Časová osa příběhu

upraveno 10. března 2011 v Spekulace
Všimnul jsem si, že G.R.R. Martin se vyhýbá časovým údajům (i údajům o vzdálenostech), takže při čtení nevíme, kolik času uběhlo mezi Hrou o trůny a Hostinou pro vrány. Určitě je to záměr autora nesdělit čtenáři jaký kalendář v jeho světě funguje a musíme se pouze spokojit s termíne "zima přichází". Mně to osobně tolik nevadí, ale vzhledem k záplavě událostí bych rád věděl s jakým časovým odstupem se vše děje.

Lze nějak sestavit časovou osu příběhu nebo už dokonce existuje? Jsem tu nový, tak mě hned neposílejte k Jiným, pokud jsem něco přehlédl či snad porušil...

Komentáře

• upraveno 10. března 2011
    Nene, žádný strach, naopak vítej!

No GRRM sám říká, že ho časové a místní údaje tak moc nezajímají. Sám vůbec neví jak daleko je to z Přístaviště ke Zdi apod. Bere tohle dost volně a hrubě (spíše týdny cestování než přesně dny apod.). Takže hrubý odhad času mezi Hrou a Hostinou je spíš v řádu roků (sám teď přesně nevim, tři, čtyři?)

Řekl bych, že jasněji bude po vyjití Tance s draky, protože po něm má vyjít i oficiální encyklopedie od lidí z Westeros.org, kteří jsou detailisti a probírali vše s GRRM. Nicméně asi by se dnes už něco našlo na www.westeros.org či na wiki http://awoiaf.westeros.org
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 10. března 2011
    Dá se to vysledovat přibližně podle věku, třeba Sanse má bejt na začátku Hry o trůny 11, v Hostině tuším se mluí o 13 s tím že vypadá o něco starší. takže uplynuly cca 2 roky, myslim, že u jinech postav je to zhruba stejný, Robbovi bylo 14, kolem krvavý svatby tak nějak k 16 apod.
    Díky, ty stránky projedu a třeba něco najdu. Je škoda, že když se nějaké pasáže odehrávají v přírodě, nebo obecně pokud postavy cestují, autor si nedává moc práce s vykreselením aktuálního ročního období, což mi k dokreslení atmosféry dost chybí.
    S ročním období to je jednoduchý pořád je léto ( v době ságy), i když jeden nejmenovaný rod žíjící v pustině na severu - kterou nazývá domovem - pořád netrpělivě vyhlíží zimu.
    derfel: jestliže je v době příběhu cca 2 roky léto, tak jak od sebe můžeme rozeznávat jednotlivé roky a proč by to bylo takhle rozdělený - jednotlivé měsíce by ztratily smysl, když by pořád bylo stejné počasí. Náš kalendář se odvíjí od ročních období, což v historii bylo důležité například pro zemědělství a v Západozemí jistě nějaké zemědělství funguje, ne?
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 10. března 2011
    flanker mi připomněl, že se chci už dlouho zeptat - kdo to četl v originále. Je tam použito Rudá svatba nebo Krvavá svatba?
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 10. března 2011
    To není pustina! Ta je až za Zdí!!
    myslím že Red Wedding
  • upraveno 12. března 2011
    Ano, Red Wedding.
    K tomu hopodarstvi.... kdyz vlastne maji porad leto... jak tam funguje trojpolni hospodarstvi? Kdy zeme odpociva a regeneruje? Kdy seji? A kdy sklizeji? Muze nastat "suchy rok" ?:)
    to Aqwarty: Neptej se. Jedná se o dobrý příběh, úchvatný svět a tak takové "podružnosti", jako například že ekosystém bude mít trochu problémy s fungováním, prostě NEZAJÍMAJÍ.

Sám jsem před nějakou dobou zkoušel odhadnout, jak dlouhý by byl agrární cyklus a vzdal jsem to. V 16. století na jihu Čech na rožmberských panstvích sedláci nechávali pole úhorem jen každý šestý rok, protože jinak by jim zbytečně utíkaly peníze z prodeje obilí. Netuším, kdy se selo ani kdy byly žně, respektive jak PŘESNĚ fungoval agrární systém (Jak vypadá pole mezi žněmi a setbou? Liší se doba sklizně ozimu a jařiny? Nejsou tam ještě nějaké důležité prvky systému? Atd.), takže můj odhad čtyř měsíců pauzy je skutečná střelba od boku.

Sucho nastat může, v druhém příběhu Dunka a Egga takové sucho zuřilo víc než jeden kalendářní rok.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.