[Spoiler] Vichry zimy

upraveno 7. ledna 2012 v Píseň ledu a ohně
Vím, že na tohle je ještě opravdu hodně, hodně brzo, ale myslíte, že se Martinovi povede Vichry dokončit v dohledné době, nejlépe v tomhle desetiletí? :)
«1

Komentáře

• upraveno 3. října 2011
    Nevěsila bych hlavu. Podle Wikipedie má Martin už několik kapitol Sansy a Aryi hotových. Pokud budeme předpokádat, že o konci ságy má jasnou představu, psaní mu nejspíš půjde celkem rychle. Pokud se to ale bude dál oddalovat, získám nepříjemný pocít, že zase bude věci komplikovat a ne řešit a že sága skončí až nepříjemně otevřeně. Každopádně by mě nepřekvapilo, kdyby jsme se dozvěděli, že:

-Umře Myrcella i Tommen. Až se to dozví Jaime, zabije Cersei, protože to svým jednáním způsobila, a pak i sebe. Protože mají předepsáno umřít spolu.
    -Strýček Benjen už dávno umřel nějakou brutální zbytečnou smrtí.
    -Arye se podaří zabít několik lidí, co má na seznamu, ale rukou jednoho z nich umře taky
    -Daenerys ten svůj línej zadek do Sedmi království nikdy nedostane.
    -Ta teorie, že Jeyne Westerling přece jenom čeká dítě a je někde s Bryndenem, je sladká, ale nemartinovská. Jaime možná viděl pravou Jeyne a to, že měla široké boky a pak úzké, třeba znamená, že byla těhotná, ale teď už díky svojí matce není. Je to krutý, ale mluvíme tu o někom, kdo napsal Rudou svatbu
    -Boltonové jsou potomci Nočního krále a Jiné, což ale nic nemění na tom, že Roose nás opustí pomalým a bolestivým způsobem. Dopustil se ostatně dvou zásadních chyb - přivedl na Sever Freye a už dávno se nezbavil Ramsayho.
    -Malíček sice nemá původ na to, aby byl král, ale stane se lordem protektorem Sedmi království. Něco jako Oliver Cromwell.
    -Sedm království zničí zima a Jiní a na to Malíčkovo intrikaření těžko bude stačit. Protože s tím něco mohl udělat Jon Sníh, ale ten je opravdu mrtvý.

Georgi Martine, jak já tě nenávidím.

• Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 3. října 2011
    Tady je někdo pesimista.....
  • upraveno 3. října 2011
    Já se spíš bojím otevřeného konce. Když uvážím jiné romány GRRM, které jsem četla, má pro otevřené konce slabost...

Jon podle mě mrtvý není. Tak dlouho si ho pěstuje, aby ho zabil? Nevěřím :-)

Dany se do Sedmi království dostane. Určitě potřebuje pro finále draky.
    upraveno 3. října 2011
    Jo. Proto k ní shromažďuje Barristana, Tyriona, Joraha a ostatní. To oni budou na konci u moci. A Jon opravdu mrtvý není.
  • upraveno 3. října 2011
    podľa mňa má na smutný koniec (pri predpokladanom akom takom happy endingu) najviac "zadeláno" Arya. dieťa zmenené na zabijáka, ktoré je hnané snahou prežiť a pomstiť sa. v okamihu keď tie motivácie prestanú platiť, tak sa stane naozaj Nikým. prázdnou postavou s vymeniteľnou tvárou. odtrhnutá od zvyškou rodiny, najmä ak tou rodinou bude sansa a rickon. jon a bran preč, buď úplne, alebo nedosiahnuteľní na severe.

druhá možnosť je, že jediné pozitívne bude názov 7 knihy. všetko môže skončiť veľmi zle a všetko čo zostane bude chudák bran, prirastený ku koreňom, ktorý sníva a čaká kým skončí dlhá zima, aby začal organizovať protiúder.
  • upraveno 3. října 2011
    Everett Young: Vzhledem k tomu, že všechny moje optimistický iluze Martin důsledně rozdupal, čekám třeba, až ještě někdo zničí krypty pod Zimohradem nebo něco podobnýho. On snad většinu svých postav vášnivě nenávidí.

Tyna: Taky si myslím, že není, ale Martin už několikrát ukázal, že smrt není to nejhorší, co se jeho postavám může stát. U některých by bylo laskavější, kdyby je odpravil už v prvním díle (třeba Catelyn). Takže nevím, jestli mě to nemá spíš děsit. S Dany mě v pátým díle dost zklamal, proto to říkám.

sarven: Whoa, to s Branem je hodně děsivý, ale však my víme, že je toho schopnej. Proč jsou si ale všichni jistí, že se u něj během dalších dvou knížek nic nezmění?

Otevřený dvířka by mi nevadily, protože život je už takovej, že ne všechno najednou získá pointu, ale ať sakra to hlavní vyřeší - jakkoliv. Nejvíc se děsím toho, že Vichry zimy budou mít dva tisíce stran a bude to podobně líná knížka jako ta pátá a hlavně čtvrtá.
  • upraveno 3. října 2011
    Šestka by mohla být nejchmurnější díl (zima, hlad, Jiní...), ale sedmička se podle mne zase zvedne ode dna jak Bartošová a Západozemí nebude ztraceno.

Co se týče Dany a jejího návratu, Kdyby se měla dostat do sedmi království, proč všechny posílat za ní do zámoří? Stačilo by, aby ona se přemístila.
  • upraveno 3. října 2011
    Ben Nevis: Holt když nemůže prorok Janerad k hoře, musí jít hora k Janeradovi...
  • upraveno 3. října 2011
    ten jenerad je tiež moslim, keď chodí k hore? :) alebo je to Sandor a chodí k Hore? :)
  • upraveno 3. října 2011
    Ja dúfam v čo najepickejší koniec, kde pomrie v boji či už o moc, alebo proti jiným tak 90% šľachty(95% POV) a na konci si preživší uvedmia, že už pomaly ani nie je komu vládnuť a že tá túžba po tróne za to nestála :)). Posledná kapitola bude venovaná ustanoveniu senátu v novej republike.
    upraveno 3. října 2011
    Já bych řekl že Hodor vyjedná mírové podmínky s Jinými
  • upraveno 3. října 2011
    Zapper: A těch pět procent maj bejt děti (to je i Sansa), nebo bys i ty povraždil? :D Finální bitka snad bude a v ideálním případě i víc. Jednu by moh obstarat Stannis, i když pokud si vzpomínám, Mellisandra měla vizi o králi v plamenech, takže bůhví, jestli to není právě Stannis a ne Mance. Ta druhá by měla bejt s Jinými. No tak, Georgi, vidíš, že to není tak těžký vymyslet :D
  • upraveno 3. října 2011
    Jinak Arya je jediná postava, která má POV ve všech pěti knížkách, takže očekávám, že s ní ještě Martin plánuje něco hodně zajímavýho. A že by to tentokrát nemuselo bejt jako rána pěstí ;(
  • upraveno 3. října 2011
    svoa00: Tých 5% si nechávam pre postavy, ktoré ukážu príliš veľkú snahu prežiť. Inak Mellisandra videla správne, kráľ v plamenoch, len nevidela, že to bude poprava :)). No a s Aryou je to jasné, po dlhom tréningu sa vyberie na cestu naspäť do Westerosu, ale cestou umrie na úplavicu (chuckle)
  • upraveno 3. října 2011
    Já bych to viděla tak, že Píseň ledu a ohně bude velká koalice draků a Jiných proti lidem, vedená nemrtvým Jonem. Všechny postavy, které zemřely v předchozích dílech ožijí a pod vedením nemrtvého Jona pozabíjí všechny ostatní. Následuje spin-off seriál Taková Jiná rodinka.
  • upraveno 3. října 2011
    Lomeril: Skvelý nápad. Seriál Taková Jiná rodinka by bol určite trhák :].
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 29. prosince 2011
    Jestli jsem to pobral správně. Tak toto: http://georgerrmartin.com/if-sample.html je nějaká uvolněná ukázka z Vichrů Zimy. Prý to ale není finální verze, která bude v knize. bo co
  • upraveno 29. prosince 2011
    Pokud je to autentické, máme potvrzené Stannisovo prežití... jedině, že by to byl prológ.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Super. Theonovy kapitoly budou i nadále patřit k nejlepším (tedy pokud nějaká další bude, vzhledem ke konci téhle...).
    Arutha2321: Tohle je ještě před střetem s Ramseym. Pokud si to tedy Ramsey nevymyslel už hodně dopředu...
    Pěkný, ale nepřekvapivý... Stannis ještě bude muset kličkovat jako králík. A Theon pořád ne a ne umřít, tentokrát ho nejspíš zachrání ségra :D
    Flanker: A jo, až teď jsem si přečetl GRRM-ův blog.
    Toho jsem si neměl všimnout. Zase mi to připomnělo, že minimálně takových 5 let potrvá než vyjde další díl :D Ale super kapitola. Jsem si téměř jistý, že s Theonem to nedopadne dobře, ale přál bych si, aby přežil. Já ho neměl rád, ale postupem času jsem si ho oblíbil.
    Mimochodem, moje chabá paměť by opět potřebovala trochu popostrčit. Proč se vlastně Theon zuby nechty drží toho, že zabil Brana s Rickonem, když to neudělal? Komu nebo čemu tím chce pomoct? Branovi a Rickonovi tím nijak nepomůže, a sobě už vůbec ne.
    Expendable: No myslím, že kdyby to teď někomu řek, stejně by mu nikdo nevěřil. Proč taky?
    Skvělá kapitola. Takhle bych rád začínal den častěji:)

Postřehy:
    1. Další mrtvý Frey. Hurá.
    2. Stannis je poměrně sebejistý, nerozumín však tomu, když říká, že dosud nemá žádné opevnění, ale hodlá využít výhod místa. Pokud nepředpokládám, že chce na Ramsayho házet sněhové koule tak nevím...
    3. Zajímavý byl Stannisův pokyn Justinovi, aby nevěřil řečem o jeho smrti. Že by Ramsayův dopis Jonovi byl pravda, ale s tím rozdílem, že Stannis svou smrt jen nahraje?
    4. Stannis věří, že Davos je mrtev. To by mohlo způsobit problémy, pokud v bitvě narazí na Manderlyho vojsko.
    5. S největší pravděpodobností můžeme říct, že prolog dalšího dílu se neodehraje běhěm bitvy o Zimohrad (čekal jsem Ramsayho, Stannise, Manderlyho či Freye), jak jsem trochu očekával. Vzhledem k tomu, že epilog Tance byl v Králově přístavišti očekávám prolog 6. dílu buď na Zdi (Bowen Marsh?) nebo v Meerenu.
    Svoa00: To je pravda, taky mě to napadlo, ale třeba by to alespon malé semínko pochybnosti zasadilo. A i kdyby mu to třeba nevěřili, alespoň by to možná pomohlo jeho svědomí, tím, že by tu pravdu řekl.
    Asi bych byl svým způsobem zbabělejší než on na jeho místě, ale já bych udělal vše proto, abych se pokusil o to, aby o tom Stannis alespoň na chvíli uvažoval :D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Jízdě se ve sněhu bude bojovat špatně, její hlavní výhode rychlost je pryč. To se dá využít mnoha způsoby a Stannis je zkušenej voják. Ale u Martina skoro nikdy nic nedopadne podle představ jedný strany.
    Expendable: Stannisovi je to stejně jedno, jestli to udělal nebo ne (a beztak zabil dvě děcka, čímž by si Stannise s jeho smyslem pro spravedlnost fakt neusmířil). Spíš by mu srazil hlavu, než by to stačil říct nějakýmu seveřanovi.

flanker.27: JJ, Stannis něco chystá. Nějak si myslím, že ze Zimohradu už nikdo živej neodejde, ta atmosféra v Tanci tomu nasvědčuje, takže šance vidím 60:40 pro Stannise a jeho partu ;)
    GRRM notes, "The chronology, as usual, is tricky. This chapter will be found eventually at the beginning of WINDS, but as you will be able to tell from context, it actually takes place before some of the chapters at the end of DANCE,"
    děj se rozhodně udál před dopisem od Ramsayho
    skvělá kapitola...theonovi PoV jsou jedny z nejlepších....
    mé spekulace
    1) Stannis rozhodně využije pozice vesnice...ta se nachází mezi dvěma jezery, takže stačí, aby nepřátele šikovně navedl a šup s nima do vody...
    2) Bran opěk komunikoval s Theonem, skrz havrany? myslím, že ho chce dostat k blízkému weirwoodu a tak s ním nějak komunikovat, prozradit mu něco....
    -chudák Jeyne, když na ni Theon spadl a zlomil pár žeber..u toho jsem se musela pousmát..
    Kapitola se zcela určitě odehrála před poslední kapitolou Jona v Tanci. Z toho, jak Stannis říká Justinovi, aby nevěřil řečem o jeho smrti si msylím, že Stannis se, možná za spolupráce Ashy či Manderlyho, bude vydávat za mrtvého a jako důkaz nechá poslat Ramsaymu svůj "magický" meč, který je zmíněn v Ramseyho dopise Jonovi. Nebo k tomu využije Arnolfa Karstarka, koneckonců Stannis má teď havrany, které může poslat na Zimohrad.
    Asi mi něco uniklo, ale nepochopil jsem jaký dopis to měl na začátku kapitoly Stannis, ten o kterém Theon uvedl, že zná jeho obsah.
  • upraveno 30. prosince 2011
    ten dopis má pečeť z černého vosku tak to bude od Noční hlídky, ne? Jon psal Stannisovi o zradě Arnolfa Karstarka, tak to musí být ono.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.