Afrika a západní "pomoc"
Ano, Amory Lorch je co se týká krutostí na úrovni Gregora.
Nedokážu posoudit co je těžší, jestli zabít nemluvně nebo tříletou holčičku. Kdo dokáže jedno, zvládne asi bez problému druhé.
Teď jsem si vzpoměl na dokument o občanské válce v Sierra Leone na konci 90. let, kde povstalci ve Freetownu odsekávali ruce i kojencům. :cry:
To, že lord Tywin nechal zabít děti je z pohledu humanismu neomluvitelné. Obávám se však, že v historii to byla v rámci mocenských praktik bežná záležitost.
Nakonec, vždyť ani hrdina Robert Baratheon nebyl v tomhle o nic lepší, když poslal nájemné vrahy na těhotnou Daenerys.
To, co se děje ve střední Africe, je vůbec - díky bohu - mimo naše možnosti chápání. Stačilo mi mluvit s jedním novinářem (byl u nás na fakultě na přednášce). Vojáci, kteří se u těhotných žen sází, jestli má v břiše chlapečka, nebo holčičku, pak ji rozseknou, aby se podívali. Matky upalující ve dvanácti letech svým dcerám prsa, aby je podle svého nejlepšího vědomí a svědomí uchránili před znásilněním, ze kterého často jejich děti vzešli, a ty pak zohavené umírají na infekci, protože nemají antibiotika. A když to přežijí, stejně to opatření nezabírá, protože zdivočelí vojáci berou na co přijdou, když dojdou holčičky, klidně i kluky, tak co by jim vadilo, že jsou ty děti zmrzačené. Znásilňovaná nemluvňata kvůli víře, že sex s pannou vyléčí AIDS (mimochodem víře, jejíž kořeny, jak jsem teď někde vyčetla, hledejme v Evropě. V předminulém století takhle léčili "syfilis"), který se kvůli naprosto nekontrolovanému sexuálnímu násilí šíří jako lesní požár. I oni se bojí nákazy, takže si vybírají, co nejmladší holčičky (nebo chlapečky, když není zbytí), jenže ani to nezabírá, protože k čemu to je, když už byly v životě pětkrát znásilněné a akorát předají nemoc dál.
Ti lidé jsou narušení už jako děti - neuvěřitelným přílivem násilí, utrpení a strachu. Ví, že se můžou zvolit, buď být oběť, nebo pachatel. Žádná střední cesta.
Leckomu to i vyhovuje. Vždyť jak jinak si vysvětlit, že se v jedné zemi (nevím už přesně které) dokázali dohodnout na příměři po dobu trvání MS ve fotbale. ("Pak na to zase vlítnem, ale nebudem se rušit, nebo si nedej bože vyhazovat elektrické generátory, když to ta naše jedenáctka válí proti Anglii.")
A naše civilizované "modré přilby" se rychle přizpůsobí místním poměrům. Orální sex od desetiletého dítěte za chleba? A co, dělají to dobrovolně, samy přišly, tak proč by to mělo být nemorální, že? Tady máš, Chmure, tvůj všeobecný odpor mužů ke stykům s muži (pokud se prepubertální kluci dají považovat za "muže"). Stačí zavřít oči, anatomicky ten rozdíl ani nepoznáš.
To všechno nám vyprávěl a na závěr řekl, že nevidí cestu, jak by se to dalo zlepšit.
Cokoliv, co GRRM napíše, bledne ve srovnání s Afrikou. Tam je přetlak Gregorů, Lechtačů, Kousačů a Ramsayů na kilometr čtvereční. A proč? Protože si vytváří podmínky, pro růst takových, jako oni. Je to hotová továrna na zrůdy. Kdysi jsem četla studii s podtitulem "v každém z nás je malý esesáček". Ano, je. V někom velký, v jiném malý. Ale když společnost stanoví mantinely, prostě nedostane příležitost se projevit. A když se projeví, prostě ho zastavíme (nebo se o to pokusím).
Komentáře
Mrazivej příspěvek. Afrika je prostě nejkrvavější kontinent. Chudej, tragickej, nemocnej, bez naděje na zlepšení. :(
Chmur: Je naděje na zlepšení. Nepomůže odpustit dluhy (ti chudí je nedělají), nepomůže humanitární pomoc (oni když v nejsuších místech v Africe dostanou balenou vodu, tak ji třeba vylejí na dvorek, neumí s ní hospodařit, nebo když dostanou léky, tak je sní všechny, nedodrží předpis jak je mají užívat), nepomůže vojenský dozor (ten nepomáhá nikde).
Problém je, že "západní" kultura je do Afriky dodávána jen ve věcech (zbraně, nemoci a léky...) a Afričané s nimi neumí hospodařit. Buď přestat dodávat, nebo k nim přibalit "vzdělání". Museli by se naučit, že zabíjet či znásilňovat je špatné, jak lze tu kterou nemoc dostat, kde se proti ní dají sehnat léky a že je musí užívat tak a tak...
Myslím si že to je jejich, ale i náš hlavní problém "Afrika".
Ten případ s fotbalisty Pobřežím Slonoviny není úplně přesný. I za 1.světové války se v zákopech na západní frontě mezi vojáky držel tzv. vánoční mír a obě strany tehdy spolu sehrály fotbalový zápas. Pak se zase vrátili k válce. Spíš bych to otočil, že díky bohu za cokoliv, co alespoň na čas umlčí pušky.
Můj názor je takový, že "Západ" se ve své pomci Africe ani moc nesnaží. Z bídy chudých se mají jiní dobře.
Když se dějě, ať už opravdové či údajné bezpraví ve státech se zdroji surovin které potřebujeme, ihned se tam vypraví západní vojska udělat (ne)pořádek. Když došlo nedávno k vyražďování černochů arabským obyvatelstvem v oblasti Darfúru (chudé, bez surovin) nechalo to západ celkem klidným. Aspoň mám ten pocit.
Nikoho neobviňuju, já jsem jeden z těch co se mají po materiální stránce dobře a jsem za to vděčný.
Ja myslím, že i lidi bez vzdělání vědí, že znásilňovat či zabíjet jiné lid je špatné. Spoustě je to však jedno. Nevidí ve svém životě žadný smysl, žádnou perspektivu, naději. V mnohých se tak probudí to nejhorší a strhávají sebou další. Žijí pro krátkodobé potěšení, pro pocit moci nad ostatními. Možná v tu chvíli věří, že ovládáním jiných ovládají i svůj život a osud.
Nevím, asi tomu moc nerozumím, nejsem ani psycholog ani antropolog, nemám praktické zkušenosti. Popisuju více méně jen své pocity týkající se této problematiky.
Ty jo, od Martina jsme se trochu vzdálili, ale myslím, že to nevadí.
Uvědom si, že k této myšlence tě vede výchova a prostředí ve kterém žiješ! Lidé v Africe mají psychicky mnohem blíže ke zvířatům, než k lidem (Jejich prostředí je nutí se vyvýjet pouze v základních pudech - přežití, najezení, rozmnožení) a když vidí kolem sebe násilí, chovají se stejně (jako důkaz zde slouží například případy násilí na Amerických a Německých školách - žáci ve svém věku sami tak snadno nepoznají co je "v mezích" a chovají se podle toho co vidí kolem sebe např. v televizi). To samé děti v Africe. Proto ta výchova je na 1. místě ! To už ale ví i západní svět o sobě samém.
Dovolil jsem si toto malé podtéma z topicu Nej hajzlík vydělit sem, je to asi vhodnější prostor pro toto zajímavé téma.
Zrovna převčírem jsem viděl film Krvavý diamant, který o tomhle pojednává - no, byl to podobný zážitek jako z Hotelu Rwanda, silné, mrazivé, místy hodně drsné. Je fakt smutný, že musej vznikat takovýhle filmy, abychom si to aspoň uvědomili a ještě smutnější je ta bezmoc...budu citovat jednu "hlášku", která je odpovědí na všechny problémy Afriky...T.I.A. - This Is Africa.:-(
človeče, ja som včera videl dokument Darwinova nočná mora a to čo som videl o afrike tam (Tanzánia) robí z Krvavého diamantu sirupovú omáčku.
Strašne smutný a pravdivý dokument