Hudba

upraveno 6. listopadu 2010 v Rozličný pokec

Jelikož zde nebyla žádná speciální kategorie pro hudbu, dovolil jsem si ji hodit do literatury. Apropo, poslucháte někdy hudbu, když čtete? Já jsem třeba u Martina (první tři resp. šest knih) poslouchal Blackmore´s nights, což, jestli neznáte, je skupina Richieho Blackmoora, experimentující se středověkou hudbou... Vždycky mi to perfektně navodilo skvělou atmosféru. U Zaklínače jsem zase poslouchal Uriah Heep, u Tolkiena R.E.M., album Automatic for the people... Má to jeden pěkný efekt - když si potom pustím onu hudbu, vždycky si vybavím patřičnou knížku a pocity, které jsem prožíval, když jsem ji četl (velice příjemné).

«1

Komentáře

• upraveno 2. listopadu 2006

u Feista jsem poslouchal Mozarta a Cajkovskeho ve sluchatkach a pri Sapkowskem Y. Malmsteena pres bednicky. Jinak u GRRM a i u jinych autoru neposloucham nic. Mimo cteni posloucham Heavy Metal, Power Metal a nu-metal.

edit - u cteni neceho jeste nemecke Rage album Ghosts, ale uz si nepamatuju co to bylo.

• upraveno 2. listopadu 2006

tak u čtení většinou neposloucham nic, rád se soustředim jen na knihu:)) ale když to vezmu zpětně, jak jsi říkal, že si pustíš hudbu a vybaví se ti kniha, tak já teď například když si vezmu tolkiena, tak se mi zase vybaví hudby z filmu a hezky si ji k tomu v podvědomí pouštim:))

• MIlMIl
    upraveno 3. listopadu 2006

Já u čtení nemůžu poslouchat hudbu, protože m ruší, ale u psaní se skvěle poslouchá třeba Kryštof, Tatabojs nebo Nohavica.

• upraveno 3. listopadu 2006

u cteni i psani posloucham vetsinou soundtracky, hlavne instrumentalky (Morricone, Shore apod.), pac by me zpev rusil. Krystofa a Nohavicu miluju prave kvuli textum, takze je mi jasny jak by to se ctenim dopadlo, misto soustredeni bych premyslel o Nohavicovych textech nebo se vzival do Krajcovych pocitu:-)

• upraveno 4. listopadu 2006

Tak bacha na Jízdu v protisměru... 8)

Všem oblíbencům Tolkiena (pokud jim nevadí trochu tvrdší sound) bych doporučil německou speedmetalovou kapelu Blind Guardian, jejíž zpěvák a textař se nechává hojně inspirovat právě četbou fantasy. Jeden jejich počin se jmenuje přímo Nightfall In Middle-Earth: ano, tušíte správně, jedná se o pokus zhudebnění Silmarillionu... Všem zájemcům o zasvěcení bych však nejdříve doporučil kouzelné balady Lord Of The Rings a The Bard´s Song-The Hobbit, které dokazují, že nejen v rychlosti je krása...

Pořád tak nějak čekám, kdy se vrhnou i na G.R.R. Martina...

A co říkáte na Enyu a na její elfský zpěv? Začátek skladby Caribbean Blue je klasická vysoká závrať... Tak začíná Velká láska, kdo nikdy nezažil, neví, o čem je život... :cry:

No Tolkienem se samozřejmě inspirovalo hodně skupin, v různé míře... Například Zeppelini... jestli znáte sklatby jako Misty Mountain Hop, či slavnou Stairway to heaven, vězte, že jejich text vychází z Pána Prstenů.

Enyu mám rád a May it be se mi taky docela líbila, myslím, že to ke společenstvu sedlo správně.

No a ještě taková perlička, album Zpěvy Středozemě vydal i známý český hospodský umělec, Jim Čert... prostě zhudebnil některé veršované pasáže a za sporadického doprovodu harmoniky je hodně zajímavě haleká. Už jenom ze zvědavosti to stojí za poslech.

To s těmi Zeppelíny jsem ani nevěděl, tak vida... Jinak vidím, že hodně z nás má rádo mangu... :wink:

ad manga...to ani ne, i kdyz par vecicek uz jsem videl a zaujaly - nevim teda jestli to byla manga nebo anime, ten rozdil mi porad unika. Ale proste tahle ikonka byla asi nejlepsi z tech co tu mam, hned po oblibenem Garfieldovi:-) do budoucna si musim udelat nakou tematickou k Pisni...to je konec myho offtopicu:-)

• upraveno 8. listopadu 2006

Já při čtení nic neposlouchám, protože mě rozptyluje tak, že buď vnímám hudbu a nevím co čtu nebo nevnímám tu hudbu.

Manga jsou japonské komiksy a anime jsou animované filmy/seriály kreslené stylem manga. Kdyžtak http://www.manga.cz/index.php?druh=1001 a toto téma jsem zkusil rozvést v sekci Filmy a seriály, kde jsem založil topic Anime.

• upraveno 20. listopadu 2006

Tyna nemá ráda mangu... 8)

• upraveno 30. listopadu 2006

heavy_head: Jak můžeš vědět, co má nebo nemá ráda Tyna?

• upraveno 30. listopadu 2006

to Círdan: Tynin avatar je mnohem hezčí, než kterákoliv manga, jakou jsem kdy viděl. Ale nikomu to neříkej..! :wink:

• upraveno 12. ledna 2007

"The field is lost. Everything is lost. The Black one has fallen from the sky..."

Jsem pevně přesvědčen, že tahle slova jednou uslyší i naše milá Dany. :twisted:

• upraveno 12. ledna 2007

Podívejme! A líbilo? :wink: Já osobně považuji za jejich nejvydařenější album Tales From The Twilight World. Jejich hudba měla pro mě mohutné inspirační účinky. Na jejich základě povstal dokonce jeden celý svět! 8)

• upraveno 13. ledna 2007

Samozřejmě! Nightfall mě okouzlil už v patnácti a od té doby mě to nepustilo. Teď jsem to dlouhou dobu neslyšel, tak jsem jsi to znova pustil a vychutnal. 8) Mají velmi promyšlené, hluboké melodie, to je v dneším hudebním světě výjimka. Kdyby se pustili i do Martina, vůbec bych se nezlobil, ale to by asi bylo moc štěstí najednou. :)

Na motivy GRRM jsem slyšel jen skladbu "Winter is Coming" od skupiny Winterfell a skoro vůbec mě to nezaujalo... :?

• upraveno 10. února 2007

Máte nějakou kultovní píseň?

Tedy myslím takovou, že když ji zaslechnete v rádiu, tak okamžitě zbystříte, prostě máte pocit, že tuhle písničku někdo napsal přímo pro vás? Nebo ve vás vzbuzuje takové ty hřejivě mrazivé pocity u srdce. A třeba vám i pomáhá, když je vám nejhůř. Anebo vás naopak nakopne.

Moje oblíbená je Nightswimming od R.E.M. Nevím sice úplně přesně o čem je, ale viděl jsem kdysi dávno videoklip a tak nějak tuším.

Má na mě přímo hypnotický účinek.

O tom to všechno je.

Zrovna teď si nevzpomínám. Ono, písničky, které se mi líbí, se moc v rádiích nehrají, takže si je tak jako tak musím pustit sám, a potom už je ten moment překvapení trochu pryč. :? Možná by se sem dalo zařadit Dreams od Cranberries...

Ale mám určité písničky, které když slyším, vzpomenu si na určitou situaci nebo osobu... a takové vzpomínky vždycky zahřejí u srdce, protože to, co je v minulosti, je vždycky nostalgicky krásné (hezky je to vyjádřeno i v Soumraku na Worlornu, doporučuji přečíst).

Sam's Song in the Orc-tower od Tolkien Ensemble

Farewell od Avantasie

I Hear A Symphony od Diany Ross

Peterburg od Nohavicy

...a ještě by se jich pár našlo. 8)

Imagine, autora netřeba dodávat:-) to je co se týče toho podobnýho naladění...

K těm mrazivým pocitům, těch je hafo...třebas Nohavicův Darmoděj. Ale jinak většinou filmová hudba. Nepřekonatelný to Ennio Morriccone.

A ta co člověka nakopne? Tady souhlasim s R.E.M., tu si pouštím pravidelně, když někam jdu pěšo nebo jedu, hned mi cesta líp ubíhá. A Nightswimming je #1. Přiznám se, že taky moc nevím, o čem je, už jsem si mockrát řikal, že si ten text musím najít, ale nikdy se k tomu nedokopal. A přesto si jí užívám; teď teda zrovna ne, páč všechna muzika je v nedobytném spáleném HDD...jdu stahovat:-)

Vy dva jste nějak vysazení na zapalování harddisků. Nedali jste se náhodou k uctívačům R´hllora? Co jste spatřili v plamenech šlehajících z počítače? :twisted:

Já vždycky věřil že R´hllor je ta jediná odpověď vůči Jiným...bohužel tentokrát ke mně nepromluvil, tentokrát jen zasmrděl a zas odešel do křemíkového nebe. Asi se ve světle těchto události dám na druhou stranu, k Jiným, počítači bude ta Zima svědčit snad víc:-)

Mám vážné podezření, že vysocí funkcionáři 8) tohoto fóra se stali obětmi zákeřného voodoo kouzla.

Přiznejte se, kdo to byl?! :?: :!: :wink:

Kdo nezná pocit naprostého zmaru a beznaděje, když se dlouho uchovávané cenné dokumenty promění v nivěč, ať hodí kamenem! :cry:

už jsem všechny kameny vyházel při tom zahoření...potřeboval jsem někde vybít svou zlost:-)

ja bych to viděl jinak, je zvláštní, že dvoum ze tří vysokých funkcionářů se stalo něco podobného, kdežto ten třetí z toho vytěžil ostruhy a slávu, za to jak se o fórum staral v době naší nepřítomnosti..to je náky podezřelý, bratře:-) někdo se nás snaží vyšoupat...vidím, ale že ty už jsi to taktéž pochopil, když jsi mu začal cenzurovat příspěvky...jen tak dál!:-)

Hohohoho! To není moje vina, že trávíte čas v Dorne, kde proháníte snědé dívčiny, písečné hady a občas velbloudice! :twisted: Když je tam čtyřicet stupňů ve stínu, nesmíte se divit, že to chudák počítač nevydrží a zkolabuje.

Vezměte si příklad z vašeho oblíbeného zlořečeného vlka! Od té doby, co jsem s Branem za Zdí, nemám žádné problémy s chlazením a to už jsem dávno prodal větráčky do sběrných surovin. :D

Budu opět off topic. :wink:

Další moje srdeční záležitost, ze které se mi pokaždé zježí všechny vlasy (v tom dobrém slova smyslu, a není to jen jejím názvem), je Electrical Storm od U2.

Nadčasové. Vysoká závrať. Nádhera.

Těch milovaných, "kultovních" písní je spousta... ale tak namátkou - Nights in white satine od Moody blues, polovina Led Zeppelin songů v čele se Stairway, Habet nebo Zapření Petrovo od Kryla, Strawberry fields forever od Beatles, Suzanne od Leonarda Cohena, Tiny Dancer od Eltona Johna, Pachabel Canon in D od maestra Mozarta... Klidně bych vám podepsal ten Nightswiming...

Je toho prostě moc :-)

• MIlMIl
    upraveno 12. února 2007

Losing my relign od R.E.M.

A víte proč, protože pokaždé když se mi něco podaří, něco v co jsem už nedoufal, tak přesně v ten moment ji pustí v rádiu.

Je to taková ústřední melodie mé Truman show.

• upraveno 15. února 2007

A z druhé strany spektra - 1) máte nějakou hudbu, kterou nemůžete vystát? 2) Konkrétní píseň?3) A co takhle sklatbu kterou jste milovali a poslouchali ji tak dlouho, dokud se vám nezhnusila?

Pro mě: 1) Snažím se být tolerantní a všepřístupný, ale mám asi vrozenou nechuť a husí kůži k dechovce a komerčnímu popíku... Dále nepřiznávám status hudby převážné většině elektroniky (čestnou výjimku tvoří třeba Chemical brothers)

2) Je jich samozřejmě víc, ale zrovna dneska při obědě v restauraci se mi ježily chlupy z Madonina Hang up. Brrrr.

3) I těch je bohužel spousta. Někdy si to odnesou ty vůbec nejlepší. Třeba Oh, Darling od Beatles, Love hurts od Nazareth, ...

• upraveno 15. února 2007

1. Dechovka, hip hap hop a techno.

2. Z českých Hrobař a ze zahraničních cokoliv od Kelly Familly. Samozřejmě jich je víc.

3. Nelly & Kelly Rowland - Dilema, ale není to tak, že by to byla má oblíbená píseň, jen jsem byl jednou u kamaráda a snad celý 3 hodiny co jsem tam byl hrála tato píseň.

• upraveno 16. února 2007

1. Dechovka, hip hap hop a jakékoliv rapování (tzv. recitace při čekání na otevření veřejných záchodků), techno, elektronika a jiné styly obsahující pět a méně tónů, nenápaditý unylý komerční pop bez melodie (na novějších albech nejrůznějších popových interpretů je to většina písniček, jedna nebo dvě jsou povedené a zbytek je "výplň")

2. Nějak mě nenapadá žádná, co by mě vyloženě iritovala, ale tím nechci říci, že takové nejsou; jen je neposlouchám, proto mi neutkvěly v mysli. Z českých snad "Proměny" a "Chtěl bych být víc než jen přítel tvůj". To mi vypadávají chlupy po chuchvalcích :roll:

3. Takových je hodně, skoro všechy; většinou se mi nějaká skladba oposlouchá, tak na ni zanevřu, pak se k ní za půl roku vrátím a zase se mi začne líbit hodně...

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.