Časová osa příběhu
Všimnul jsem si, že G.R.R. Martin se vyhýbá časovým údajům (i údajům o vzdálenostech), takže při čtení nevíme, kolik času uběhlo mezi Hrou o trůny a Hostinou pro vrány. Určitě je to záměr autora nesdělit čtenáři jaký kalendář v jeho světě funguje a musíme se pouze spokojit s termíne "zima přichází". Mně to osobně tolik nevadí, ale vzhledem k záplavě událostí bych rád věděl s jakým časovým odstupem se vše děje.
Lze nějak sestavit časovou osu příběhu nebo už dokonce existuje? Jsem tu nový, tak mě hned neposílejte k Jiným, pokud jsem něco přehlédl či snad porušil...
Lze nějak sestavit časovou osu příběhu nebo už dokonce existuje? Jsem tu nový, tak mě hned neposílejte k Jiným, pokud jsem něco přehlédl či snad porušil...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
No GRRM sám říká, že ho časové a místní údaje tak moc nezajímají. Sám vůbec neví jak daleko je to z Přístaviště ke Zdi apod. Bere tohle dost volně a hrubě (spíše týdny cestování než přesně dny apod.). Takže hrubý odhad času mezi Hrou a Hostinou je spíš v řádu roků (sám teď přesně nevim, tři, čtyři?)
Řekl bych, že jasněji bude po vyjití Tance s draky, protože po něm má vyjít i oficiální encyklopedie od lidí z Westeros.org, kteří jsou detailisti a probírali vše s GRRM. Nicméně asi by se dnes už něco našlo na www.westeros.org či na wiki http://awoiaf.westeros.org
Sám jsem před nějakou dobou zkoušel odhadnout, jak dlouhý by byl agrární cyklus a vzdal jsem to. V 16. století na jihu Čech na rožmberských panstvích sedláci nechávali pole úhorem jen každý šestý rok, protože jinak by jim zbytečně utíkaly peníze z prodeje obilí. Netuším, kdy se selo ani kdy byly žně, respektive jak PŘESNĚ fungoval agrární systém (Jak vypadá pole mezi žněmi a setbou? Liší se doba sklizně ozimu a jařiny? Nejsou tam ještě nějaké důležité prvky systému? Atd.), takže můj odhad čtyř měsíců pauzy je skutečná střelba od boku.
Sucho nastat může, v druhém příběhu Dunka a Egga takové sucho zuřilo víc než jeden kalendářní rok.