Demografie

upraveno 6. listopadu 2010 v Spekulace

Začněme tím nejzákladnějším, to jsou počty obyvatel.

Tyrion o Králově přístavišti říká, že má půl milionu obyvatel. Něco takového se jistě těžko odhaduje, ale aspoň přibližně bychom ho mohli vzít za slovo.

Ve Starém městě asi žije o něco méně lidí, byť taky hodně. Hádal bych to tak na 300-400 000.

Ale co Braavos a další svobodná města? Co Meereen, Yunkai, Astapor a Quarth? Mají více, nebo méně obyvatel než Královo přístaviště? Jaký na vás padl dojem z textu?

Komentáře

• upraveno 12. února 2008

Na mně upadl nedbytný dojem :wink: populační exploze, že to jsou metropole ohromných rozměrů, mnohem větší, než v usedlém a systematicky "vyhlazovaném" Západozemí.

• upraveno 12. února 2008

Půl milionu? Není to moc? Ale tak, když to řikal Tyrion...a bylo to po Tyrionově pobočnictví nebo před ním? :-)

Ale jinak zajímavé téma, zapřemýšlím nad tím a zkusim se poohlídnout ve svých zdrojích po nějakém určitějším infu.

• upraveno 13. února 2008

skúsim zapojiť svoje dejepisné bunky a predstavivosť. Keď si to preklopíme na nás stredovek, resp. obdobie od 10 - 15 storočia, tak mi vychádza, že Kráľovo prístavište by malo byť najväčším mestom.

Resp. z textu som nevycítil, že by niektoré z ostatných miest mali byť väčšie. Určite nie ostrovné štáty, tam by nadbytok bol akosi navyše.

Nuž a z miest za morom, ktoré navštivuje Danny tam naozaj mám(e) málo indícii :(

Fakt je, že v európe bol v mnou spomínanom období najväčším mestom Konštantinopol (Byzantcion, Carihrad, dnes Istanbul), ktorý bol medzi ostatnými mestami x-násobným obrom. Iným takým veľkým mestom (ešte väčším) bol Bagdad. Inak obrovské megapolis na tú dobu neboli miliónoch....takže to isté možno očakávať aj od Piesni. Možno

Tyrion to říkal při rozhovoru s Rudou zmijí, tedy po válce. Je možné, že počet obyvatel města byl ovlivněn tím, že se do něj nacpaly hromady uprchlíků z Říčních krajin. :)

Ten jeden milion byl pro většinu starověkých a středověkých velkoměst takovou horní hranicí. Milion lidí měl Řím za dob své největší slávy (v prvních fázích císařství), Konstantinopol na tom byla podobně (kolem 10. století měla asi 800 000 obyvatel, dle některých zdrojů i ten milion), později počet obyvatel klesal. Bagdád měl milion obyvatel na začátku 14. století, stejně jako některá města v Číně (Kanton).

Meereen bych přirovnal právě k tomu Bagdádu, takže necelý milion obyvatel bychom mu mohli přiznat. Ještě větší je podle mého názoru Quarth, ten je inspirovaný právě Konstantinopolí (Úžiny Quarthu - Bospor a Dardanely, Quarth má troje hradby stejně jako Konstantinopol). Ten považuji za největší město na světě, nebál bych se do něj umístit tak 1.2 až 1.5 milionu obyvatel.

Královo přístaviště je jako Londýn. Ten měl na začátku 14. století přibližně 100 000 obyvatel. Jenomže v Martinově světě je všechno větší, Západozemí je mnohem rozlehlejší než Británie. Takže ten Tyrionův půlmilion docela sedí. O Starém městě už jsem mluvil, dalším západozemským obcím bych přisoudil nanejvýš desetitisíce lidí. Obyvatelé byli asi hodně rozptýleni do vesnic, vzhledem k převládajícímu charakteru zemědělské výroby.

Svobodná města můžeme připodobnit k Itálii. Florencie, Benátky, Janov, ty byly přibližně stejně velké jako Londýn, tedy sto tisíc. Braavos je považován, pokud se nepletu, za nejmocnější svobodné město. Proto bych do něj hodil taky ten půlmilion, možná šest set tisíc. To, že některá svobodná města leží na ostrovech, nepovažuji za velký problém, potraviny se tam mohly přivážet na lodích. Koneckonců, nacházely se velmi blízko pevniny. Ale tuším, že sarven těmi "ostrovními státy" myslel spíše Ibben nebo Letní ostrovy.

Docela dobrý článek k tomu je na d20: http://www.d20.cz/clanky/svety/1226.html

Ale hovoří se tam o období mezi 12. a 14. stoletím, což je o něco dávnější doba, než jakou teď rozebíráme my. Například Londýn se za těch dvě stě let rozrostl více než pětinásobně (což odpovídá analogii s Královým přístavištěm: to je pouze tři sta let staré, ale z malé vesničky se postupně rozrostlo ve velkoměsto).

nafunknutie je pravdepodobné, prímer medzi Londýnom a KP je asi správny. Aj s väčšinou ostatného súhlasím, aj keď si myslím, že milión je v tomto prípade horná hranica. čiže najväčšie mesto má milión.

naopak upresním, že za ostrovné som myslel všetky štáty, vrátane kupeckých. tam by som o 100.000 naozaj pochyboval. resp. nemám z nich pocit. musím povedať, že ich z knihy "cítim" tak trochu anticky, ako Korint, Atény a tak... a preto sa mi zdajú rozhodne pod hranicu, ktorú si napísal.

Je to samozrejme čistá špekulácia a vlastne i zbytočná, ale na druhú stranu myslím, že pomáha chápať svet tej doby a teda cvičí dejepisné/historické bunky v naších hlavách.

Iste, že silný kupecký štát dovezie množstvo potravín, ale predsa len je limitovaný, a odkázanie na veľkú obchodnú flotilu, ktorá neustále zásobuje potravinami, je ako žiť cez pupočnú šnúru, ktorú môže každý prerezať....

• upraveno 14. února 2008

A souhlasíš s myšlenkou, že největším městem světa je Quarth, anebo bys ten titul propůjčil jiné provincii? Čísly by ještě mohla docela zamíchat Ašaj. Navzdory rozšířeným představám se nejedná o oblast, nýbrž o přístav (někde v knize je to zmíněno). V tom případě by i zde mohlo být velké množství lidu - přeci jen, na východě mají sklony k rychlému množení. :wink: A starověká Indie a "Říše středu" určitě patřily k nejvíce osídleným místům tehdejší doby.

U Svobodných měst je to takto:

Braavos se nalézá na "stovce ostrovů".

Lys se také rozkládá na skupině ostrovů.

Lorath se nachází na ostrovech.

Lys, Myr, Tyroš, Volantis jsou zřejmě přístavy.

Qohor se nachází ve vnitrozemí.

U Norvosu si nejsem jistý, v knize je zmínka o kopcích a o řece. Hádal bych, že se nenalézá přímo u moře, ale lodě k němu přesto mohou připlouvat (něco jako Hamburk).

Jedna zajímavá poznámka: Lys má více obyvatel než Astapor.

S těmi ostrovními státy bych to neviděl tak tragicky. Hodně udělá rybolov, něco málo se vypěstuje i na ostrovech (obilí, víno). Zbytek se doveze. Je to sice zranitelné místo, ale třeba takový Braavos má opravdu mocné válečné loďstvo, dokáže vyrobit jednu galéru denně. :o Takže si dokáže svoje zásobování ohlídat.

Je otázkou, jak jsou braavoské (a lysénské a lorathské) ostrovy velké. Ale třeba taková Kréta, která rozhodně nepatří mezi nějaké obří ostrovy (má jen asi 8200 km2), měla v době mínojské kultury pravděpodobně kolem dvou milionů obyvatel! Z toho až sto tisíc zřejmě obývalo Knossos. Takže Braavos toho půl milionu klidně mít může, aspoň z mého pohledu. Jinak mi připadne z největší části inspirovaný Benátkami - všechny ty kanály a loďky. Samozřejmě má i helénský nádech, Titán je poměrně jasný odkaz na Rhodos. :wink:

áno v mnohom súhlasím. Prirovnanie s krétou som mal na jazyku /na klávesnici/, presne aj prímerom: "naša flotila je našimi hradbami". Stotisíc mi príde ok, celková populácia Kréty okolo 2 M mi príde veľa, priznám sa.

Inak, nečítal si náhodou Čierne koráby? Stará klasika, veľmi zaujímavá. Hlavnými hrdinami sú posádky dvoch krétskych lodí na ceste "okolo sveta"

I kdyby to byl nadsazený odhad a starověká Kréta měla třeba jen jeden milion obyvatel, je to důkaz, že i poměrně malý ostrov dokáže uživit tak velké množství obyvatel. I když Braavoské souostroví je asi ještě o značný kus menší, těžko říct.

Každopádně Braavos je natolik mocné město, že se jeho hněvu do jisté míry obávají i v Západozemí. Takže i to je argument, proč by se počtem obyvatel mohl přibližovat ke Královu přístavišti. A ještě bych zmínil, že Braavos má více obyvatel než Lys (což je patrně druhé největší Svobodné město). A jak už jsem napsal, Lys má více obyvatel než Astapor. Takže pokud nepovažujeme Astapor za "malé" město s několika desítkami tisíc obyvatel, pak musíme přisadit i u zmíněný Svobodných měst.

Černé koráby jsem nečetl. Ale zkusím si na ně vzpomenout, až se zase někdy budu probírat knížkama v antikvariátu, třeba tam na ně narazím. :)

• upraveno 22. února 2008

Slyšel jsem, že se lord velitel Alek poslední dny velmi znamenitě snaží o hacknutí centrálního počítače Rudé bašty. Těšme se, až z těchto svých tajných zdrojů nasaje nějaké určité informace a s velkou slávou ho zde publikuje. Snad to bude co nejdříve! :wink:

Fakt, jo? :o

Opravdu ještě čekáte? Tak to vás zklamu...anebo vlastně potěšim, zdejší domněnky se potvrdili i v mých zdrojích. A navíc na jeden z pramenů jsi následně odkázal i ty sám, Léto. Bohužel, Rudá bašta hlásí další sčítání lidu až po zimě, takže teď už se žádné další zpřesňující údaje nedozvíme. :-(

Nicméně můžu přislíbit, že v brzké době budou zveřejněny velmi citlivé materiály, jsou toho hotové svazky, naštěstí jsem jich hodně zachránil a dávám je nyní do příslušné formy, kterou jistě oceníte. :-)

• upraveno 24. února 2008

heh? vo co go? dajte info a netrapte ma! :-!

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.