Místa, na nichž je zavěšen svět
Melisandra hovoří v Jonově kapitole z Tance o Zdi jakožto o jednom z míst, na kterých je zavěšen svět. V originále je to "hinge" - dalo by se přeložit i jako čep, stěžej, pant, závěs. Používá množné číslo, což naznačuje, že takových míst musí být více. Která by to mohla být?
S velmi zajímavou mapou, která se k tomuto vztahuje, jsem se setkal na anglických fórech. Je postavena na symetrii Zimy a Stínu. Poutači stínů z Ašaje mají možná podobný úkol jako Noční hlídka na Zdi: bojovat proti Stínu, poutat ho a chránit před ním lidstvo.
Co další místa, která jsou na mapě vyobrazena? Valyrie se nalézala uprostřed a zajišťovala vyváženost a stabilitu, dokud nepřišla Zkáza. Braavos (jakožto sídlo Mužů bez tváře) a Qarth už jsou diskutabilnější místa. Spíše bych se přikláněl k Ostrovu tváří a Matce hor - obě jsou na mapě také znázorněny, avšak nalézají se mimo osu.
Komentáře
tak toto je zaujímavé. zatiaľ ma nenapadá iné miesto ako Citadela Starého mesta.
A možno Kalinská úžľabina? resp. miesto kde sa skrývajú deti lesa. To ešte môže byť pilier sveta....
Pokud se nemýlím, přišli mistrové až spolu s Andaly, několik tisíc let po Válce o úsvit. Takže Citadela byla vystavěna až následně. Ale samozřejmě je možné, že ji vybudovali na místě, které má nějaký mýtický význam, ostatně ve skutečném světě to v historii vypadalo podobně: na jednom kopci se v průběhu věků vystřídalo několik náboženství. :wink:
O Ostrově tváří možná ještě uslyšíme. Přece jenom, je to blízko Harrenova, ale zatím se na něj z nějakého důvodu nikdo nevydal, ani Lannisterové, ani Bratrstvo, ani Arya, ani Ohař... z toho plyne, že tam bude zřejmě něco důležitého, co teprve čeká na odhalení. :P
nuž to že je Citadela mladšia nijak nevadí. ja to chápem tak, že hovoríme o bodoch, na ktorých je zavesený tento svet. Teda civilizácia, nie matérium a zemská kôra. hm?
Chápat se to dá pochopitelně různě. Melisandra to klidně mohla myslet úplně abstraktně, jako důležitá místa světa, místa, kde se utváří a píše historie, ať už inkoustem, anebo krví. :)
Ovšem ten můj prvotní dojem byl ten, že ve světě existují nějaké body, kde se protínají linie Osudu, a proto jsou důležité "a priori", i bez toho, že by v nich někdo byl (například Valyrie jako místo, odkud vyvěrá magie, byť tam už dávno žádní lidé nežijí). Někteří lidé věří i tomu, že podobná místa existují v našem světě, různě to hledají pomocí virgulí a podobně. Tak mě napadlo, že v říši ledu a ohně by mohlo něco podobného skutečně existovat. Ale to je pochopitelně jen teorie. Uvidíme, zdali GRRM nějak tu myšlenku pantů (pilířů) v Tanci rozvede.
Přiznám se, že mi toto při čtení Jonovy kapitoly nějak uniklo, asi jsem to považoval za jakousi Melisandřinu metaforu.
V našem světě? Něco jako Stonehenge třeba? Ale jakou ta místa mají funkci? Dají se tam provádět nějaké mystické rituály? Procházet mezi světy? Třeba za noci v osamělém říjnu? :wink:
Něco takového. Ale nemusíme chodit až na britské ostrovy, podobná místa máme i u nás. Například magický Říp nebo čarodějný Oškobrh. :) Keltové, druidské znaky, pohanské rituály, poutní místa, gotické symboly, alchymie, Templáři, šifry, tajná společenství, mystika, Týna, okultismus... 8)
Až bude úplněk, můžeme vyrazit na lov ingrediencí, nepotřebuješ společníka?
Ano, ano. Stříbření, Kutná Hora, Hora v kutně, Hutná Kora, mystické rituály, Dorne, žár, středověké kostýmy, pochybní mágové s mobilem v ruce, vyvolávání duchů, stíny na zdech, jméno růže, šifra mistra Leonarda, Ilumináti, párek v rohlíku a poloviční vstupné! :o
Jsi Otvírač nebo Zavírač? :?: :o
Ano! :P
Něco mi říká, že Chrám svaté Barbory bude dalším z pantů světem. Pojď, sere, budeme jím mlýt! :)
Jsem pomocník, toho času na volné noze. Přizpůsobím se. :wink: Velký jako kráva, chytrý jako liška, silný jako pratur a s čelistmi jako bílý žralok. Nejsou to vynikající reference?
a skromný ako páv, heh? :D
sorry za podpichnutie, nič v zlom :)
Je, viď? :D Jediné, co mu chybí, je těžká hlava. 8)
Jako jeden z možných "pantů" zde byla zmíněna Citadela. Co může mít falešný Pate za lubem? Přemýšleli jste někdo nad tím? A kdo stojí za ním? :?:
Skromnost mi dříve chyběla, ale už jsem se jí naučil, a teď jsem dokonalý. 8)
Pate podle mě nemá v úmyslu nikoho zabít. Kdyby něco takového plánoval, udělal by to už dříve, ještě předtím než dorazil Sam. Spíše bych řekl, že hledá nějaké informace. Možná dostali Muži bez tváře zakázku na likvidaci něčeho složitějšího. Třeba draků. Nebo Melisandry. :wink:
Zřejmě se chce infiltrovat. Normální průmyslová špionáž. Ale stejně mám o Sama tak trochu strach. Tím dostávají kapitoly o něm nový náboj. Už se na ně těším. :!:
Nejenom Pasák je hrozbou. Co třeba takový Leo Tyrell? Je z mocného rodu, ukrutné a nešlechetné povahy a jeho otcem je velké, opravdu VELKÉ zvíře. :evil: Takový nezdárný šlechtický fracek jistě bude Zabijákovi komplikovat život tak, jak jen bude moci. Jistě si bude dělat zálusk také na Fialku, pokud Sam nenalezne bezpečné místo a bude ji muset přivést do Citadely.
Snad té páchnoucí tyrellské růžičce prožene Zabiják teřichem obsidiánovou svíci. :twisted:
Ano, Tyrell byl mimořádně jízlivý a hnusný, už od prvního okamžiku, kdy se objevil na scéně. Až jsem se začal mimoděk shánět po své lopatě! :!:
A Černá svíce bude hrát v dalším ději možná zásadní roli. :idea: Něco jako palantír, videofon Středozemě. Sam k němu bude přitahován stejně jako Pipin. A kdoví, co způsobí.
nuž súhlasím s vami, takto načrtnutý duel bude určite zaujímavý. vlasnte sa opät zopakuje situácia ako keď Sam prišiel k Hliadke. Akurát že tu už nebude Jon, ktorý mu pomôže... No na druhú stranu je zo Sama Zabijak :twisted:
a na tretiu stranu nie je náhodou Samov rod vazalom Tyrellov (strieľam iba spamäti)
a na štvrtú stranu tu máme sfingu, ktorá môže zahrať "Jona"
uvidíme, tešíme, prečítame
Zajímalo by mě, na jakém principu ta svíce vlastně funguje - možná je to něco podobného jako Melisandřeno hledění do plamenů; zůstává ale otázka, zdali jsou k tomu také potřeba léta výcviku, anebo to může udělat kdokoliv.
Samwellův rod? Jediní bratři, které Sam má, jsou v Noční hlídce! :!: :wink: (ale jinak jsou Tarlyové opravdu vazaly Tyrellů)
Sarella je zatím z Písečných hadů nejsympatičtější, protože si nehraje na dominu a něco skutečně dělá ku prospěchu věci.
V souvislosti s Citadelou je poměrně nepříjemně blízká i hrozba Železných. Kdoví, co má šílenec Euron za lubem. Už jednou se pokusil Staré město obsadit... :roll: