@Gepeto: "Rožni" v češtině je velmi příjemný imperativ od slovesa rožnit. (Chybí mi tu Homer-smajlík... Hmmmm, rožnit...) Jinak "rožni" se i v Čechách zvláště na vesnicích používá jako lidová odvozenina z rozžehnout... každý měšťák by ovšem řekl rozsviť.
@Mellien: fakticky ne, protože i v žárovce EDIT: "se vlákno" rozžhaví, tedy žhne. @Jitka@Denebola@DanielSvatoš: Ano zvolil jsem jedno kritérium, nikoli 100% platné. Přesnější je, že výraz "rožni" se častěji slyší od lidí z východní části republiky, od lidí starších a od lidí z vesnic (mimo náplavy a sateliťáky)... Prostě spíš to zazní od bodré moravské babky, než od vystajlovaného MBA (MladejBlbejAmbiciózní) manažera.
@Jay Jo, to chápu. Vlákno se žhaví. Ale jde mi spíše o tu činnost, se kteoru to máš spojené. Když máš v pokoji tmu a nevidíš už na čtení (např), tak si chceš přece posvítit, využít světlo. Nejdeš k vypínači s cílem rozžhavit drátek, ale osvítit pokoj, ne? Zkrátka mi to přijde postavené na hlavu, ale samozřejmě to je čistě můj problém :O
Když se zapalovala louč/petrolejka/svíčka tak to taky nebylo kvůli tomu ohni jako takovému a kvůli tomu aby byla spálena louč/petrolej/svíce (to na tom naopak bylo zrovna to negativní... krom rizika, manipulace s otevřeným ohněm...), ale taktéž s cílem osvítit pokoj... =D Kdybys řekl, že to nemá logiku u zářivek/LEDek tak neřeknu ani popel, natolik daleko moje technické znalosti nedosahují,... ale podle teploty z toho (na rozdíl od žárovky) laik žhnutí dokázat nemůže... )
@Jay Jo, to chápu. Vlákno se žhaví. Ale jde mi spíše o tu činnost, se kteoru to máš spojené. Když máš v pokoji tmu a nevidíš už na čtení (např), tak si chceš přece posvítit, využít světlo. Nejdeš k vypínači s cílem rozžhavit drátek, ale osvítit pokoj, ne? Zkrátka mi to přijde postavené na hlavu, ale samozřejmě to je čistě můj problém :O
Voda na čaj je ustálené spojení... stejně jako skleničky jsou skleničky i když jsou z plastu... ostatně já ohledně běžných frází perlil na jedné plavbě (větrno, trochu houpalo) - "Koukni, jestli je polívka na vařiči" "Není,... je to dobré, je v hrnci". - a pár hodin nato (už v přístavu, půlka posádky mě nevyjímaje chvíli před tím krmila rybičky,... trochu víc houpalo) si kapitán sedl do salonu, nacpal se k prasknutí a komentoval, že "má v bříšku jak v pokojíčku"... tak jsem se nadzvedl a říkám "Já taky, mám vystěhováno a má se mi malovat (což byla shodou okolností pravda...)"... Ale to jsme trochu OT... takže Sílo vstávej! Kolik je hodin?
Teď jsem koukal na kus episody 7 a říkal jsem si, že kdyby se to natáčelo u nás, tak by Kylo Rena hrál Pavel Liška (to jen taková myšlenka která chtěla ven)
Teď jsem koukal na kus episody 7 a říkal jsem si, že kdyby se to natáčelo u nás, tak by Kylo Rena hrál Pavel Liška (to jen taková myšlenka která chtěla ven)
To by mohlo byť zaujímavé. A kto by hral Rey, Hana, Finna a ďalších?
Poea by hrál David Prachař. Rey určitě Tereza Voříšková, tu teď dávaj všude. Akorát by nevyrostla na Jakku ale na nějaký průmyslovo-smogový planetě, aby se vysvětlil ten její vyhulenej hlas
@Aviv: Harrisona Forda třeba Marek Vašut nebo Rosák,... v nejhorším Čmaňa, princeznu Leiu dejme tomu Jana Štěpánková (ne že bych znal, ale wiki pomohla )), a do dalších pokračování by mohli obsadit Holinu Obrovskou jako někoho ze Žába-Hadových potomků. Však ono by se to poskládalo... )
Komentáře
Jinak "rožni" se i v Čechách zvláště na vesnicích používá jako lidová odvozenina z rozžehnout... každý měšťák by ovšem řekl rozsviť.
@Jitka @Denebola @DanielSvatoš: Ano zvolil jsem jedno kritérium, nikoli 100% platné. Přesnější je, že výraz "rožni" se častěji slyší od lidí z východní části republiky, od lidí starších a od lidí z vesnic (mimo náplavy a sateliťáky)... Prostě spíš to zazní od bodré moravské babky, než od vystajlovaného MBA (MladejBlbejAmbiciózní) manažera.
Kdybys řekl, že to nemá logiku u zářivek/LEDek tak neřeknu ani popel, natolik daleko moje technické znalosti nedosahují,... ale podle teploty z toho (na rozdíl od žárovky) laik žhnutí dokázat nemůže...
stejně jako skleničky jsou skleničky i když jsou z plastu...
ostatně já ohledně běžných frází perlil na jedné plavbě (větrno, trochu houpalo)
- "Koukni, jestli je polívka na vařiči" "Není,... je to dobré, je v hrnci".
- a pár hodin nato (už v přístavu, půlka posádky mě nevyjímaje chvíli před tím krmila rybičky,... trochu víc houpalo) si kapitán sedl do salonu, nacpal se k prasknutí a komentoval, že "má v bříšku jak v pokojíčku"... tak jsem se nadzvedl a říkám "Já taky, mám vystěhováno a má se mi malovat (což byla shodou okolností pravda...)"...
Ale to jsme trochu OT... takže Sílo vstávej! Kolik je hodin?
(Alden Ehrenreich)
(to jen taková myšlenka která chtěla ven)
A kto by hral Rey, Hana, Finna a ďalších?
Rey určitě Tereza Voříšková, tu teď dávaj všude. Akorát by nevyrostla na Jakku ale na nějaký průmyslovo-smogový planetě, aby se vysvětlil ten její vyhulenej hlas