Nejlepší fantasy krajina

upraveno 5. prosince 2009 v Rozličný pokec
Zajímalo by mě, jestli jste někde - jedno zda u nás či jinde - prošli zemí, o níž si řeknete: tak takhle vypadá Středozem, Zeměplocha, Západozemí, ad... Já osobně jsem vždycky za the best of považoval Nový Zéland, ale teď jsem se vrátil z norských Lofot a musím říct, že tam nejdete absolutně všechno, co si dokážete i nedokážete představit..
«1

Komentáře

• upraveno 12. června 2009
    Norsko je Norsko, byl jsem tam, i když ne tak daleko na severu. Ale všechno tam nemají: jediný deštný les mírného pásu je na západním pobřeží Severní Ameriky, a za návštěvu by rozhodně stál i Bělovežský národní park, zapsaný do UNESCO.
  • upraveno 15. listopadu 2009
    uznávám, Norsko má něco do sebe... nicméně tahle diskuse je skoro na fotosoutěž...
  • upraveno 16. listopadu 2009
    Mám za sebou měsíční cestování po Skandinávii. od plochého Dánska až po tundru za polárním kruhem. Finské i Norské národní parky s bažinami, močály, horama, řekama, jezerama a a hustými lesy. Vždycky, když chci hráčům ukázat tu pro mě nej fantasy krajinu, zabrousím do fotak z tama.
    Tatry, Krkonoše a Jeseníky nejsou pro vás dost dobré?
    Tak je pravda, ze v tatrach je ted krasnej vyhled do daleka, co tam nezaclaneji ty stromy :-)
    Colombo: proč? jen proto, že se mi líbí něco jinýho? Ne, v tomhle pro mě nejsou dost dobré. Taky se mi líbí sex a někomu ne...
    Tak ty fotky zverejni, neasi.

Ja bych spis potreboval nejaky zmrzly plane a hory a tak :)
    Jsi trapný merline, už to fakt přeháníš.

Často to bývá proto, že považujete věci co jsou doma za obyčejné, jako jísté.

Co jsem byl v Jeseníkách, úplně nahóře, kde jsou zmrzlé bažiny, semtam borovice, ošlehané skály. Chce se to jen umět dívat.
    Colombo: to nemělo s tebou nic společnýho. to bylo prosté konstatování. akorát se mi tam nechce vypisovat vše co mám v oblibě a někdo jiný ne...nebud tak vztahovačný.

I já jsem byl v Jeseníkách, stejně tak na Šumavě, v Krkonoších i v Tatrách. Ale byl jsem i za polárním kruhem, takže můžu posuzovat. Navíc je to naprosto subjektivní. někdo miluje písečný pláže a západ slunce nad palmama a mě se z toho chce zvracet.
    Dopis: bohužel jsem tam byl v 94...takže mám ty fotky jen papíru...:/
    Jo tak. Ja mel za to, ze "mam za sebou" znamena ted nekdy.
    Jéé..já už nikde let nebyl :)

Ale vážně, je to už víc než 15 let..ale byly to úúúúžasný prázdniny. jinak bych samozřejmě postnul fotečky. I když, možná bych mohl něco oskenovat
    Pro mě byly naprostým zjevením turecká jeskynní města. A taky Norsko, Alpy, moravské vinohrady, Les Baux, Camargue, Prokopské údolí, Sahara a korálové útesy. Tam všude jsem se cítil jako v pohádce-skoro až ve fantasy světě... Nádhera!

Colombo: Ano, Petřínská rozhledna je docela zajímavá. Proti eifelovce je ale dost nudná.
    Noir:
    Colombo: A?
    Novej Zéland. A les za domem:-)
    Pro mě byly totálně fantasy krajinou mlžná skotská vřesoviště, fotek bohužel moc nemám ale zkuste zagooglit.
    Noir, Merlin: Nechtěl jsem nějak ponižovat vaše oblíbená místečka. A rozhodně nesouhlasím s přirovnáním Noirovým přirovnáním (když je Petřín kopie..).

Když si dáte tu práci a najdete si ta místečka, co jsou u nás, jsou stejně kouzelná, jako bažiny ve skotsku, jeskyně v turecku. Chce to jen hledat. Ano, nemáme toho tolik jako oni, nemáme stovky kilometrů jednotvárné bažiny jako ve skotsku. Ale ta místa máme a nejsou o nic horší než místa jinde. Chce to opravdu jen hledat.
    Colombo ale tady je všude civilizace najdi mi místo kam nikdy nikdo nechcodí není tam elektřina ale jen lesy nebo bažiny nebo jenom louky. Takové v téhle naší malé zemi nejde najít.
    Colombo: Děkuji ti za názor. Prosím, najdi mi u nás místečka s fjordy, prachovými pouštěmi, případně korálovými útesy. Případně tisíce od starověku obývaných jeskyní. Hledej!
    Noire: To by nebylo, aby jsis nenašel důvod a nerýpnul co:P
    Colombo: Hele, dal jsem ti jako příklad, které mě oslovily, několik krajin. Tys naspal, že je u nás máme taky, tak se ptám kde. "Když si dáte tu práci a najdete si ta místečka, co jsou u nás, jsou stejně kouzelná, jako bažiny ve skotsku, jeskyně v turecku." je prostě kravina. Ač naši zemi miluju, tak atmosféra, duch, genius loci těch míst v zahraničí je úplně jiný.

Byls na některém z nich (které jsem navrhl), nebo jsi jen chytil virus siriensis?
    Ty nejsi o nic lepší jak sirien. Ono by šlo debatovat i méně agresivním tónem:P

Genius loci je často jen placebo.

Ne, v životě jsem nevytáhl paty z ČR. Bohužel, nemám na to. Jen jsem byl v Tatrách, v Řecku a v Chorvatsku. Ale zase jsem byl na dosti místech v ČR a kdyby jsi je vyfotil a položil vedle obrázků slavných turistických atrakcí, tak by jsi častokrát jen marně hledal rozdíl.
    Colombo: Takže jen mluvíš o něčem, co nikdy neviděl ani nezažil. Ono to tak opravdu vypadalo už od začátku.

"Genius loci je často jen placebo."-prosím, nic bezobsažnějšího bys už neměl?
    Pro mně Patagonie a Bolívie
    Noir: Jistě a ty jsi všecko viděl a zažil.

Genius loci je často vsugerované.

Jednou si to vyzkoušel jeden týpek na přednášce fyziky. Poslal studentům propisku s tím, že je to propiska od Alberta Einsteina. Mohl jsi prý přímo cítit to napětí a vidět tu téměř náboženskou úctu, s jakou si studenti propisku předávali.

Stejnak i s Geniem loci. Vsugeruješ si to.

Možná jsem všude nebyl a všecko neviděl, ale můj model světa, jak ho mám v hlavě utvořený, funguje s překvapivou četností. Často se tomu sám divím. A to nemusím všude být a všecko vidět. Nemusím ani mít vystudované umění, abych dokázal říct něco, co mi studovaný a zkušený člověk v oblasti potvrdí. Snažím se dívat kolem sebe. Zkus to taky, třeba by jsi uviděl mnohem víc a nemusel by jsi jezdit tak daleko.

Ale jestli jsi to malé dítě v sobě už zabil, pak ti nepomůže už nic.

Každopádně klasika Noire. Neútočíš na argumenty, útočíš na řečníka. Jako vždycky. Kolik musím mít titulů kolem jména, aby jsi mne bral vážně?
    noir píše:
    A taky Norsko, Alpy, moravské vinohrady, Les Baux, Camargue, Prokopské údolí, Sahara a korálové útesy. Tam všude jsem se cítil jako v pohádce

Kdysi jsem v létě strávil týden u známých v rakouských alpách. Každé ráno jsme snídali v pokoji s výhledem přímo do srázu do údolí, na jehož protější straně se stovky metrů nahoru zvedaly skalní štíty. Ten pohled byl tak nádherný, že si ho živě pamatuju doteď...

České hory mi, bez urážky, prostě vždycky připadaly jako trochu přerostlé kopečky. S Alpami, letními nebo zimními, se ty scenérie naprosto nedají srovnávat.

Vzpomínám si také na jednu letní procházku v Alpách skrz údolí, nejdříve stezka lesem, pak jsme vyšli takovou podmáčenou částí na louky a nahoru k potoku s vodopády. Připadalo mi to jako boční cesta do Roklinky.

ČR mám procestovanou fakt hodně, viděl sem tu spoustu zajímavých míst (některé bohy a úřady zapomenuté kamenolomy, pár z nich zatopených, stálo za to, Boubín je velice hezké místo...), nicméně s tím co se dá najít v zahraničí to připomíná spíš demoverzi nebo trailer - nemusí to být špatné, může to působit krásně, nicméně není to moc v porovnání s plnou versí.

Což mi připomíná před lety podkarpatskou rus na ukrajině - nádherné, přenádherné nedotčené lesy. Skutečně zážitek, pozdě ráno, skoro dopoledne, v chladném počasí, okolo se zvedala mlha, která vyplňovala údolíčka. Nádherné místo, někdy musím sehnat pár lidí a udělat si tam s nimi výlet.
    Colombo: až budeš cokoliv schopen srovnávat s tím co jsi zažil, pak se o tom můžeme pobavit. nebudu srovnávat africké pralesy s našimi, protože jsem tam nebyl...i když můžu vycházet z obrázků či filmů. Ale prostě pro mě jsou to místa ve Skandinávii. Opět se neubráním srovnání s jinými požitky. Abych nevyvolal pocit ponižování, nebudu se bavit o sexu, ale třeba o jídle. kdo nikdy nechutnal broskvičku, nikdy neocení a neposoudí její chuť. Toť vše.

Mimochodem věty:Ne, v životě jsem nevytáhl paty z ČR. Bohužel, nemám na to. Jen jsem byl v Tatrách, v Řecku a v Chorvatskuse kapičku popírají
  • upraveno 17. listopadu 2009
    Merlin: Nikdy jsem neochutnal sladkou štavnatou broskvičku? Proč mi furt předhazješ ten sex?:P

Btw. Ani nepopírají. V Řecku jsem byl na zájezdu, když mi bylo 12 nebo dokonce méně (dál jak k moři jsem se nedostal). Chorvatsko, to samé, s rodičy a v turistických střediscích (ok, jedna malá projížďka kolem pirátských pevnůstek), Tatry, ty mám dost prochozené. Ale to je ztěží něco mimo.

Ale hlavně, já se s váma hádám s tím, že spoustu věcí, za kterými jezdíme do světa, máme doma taky a ani o tom nevíme. Možná ne v takovém měřítku, ale jsou tu. A pro nás studenty a nejenom pro ně, je to mnohem lépe dostupné. Je sice milé, že je to pěkné za polárním kruhem a srovnatelný zážitek v ČR mít nebudu. Ale v ČR na podobné místo, možná ne tak skvělé, ale přesto pohádkové, můžu zajet přes víkend a nemusím za to dávat 40 tisíc a výpověď z práce, bo to bude zážitek na dva měsíce.

(nehledě na to, že často platí racionalizace ztraceného času a peněz tím, že to bylo prostě úžasné)
  • upraveno 17. listopadu 2009
    Colombo píše:
    Možná ne v takovém měřítku

Jsou věci, u kterých na měřítku nemusí záležet. Boubín je nádherný prales a to, že je jeho jádro docela malé nemění nic na tom že vypadá krásně - jeden z posledních kusů skutečně divokého lesa.

Na druhou stranu, v něčem na měřítku záleží. Žádný zamrzlý plácek u nás nenahradí pohled na zamrzlou náhorní plošinu v Norsku, kdy se zamrzlá bílá krajina táhne od obzoru k obzoru (tehdy mi došlo, jak snadné bylo pro Vikingy věřit v Hel) a když člověk stojí proti masivu velehor v podobě skalního štítu, tak už prostě ke Krkonošům ten respekt nemá.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.