Hudba
Jelikož zde nebyla žádná speciální kategorie pro hudbu, dovolil jsem si ji hodit do literatury. Apropo, poslucháte někdy hudbu, když čtete? Já jsem třeba u Martina (první tři resp. šest knih) poslouchal Blackmore´s nights, což, jestli neznáte, je skupina Richieho Blackmoora, experimentující se středověkou hudbou... Vždycky mi to perfektně navodilo skvělou atmosféru. U Zaklínače jsem zase poslouchal Uriah Heep, u Tolkiena R.E.M., album Automatic for the people... Má to jeden pěkný efekt - když si potom pustím onu hudbu, vždycky si vybavím patřičnou knížku a pocity, které jsem prožíval, když jsem ji četl (velice příjemné).
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
u Feista jsem poslouchal Mozarta a Cajkovskeho ve sluchatkach a pri Sapkowskem Y. Malmsteena pres bednicky. Jinak u GRRM a i u jinych autoru neposloucham nic. Mimo cteni posloucham Heavy Metal, Power Metal a nu-metal.
edit - u cteni neceho jeste nemecke Rage album Ghosts, ale uz si nepamatuju co to bylo.
tak u čtení většinou neposloucham nic, rád se soustředim jen na knihu:)) ale když to vezmu zpětně, jak jsi říkal, že si pustíš hudbu a vybaví se ti kniha, tak já teď například když si vezmu tolkiena, tak se mi zase vybaví hudby z filmu a hezky si ji k tomu v podvědomí pouštim:))
Já u čtení nemůžu poslouchat hudbu, protože m ruší, ale u psaní se skvěle poslouchá třeba Kryštof, Tatabojs nebo Nohavica.
u cteni i psani posloucham vetsinou soundtracky, hlavne instrumentalky (Morricone, Shore apod.), pac by me zpev rusil. Krystofa a Nohavicu miluju prave kvuli textum, takze je mi jasny jak by to se ctenim dopadlo, misto soustredeni bych premyslel o Nohavicovych textech nebo se vzival do Krajcovych pocitu:-)
Tak bacha na Jízdu v protisměru... 8)
Všem oblíbencům Tolkiena (pokud jim nevadí trochu tvrdší sound) bych doporučil německou speedmetalovou kapelu Blind Guardian, jejíž zpěvák a textař se nechává hojně inspirovat právě četbou fantasy. Jeden jejich počin se jmenuje přímo Nightfall In Middle-Earth: ano, tušíte správně, jedná se o pokus zhudebnění Silmarillionu... Všem zájemcům o zasvěcení bych však nejdříve doporučil kouzelné balady Lord Of The Rings a The Bard´s Song-The Hobbit, které dokazují, že nejen v rychlosti je krása...
Pořád tak nějak čekám, kdy se vrhnou i na G.R.R. Martina...
A co říkáte na Enyu a na její elfský zpěv? Začátek skladby Caribbean Blue je klasická vysoká závrať... Tak začíná Velká láska, kdo nikdy nezažil, neví, o čem je život... :cry:
No Tolkienem se samozřejmě inspirovalo hodně skupin, v různé míře... Například Zeppelini... jestli znáte sklatby jako Misty Mountain Hop, či slavnou Stairway to heaven, vězte, že jejich text vychází z Pána Prstenů.
Enyu mám rád a May it be se mi taky docela líbila, myslím, že to ke společenstvu sedlo správně.
No a ještě taková perlička, album Zpěvy Středozemě vydal i známý český hospodský umělec, Jim Čert... prostě zhudebnil některé veršované pasáže a za sporadického doprovodu harmoniky je hodně zajímavě haleká. Už jenom ze zvědavosti to stojí za poslech.
To s těmi Zeppelíny jsem ani nevěděl, tak vida... Jinak vidím, že hodně z nás má rádo mangu... :wink:
ad manga...to ani ne, i kdyz par vecicek uz jsem videl a zaujaly - nevim teda jestli to byla manga nebo anime, ten rozdil mi porad unika. Ale proste tahle ikonka byla asi nejlepsi z tech co tu mam, hned po oblibenem Garfieldovi:-) do budoucna si musim udelat nakou tematickou k Pisni...to je konec myho offtopicu:-)
Já při čtení nic neposlouchám, protože mě rozptyluje tak, že buď vnímám hudbu a nevím co čtu nebo nevnímám tu hudbu.
Manga jsou japonské komiksy a anime jsou animované filmy/seriály kreslené stylem manga. Kdyžtak http://www.manga.cz/index.php?druh=1001 a toto téma jsem zkusil rozvést v sekci Filmy a seriály, kde jsem založil topic Anime.
Tyna nemá ráda mangu... 8)
heavy_head: Jak můžeš vědět, co má nebo nemá ráda Tyna?
to Círdan: Tynin avatar je mnohem hezčí, než kterákoliv manga, jakou jsem kdy viděl. Ale nikomu to neříkej..! :wink:
"The field is lost. Everything is lost. The Black one has fallen from the sky..."
Jsem pevně přesvědčen, že tahle slova jednou uslyší i naše milá Dany. :twisted:
Podívejme! A líbilo? :wink: Já osobně považuji za jejich nejvydařenější album Tales From The Twilight World. Jejich hudba měla pro mě mohutné inspirační účinky. Na jejich základě povstal dokonce jeden celý svět! 8)
Samozřejmě! Nightfall mě okouzlil už v patnácti a od té doby mě to nepustilo. Teď jsem to dlouhou dobu neslyšel, tak jsem jsi to znova pustil a vychutnal. 8) Mají velmi promyšlené, hluboké melodie, to je v dneším hudebním světě výjimka. Kdyby se pustili i do Martina, vůbec bych se nezlobil, ale to by asi bylo moc štěstí najednou. :)
Na motivy GRRM jsem slyšel jen skladbu "Winter is Coming" od skupiny Winterfell a skoro vůbec mě to nezaujalo... :?
Máte nějakou kultovní píseň?
Tedy myslím takovou, že když ji zaslechnete v rádiu, tak okamžitě zbystříte, prostě máte pocit, že tuhle písničku někdo napsal přímo pro vás? Nebo ve vás vzbuzuje takové ty hřejivě mrazivé pocity u srdce. A třeba vám i pomáhá, když je vám nejhůř. Anebo vás naopak nakopne.
Moje oblíbená je Nightswimming od R.E.M. Nevím sice úplně přesně o čem je, ale viděl jsem kdysi dávno videoklip a tak nějak tuším.
Má na mě přímo hypnotický účinek.
O tom to všechno je.
Zrovna teď si nevzpomínám. Ono, písničky, které se mi líbí, se moc v rádiích nehrají, takže si je tak jako tak musím pustit sám, a potom už je ten moment překvapení trochu pryč. :? Možná by se sem dalo zařadit Dreams od Cranberries...
Ale mám určité písničky, které když slyším, vzpomenu si na určitou situaci nebo osobu... a takové vzpomínky vždycky zahřejí u srdce, protože to, co je v minulosti, je vždycky nostalgicky krásné (hezky je to vyjádřeno i v Soumraku na Worlornu, doporučuji přečíst).
Sam's Song in the Orc-tower od Tolkien Ensemble
Farewell od Avantasie
I Hear A Symphony od Diany Ross
Peterburg od Nohavicy
...a ještě by se jich pár našlo. 8)
Imagine, autora netřeba dodávat:-) to je co se týče toho podobnýho naladění...
K těm mrazivým pocitům, těch je hafo...třebas Nohavicův Darmoděj. Ale jinak většinou filmová hudba. Nepřekonatelný to Ennio Morriccone.
A ta co člověka nakopne? Tady souhlasim s R.E.M., tu si pouštím pravidelně, když někam jdu pěšo nebo jedu, hned mi cesta líp ubíhá. A Nightswimming je #1. Přiznám se, že taky moc nevím, o čem je, už jsem si mockrát řikal, že si ten text musím najít, ale nikdy se k tomu nedokopal. A přesto si jí užívám; teď teda zrovna ne, páč všechna muzika je v nedobytném spáleném HDD...jdu stahovat:-)
Vy dva jste nějak vysazení na zapalování harddisků. Nedali jste se náhodou k uctívačům R´hllora? Co jste spatřili v plamenech šlehajících z počítače? :twisted:
Já vždycky věřil že R´hllor je ta jediná odpověď vůči Jiným...bohužel tentokrát ke mně nepromluvil, tentokrát jen zasmrděl a zas odešel do křemíkového nebe. Asi se ve světle těchto události dám na druhou stranu, k Jiným, počítači bude ta Zima svědčit snad víc:-)
Mám vážné podezření, že vysocí funkcionáři 8) tohoto fóra se stali obětmi zákeřného voodoo kouzla.
Přiznejte se, kdo to byl?! :?: :!: :wink:
Kdo nezná pocit naprostého zmaru a beznaděje, když se dlouho uchovávané cenné dokumenty promění v nivěč, ať hodí kamenem! :cry:
už jsem všechny kameny vyházel při tom zahoření...potřeboval jsem někde vybít svou zlost:-)
ja bych to viděl jinak, je zvláštní, že dvoum ze tří vysokých funkcionářů se stalo něco podobného, kdežto ten třetí z toho vytěžil ostruhy a slávu, za to jak se o fórum staral v době naší nepřítomnosti..to je náky podezřelý, bratře:-) někdo se nás snaží vyšoupat...vidím, ale že ty už jsi to taktéž pochopil, když jsi mu začal cenzurovat příspěvky...jen tak dál!:-)
Hohohoho! To není moje vina, že trávíte čas v Dorne, kde proháníte snědé dívčiny, písečné hady a občas velbloudice! :twisted: Když je tam čtyřicet stupňů ve stínu, nesmíte se divit, že to chudák počítač nevydrží a zkolabuje.
Vezměte si příklad z vašeho oblíbeného zlořečeného vlka! Od té doby, co jsem s Branem za Zdí, nemám žádné problémy s chlazením a to už jsem dávno prodal větráčky do sběrných surovin. :D
Budu opět off topic. :wink:
Další moje srdeční záležitost, ze které se mi pokaždé zježí všechny vlasy (v tom dobrém slova smyslu, a není to jen jejím názvem), je Electrical Storm od U2.
Nadčasové. Vysoká závrať. Nádhera.
Těch milovaných, "kultovních" písní je spousta... ale tak namátkou - Nights in white satine od Moody blues, polovina Led Zeppelin songů v čele se Stairway, Habet nebo Zapření Petrovo od Kryla, Strawberry fields forever od Beatles, Suzanne od Leonarda Cohena, Tiny Dancer od Eltona Johna, Pachabel Canon in D od maestra Mozarta... Klidně bych vám podepsal ten Nightswiming...
Je toho prostě moc :-)
Losing my relign od R.E.M.
A víte proč, protože pokaždé když se mi něco podaří, něco v co jsem už nedoufal, tak přesně v ten moment ji pustí v rádiu.
Je to taková ústřední melodie mé Truman show.
A z druhé strany spektra - 1) máte nějakou hudbu, kterou nemůžete vystát? 2) Konkrétní píseň?3) A co takhle sklatbu kterou jste milovali a poslouchali ji tak dlouho, dokud se vám nezhnusila?
Pro mě: 1) Snažím se být tolerantní a všepřístupný, ale mám asi vrozenou nechuť a husí kůži k dechovce a komerčnímu popíku... Dále nepřiznávám status hudby převážné většině elektroniky (čestnou výjimku tvoří třeba Chemical brothers)
2) Je jich samozřejmě víc, ale zrovna dneska při obědě v restauraci se mi ježily chlupy z Madonina Hang up. Brrrr.
3) I těch je bohužel spousta. Někdy si to odnesou ty vůbec nejlepší. Třeba Oh, Darling od Beatles, Love hurts od Nazareth, ...
1. Dechovka, hip hap hop a techno.
2. Z českých Hrobař a ze zahraničních cokoliv od Kelly Familly. Samozřejmě jich je víc.
3. Nelly & Kelly Rowland - Dilema, ale není to tak, že by to byla má oblíbená píseň, jen jsem byl jednou u kamaráda a snad celý 3 hodiny co jsem tam byl hrála tato píseň.
1. Dechovka, hip hap hop a jakékoliv rapování (tzv. recitace při čekání na otevření veřejných záchodků), techno, elektronika a jiné styly obsahující pět a méně tónů, nenápaditý unylý komerční pop bez melodie (na novějších albech nejrůznějších popových interpretů je to většina písniček, jedna nebo dvě jsou povedené a zbytek je "výplň")
2. Nějak mě nenapadá žádná, co by mě vyloženě iritovala, ale tím nechci říci, že takové nejsou; jen je neposlouchám, proto mi neutkvěly v mysli. Z českých snad "Proměny" a "Chtěl bych být víc než jen přítel tvůj". To mi vypadávají chlupy po chuchvalcích :roll:
3. Takových je hodně, skoro všechy; většinou se mi nějaká skladba oposlouchá, tak na ni zanevřu, pak se k ní za půl roku vrátím a zase se mi začne líbit hodně...