Jaime Lannister - arogantní mizera nebo nepochopený hrdina?
Chtěl se stát Arthurem Daynem a místo toho skončil jako Králokat.
Zabil svého krále a nestyděl se za to.
Miloval svou sestru a pro lásku k ní zmrzačil dítě.
Dělal pro lásku strašné věci.
Zklamal svého otce, ztratil svého bratra.
Přišel o ruku a našel sám sebe.
Jaime na počátku ságy a Jaime na jejím (prozatímním) konci, to jsou dvě různé osoby.
Ale může se někdo změnit doopravdy?
A proč by to dělal?
Co si o Jaimem myslíte? Dokázali byste mu odpustit? Obdivujete ho? Nesnášíte ho? Líbí se vám jeho vlasy? :-)
Zabil svého krále a nestyděl se za to.
Miloval svou sestru a pro lásku k ní zmrzačil dítě.
Dělal pro lásku strašné věci.
Zklamal svého otce, ztratil svého bratra.
Přišel o ruku a našel sám sebe.
Jaime na počátku ságy a Jaime na jejím (prozatímním) konci, to jsou dvě různé osoby.
Ale může se někdo změnit doopravdy?
A proč by to dělal?
Co si o Jaimem myslíte? Dokázali byste mu odpustit? Obdivujete ho? Nesnášíte ho? Líbí se vám jeho vlasy? :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Poď! :-)
Nicméně vlasy má skvělý...parchant :/.
Argument "protože Bran" by obstál v normálním světě, ale v písni mu za něj máme bejt vděčný :-) Jak by jinak vypadala Branova linka? Asi by byla krátká protože statečnej Bran by si naběhl na první meč co by potkal :-)
EDIT pro Benji: A z toho vyplývá že to prostě sympaťák pro mě bejt musí :-)
A hlavně, narozdíl od Cat nebo Dany pro mě ten děj posunul správným směrem, to jejich reakce mi kazily příběh.
Ninkwen: Nad čím ses chtěla zamyslet? Že by ti byl nesympatický arogantní krvepřísežník, co souloží se sestrou? Byl ti nesympatický právem, to až pozdějc přehodnotí priority. I když ta jeho kapitola v Tanci... nezdá se mi, že by to s tou změnou bylo zase tak horké (v našem světě se ostatně lidi taky nemění snadno).
Naopak, měla bych se zamyslet, že i přes to všechno je mi v dalších knihách docela sympatický.
já říkám vrať se do Králova přístaviště, zachrań syna, zachraň dcera, zachraň sestru, zruš to nesmyslné manželství, stáhni se do Skály, ségře zařiď hezkou polstrovanou celu s nějakou kamarádkou a vyšíváním, ať už moc neškodí, vykašlete se na železný trůn, Tommen je stejně dědicem Skály a dál v klidu vládněte Západu. A nebo zhebni... :-)
A malá odbočka - jedna z věcí, která mě na Vichrech zimy zajímá nejvíc, bude právě Jaime. Nemyslím si, že to bude tak primitivní, že mu Martin dopřeje setkání s Lady Stoneheart a lacinou smrt. Jenže další varianta je, že Brienne udělá něco úplně jiného a vykašle se na sliby a čest - a to bych taky nechtěla.
Pro a proti Jaimemu už bylo řečeno hodně, ale mi se na něm třeba líbí i to, jak se chová ke svým sloužícím, k Pie, jak vyřešil obléhání Raventree Hall, že shodil Ronneta ze schodů, kvůli tomu, jak mluvil o Brienne. A propos, tu výhrůžku k Edmurovi při obléhání Řekotočí považuju za Jaimeho plus a ne minus (podařilo se mu ukončit obléhání a neporušit slib Cat a myslím, že pevně věřil, že to je ta jediná věc, která na Edmura bude platit a že ji nebude muset dotáhnout do konce)
Prostě mám pocit, že celý život nemusel moc používat mozek, protože to všechno šlo nějak samo, potom šedou kůru mozkovou zapoojil a ejhle, on to není takový pitomeček, jak se zdá.
svoa: o RW jsem nemluvila (vlastně si ani nevybavuju, jakou roli měl při ni Jaime hrát), k tomu obléhání - i kdyby tu výhrůžku splnil, bylo by to v Písni něco výjimečného? (jasně, že to není nějak úžasný argument)