Vychovali ji, aby dělala radost svým rodičům a připravovali na povinnosti manželky šlechtice. Těžko můžeme chtít po třináctileté holce vyzrálou osobnost (Arya taky jedná spíš instinktivně podle své divoké povahy), ale zase na druhou stranu projevila dost své vůle, když ze sobeckých pohnutek odmítla poslušnost otci a šla ho nabonzovat Cersei. Nebo když chtěla shodit Joffreye.
    Takže je nejenom naivní, ale myslí jenom na sebe. :-)

Co se týče manželství s Tyrionem, možná by si ho oblíbila a důvěřovala mu, kdyby se i on více snažil s ní komunikovat a neběhal za děvkou. Víceméně to vzal kvůli přesudkům, že Stark nebude nikdy milovat Lannistera. Tyrion je vlastně stejný snílek a romantik jako Sansa, věří v lásku.
    Isca: Omyl. Je mi 26, jestli sis teda představovala vzdorovitou puberťačku, mýlíš se. Opakuju, že Sansa přežila jenom instinktivně, protože se chovala tak, jak ji vychovali - k totální poslušnosti. A upřímně řečeno i to by fungovalo už jenom dočasně. Pokud si někdo myslí, že by jí dokázal pomoct Tyrion, tak asi zapomíná, co o tom sám Tyrion říká.
    Ben Nevis: No jo, to bonzování jí neodpustím. Otci vyčítá smrt Lady, ale Cersei je nějaká vznešená královna, co za to vůbec nemohla? To u mě neobhájí ani její věk a naivita. Toho nás naštěstí v seriálu ušetřili.
    Chmur napsal(a):

Hádám, že ty jsi dobrý, zásaditý a jsi opak Joffryho, takže máš hodně blízko k Malíčkovi:-)

Lichotíš mi? :-)

Inu, obrázek nechť si každý učiní sám.
    Ono těžko Sanse vytýkat, že si držela od Tyriona odstup. Ano chránil jí proti Joffrymu, ale to by správně měl udělat, kdokoliv měl dostatek rozumu. Návíc jejich snatek ji dále držel v kleci. Pravda krásně se na něm ukazuje, jak se v písni platí za dobré skutky.
    šedostín: No kdyby všechny postavy dostávaly přesně to, co si zaslouží, nejspíš by takový Starkové v minulosti museli spáchat masovou genocidu a Tyrion by musel bejt třeba prznitel holčiček (zeptejte se na to Sansy :D)
    svoa00 napsal(a):

Isca: Omyl. Je mi 26, jestli sis teda představovala vzdorovitou puberťačku, mýlíš se.

Za vzdorovitou puberťačku jsem Tě nepovažovala, ale jsou, ač je to k nevíře, pokročilejší věky než 26 :-) .
    svoa00 napsal(a):

Sansa přežila jenom instinktivně, protože se chovala tak, jak ji vychovali - k totální poslušnosti.

A Jaime , například, přežil různé bitvy taky instinktivně, protože se v nich choval tak, jak ho vychovali - bojoval.
    Těžko můžeme chtít po třináctileté holce vyzrálou osobnost (Arya taky jedná spíš instinktivně podle své divoké povahy), ale zase na druhou stranu projevila dost své vůle, když ze sobeckých pohnutek odmítla poslušnost otci a šla ho nabonzovat Cersei.
    Eddard jí nedal jinou možnost. :-) Ostatně, co bys dělala ty, kdybys byla zamilovaná do Joffreyho a nechtěla Královo přístaviště opustit? Byla jsi někdy zamilovaná? Víš, jaké to je?
    Nebo když chtěla shodit Joffreye.
    Ano, to by bylo úžasně sobecké. :-)

Takže je nejenom naivní, ale myslí jenom na sebe. :-)
    A někdy nejenom myslí jen na sebe, ale je i naivní :-)

No jo, to bonzování jí neodpustím. Otci vyčítá smrt Lady, ale Cersei je nějaká vznešená královna, co za to vůbec nemohla? To u mě neobhájí ani její věk a naivita
    Ta samá otázka, co u Ben Nevis.

Isca: Oni to nechápou, ale my víme, kde je pravda. :-)

svoa00: Spíše jsem tím chtěl říci, o nevděčnosti Dontose Sansa mu zachránila život a on na ní donáší Malíčkovy..
    Súhlasím s názorom, že Sansa nemala dôvod veriť Tyrionovi. Ona jeho kapitoly nečítala, bol to Lannister a ani ho veľmi nepoznala. A neverila mu právom. Pred celým dvorom prisahal, že ju vymení za Jaimeho a potom sa s ňou oženil.
    Ak by ostala v Rudé Baště Arya, nezažila by si len tak nejaké týranie od Joffa. Pretože by odvrávala, urážala ho a zrejme aj fyzicky napadla, ak by dostala šancu, bola by mŕtva, než sa mesiac obráti a jej hlava by krášlila hradby. Prvý raz to za ňu schytala Lady, teraz by ju už nezachránilo nič.
    šedostín napsal(a):

svoa00: Spíše jsem tím chtěl říci, o nevděčnosti Dontose Sansa mu zachránila život a on na ní donáší Malíčkovy..

Ale aspoň přispěl k tomu, že Sansa už ví, že nemůže věřit nikomu. Ale neříkejte to Malíčkovi ;)
    heavy_head napsal(a):

Jen si to představte - nebo zavzpomínejte.
    Jste zamilovaní.
    Jste ztraceni. Amor proklál vaše srdce svým šípem. Slyšíte cvrlikat ptáčky, poletovat pestrobarevné motýlky a zvonit zvonečky. :-) Zvonky štěstí. Slyšíte hudbu sfér. Slyšíte vábení sirén. Slyšíte andělské chorály. Svět je rozjasněný, rozzářený a růžový. Máte chuť se smát. Jste jako opilí. Je vám do zpěvu. Zdají se vám nádherné sny. jste citově a emocionálně rozhození a je vám jedno, co si o tom kdo myslí. Serotonin z vás přímo odkapává. Když vidíte svou vyvolenou/vyvoleného, chce se vám zpívat, srdce se vám rozbuší a dech se vám zúží. Máte takový ten krásně hřejivý pocit někde uvitř. Toužíte plodit děti, plánujete společnou budoucnost, rodinu, děti, výlety, sex, romantické večeře, sex, to, jak společně zestárnete, další děti, sex atd.
    A pak přijde nějaký vousatý chlap, co je shodou okolností váš otec, a řekne:
    "Na to zapomeň. Stěhujem se pryč."

No nezabili byste ho?
    :-)

Poetická duše.
    Jen si to představte - nebo zavzpomínejte.
    Jste zamilovaní.
    Jste ztraceni. Amor proklál vaše srdce svým šípem. Slyšíte cvrlikat ptáčky, poletovat pestrobarevné motýlky a zvonit zvonečky. :-) Zvonky štěstí. Slyšíte hudbu sfér. Slyšíte vábení sirén. Slyšíte andělské chorály. Svět je rozjasněný, rozzářený a růžový. Máte chuť se smát. Jste jako opilí. Je vám do zpěvu. Zdají se vám nádherné sny. Jste citově a emocionálně rozhození a je vám jedno, co si o tom kdo myslí. Serotonin z vás přímo odkapává. Když vidíte svou vyvolenou/vyvoleného, chce se vám zpívat, srdce se vám rozbuší a dech se vám zúží. Máte takový ten krásně hřejivý pocit někde uvitř. Toužíte plodit děti, plánujete společnou budoucnost, rodinu, děti, výlety, sex, romantické večeře, sex, to, jak společně zestárnete, další děti, sex atd.
    A pak přijde nějaký vousatý chlap, co je shodou okolností váš otec, a řekne:
    "Na to zapomeň. Stěhujem se pryč."

No nezabili byste ho?
    :-)
    heavy_head: Hajzl jeden, jak si to moh dovolit, tohle to :D
    heavy_head: náš názor na Sansu je tak stabilní, že se nepotřebujeme obouvat do oponentů. :-)
    Eddard jí nedal jinou možnost. :-) Ostatně, co bys dělala ty, kdybys byla zamilovaná do Joffreyho a nechtěla Královo přístaviště opustit? Byla jsi někdy zamilovaná? Víš, jaké to je
    Bylo mi dvacet (!) a měla jsem domluvenou schůzku s kámošem v Brně. Matka mě nepustila a násilím mi zabránila tam jet (schovala klíče od bytu). Asi si představovala nějaké orgie. :-)
    Takže se umím vcítít do Sansy a Eddard jí to samožejmě mohl lépe vysvětlit.
    Jenom ji nepovažuji za tak úžasné stvoření, abych ji bránila.
    Kdyby Arya nechtěla jet, taky vyvede nějakou neomluvitelnou lumpárnu, jenže ona neměla proč si stěžovat.
    Nebo když chtěla shodit Joffreye.
    Ano, to by bylo úžasně sobecké. :-)
    Pravda, už nepamatuji, co se jí honilo v hlavě, takže jsem asi přestřelila. ;-)
    Co se týče manželství s Tyrionem, možná by si ho oblíbila a důvěřovala mu, kdyby se i on více snažil s ní komunikovat a neběhal za děvkou.
    Je vám 13 a za manžela máte "zrůdu". Těžko si ho můžete oblíbit. Zkuste si sami představit, že žijete a máte intimní poměr (to k manželství běžně patří) s někým, kdo vám sahá lehce nad pas. Navíc má zdeformovaný obličej a jeho rodina vás programově týrala. To bychom po Sanse asi chtěli moc, že?
    A co se týká Sansiny neloajality k otci, tak za prvé, nemohla tušit, že její bonznutí bude mít fatální následky, bo jí Ned ani slůvkem nenaznačil, že má dávat bacha na královnu , za druhé, byla loajální ne kLannisterům , ale ke královské rodině (navíc oficiálně Baratheonům), a k rodině svého budoucího muže, k čemuž ji vychovávali. A je zajímavé, že Cersei je vyčítán právě opačný přístup - loajalita k původní rodině, neloajalita k manželově.
    Isca napsal(a):

A co se týká Sansiny neloajality k otci, tak za prvé, nemohla tušit, že její bonznutí bude mít fatální následky, bo jí Ned ani slůvkem nenaznačil, že má dávat bacha na královnu , za druhé, byla loajální ne kLannisterům , ale ke královské rodině (navíc oficiálně Baratheonům), a k rodině svého budoucího muže, k čemuž ji vychovávali. A je zajímavé, že Cersei je vyčítán právě opačný přístup - loajalita k původní rodině, neloajalita k manželově.

Pravda do poslední tečky.
    A navíc je Sansa neustále obviňována z věcí, které v zásadě nemohla ovlivnit.
    Fatální následky nemělo to, že "prozradila" Cersei, že Starci odjíždí z důvodů změny klimatu z Králova přístaviště zpátky na Zimohrad, ale to, že Eddard obvinil Cersei, že ví o jejím techtle-mechtle s Jaimem a doporučil jí, aby se pakovala.
    Taky si nemyslím, že by Sansa měla významný podíl na tragických událostech. Akorát kdyby ten útěk neprozradila Cersei, měly by holky šanci dostat se na Zimohrad. Sansa tak nevědomky potrestala sebe a Aryu.
    Chmur napsal(a):

Co se týče manželství s Tyrionem, možná by si ho oblíbila a důvěřovala mu, kdyby se i on více snažil s ní komunikovat a neběhal za děvkou.
    Je vám 13 a za manžela máte "zrůdu". Těžko si ho můžete oblíbit. Zkuste si sami představit, že žijete a máte intimní poměr (to k manželství běžně patří) s někým, kdo vám sahá lehce nad pas. Navíc má zdeformovaný obličej a jeho rodina vás programově týrala. To bychom po Sanse asi chtěli moc, že?
    Anebo je vám pětadvacet, nikdo vás nechce kvůli vzhledu, a tak se utápíte v alkoholu a snažíte se být vtipní. Pak vám spadne do klína hezká třináctka a vy nechcete být ještě větší zrůda, a tak si ji raději nevšímáte.
    Nepotrestala nikoho. Cersei už o všem stejně věděla, vystrašila ji Eddardova informace, že musí odejít do exilu, jinak o jejím vztahu s Jaimem poví Robertovi. Sansina informace nebyla nijak zásadní, nic neovlivnila, jen potvrdila Cerseino podezření. Eddard už to totiž Cersei řekl předtím v Božím háji.
    Ale tohle všechno už se tu kdysi probíralo.
    Věci, co neměly být zapomenuty, byly překrouceny.
    Heavy: většina diskuzí by se musela uzavřít, protože všechno už bylo řečeno, ani noví rodiče Jona se už nevymyslí. :-)
    Cersei nemohla vědět jméno lodi, na které měly holky ujet. Když Arya chtěla prchnout na loď, ta se už hemžila vojáky.
    Souhlasím s Ben Nevis, tuhle šanci oběma Sansa zkazila. Čímž netvrdím, že si mohla domyslet následky.
    Ben Nevis: Podceňuješ Varyse. Eddard byl ve vězení už několik dnů , než Arya přišla do přístavu.
    svoa00: Sansa nic nezkazila. Viz výše.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 22. března 2012
    Jo, Sansa je život, Sansa je oheň, Sansa je nevyhasínající diskuse :))
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 22. března 2012
    Heavy_Head: Četl jsi román Paní Bovaryová? protože přesně jako ona na mě Sansa působí. A zkus jí chvíli nevidět jako postavu ale jako člověka. Opravdu by jsi si myslel to samé kdyby jsi znal existující Sansu? Myslím že za chvilku bys jí měl plné zuby.
    Everett: no to nevím, kdybych jí znal tak by na mě určitě působila jako slušně vychovaná mladá dívka. Narozdíl od její sestry. Tu bych asi považoval za rozmazlenýho fracka
    Jasně, když to není o Dany, tak je to o Sanse :-))
    Jinak souhlasím s Everettem, ale dodávám, že i když jsem Sansu nikdy neměla ráda, tak jako Alyane mi příjdei lehce snesitelná...
    A Sansu není težké představit si jako člověka, těhlech puberťaček co vzdychaj po Patizónovi, že je tak svášně voztomivoučkej jsou tuny.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 22. března 2012
    A to víte že Sophie Turner má ráda toho Justina Bobra?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.