Neposkvrnění

upraveno 23. dubna 2011 v Organizace
Úvod
Neposkvrnění jsou vykleštění otroci sloužící jako vojáci, lehká pěchota. Do jejich výzbroje patří krátká kopí a meče, chrání se kulatými štíty a helmami se špičkou. Jsou tvrdě vycvičeni k potlačení individuality a citů a k tomu, aby byli až k smrti oddáni svým pánům. Pravidelně požívají drogy, které otupují a téměř odstraňují jejich vnímání bolesti.
Daenerys Targaryen získala Neposkvrněné při své návštěvě Astaporu, kde jsou tito...

Číst celý článek zde

Komentáře

• upraveno 4. ledna 2008
    Drobná oprava - Neposkvrnění nejsou lehká pěchota. Majitel si je může vyzbrojit dle libosti(i když vzhledem k podnebí většinou skutečně jako lehká pěchota slouží; minimálně v případě Qohoru používají dlouhá kopí, asi spíše píky).
  • upraveno 4. ledna 2008
    dobre zhrnuté. Ich najväčšia cena je proti jazde. Obzvlášť proti ľahkej dothrackej jazde. Viem si púredstaviť, že vybojuju pre Danny vylodenie v Západozemí, ale v eventuálnom boji proti Jiním padnú takmer do jedného.
    Finálnu bitku nemôže opbstarať nik iný ako Draci vs Jiní. Plus pár hrdinov s obsidianom a v. čepeľou...
  • upraveno 4. ledna 2008
    Přiznám se, že pokud by měla Píseň vrcholit bitkou draci a hrdinové proti Jiným, tak by mne to tedy dost zklamalo. To mi přijde jako dost tuctová scénka na to jak spletité jsou osudy hlavních postav. Ale možná od toho čekám víc, než v tom je.
  • upraveno 4. ledna 2008
    Právě jsem to chtěl napsat, že tak jednoduché to snad nebude. Hlavně mám pocit, že by draci dostali pěkně na prdel. A Neposkvrněný bych do střetu s Jinejma nepouštěl, to by bylo dost sebevražedný. ;)
  • upraveno 4. ledna 2008
    Chrochta píše:
    Drobná oprava - Neposkvrnění nejsou lehká pěchota. Majitel si je může vyzbrojit dle libosti(i když vzhledem k podnebí většinou skutečně jako lehká pěchota slouží; minimálně v případě Qohoru používají dlouhá kopí, asi spíše píky).
    To je pravda, nepočítal jsem s možností, že by Dany mohla Neposkvrněné vyzbrojit podle vlastního vědomí, svědomí a estetického cítění. Možné by to samozřejmě bylo, ačkoliv se nabízejí dvě otázky: 1) kde by Daenerys získala tolik zbrojí (možná kupčením ve Svobodných městech, Pentosané jsou jako Vietnamci, taky seženou všechno); 2) Přijali by Neposkvrnění těžkou zbroj či jinou zbraň s laskavostí? Přeci jenom, celý život strávili tréninkem s "defaultní" výzbrojí.

sarven píše:
    Finálnu bitku nemôže opbstarať nik iný ako Draci vs Jiní. Plus pár hrdinov s obsidianom a v. čepeľou...
    To je otázka do pranice. Za minulé Dlouhé noci ještě žádní draci nebyli (alespoň o nich legendy nic neříkají) a taky to šlo: kouzelný meč a hurá na to!
    Nejsem si jistý, jak moc je armáda jiných rozsáhlá. Ale pár hrdinů je asi tak jako tak nemá sílu zastavit, byť by měli obsidianové čepele. Nejsou to přeci superhrdinové, kteří by je dokázali kosit po desítkách - něco podobného u Martina opravdu nehrozí.
    Těžko říci, jak přesně se povedlo Jiné zahnat před těmi 8000 lety. Největší naděje vkládán v Brana a jeho věrného zlovlka.

Alnag píše:
    Přiznám se, že pokud by měla Píseň vrcholit bitkou draci a hrdinové proti Jiným, tak by mne to tedy dost zklamalo. To mi přijde jako dost tuctová scénka na to jak spletité jsou osudy hlavních postav. Ale možná od toho čekám víc, než v tom je.
    Nemohu než souhlasit. Doufám, že závěrečné scény budou komorní, bez efektních výbuchů, apokalyptických výjevů a zbraní hromadného ničení. Snad ani nemusí dojít k dokonalému a komplexnímu rozuzlení - ve skutečnosti to tak taky nebývá.

Alek píše:
    A Neposkvrněný bych do střetu s Jinejma nepouštěl, to by bylo dost sebevražedný. ;)
    Tento jeden je připraven bojovat proti komukoliv, řekl by ti Šedý červ. Neposkvrnění mají tu výhodu, že se ničeho nezaleknou (snad), takže by je ani armáda Jiných nemusela vyvést z koncentrace. U jakéhokoliv jiného vojska bych čekal silnou neochotu se k Jiným přiblížit na alespoň na dohled.
  • upraveno 4. ledna 2008
    Léto píše:
    Tento jeden je připraven bojovat proti komukoliv, řekl by ti Šedý červ. Neposkvrnění mají tu výhodu, že se ničeho nezaleknou (snad), takže by je ani armáda Jiných nemusela vyvést z koncentrace. U jakéhokoliv jiného vojska bych čekal silnou neochotu se k Jiným přiblížit na alespoň na dohled.
    Já to nemyslel, že by se zalekli Jiných, to jistě ne. Ale ta sebevražednost by spočívala v jejich brzké přeměně v Jiné. ;)
  • upraveno 4. ledna 2008
    Alek píše:
    Já to nemyslel, že by se zalekli Jiných, to jistě ne. Ale ta sebevražednost by spočívala v jejich brzké přeměně v Jiné. ;)
    Pokud by byli řádně vystrojeni (kožešiny proti chladu) a vyzbrojeni (dračí sklo), mohli by se ukázat jako ideální bijci Jiných. Ale v jednom máš pravdu - s každou další bitvou by vojsko Jiných a Přízraků sílilo a sílilo. Proto, jak říkám, je ideálním způsobem utajená akce speciálních agentů: Bran, Reedovci, Studenoruký a vlk. :-)
    Poznámka na okraj: Jon už čeká ve frontě.
  • upraveno 4. ledna 2008
    Léto píše:
    Bran, Reedovci, Studenoruký a vlk.
    A Děti lesa! ;)
  • upraveno 4. ledna 2008
    Ad boj s Jinými: Je příliš málo informací, a navíc tu zcela zjevně všichni považují Dlouhou noc za prostě další tuctovou válku. To je pochopitelně NEBETYČNÝ omyl, protože tady jde primárně o konflikt mezi Jinými a tím zbytkem světa (proto se Jiní nazývají "jiní"). Proto bych spíš čekal malou armádu složenou z bytostí ohně (draci, Targaryenové), vzduchu (služebníci Bouřlivého boha), vody (utopení muži, mořské víly, vodní tanečníci atd.), života (jacíkoli dobří kněží - například rudí kněží, zelenověštci), smrti (Cizinec etc. musí jiné nenávidět o dost víc než třeba Matka - vysmívají se Smrti a porušují zvlášť zásadním způsobem jeho práva; muži bez tváře, Arya Stark, Robb Stark (koneckonců, kvůli tomu umřel), Studenoruký (a další věční strážci Zdi) i další navrátilci se z Cizincovi říše (cožeto říkal o příbězích laskavý kněz Mužů bez tváře?)). Bohové jsou příčetní (i když se to lidem zdát nemusí) a na tuhle válku se už nějakou dobu připravují (pletou se do života lidí - nejméně 500 let zpátky, ale pravděpodobně i víc - jakže to přišli Targaryenové k dračí krvi?).
    Ad neposkvrnění: Neposkvrnění budou bojobvat v jakékoli zbroji a jakýmikoli zbraněmi. Sice jsou hrdí, ale ne šílenci, aby nechápali význam kvalitní ochrany (kdo teď umře, nebude moci bojovat za Daenerys zítra). Mimochodem, nenasrala náhodou Cersei Železnou banku Braavosu? Nemají náhodou Martellové příbuzné v Norvosu? A není takhle náhodou Daenerys Targaryen Azor Ahai, šampión bohů proti Jiným (v podstatě bůh vtělený v maso a krev)? Pokud jde o peníze a další zdroje, já bych si starosti nedělal...
    Kolu času je kulaté proto, aby se mohlo otáčet. KDO ŘÍKÁ, ŽE DANY BUDE MÍT NEPOSKVRNĚNÉ A ASTAPOR I ZÍTRA? Berik Dondarrion také dostal druhou a další šanci jen proto, aby splnil jeden konkrétní úkol (umožnil Catelyn Tully ožít). Miri Maz Duur také měla v životě pouze jeden jediný úkol, stejně jako khal Drogo. Neposkvrnění tu klidně mohou být pouze od toho, aby Dany pomohli získat Astapor a přilákali k ní pozornost (lord Sunglass, Braavosané, Viktarion Greyjoy), a astaporští učenci klidně mají posloužit jen jako učitelé (Doran Martell poslal manžela, ale na učitele, vychovatele, rádce atd. zapomněl jako na nedůležité....). Já osobně si spíš myslím, že Dany odpluje s (několika) draky na Zeď, zatímco rozvrácené Západozemí (Vysoká zahrada nenávidí Casterlyovu skálu i Štít, Sluneční oštěp nenávidí Andaly jako celek, Hora a údolí pod vedením Petyra Baeliše hraje vlastní hru na moc, chybí pretendenti královské krve...) bude spíše diplomaticky urovnávat Quentyn Nymeros Martell - pardon, Quentyn Targaryen, korunní princ a dědic Targaryenů dle práva krve (oheň ho má rád), náboženský fanatik (míněno v dobrém) a nejzuřivější protivník Jiných. Ehm, Desmera Redwine stále nemá manžela a v případě smrti dcery Mace Tyrella je první na seznamu dědiček Roviny - a Tyrellové ukázali, že se jim královská koruna líbí...
    Omlouvám se za trošku delší a nepříliš souvislý příspěvek.
  • upraveno 5. ledna 2008
    Chrochta píše:
    To je pochopitelně NEBETYČNÝ omyl, protože tady jde primárně o konflikt mezi Jinými a tím zbytkem světa (proto se Jiní nazývají "jiní").
    Otázka stranické příslušnosti bohů a jiných nadpřirozených bytostí je diskutabilní. Nevím, jestli to náhodou nemyslíš stejně jako já (v těch závorkách za Cizincem jsem se trochu ztratil), ale nabyl jsem takového dojmu, že Mnohotvářný bůh by se možná dal s Velkým Jiným ztotožnit. Muži bez tváře jsou svým způsobem "chladní" a zdá se, že mají něco společného se Zkázou Valyrie: možná to byla jedna z bitev mezi bohy, neboť právě Valyrii bych považoval za vlajkovou loď Rudého boha ohně - říše byla koneckonců obklopena vulkány, pěstovali v ní ohnivé draky a podobně.
    Nevím, jestli je možné chápat bitvu R´Hllor vs. Velký Jiný jako souboj mezi dobrem a zlem. Řekl bych spíše, že obě božstva jsou svým způsobem zlá, extrémní - i Rudý bůh upaluje, vyvolává Stínové děti, vytváří zombie, nechává své vyznavače praktikovat krvavou magii a podobné neobvyklosti. Jako všude jinde, i zde jsou kněží mírní, rozumní (Thoros z Myru) a kněž krutí, nesmiřitelní, fanatičtí (Melisandra).
    Ostatní bohové (Utopený bůh, Sedm atd.) hrají svou vlastní hru. Vzhledem k tomu, jaká mezi božstvy panuje animozita, si nedovedu představit, že by třeba R´Hllor a Sedm mohli efektivně spolupracovat, nanejvýš v situaci nejvyššího ohrožení. A možná ani to ne: současná septonická klika je natolik zfanatizovaná, že by o žádném příměří s jinou církví či náboženskou společností ani nepřemýšlela.
    Toť přinejmenším můj názor.
  • upraveno 5. ledna 2008
    hm, vzdľadom na to, že to je pieseň ľadu a ohňa tak mi príde konflitky Iných a Drakov s Targaryenmi (beriem ich takmer ako jednu bytosť) za nosný.
    A nie neočakávam koberocvý nálet a la vietnam v ktorom traja či dvaja draci spaľujú na veľkej planine stovky icemanov. A áno, súhlasím, že Bran je asi najdôležitejší Stark. (s jonom)
    Myslím, že finále nebude oepochálne, už ten názov "Sen o jari" hovorí skôr o nádeji, o vychádzajúcom slnku...., než o Hostine Víťazov.
    2 Chrochta: zaujala ma tá poznámka s Robbom. Ako si to myslel?
    2 all: pri tejto diskusii som si spomenul na jednu knihu, názov nepamätám, bolo to dávno. Išlo o to, že Bohovia spolu súperili a boli tak silný, ako veľa mali vyznávačov. A jeden z bohov takto skrz impérium ničil ostatných bohov, no vzoprel sa mu drobný nomádsky boh... čítal niekto?
    Spomínam to len preto, že téma vojny božstiev je zaujímava aj keď ja osobne veľmi neočakávam, že by Martin siahol až k takému obratu. Myslím, že to nechá na ľuďoch....
  • upraveno 5. ledna 2008
    ad bohové: Septoni i muži bez tváře vyslovili dvě zdánlivě spolu nesouvisející věci. Septoni tvrdí, že Sedm nejsou jednotliví bohové, ale sedm tváří jediného boha. Muži bez tváře tvrdí, že neexistují jednotliví bohové smrti (Černý lev v Ašaji, Cizinec v Západozemí atd.), ale jeden jediný bůh smrti. Když se to generalizuje - a rozhodně to není tak nesmyslné - pak ve světe existuje jediná božská prasíla, zahrnující v sobě VŠECHNY bohy. K celku této prasíly je jako protivník Velký Jiný (popírá ji: nabízí věčný ne-život bez smrti a věčnou ne-smrt bez života; lépe než kdo jiný by právě vlci, Léto, měli vědět, že není života bez smrti a smrti bez života).
    Ad kněží: ne každý, kdo na sobě má příslušné roucho a ovládá příslušné proslovy a rituály je KNĚZ. Dle mého pohledu je kněz služebník boha, tj. bůh ho sám povolává do své služby. Proto První lidé v Západozemí nemají žádné zelenověštce - bohové lesa prostě nenašli nikoho vhodného. Navíc církve jaksi žijí vlastním životem (stačí se podívat na matičku Zemi), a bylo by dobré si neplést magii s boží mocí. Melissandra je nepochybně poutačka stínů - ale je i kněžka? a nevedou ji náhodou spíše světské sklony (já jen, že víra v R´hllora nebude asi jen o správném recitování modliteb a přesném vykonávání rituálů; a nějak jsem nepostřehl, že by se rudá kněžka věnovala něčemu jinému než posilování své moci - co takhle výchova zasvěcenců schopných strážit svatý plamen, povolání posil ze zámoří...)? Na druhou stranu skrze Thorose bůh opravdu zasahuje (Catelyn je oživený mrtvý, žádná zombie!), ale Thoros také cítí pokoru a JE pokorný - překvapivě, dělá pro víru ve svého boha o dost víc než Melissandra. A nový nejvyšší septon je poměrně rozumný a světaznalý muž - pokud se najde nějaký příčetný rudý kněz, tak spolu může Sedm a r´hllor klidně kooperovat: rudí kněží budou mít chrám-maják ("Jsem světlo v temnotách" - pak by je koruna dokonce dotovala :) ), hned o kousek vešdle bude mít oltář Utopený bůh a námořníci to ještě vezmou přes septo ("Matko milosrdná, přijmi nás nebohé na cestě do své ochranné náruče. Otče moudrý, dohlížej na nás tak jako milující otec chrání své syny..."). Prostě rozdělené kompetence.
    ad Valyrie: Valyrie rozhodně byla baštou magie a ohně (draci, dračí rody), ale to neznamená, že musela být záštitou bohů (spíš naopak). Navíc je otázka, KDO NEBO CO zničilo Valyrii. Já bych to viděl spíš na nadutou tupost vlastní šlechty (pokud zvyklosti staré targaryenské rodové linie byly valyrijskou normou, pak magická apokalipsa byla opravdu jen otázkou času). Navíc nikdo netvrdí, že Velký Jiný musí mít za služebníky jen ta stvoření zpoza Zdi. Teď mne napadlo... když oheň může hořet na sněhu, PROČ by se led nemohl ukrývat v plameni? KOMU opravdu slouží Melissandra? Ano, ano, tvrdí, že R´hllorovi, ale mluví pravdu...? Zatím se jí podařilo silně znepříjemnit pozici rudých kněží, a ve svém svatém tažení nejspíš bude pokračovat i na Severu. a nic by se nehodilo jiným víc, než rozhádaní protivníci, kdy staří nepřátelé (První lidé) mají podlomenou sílu a noví nepřátelé (rudí kněží a vůbec kdokoli zpoza Úzkého moře) jsou lovnou zvěří? A ještě jedna úvaha: Západozemí se mi jeví jako krajně nepřátelské k magii (a i boží moci - kolik septonů skutečně povolalo Sedm do svých služeb?). Zdá se, že za tím jsou mistři a Citadela. Že by další záškodníci (byť nevědomě)?
    to sarven: Jde o středověk - Vietnam, ale dokonce ani Napoleon nehrozí :) . A sága určitě neskončí "hollywoodským" hepyendem na počátku časného léta (možná tak závěr o pár stranách), spíše ve chvíli, kdy se převaha živých a mrtvých nad jinými začně projevovat (něco jako druhá světová válka po Stalingradu: příliv se obrátil, ale ještě to bude dlouhé a krvavé). A určitěš nepůjde o trvalé vítězství, spíše odklad dalšího kola o pár tisíc let.
    ad Robb: Předpokládám, že vzhledem ke svému původu (královská krev, jedna z nejstarších linií Prvních lidí...) mají všichni Starkové ve válce své místo. Místo Mladého vlka je mezi mrtvými, aby jeho živí sourozenci mohli využít svého pouta (zlovlci nebo i něco víc?) a získat tak další pomoc (např. boje někde Jinde při ochraně Brana a dalších). Ale to je jen můj dohad založený na tom, že lidé jsou jen figurkami v mnohem větší hře.
    Na tu sérii si matně vzpomínám (nečetl jsem). Jde o sérii Prorokova růže (u nás Poutníkova vůle, Paladin noci, Achranův prorok) od dua Weis a Hickman. Zkus si to ověřit na www.legie.info jestli to je ono.
    Mimochodem, boží zájmy VŽDYCKY stojí na lidech. A ve světe západozemí se jacíkoli bohové do chodu světa nepletou tak, aby to bylo vidět (Berik Dondarrion, Catelyn Tuly a targaryenští draci jsou výjiměčnou událostí, která se hned tak nezopakuje - píše to Martin, ne team od Wizardů).
  • upraveno 7. ledna 2008
    Paní Melisandra to řekla takto:
    „Válka,“ přitakala. „Jsou dva, Cibulový rytíři. Ne sedm, ne jeden, ne stovka či tisíc. Jenom dva! Myslíš, že jsem přeplula polovinu světa, abych dosadila dalšího zbytečného krále na další prázdný trůn? Tato válka probíhá od počátku věků, a než skončí, všichni lidé se musí rozhodnout, kde budou stát. Na jedné straně je R'hllor, Pán světla, Srdce ohně, Bůh plamene a stínu. Proti němu stojí Velký Jiný, jehož jméno se nesmí vyslovit, Pán temnoty, Duše ledu, Bůh noci a děsu. Nerozhodujeme se mezi Baratheonem a Lannisterem, mezi Greyjoyem a Starkem. Vybíráme si smrt, nebo život. Temnotu, nebo světlo.“ Sevřela mříže jeho cely štíhlými bílými prsty. Velký rubín na jejím krku jako by vyzařoval svoje vlastní světlo. „Tak mi odpověz, sere Davosi Mořský, a odpověz mi po pravdě - hoří tvoje srdce zářivým světlem R'hllora? Nebo je černé, chladné a plné červů?“ Natáhla ruku mezi mřížemi a položila mu tři prsty na hruď, jako by chtěla vycítit pravdu přes maso, vlnu a kůži.
    „Moje srdce,“ odpověděl Davos pomalu, „je plné pochybností.“
    Melisandra si povzdechla. „Ach, Davosi. Dobrý rytíř je vždy čestný, dokonce i ve svém dni temnoty. Je dobře, žes mi nelhal, poznala bych to. Služebníci Jiného často maskují svá srdce do křiklavého světla, a tak R'hllor dává svým kněžím moc prohlédnout faleš.“
    Proto mám tendenci spojovat si Mnohotvářného boha (Boha smrti, jak o něm hovoří Muži bez tváře) s Velkým Jiným. Idea, která se mi v současnosti líbí asi nejvíc, je ta, že Velký Jiný, pán Smrti, sídlí za Zdí a snaží se ovládnout svět. R´Hllor, pán Stínů, sedí ve Stínozemí za Ašajem a, teď se podržte, snaží se ovládnout svět! Vybírat si mezi nimi, to je jako vybírat si mezi čertem a ďáblem - oba jsou nelidskými bytostmi s vlastními zájmy. Raději se držet dál od obou.
    ad Valyrie: nikdo samozřejmě neví s určitostí, v čem Zkáza spočívala, ale podle různých náznaků se dá odhadovat, že roli hrála vulkanická aktivita; kolem Valyrie se nacházelo čtrnáct sopek, v nichž se pěstovali draci. Muži bez tváře, pokud se nepletu, vznikli právě v dolech v těchto sopkách. Snad se jim nějak podařilo rozlomit magické ochrany a vyvolat erupce. Kdoví? Pochopitelně to mohlo být i úplně jinak. Avšak arogance šlechty, jakkoliv zlá, přivádí vulkány k výbuchu jen zřídkakdy. :-)
  • upraveno 9. ledna 2008
    áno je to tá trilógia. literárne poslabšie dielko, aj pointa zbytočne naťahaovaná (ako u týcho autorov často), ale pár pekných momentov tam bolo.
    čo sa týka Melisandry, nuž to že speje k špatným koncom je pre mňa jasné. Jednak patrím k tým, ktorým nevonia zlo v mene dobra (povolanie tieňov a vražda Renlyho, či ďaľších) a definitívu "prokouk" nevidiaci Aemon "vajce" keď povedal, že meč nevydáva teplo. Je jasné, že Stanis je falošný Svetlonoš a sú teda dve možnosti:
    a) Melisandra nevie čo robí, je zaslepená svojou mocou
    b) Melisandra veľmi dobre vie čo robí a jej cieľ bude mnohých mraziť do konca života.
    Ja osobne sa skôr prikláňam k b možnosti.
    čo sa týka teologických diskusií, sú veľmi zaujímavé, ale v zásade je v tejto chvíli všetko plne v moci autora. koniec koncov základný bipolaristický antagonizmus môže fungovať aj v polyteizme.
    ad skaza Valyrie. nuž, opäť sa kafreme do fantázie majstra. záleží či sa viac pridŕžal svojích vedomostí napr. z pádu Rímskej ríše (ako Assimov) alebo ho viac inšpirovala Minojska civilizácia, či tolienov Numenor :-)
  • upraveno 10. ledna 2008
    Ještě je tu třetí možnost, a sice ta, že Melisandra přesně ví, co dělá, a s grácií sobě vlastní hrdinně zachraňuje svět. Zatím jsme se na ni dívali jenom z pohledu nedůvěřivých POV (mistr Cressen, ser Davos, Jon Sníh), takže k ní přistupujeme spíše negativně.
    Vražda Renlyho je něco podobného. Kdyby byl příběh vyprávěn od začátku z očí Stannise, pak bychom se radovali, že byl poražen zrádný uchvatitel, který se snažil ukrást trůn. Zeptejte se jakéhokoliv rytíře, jaký je trest za vzbouření proti právoplatnému králi. Dozvíte se, že smrt. Proč je tedy zabití Renlyho najednou zlem? Protože byl sympatický a my jsme mu fandili? Ale ale, to není moc spravedlivý přístup... ;-)
    A kdo říká, že Světlonoš musí vydávat teplo? Je to legenda osm tisíc let stará. Za tu dobu se určitě změnila k nepoznání. Kdoví, jak to kdysi bylo a jestli byl Světlonoš vůbec meč.
    Jinak Aemon není Vejce, i když to je docela rozšířený omyl, už jsem se s ním setkal dříve. Vejce byl král Aegon Pátý (Egg je zkratka jména Aegon). Aemon byl myslím jeho bratr nebo nějaký příbuzný, teď si nejsem přesně jistý. A narozdíl od Aegona nikdy neseděl na trůně, i když mu to nabízeli. :-)
  • upraveno 10. ledna 2008
    to Léto: Aemon byl nejmladší z bratrů Aegona V..
    ad Mellisandra: Neřekl bych, že Mellisandra přesně ví co dělá a zachraňuje svět. Jako rudá kněžka by měla bojovat proti Jiným a ne se starat o to, aby byla hlavou R´hllorovy církve v Západozemí, a to církve hojně obdařené mocí formální i neformální. Místo, aby vybudovala alespoň stálý oltář a vycvičila pár zasvěcenců schopných se o něj starat, nebo aby získávala konvertity způsobem, jakým to dělá Thoros z Myru, tak upaluje a pálí, vraždí, lže a podvádí, je povýšená, bohorovná a chová se k lidem, jako by byla něco víc (v jistém smyslu se dost podobá Renlymu). Je mi líto, ale takhle zařídila jen dvě věci: rudí kněží jsou v Západozemí, na budoucím bitevním poli, lovnou zvěří (septoni nejsou žádní masochisté), a vážně ohrozila opozici proti Jiným. a přitom právě Seveřané, Železní muži a divocí by bez vážnějších problémů R´hllora přijali (možná dokonce v minulosti uctívali oheň - posuzuju podle Země). Že by prostor pro Thorose z Myru...?
    Ad Renly: Komu tady byl ten povrchní, namyšlený a bohorovný floutek sympatický? Docela přesně ho charakterizoval Donal Noye ("měď, ráno lesklá, ale večer už nestojí za nic"), a to se bojím, že mu ještě dost lichotil (z mědi se dá snadno udělat mosaz nebo bronz; spíš by ho měl přirovnat ke zlatu - to se taky leskne za všech okolností a hodí se opravdu jen na ozdobu a na výměnu za něco užitečnějšího). Renly si smrt zasloužil; Stannis si ale nezasloužil to, co s ním Mellisandra dělá (bratrovražda JE bratrovražda).
    ad Světlonoš: Jistě, a kdejaký rudý kněz může vzít obyčejný meč, chvíli kolem něj při rituálu hopsat, a když pak začne svítit )nebo světlo pohlcovat), tak ho prohlásit za TU LEGENDÁRNÍ ZBRAŇ. To už bude spíš světlonošem Úsvit, rodový meč Dayneů vykovaný z hvězdného kovu.
    Mimochodem, tohle by měla být debata o Neposkvrněných, respektive o vojenství. Mohl bys proto, Léto, splichtit separátní článek o bozích a o tom, jak moc se pletou/ nepletou do života lidí (např. jak moc mají podíl na vyhnání Targaryenů)?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 10. ledna 2008
    Hlavní otázka je, zda je možno "spravedlnodst" vykonávat tímhle způsobem. Když někdo padne v boji nebo je souzen a odsouzen, je to jiné, než zákeřná vražda. Nemluvě o kastelánovi Bouřlivého konce. BTW Renly docela sympatický byl, rozhodně si uměl většinu lidí naklonit. Byl dobrodruh, byl nezodpovědný, možná naivní, ale nebyl krutý, pomstychtivý a dalo se s ním jednat. Rozhodně je mnoho těch, kteří si smrt zaslouží více.
    Abychom to vrátili k neposkvrněným, hodili by se k podobné služběm jako Noční hlídka (kde je žádáno nezplození syna).
  • upraveno 12. ledna 2008
    jasne, s Eggom som sa sekol, sry. X krát som študoval T. liniu lebo ma fascinovalo kam presne patri Hedge knight, a potom trepnem :-) hanba mi.
    čo sa týka melisandry tak tá tvoja možnosť je veľmi teoretická a mne nesedí. Renly mi nebol sympatický, a vražda je vražda. Nebola to "starkovský" poprava, nebolo to zabite. Súhlasím s Chrochtom.
    Inak skôr prichádza do úvahy možnosť, že sa Melisandra mýli, a v poslednej chvíli "prokoukne" a pomôže jonovi.
    Ale fakt mi na ňu sedí ten popis, dýka čo sa usmieva.
    a hlavne som rád, že sa aspoň trochu zdvihla diskusia, ktorá časom zhynula... :-)
    Přesně tak, Mistr Aemon byl Eggův bratr. Myslím, že právě on postoupil Eggovi trůn.
    píše:
    Abychom to vrátili k neposkvrněným, hodili by se k podobné služběm jako Noční hlídka (kde je žádáno nezplození syna).

Tyjo, dovedete si představit, jak by vypadli po jedný hlídce? ;)
    Dovolím si přidat ilustrativní obrázek Neposkvrněných.
    Co se týče nastolených témat "Melisandra" a "bohové", k těm se vyjádřím pod samostatným článkem o bozích, až bude uveřejněn.
    Flanker.27 píše:
    Jak se to vezme. Z praktického hlediska určitě, členové Noční hlídky nesmějí mít rodinu a pozemky právě proto, aby se nenaučili mít někoho rád a k něčemu nepřilnuli. To u Neposkvrněných, kteří jsou cvičení k potlačování citů, naprosto nehrozí.
    Ovšem je tu i jiná rovina, z které na věc můžem pohlížet. Noční hlídka je vznešené poslání, a aby jej někdo mohl vykonávat, musí něco obětovat, musí se určitých věcí vzdát. Podobně funguje například institut Královské gardy. A jak chcete k podobné oběti dovést vykastrované otroky? To je jako učit rybu plavat! ;-)
    To mě přivádí na zajímavou myšlenku. Myslíte, že se Neposkvrnění dědí? Co když jejich majitel zemře? Komu potom patří jejich "věrnost"? Co kdyby Dany umřela, čí potom jsou? Koho poslechnou? A není taková bezprizorní síla trochu nebezpečná?
    To je dobrá otázka. Jestli je to v knize někde vysvětleno nebo naznačeno, pak si to nepamatuji. S tím děděním by to bylo těžké: Neposkvrnění určitě nemají dostatečné vzdělání a informace na to, aby rozhodovali, za kým se po smrti pána vydat.
    Možná je jejich úkolem vrátit se v takovém případě zpět do Astaporu, kde je otrokáři znovu prodají. To by pro ně určitě byla lukrativní možnost. :-) Ovšem jestliže se zrovna nalézají na jiném kontinentu, bylo by něco takového dosti obtížně proveditelné. Ještě mě napadlo, že se možná snaží vykonat poslední příkaz svého pána. Kdyby jim Dany řekla, ať metají kozelce, a pak jí Drogon ukousl hlavu, tak budou metat kozelce, dokud nezemřou hladem a vyčerpáním. ;-) Vidíš, to je třetí možnost: spáchají sebevraždu. Jak milé.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 12. ledna 2008
    Alek píše:
    Tyjo, dovedete si představit, jak by vypadli po jedný hlídce? ;)
    Zmrzle. :))
    Léto píše:
    Ovšem je tu i jiná rovina, z které na věc můžem pohlížet. Noční hlídka je vznešené poslání, a aby jej někdo mohl vykonávat, musí něco obětovat, musí se určitých věcí vzdát. Podobně funguje například institut Královské gardy. A jak chcete k podobné oběti dovést vykastrované otroky? To je jako učit rybu plavat! ;-)
    Tohle mě samozřejmě napadlo, proto jsem nenapsal, že by měli doplnit Noční hlídku.
    Tyna píše:
    To mě přivádí na zajímavou myšlenku. Myslíte, že se Neposkvrnění dědí? Co když jejich majitel zemře? Komu potom patří jejich "věrnost"?
    Viděla jsi Yojimba? :))
    pokiaľ boli ako otroci tak sa pochopiteľne dedili. buď podľa testamentu, práva alebo sily si ich niekto privlastnil. "Naši" nesmrteľní sú slobodní a sú s Danny slobodne. Po jej eventuálnej smrti by sa - podľa mňa - rozišli. niektorí by zostali s dedičmi Danny (napr. dedičmi ideálov) ostatní by sa buď nechali zverbovať alebo založili žoldniersku skupinu alebo skúsili žiť iní život.
  • upraveno 13. ledna 2008
    Flanker.27 píše:
    Tohle mě samozřejmě napadlo, proto jsem nenapsal, že by měli doplnit Noční hlídku.
    Jedinou další organizací, která mě napadá, je Královská garda. ;-) Ale ne, chápu, jak to myslíš, určitě jsou i v Západozemí nějaké služby, kde je absence mužství vyžadována pouze z ryze praktických hledisek. Například Tyrionova stráž Šae. :-)
  • upraveno 12. října 2011
    přečetl jsem článek a podle jasné autorově fascinace starověkým římem, která je v domovině neposkvrněných dost patrná bych řekl že jsou podobní více římským armádám než alexandrovým, a pozor pořád se těm celkům říká falanga takže z historického hlediska je blbost že konec boje ve falangách je 160 př.n.l. to fakt ne. Výzbrojí co mají u sebe mi pak přimínají hodně Caesarovo vojsko co dobylo Galii, ať kulaté štíty tak lehká zbroj, kdy nejlepší zbrojí byli loricy hamaty což byli jen kroužkové brně. Takže rytířská jízda by mohla být problémem ovšem římské vojsko bojovalo proti jízdě galů tak v té době ani zdaleka nebyla vynalezena těžká zbroj pro rytíře ani pro koně. Takže Jízda jako taková nebyl problém pro sevřené formace neposkvrněných centurií. Ovšem těžká jízda by problém mohl být jelikož zde je rozdíl několika stovek let ve způsobu boje takže těžká jízda by mohla udělat problémy. Co se lučištníků týká. To není problém vůbec proto mají vajáci štíty celkem velké a sevřené formace. Proto se ve starověku tolik lučištníci nepoužívají a mnohem víc se vrhají oštěpy protože udělají větší škodu na nepřátelském štítu než šíp. Teren teren je věcí strategie takže pokud velitel podělá terén tak pak muže být jak vyhodou tak nevyhodou. Co se guerilovejch válek týká. Neposkvrnění stejně jako římské legie si na přenocování stavějí opevěnné pochodové tábory. Takže tam nějaký guerilový přepad nehrozí. Po cetě už by hrozit mohli ale nijak extra velké počítám že si stejně jako římané nosí veškeré vybavení včetně štítu u sebe takže jsou připraveni k boji ihned. Ovšem víme jak to dopdlo v Teutoburskem lese. Pokud teda dojde k léčce kde se setniny nebudou moci sformovat do šiků a dojde na boj muže proti muži byla by zde nevýhoda. Ovšem neposkrvění jsou tohcu lepší římští vojáci takže nejspíš uméí bojovat lépe než běžný řadový voják taky necítí bolets a tak ... takže by bylo potřeba velké převahy aby to dopadlo jak v teutoburskem lese. Narušování zásobování pak hrozí kdykoliv jakmile jsou zásobovací trasy příliš dlouhé. A územý je obsazováno příliš rychle před jeho uplným zajištěním. Stejně tak taktika vypálené země by pro jakoukoliv armádu byla značně nepříjemná. Tak jako tak musím autora jen a jen obdivovat protože má obdivuhodnou znalost vojenských strategií taktik vybavení a tak podobně. Je to snad první kniha kde jsem nezaznamenal žádný vyložený nesmysli :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.