Co se stalo na turnaji?
Tak když už je tu podtéma spekulace, tak sem s nimi. :)
Taky máte takový divný pocit, že na tom turnaji v Harrenově se toho stalo nějak moc? Reaghar korunoval Lyannu (a nejspíš mezi nimi proběhlo i něco víc). Eddard se scházel s Ašarou (a nejspíš mezi nimi proběhlo i něco víc). Jamie byl pasován na rytíře Královské gardy. Nějak se do toho zamotal i lord Reed z Bažin.
Myslím, že Reedovi o tom něco vědí. . Že se tam stalo ještě něco. Něco co jim řekl jejich otec. Něco důležitého, co by Bran měl vědět.
Proto mu Meera ten příběh vyprávěla a pořád se ho ptala, jestli ho nezná.
Jenže co. A týká se to Eddarda a nebo Lyanny?
A nebo jsem paranoidní...?
Komentáře
Nebylo by špatné, kdyby sám G.R.R. napsal na toto téma nějakou delší povídku. Možná ji má někde v šuplíku :wink:
Turnaj v Harenově je pro mě asi vůbec nejzajímavějších momentů ságy a je škoda, že o něm pořád víme tak málo(vlastně jen onu pohádkovou verzi, která byla vyprávěna Branovi). Co se týká psaní tkzv. background story (tedy příběhů, historických etap a událostí, na které je v knize jen odkazováno) uváděl Martin, že jich dělá jen málo, ale vsadil bych se, že zrovna harenovský turnaj má nakrásno napsaný i s tolika detailama, že by nám z nich upadla čelist. Jaks napsala Tyno, byl klíčový nejenom pro jeden z centrálních příběhů ságy (Lyanna a Rhaegar), ale i pro spoustu jiných, zdánlivě nedůležitých drobností (Eddard a Ašara), atd. Nepochybuju o tom, že se o něm ještě dozvíme víc, třeba právě přes Howlanda Reeda.
Co se týče toho Howlanda - neměli bychom Martinovi fakt napsat nějaký maily, že bychom ho chtěli jako POV?:)))
Wow, to by mě zajímalo, co by na to Martin... Asi by ho to docela pobavilo. Tanec už má skoro hotový, podle všeho už akorát dolaďuje kapitoly a přidání nové POV by mu s tím vším pravděpodobně hodně zamíchal... Takže buď ho tam má, nebo ho možná zařadí až v WoW, což by ale zase bylo v rozporu s jeho vyjádřením, že nový POV charakter zařazený do Tance bude už úplně poslední.
Každopádně se o Howlandovi ještě něco dozvíme, to je tutovka.
no ja som onho času zobral odvahu, slovnik angličtiny a napísal som martynovi mail :oops:
niečo v duchu, že som obrovský fanúšik knihy, že tá sága sa dá čítať viackrát a vždy nájsť niečo nové a že komukoľvek som ju odporúčil, tak sa mu zapáčila...
no a predstavte si, že mi asi o 2 týždne odpísal!!! noemálne som tomu neveril...
keď som si začal lúskať odpoveď tak som pri druhom odstavci pochopil, že je to autoreplay v ktorom zhrnul nejaké základné odpovede :cry:
to len na margo napísania mailu obľúbenému autorovi :wink:
Někde jsem četl, že turnaj trval deset let. To je nějaká blbost, ne? :D
Spíš se mi zdá, že turnaj se konal více než deset let před událostmi AGOT.
Každopádně. ( :!: )
Díky svým kontaktům na některé členy martinovské esoterické komunity Brotherhood Without Banners se mi podařil přístup k obsáhlé novele, kterou mistr zpřístupnil pro interní potřeby řádně přispívajících členů. Tedy, bylo mi dovoleno nahlédnout, ale nemohl jsem si to stáhnout (ač mne svrběly prsty, můžete mi věřit, a jak!)
Jmenuje se Modrá růže.
Začíná příjezdem Starků Brandona, Eddarda, Benjena a Lyanny na Harrenovský turnaj. Lyanna je jednou z hlavních postav, není to přímo POV, ale spoustu událostí vnímáme jejíma očima. Popisuje se tam, jak není nadšena tím, že byla přislíbena Robertovi, taky o tom, jak se poprvé setkali Eddard a Howland Reed a jak mu Lyanna poskytla ochranu před neurvalými a opilými cizími panoši, kteří se mu vysmívali a ohrožovali ho.
Mihne se tam i Jaime v jedné zábavné epizodě (už v patnácti byl ostrý jak břitva).
Velká část je věnována průběhu samotného turnaje (účastnili se ho mimochodem i Robert a Barristan Selmy), odhalení tajemství rytíře Smějícího se stromu, taky o tom, jak Rhaegar porazí Brandona Starka, a jak ho jeho přítel Arthur Dayne nechá vyhrát jejich vzájemný souboj, protože pozná, jak moc mu záleží na celkovém vítězství. Scéna, kdy Rhaegar mine svou manželku dornskou princeznu Eliu a zamíří k Lyanně Stark je nádherně popsaná, je tam zachycena všechna ta osudovost tohoto činu, neboť to znamená jediné: bude válka, bude krveprolití. Rhaegar to dobře ví, ale přesto to udělá, nemůže si pomoci, je to silnější než on.
Nechybí ani souboj u Věže radosti. Jestli se chcete dozvědět, jak Reed zachránil Eddardovi život a co vlastně řekla Lyanna Eddardovi na smrtelném loži (je tam celý jejich rozhovor), a co měly znamenat ty modré růže, přečtěte si to. 8)
Usiluju o to, abych získal povolení k překladu, ale nevidím to moc nadějně, oni si to hlídají jako poklad a nechtějí, aby to bylo veřejně přístupné (mohli by na mně poslat nějakého ninju, co já vím).
:wink:
Obojí vedle, jak ten smrk. ;) Turnaj trval pár dní, řekl bych. A odehrál se v roce 281. AGOT začíná v r. 298.
Každopádně...na kolik ti můžeme tentokrát věřit, sere těžkohlavý? Není to jako s tím Hodorem ala POV? ;) Přines důkazy! Alespoň malý screen obrazovky. ;)
Myslíš smrk z nosu anebo druh jehličnanu? :)
Mám dojem, že tu první informaci jsem čerpal dokonce z těchto stránek. MYslím, že to bylo Historie: Dějiny sedmi království: Válka Uchvatitele - část 2. :wink:
A u druhé jsem se přece trefil, ne?
Hodor byl humor. (To se nám ostatně ten nešťastník snaží říct v každém svém proslovu. "Hodor"="Humor!" :D Je to velký šprýmař, ale nikdo mu zkrátka, chudákovi, nerozumí)
A co se týče toho ostatního... Nikoho nenutím ani nepřesvědčuju, aby mi věřil. Ale na slova Těžkohlavého dojde! 8) :wink:
:!: :!: :!:
Cože?!?!?!?!?!?!?!? :shock:
To si děláš prdel... teda nic ve zlém, ale FAKT?! :!:
Nechce se mi věřit, že by TAKHLE důležité a zajímavé info (navíc celou povídku) dával Martin ven jen tak, i kdyby jen skalním fandům. Vždyť to je přece skoro to největší tajemství a skrytý poklad celé ságy...
Neuvěřím, dokud se mi to nedostane do těhle prstů, těhle rukou (eventuálně na tenhle monitor, před tyhle oči :shock: ).
(Už jenom proto, žes nepředložil žádný "hmatatelný" důkaz, že o oné historii víš víc než my - to cos popsal jsou ony styčné body, kolem kterých je právě ono neznámo. :twisted: )
Do té doby tedy zůstávám nepříliš důvěřivým, ale rád se nechám přesvědčit o omylu. 8)
Na druhou stranu by bylo fajn, kdyby to byla pravda :D představte si, že by opravdu existovala nějaká povídka shrnující všechny tyhle informace, které do teď zůstaly vlastně skryté a když, tak byly prozrazené jen v náznacích v průběhu ságy. Jen nevím, jestli by právě tyhle informace chtěl Martin prozrazovat. Zatím všechno, co mělo mít v budoucnu nějaký smysl, nikdy neodhalil dříve, než měl nastat ten správný čas. To, že se tolikrát v sáze zmínil o tomto turnaji, nás tak akorát ještě více napnulo a donutilo naše mozky více zapřemýšlet a utvořit další možné spekulace. Myslím, že ať už je Martin jakkoli velkorysý, má-li s těmito informacemi ještě nějaké plány, neprozradí je dříve, než nadejde ten pravý čas.
Neztrácejme naději, že se na tomto fóru Modrá růže přece jen objeví! 8) :wink:
To je příslib, nebo jen vyjádřeníé naděje? :?
Jsem přesvědčen, že dříve či později k tomu dojde. Dělám, co můžu. Jsou zde snad nějací dychtiví serové, kteří by mi pomohli s případným překladem z AJ?
No s překladem pomůžem rádi, horší to bude s vymejšlenim samotného příběhu. ;)
Ser vládne mečem, s jazykem horší už to je, na domluvu postačí mi, však píseň co plameny dračími i ledem mrazivým oplývá, jen vzácně rozezpívá.
Eslivá dodáš materiál, zakousnu se do něj jak pitbul, nebudu jíst, pít ani spát, dokud to precizně nepřeložím a nevyvěsím na webu... Tak slibuju, já, Ed Dard, z vlastní vůle stále prudce nedůvěřivý... 8)