Svět ledu a ohně
Vytvořil jsem mapu světa ledu a ohně.
Zároveň nastoluji otázku: vypadá tak, jak by vypadat měl? Nejsou tam nějaké nesmysly?
Pro začátek mě napadají dvě otázky:
1) Má být východní kontinent po celém severním okraji ohraničen moře (tak, jak to je na několika jiných mapách), nebo může ústit do "neznámého severu" (jak jsem to nakreslil já)?
2) Je Yi Ti, Ašaj a Stínozemí spojeno s kontinentem? Podle mě ano, protože ve Vaes Dothrak se nacházely ukořistěné sochy z těchto zemí. A vztah Dothraků k moři a lodím je, jak víme, nepříliš vřelý. Ale uvítám i jiné názory.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Ambiciozní dílko. Ovšem já bych v tomto případě věřil spíše mapám, které asi prošly rukama GRRM, t.j. mapa, která vyšla v rámci AGOT d20 settingu od GoO. To je ta, co je na IF webu v pdf formatu. Přípaně i ta černobílá.
ad 1) Známé verze jsou a) na sever od Vých. kont. je jen moře. b) Je tam neznámý ledový kontinent, ale je ohraničen mořem od Vých. kont. Tohle přináší třetí variantu. Ale vzhledem k tomu že dosavadní verze vždy ten kontinent ukončují,m spolehl bych se na ně. To, že by mohl být na severu ještě nějaký kontinent tak není vyloučeno, ale bude asi oddělen mořem.
ad 2) Koukam, že tady vycházíš z té mapy Winter-Shadow. Avšak ta myslim není přiliš spolehlivá. S Ašajem sohlasim, asi by se dal přidružit k Vých. kontinentu (i když tam východně bude třeba oddělen zase mořem, jak naznačují mapy), ale v případě Yi-Ti, ač se často připojuje k Vých. kontinentu, věřil bych opět těm mapaám, které ho umísťují mimo. Spíše blíž k Sothoryosu. A dělají z něj ostrov. To, že Dothrakové měli nějaké sochy, ještě neznamená, že je měli přímo odtamtud a že je nezabrali někde jinde, někomu, kdo měl k moři vřelejší vztah.
1) To, že všichni ukončí severní kontinent po celé délce moře ještě neznamená, že to tak musí zákonitě být. :wink: Ta druhá varianta není neznámý ledový kontinent, nýbrž trvalé zalednění moře. Něco jako arktida, ta se taky sestává jenom z několika ostrovů, ale přesto je možné se dostat na pól dostat "po souši" - právě kvůli té silné ledové vrstvě. Ale dobrá, umístil jsem teď moře po celém severním okraji, o to zase tolik nejde (stejně tím směrem nikdo nepluje).
Vlastně tomu i nasvědčuje tento Martinův výrok:
"Westeros is more strongly affected by winters than the eastern continent, because it extends further north while the eastern continent's boundary is the icy polar sea."
2) S tím Yi Ti to tak bude. Představoval jsem si ho tak trochu jako Indii, proto jsem ho umístil na východní kontinent. Dokonce i v rejstříku míst na d20 se píše, že Yi Ti je území na východním kontinentu. Avšak v SSM jsem našel toto:
Where exactly are the cities of Yi Ti and Asshai in relation to Qarth? Are they on the same continent, or across the Jade Sea?
"Yi Ti is to the south east of Qarth, generally, across the Jade Sea."
Takže jsem Yi Ti přesunul trochu na jihozápad, směrem k Solthoryosu. Nicméně Ašaj už na východním kontinentu bude. Je na něm umístěn i v té pdf mapě.
A já myslel, že tady tomu šéfuje GRRM. ;)
Tak je to blbej rejstřík. ;) Ale vim, že to tam píšu, prostě jsem to přebral z AWOIAF špatně, no.
Měl jsem na mysli spíše ostatní amatérské kreslíře map než velkého GRRM. Ten se v tomhle ohledu příliš přesně nevyjádřil; snad jenom tím výrokem, který jsem tam později přidal. Ale východní kontinent se může táhnout daleko na východ do neprozkoumaných míst. A tam třeba nějaké spojení se severem bude... ačkoliv kdyby bylo, mohli by tudy pronikat Jiní. :roll: Jinak se prý GRRM nechal slyšet, že "planeta ledu a ohně" je větší než skutečná Země.
Jestli je východní kontinent inspirován Asií, pak je třeba uznat, že Sibiř k pólu nedosahuje. Toť fakt.
V dalších knihách mají prý být další mapy... už se těším. 8)
Nuž, tak to bude třeba opravit. Každé vylepšení vítáno, ne? :wink:
Ale já v případě té oficiální mapy (to pdfko) tak nějak věřim, že ji GRRM schválil. Jistě to ale nevim, jen předpokládám.
Ono tam v zásadě ani není co schvalovat, jestli se východní kontinent táhne 5000, nebo 10 000 mil na sever, to pro příběh nehraje moc velkou roli.
Ale tu svoji mapu jsem dělal proto, že mi na té pdf prostě něco nesedí. Možná má na můj vkus příliš rovné a nečlenité pobřeží (ve srovnání se Západozemím), nevím, těžko říci. Líbí se mi zpracování okolí Valyrie (ale to je v podstatě podle oficiální mapy) a okolí Svobodných měst. Ovšem vzhled zbytku kontinentu mi k tomu nechce sedět... :roll:
No není co schvalovat...tak snad nějakou představu GRRM má. ;) Ale možná máš recht, že si to v GoO vycucali z prstu, práva koupený měli, tak poslali GRRM k šípku. Nu GoO loni zanikli, novou RPG na motivy ASOIAF nyní chystá Green Ronin a letos by měl vyjít a s ním doufejme i nová mapa... Tvoje mapa je pěkná a když se jí budeš věnovat, určitě jí někde vyvěsíme. Slibuji, Léto. ;)
Když se jí budu věnovat? Co to znamená? Miniaturní domečky, pevnůstky, stromečky a lodičky? :shock: Interaktivní zbarvení lesů a plání, pestrobarevné značky, podrobná legenda? Vojensky přesné vrstevnice a podrobné zaznačení srážkových stínů?
Kdepak. Já už jsem se tou mapou víceméně skončil. :wink:
Překrásná mapa. Děkuji. (:P )
Bledne vedle světla tvých očí. :wink:
Takhle jsem to zrovna nemyslel. :twisted:
(Sakra, už se to provalilo. :shock: )
A když už jsme takhle tématicky... tenhle znáte?
Loras mu věnoval napůl pobavený, napůl soucitný pohled.
"Povídá se, že jsi již dlouho neměl ženu."
Tywin na něj pomalu upřel svůj zlatě tečkovaný, zachmuřený pohled.
"To je pravda. Ale není to můj hlavní problém."
Lorasova tvář ztuhla v očekávání katastrofy.
"A ten je?" chtěl vědět.
Tywinovi zaškubalo v jeho nádherně pěstěném licousu a poprvé v životě uhnul pohledem stranou.
"Ještě déle jsem neměl muže."
:shock: :shock: :shock:
Předpokládám, že to čtete až po desáté hodině večerní. :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol:
Tywin a na muže?? To už může být na muže opravdu každý. Třeba Stannis nebo všichni z tohodle fóra :lol:
Ajajaj, takové hezké témátko to bylo, o tajích a zákoutích Světa ledu a ohně!
A teď už se i tady rozebírají taje, zákoutí a obliny lorda kadidelníka. :evil: :lol:
S tím Stannisem pozor.
Nejsem si jist, zdali mám lady Selyse počítat mezi dámy, nebo mezi gentlemany.
V knize je několikrát explicitně zmíněn její knír. :roll:
Však to byl taky vtip. Jsem rád, žes ho pochopil. :wink:
A co říkáš na mapu, když už jsi tu? :?:
To byl vtip? Myslel jsem, že je to tragické dílko o potlačovaných touhách ala Americká krása.... :? Sakryš. No co už..neva...Nicméně i přesto jsem se smál a za to ti patří dík.
Mapka se mi celkem líbí. Nebo jinak...prohlédl jsem si ji, protože mám mapy a různá kartografrická zobrazení velice rád. Nepříjde mi špatná ani vyjímečná, přesto má však její autor můj obdiv, já bych to nesvedl. V jakém jsi to dělal prográmku Léto?
Omlouvám se, jsem prostý, zemitý člověk a v počítačích se moc nevyznám, stejně jako v mnoha dalších věcech :shock:
Dělal jsem ji v GIMPu.
Kdyby mi šlo o vzrušující estetické zážitky, patrně bych ji namaloval rukou a potom naskenoval. Takhle počítačově to vždycky vypadá trochu uměle. Ale svůj účel splňuje: jasně jsem deklaroval, jak by podle mě měl GRRM svůj svět koncipovat. A běda, jestli se od mé ideje odchýlí! :evil:
Jaký je váš názor na polohu Ašaje?
Vydal se někdy nějaká khalasar skutečně až do Stínozemí, anebo tamní sochy objednali do Vaes Dothrak pomocí FedEx? 8)
Poloha Ašaje mi příjde v pořádku.
Stejně by bylo fajn, kdyby napsal Martin něco více i o těchto destinacích. I když u něj budu rád, když dopíše Tanec s draky :evil:
IMHO by to klidně mohla bejt pravda, ale on je přesně ten typ, kterej by si to nikdy vlastně nepřipustil. Klidně to mohl ve svém nitru dusit, respektive on vlastně nikdy nitru nedovoll promluvit. Teda pokud nebyl v mládí jinej, než jsme ho poznali my. Je to možné - vlastně by mě to fakt zajímalo, sic tu postavu z duše nenávidím.
To je fakt konečná mapy? A já v ní vkládal takové naděje. ;) Ba ne, vidim to podobně jako Chmur, je to dobrá práce, sám bych si u toho ukousal prsty, ale zase nic oslňujícího - z hlediska zpracování. Z hlediska obsahu je skvělá, sic si nebudem nikdy jisti, jestli je správná. Zdá se, že rukou ti jde kreslůení líp, zlovlci byli povedení. A pak ti jde také výborně editace komiksu. Tak co, dojde mu ta narážka? ;)
Myslíš Stannise? Jeho mládí jsme trochu poznali ve vzpomínkách mistra Cressena. Nikdo ho neměl moc rád, Robert všechno dělal dříve a lépe, nesmál se, nejásal a neskotačil. Avšak nedovedu říci, zdali bychom podle těchto syndromů mohli diagnostikovat homosexualitu. :roll:
Vzhledem k tomu, že mapa je v podstatě dvoubarevná, jsem ani nečekal, že bude někoho výrazně oslňovat. :wink: Spíše mi šlo o ten obsah. Kdybych se snažil o hezkou mapu z hlediska estetiku, nakreslil bych ji bohatě a pestře jako tyrošský vous. Ovšem trvalo by to značně dlouho (narozdíl od téhle, kterou jsem měl víceméně za chvilku) a, jak hezky říkáš, ukousal bych si u toho prsty. Omlouvám se lady Hornwood. :wink:
Nějak významně na mě pomrkává. Má tik v oku, anebo na něco naráží? :P
Komiks bude.
Slibuji, Aleku.
Nee, myslel jsem Tywina, Stannis je chlapák jak se patří. ;)
Proč by to nemohlo být jako na téhle mapě?
http://zdielanie.sk/iOuQHYXdCNz1iUZsmvEDqg/svet_cb.jpg
(bohužel na celém kontinentě je hluboká noc :) )
Dothrakové mohli přece kořist získat od někoho, kdo tam byl a sami kontinent opouštět a po moři se plavit nemuseli.
Nevím, zdali je na vině moje technická nezdatnost, anebo averze vůči zlovlkům v podunajských luzích, ale... prostě se mi nepodařilo se na tu mapu podívat. :roll:
Dotaz: už jste se někdy pokoušeli přepravovat dvousettunovou sochu na středověké koze? (od slova koga, nikoliv koza!) Tedy, ne že by to po souši bylo o tolik jednodušší... :D Jako nejinteligentnější způsob mi připadne asi doprava po řece nebo podél pobřeží.
Pokud do 10 sekund nezačne automatické stahování, klikni zde (rozuměj - TAM). :!:
(omlouvám se, hodím to někde jinde, jsou tam nějaké technické problémy :roll: )
http://ukazto.com/?img=2140913,svet_cb.jpg
Tak "těžkou" sochu tam nemají. Jsem si tím poměrně jistý. :)
No a ty menší dopravovali metodou "Pavla Pavla" jako ty hlavy na Velikonočních ostrovech, to dá přece rozum. :idea: Nebo použili magii. Co ty víš.
Tehdy? Tehdy, kdy magie vládla světu? A ty hojné časy se vracejí, kometa je přeci předznamenala, alchymisté v Přístavišti to také potvrdili. Je to prostě jako se Stonehenge, snad taky nevěříte, že tam ty kameny dotáhli, ač se nam to všechny studie snaží namluvit. :-)
Jestli se nepletu, řádí Dothrakové pouze posledních několik set let. Předtím je držela Valyrie na krátkém špagátu. Takže to s těmi přesuny pomocí magie asi nebude až tak žhavé. :wink:
O stavbě Stonehenge napsal nádhernou knihu Bernard Cornwell, jmenuje se Svatyně. Žel jsem ještě neměl tu čest si ji přečíst.
Proč by tam nemohli mít dvousettunovou sochu? I hlava vytesaná z kamene může být těžká! :) Socha Ramsese II. v Egyptě má, nemýlím-li se, přes 120 tun. A v Martinově světě je všechno větší. Zeď je 30x vyšší než Hadriánův val. Harrenov zabírá 10x větší plochu než Pražský hrad (největší hradní komplex na světě). Též tělesné proporce zvířat a lidí jsou u GRRM majestátnější. :)
Stonehenge pochopitelně mám, zaujímá v mé knihovně čestné místo ve špalíru Cornwellových knih. Začátek mne nadchl, s postupujícím dějem se dostavovala jistá únava... Ale možná je to kniha, která nám svou krásu odhalí až na druhé přečtení. :wink:
Takže ty jsi odvodil, že Ašaj a Yi Ti jsou spojeny s dothrackou pevninou na základě toho, že se tam nalezly sochy z Valyrie (o tom se někde píše?) a jejich přeprava přes moře ti připadá nemožná?
Všechno je větší? Tímpádem mohli mít i větší lodě. A proč by takovou nějakou sochu nemohli táhnout ne na lodi, ale na speciální obří nepotopitelné pramici z trámů za sebou? Třeba to byl dar přivezený speciálně Dothrakům.
Dothrakové nikdy neopustili svou zemi a nepřekročili moře.
Jednoho krásného dne vyjde slunce, já se probudím, vylezu z nory a řeknu: "Ach, nastal ten správný čas zakoupit si Svatyni." Ale do té doby budu muset věřit tvému zhodnocení. :wink:
Neřekl bych, že jsem to přímo odvodil. Spíše to považuji za jeden z možných argumentů v tomto věčném sporu. Ve Vaes Dothrak se nalézají strašlivé sochy "z Ašaje a Stínozemí" (nebo tak nějak). Yi Ti tam myslím není zmíněno, o tom se dokonce GRRM vyjádřil, že leží na jihovýchod od Qarthu, za Nefritovým mořem. Přeprava soch přes moře je samozřejmě možná, ale z mého pohledu nepravděpodobná. Nevím například o tom, že by ve středověku převáželi sochy z Egypta (nějaké malé tedy ano, ale ne obludné skulptury, jež v mých představách zdobí posvátný dothracký městys). :)
Až tě někdy zase ve snu navštíví incubus zvaný GRRM, zkus se ho otázat na tuto zapeklitou otázku lodí, soch, Ašaje a kontinentálního propojení, ano? :twisted:
Zajímavé mapy! :) :o 8)
Staré město
Vaes Dothrak
Astapor
Doporučuji rozkliknout ten účet, jsou tam i další zhlédnutíhodné obrázky a tak.
Pěkné. Takové starobylé.
Vím, že pro tebe mapy hodně znamenají, proto sdílím tvou radost z jejich nalezení. :wink:
Kdy zase přijdeš s nějakou svou vlastní? :)
Opravdu pěkný, možná bysme je mohli kopnout do galerie. Anebo k mapam na web...něco vymyslim...časem :-)