Neposkvrnění
Úvod
Neposkvrnění jsou vykleštění otroci sloužící jako vojáci, lehká pěchota. Do jejich výzbroje patří krátká kopí a meče, chrání se kulatými štíty a helmami se špičkou. Jsou tvrdě vycvičeni k potlačení individuality a citů a k tomu, aby byli až k smrti oddáni svým pánům. Pravidelně požívají drogy, které otupují a téměř odstraňují jejich vnímání bolesti.
Daenerys Targaryen získala Neposkvrněné při své návštěvě Astaporu, kde jsou tito...
Číst celý článek zde
Neposkvrnění jsou vykleštění otroci sloužící jako vojáci, lehká pěchota. Do jejich výzbroje patří krátká kopí a meče, chrání se kulatými štíty a helmami se špičkou. Jsou tvrdě vycvičeni k potlačení individuality a citů a k tomu, aby byli až k smrti oddáni svým pánům. Pravidelně požívají drogy, které otupují a téměř odstraňují jejich vnímání bolesti.
Daenerys Targaryen získala Neposkvrněné při své návštěvě Astaporu, kde jsou tito...
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Finálnu bitku nemôže opbstarať nik iný ako Draci vs Jiní. Plus pár hrdinov s obsidianom a v. čepeľou...
Drobná oprava - Neposkvrnění nejsou lehká pěchota. Majitel si je může vyzbrojit dle libosti(i když vzhledem k podnebí většinou skutečně jako lehká pěchota slouží; minimálně v případě Qohoru používají dlouhá kopí, asi spíše píky).
Finálnu bitku nemôže opbstarať nik iný ako Draci vs Jiní. Plus pár hrdinov s obsidianom a v. čepeľou...
Nejsem si jistý, jak moc je armáda jiných rozsáhlá. Ale pár hrdinů je asi tak jako tak nemá sílu zastavit, byť by měli obsidianové čepele. Nejsou to přeci superhrdinové, kteří by je dokázali kosit po desítkách - něco podobného u Martina opravdu nehrozí.
Těžko říci, jak přesně se povedlo Jiné zahnat před těmi 8000 lety. Největší naděje vkládán v Brana a jeho věrného zlovlka.
Přiznám se, že pokud by měla Píseň vrcholit bitkou draci a hrdinové proti Jiným, tak by mne to tedy dost zklamalo. To mi přijde jako dost tuctová scénka na to jak spletité jsou osudy hlavních postav. Ale možná od toho čekám víc, než v tom je.
A Neposkvrněný bych do střetu s Jinejma nepouštěl, to by bylo dost sebevražedný. ;)
Tento jeden je připraven bojovat proti komukoliv, řekl by ti Šedý červ. Neposkvrnění mají tu výhodu, že se ničeho nezaleknou (snad), takže by je ani armáda Jiných nemusela vyvést z koncentrace. U jakéhokoliv jiného vojska bych čekal silnou neochotu se k Jiným přiblížit na alespoň na dohled.
Já to nemyslel, že by se zalekli Jiných, to jistě ne. Ale ta sebevražednost by spočívala v jejich brzké přeměně v Jiné. ;)
Bran, Reedovci, Studenoruký a vlk.
To je pochopitelně NEBETYČNÝ omyl, protože tady jde primárně o konflikt mezi Jinými a tím zbytkem světa (proto se Jiní nazývají "jiní").
A nie neočakávam koberocvý nálet a la vietnam v ktorom traja či dvaja draci spaľujú na veľkej planine stovky icemanov. A áno, súhlasím, že Bran je asi najdôležitejší Stark. (s jonom)Myslím, že finále nebude oepochálne, už ten názov "Sen o jari" hovorí skôr o nádeji, o vychádzajúcom slnku...., než o Hostine Víťazov.2 Chrochta: zaujala ma tá poznámka s Robbom. Ako si to myslel? 2 all: pri tejto diskusii som si spomenul na jednu knihu, názov nepamätám, bolo to dávno. Išlo o to, že Bohovia spolu súperili a boli tak silný, ako veľa mali vyznávačov. A jeden z bohov takto skrz impérium ničil ostatných bohov, no vzoprel sa mu drobný nomádsky boh... čítal niekto?
Spomínam to len preto, že téma vojny božstiev je zaujímava aj keď ja osobne veľmi neočakávam, že by Martin siahol až k takému obratu. Myslím, že to nechá na ľuďoch....
Mimochodem, boží zájmy VŽDYCKY stojí na lidech. A ve světe západozemí se jacíkoli bohové do chodu světa nepletou tak, aby to bylo vidět (Berik Dondarrion, Catelyn Tuly a targaryenští draci jsou výjiměčnou událostí, která se hned tak nezopakuje - píše to Martin, ne team od Wizardů).
„Moje srdce,“ odpověděl Davos pomalu, „je plné pochybností.“
Melisandra si povzdechla. „Ach, Davosi. Dobrý rytíř je vždy čestný, dokonce i ve svém dni temnoty. Je dobře, žes mi nelhal, poznala bych to. Služebníci Jiného často maskují svá srdce do křiklavého světla, a tak R'hllor dává svým kněžím moc prohlédnout faleš.“Proto mám tendenci spojovat si Mnohotvářného boha (Boha smrti, jak o něm hovoří Muži bez tváře) s Velkým Jiným. Idea, která se mi v současnosti líbí asi nejvíc, je ta, že Velký Jiný, pán Smrti, sídlí za Zdí a snaží se ovládnout svět. R´Hllor, pán Stínů, sedí ve Stínozemí za Ašajem a, teď se podržte, snaží se ovládnout svět! Vybírat si mezi nimi, to je jako vybírat si mezi čertem a ďáblem - oba jsou nelidskými bytostmi s vlastními zájmy. Raději se držet dál od obou.ad Valyrie: nikdo samozřejmě neví s určitostí, v čem Zkáza spočívala, ale podle různých náznaků se dá odhadovat, že roli hrála vulkanická aktivita; kolem Valyrie se nacházelo čtrnáct sopek, v nichž se pěstovali draci. Muži bez tváře, pokud se nepletu, vznikli právě v dolech v těchto sopkách. Snad se jim nějak podařilo rozlomit magické ochrany a vyvolat erupce. Kdoví? Pochopitelně to mohlo být i úplně jinak. Avšak arogance šlechty, jakkoliv zlá, přivádí vulkány k výbuchu jen zřídkakdy. :-)
a) Melisandra nevie čo robí, je zaslepená svojou mocou
b) Melisandra veľmi dobre vie čo robí a jej cieľ bude mnohých mraziť do konca života.
Ja osobne sa skôr prikláňam k b možnosti. čo sa týka teologických diskusií, sú veľmi zaujímavé, ale v zásade je v tejto chvíli všetko plne v moci autora. koniec koncov základný bipolaristický antagonizmus môže fungovať aj v polyteizme.ad skaza Valyrie. nuž, opäť sa kafreme do fantázie majstra. záleží či sa viac pridŕžal svojích vedomostí napr. z pádu Rímskej ríše (ako Assimov) alebo ho viac inšpirovala Minojska civilizácia, či tolienov Numenor :-)
Vražda Renlyho je něco podobného. Kdyby byl příběh vyprávěn od začátku z očí Stannise, pak bychom se radovali, že byl poražen zrádný uchvatitel, který se snažil ukrást trůn. Zeptejte se jakéhokoliv rytíře, jaký je trest za vzbouření proti právoplatnému králi. Dozvíte se, že smrt. Proč je tedy zabití Renlyho najednou zlem? Protože byl sympatický a my jsme mu fandili? Ale ale, to není moc spravedlivý přístup... ;-)
A kdo říká, že Světlonoš musí vydávat teplo? Je to legenda osm tisíc let stará. Za tu dobu se určitě změnila k nepoznání. Kdoví, jak to kdysi bylo a jestli byl Světlonoš vůbec meč.Jinak Aemon není Vejce, i když to je docela rozšířený omyl, už jsem se s ním setkal dříve. Vejce byl král Aegon Pátý (Egg je zkratka jména Aegon). Aemon byl myslím jeho bratr nebo nějaký příbuzný, teď si nejsem přesně jistý. A narozdíl od Aegona nikdy neseděl na trůně, i když mu to nabízeli. :-)
Inak skôr prichádza do úvahy možnosť, že sa Melisandra mýli, a v poslednej chvíli "prokoukne" a pomôže jonovi. Ale fakt mi na ňu sedí ten popis, dýka čo sa usmieva.
Abychom to vrátili k neposkvrněným, hodili by se k podobné služběm jako Noční hlídka (kde je žádáno nezplození syna).
Tyjo, dovedete si představit, jak by vypadli po jedný hlídce? ;) Dovolím si přidat ilustrativní obrázek Neposkvrněných.
Abychom to vrátili k neposkvrněným, hodili by se k podobné služběm jako Noční hlídka (kde je žádáno nezplození syna).
Tyjo, dovedete si představit, jak by vypadli po jedný hlídce? ;)
Ovšem je tu i jiná rovina, z které na věc můžem pohlížet. Noční hlídka je vznešené poslání, a aby jej někdo mohl vykonávat, musí něco obětovat, musí se určitých věcí vzdát. Podobně funguje například institut Královské gardy. A jak chcete k podobné oběti dovést vykastrované otroky? To je jako učit rybu plavat! ;-)
To mě přivádí na zajímavou myšlenku. Myslíte, že se Neposkvrnění dědí? Co když jejich majitel zemře? Komu potom patří jejich "věrnost"?
Tohle mě samozřejmě napadlo, proto jsem nenapsal, že by měli doplnit Noční hlídku.