Významná sídla

upraveno 6. listopadu 2010 v Spekulace

Který z významných hradů Západozemí byste rádi spatřili očima POV postavy?

Viděli jsme: Zimohrad, Rudá bašta, Orlí hnízdo, Dvojčata, Harrenov, Sluneční oštěp, Štít, Řekotočí,

Neviděli jsme: Vysoká zahrada, Casterlyova skála, Hrůzov, Bouřlivý konec (jen zvnějšku), Vysoká věž, Hvězdopad

V Tanci s draky skoro určitě bude Hrůzov z pohledu Theona. Samwell Tarly možná navštíví Vysokou věž, koneckonců to teď nemá příliš daleko. Vysoká zahrada bude, vzhledem ke vzrůstající moci Tyrellů, asi v centru dění, proto bych se divil, kdyby nám časem také nebyla představena. Hvězdopadem a Bouřlivým koncem si nejsem jistý, možná v nějakém flashbacku nebo v příbězích Dunka a Egga. Do Casterlyovy skály se dost možná podívá Jaime - když se ještě čekalo na Hostinu, nechal se GRRM slyšet, že tam Skála bude. Nakonec nebyla... ale chápu to tak, že Jaimeho příběhová linie tím směrem míří.

Já osobně bych nejradši viděl právě tu Skálu. Musí být majestátní. GRRM se o ní vyjádřil, že vypadá trochu jako Gibraltar, ale je o hodně větší.

Pro představu snímky Gibraltaru:

Komentáře

• upraveno 30. března 2008

souhlas se Skálou, tu bych viděl rád i přes její majitele.

Zahradu myslím uvidíme, kor jestli bude Loras tou novou POV. A docela rád bych viděl Stromovinu, dal bych si tam Bokovku. :-)

• upraveno 31. března 2008

Velice rád bych zavítal do Vysoké zahrady.

Rád zahradničím. 8)

Při okopávání kytek mne často napadají ty nejlepší myšlenky. :idea:

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 1. dubna 2008

Bílý přístav. Chci vědět, co je s Davosem.

• upraveno 1. dubna 2008

Lorde Aleku, Stromovina by mohla být zajímavá. Je to na jihu a jistě tam je teplo. Dost možná i přátelští lidé. Od únavných Hightowerů, nafoukaných Daynů a zběsilých Martellů odděluje Stromovinu hluboký průliv. Vzhledem k tomu, že to je ostrov, nejsou tam možná ani hadi, pavouci a jiná ošklivá zvířata.

Představuji si ji trochu jako Madeiru:

A co ty, sere Těžkohlavý, opravdu máš rád zahrad ničení? :o 8)

Škoda, že se tam nakonec nejela podívat Sansa. Jsem si skoro jistý, že by se jí tam líbilo. Vysoká zahrada (a vůbec celé povodí Klikatice a přilehlých toků) by se snad dala přirovnat k romantickým zámkům v povodí Loiry. Příkladem budiž Chinon:

Sere Flankere, ty z náš máš asi největší štěstí. Do vytouženého Bílého přístavu se podíváš už brzy, jenom co vyjde Tanec s draky. Docela mě překvapilo, že Bílý přístav je patrně největším městem na sever od Šíje, ale ono se není čemu divit - na severu toho obyvatelstva tolik není. Je zajímavé, že v Bílém přístavu žijí vládnou zrovna Manderlyové, kteří dříve žili v okolí Klikatice (ta je podle nich dokonce pojmenovaná: v originále "Mander"). Pročpak asi byli vyhnáni? :roll:

Ale nenepadá mě, k čemu Bílý přístav přirovnat...

Možná je trochu jako Kodaň?

upraveno 1. dubna 2008

Jako patriot bych rád, aby některé sídlo připomínalo některý z našich hradů, třeba Pernštejn.

• upraveno 1. dubna 2008

Pernštejn je fajn. Svého času jsem ho navštívil v rámci třídního výletu. Pokud si vzpomínám, teď nedávno vyhořel (rozuměj: před několika lety). Na kterém západozemském hradě hořelo? Když nepočítám pokusy sladké Cersei s divokým ohněm, pak mě napadá jen Zimohrad. Mohl by to tedy být Zimohrad! :) :wink:

Když už jsme u toho patriotismu, zmínil bych Hradec nad Moravicí. Rudá bašta! :twisted:

• upraveno 1. dubna 2008

Quote:
    Vzhledem k tomu, že to je ostrov, nejsou tam možná ani hadi, pavouci a jiná ošklivá zvířata.

Tím lépe! Nemam rád hady. :-) Já si Stromovinu představuju hlavně jako pohodové místečko, kde je na orvním místě víno. Takže atmosféra jako v Bokovce či Dobrém ročníku, samozřejmě dobově. Takže místo akciových trhů probíraj a sázej na krále ve hře o trůny. Výsledek jim je putna, hlavně když zůstane odběr. :-)

Quote:
    Bílý přístav je patrně největším městem na sever od Šíje,

Taky má největšího lorda :-)
  • upraveno 1. dubna 2008

Naneštěstí jim teď zrovna hoří pod zadkem greyjoyská koudel. Když zaútočí piráti, je pravděpodobně nejvhodnějším nápadem unikat ve stylu kapitoly "Osvobozené sudy". :wink: Takže doufejme, že Redwynova flotila bude mít dobré větry, aby stihla dorazit včas, nežli Železní všechno víno vychlemtají. Dokonce by stálo za to někoho rituálně upálit, ne? Teď by vám chudák paní Mel byla dobrá, co? :evil: :lol:

upraveno 1. dubna 2008

Vyhořel jen depozitář, hrad naštěstí ne. V Rudé Baště vyhořela Pobočníkova věž (tedy spíš byla vyhořena). Ovšem ve Středověku byly požáry hradů věcí poměrně častou, počítám, že se to vztahuje i na Západozemí.

Boj o víno. to mi připomíná pasáž z knihy Jak jsem vyhrál válku - boj Britů a Němců o víno kdesi v Itálii. Britové ho nakonec načerpají do cisterny, ale když už prchají z místa, Němci jim cisternu rozstřílí kulometem.

• upraveno 4. dubna 2008

Záhradu som videl viac krát. Tú od Šulika. Krásny film.

Aj Bokovka je pekný film. :)

• upraveno 5. dubna 2008

Požáry asi skutečně byly časté. V historii skoro každého hradu se jeden nebo požáry zmiňují. Zlovlk se diví, že se to tak šířilo, když větší část budovy byla z kamene. Ale asi to skákalo po dřevěných střechách, co já vím. :)

Mimochodem, napadlo mě vztáhnout každé sídlo či oblast k odpovídajícímu zeměpisnému objektu z našeho světa.

Královo přístaviště = Londýn

Staré město = Paříž (univerzita)

Rovina = Francie

Vysoká zahrada = Orléans

Země Skály = české země (těžba drahých kovů)

Braavos = Benátky

Ostatní svobodná města = Milán, Janov, Florencie...

Astapor = Bagdád

Yunkai = Damašek

Meereen = Jeruzalém (podle té zlaté kopule)

Valyrie = Řím

Starý Ghis = Kartágo

Nějaké další nápady? :wink: :?:

• upraveno 5. dubna 2008

Mě momentálně nenapadá nic. :x

• upraveno 5. dubna 2008

(zachrastěly kostky)

Napadl tě měchohubec. Hoď si na iniciativu. :)

Pár návrhů k přemýšlení: Lhazareen, Naath, Letní ostrovy, Dračí kámen :?:

• upraveno 5. dubna 2008

Ne, nic. :roll:

upraveno 6. dubna 2008

K těm požárům - málo lidí ví, že ve středověku byly vnitřní stěny hradů obložené dřevem, přičemž do prostoru mezi kamennou zdí a obložením se průduchami ve zdech vháněl teplý vzduch z krbů. Oproti představám tak hrady nebyly studené místo, ale taky v tom létaly žhavé jiskry.

• upraveno 6. dubna 2008

Kolik dnů trvalo vytápění takového jednoho hradu? :wink:

upraveno 6. dubna 2008

V létě nebo v zimě? V Itálii nebo ve Skandinávii?

Aneb "Evropská nebo Africká?"

(schválně, kdo se chytne)

• upraveno 6. dubna 2008

Aby se takový hrad vytopil, muselo by přes čtyři měsíce nepřetržitě pršet.

Anebo bys musel zapomenout na puštěný kohoutek a odjet do Králova přístaviště. :roll: :)

Popřípadě by muselo - ó hrůzo! :evil: - přijít moře.

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.