Rohy v Západozemí
Podle legendy existuje roh zimy, na který stačí zadout a spadne Zeď. Taktéž existuje Joramunův roh, jenž za dávných časů údajně probudil obry. Jsou to jenom legendy, nebo mohou mít opravdu rohy nějakou magickou moc?
Za zmínku stojí rovněž valyrijský roh Euronův. Jediným jeho účinkem, který jsme zatím viděli, je smrt troubící postavy v důsledku akutního spálení plic. Jenže proč by ho s sebou bral, kdyby nebyl k ničemu dobrý? Považuji za možné, že funguje jako "psí píšťalka" - vydává takový tón, který je pro dračí uši hodně silný, nebo až bolestivý. Rovněž je možné, že napodobuje hlas dračí samice v říji. :wink: Každopádně se mi nezdá, že by ovládal draky jen tak, bez ničeho.
Ještě k tomu rohu zimy: četl jsem o něm zajímavou teorii. Mnozí říkají, že meč Světlonoš je pouze metaforou a skutečným Světlonošem jsou Daenerysini draci. Proč by v tomto případě nemohl být metaforou i další slavný magický předmět, zmíněný Roh zimy? Vždyť je koneckonců opakem Meče úsvitu. Píseň ledu a ohně - každá část má svůj mocný artefakt.
Pokud je tedy Roh zimy metaforou, k čemu ho přiřadit? Symbolem ohně jsou draci. Symbolem ledu jsou... zlovlci?
A který zlovlk ještě nevyl? Duch.
Je to hodně divoká teorie a nevím, co si o ní myslet, avšak určitě má něco do sebe. Scéna, při které Duch zavyje a Zeď spadne by byla... minimálně hodně efektní! :shock:
Komentáře
No nevím. Jako symbol ledu mi spíše příjdou jiní.
Tak by se to taky dalo brát. Ale Starkové (a zlovlci, jejich symbol) jsou pro naše teoretizování, myslím si, taktéž použitelní. Vezmi si například myšlenku, že Lyanna a Rhaegar měli dítě - a to dítě je "Písní ledu a ohně". Já si v žádném případě nemyslím, že Lyanna byla Jiná. :) I když o Boltonech se říká, že mají kapku Jiné krve... a než mě začnete osočovat, že podobné mezirasové intimnosti nejsou možné, řeknu vám: vzpomeňte si na legendu o Nočním králi! 8)
Ano. To by mi na Jona vskutku sedělo. V Jonovi se mísí chlad a oheň. Nicméně. V Martinově světě, je zima vykreslována jako něco špatného, temného a no ano studeného (tak už to i zimy bývá, že?:-). A zlovlci vystupují v celé písni spíše jako bytosti, zní to blbě, pozitivní. Navíc. Led a oheň jsou v opozici. Nemohou existovat trvale vedle sebe. A jestliže jsou draci symbolem ohně, tak mi zlovlci jako jejich protipól nesedí.
Zima je sice vykreslována jako něco ošklivého a studeného, ale oheň taky nehraje tu nejpozitivnější úlohu. Ti, kdo jím vládnou (Targaryenové, Melisandra) se mají dobře, ostatní se ale popálí a zahynou. Ty tisíce vojáků, co uhořely při Aegonově invazi, by měly na pozitivní vykreslení ohně jiný názor. A R´Hllor je bůh žárlivý a svárlivý. :) Já to spíše vidím tak, že jak led (zima), tak oheň jsou extrémy, které přinášejí lidem spíše škodu - je důležité držet se mezi nimi, zachovávat rovnováhu.
To, že je chlad symbolem Starků, je hezky popsáno v prvních kapitolách Catelyn. Ned stojí nahý u otevřeného okna. Nemá rád přílišné teplo. Jeho meč se jmenoval Led. Starky (a zlovlky) bychom možná mohli brát jako odlišnou stránku zimy. Vždyť ani "ohnivá fronta" není tak úplně jednotná. Targaryenové by se s R´Hllorovci klidně mohli poškorpit, byť zastupují tentýž přincip.
Je docela zajímavé takhle teoretizovat. :wink:
hm, mne sa to páči. a myslím si, že zlovlci môžu byť symbolom zimy ako paralela k drakom.
Jiní sú jiní...prídu mi ako absolutizácia zimy, nie ako jej symbol. Teda ak to nie je celé chápane iba bipolárne dobro (oheň) - zlo (ľad). Myslím, že obidve strany majú svoje dobro a zlo. Na jednej strane Starkovci a zlovlci ako dobro zimy, na druhej melisandra a spol. ako zlo ohňa...