Tanec s draky - Daenerys I

upraveno 25. října 2012 v Tanec s draky
Slyšela, jak po schodech vychází mrtvý muž. Předcházel jej pomalý, odměřovaný zvuk kročejů odrážející se mezi nachovými sloupy její síně. Daenerys Targaryen jej očekávala na ebenové lavici, z níž si učinila svůj trůn. Oči měla rozespalé, vlasy rozcuchané.

„Veličenstvo,“ řekl ser Barristan Selmy, lord velitel její Královské gardy, „není zapotřebí, aby jsi tohle viděla.“

„Zemřel pro mne.“ Dany si přitiskla k hrudi svou lví...

Číst celý článek zde

Komentáře

• upraveno 12. prosince 2011
    Tak draci radi lidsky maso jo? :)
    tak veru. narástli potvory. žerú ľudí a televízne budgety :)
    A to byli tak roztomilý :D
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 12. prosince 2011
    Konečně začínají být trochu drsný
  • upraveno 13. prosince 2011
    Začínám mít pocit že si pro dráčky dojde nějaký dovakhiin. musím konečně dolouskat tanec v AJ.
  • upraveno 13. prosince 2011
    Trvalo mi to no... v podstatě minulý týden jsem to dočetl. Neměl jsem problém s Aj, ale spíše s tou délkou a rozvláčností.. Hodně krát jsem to odložil do doby než mne to znovu začne bavit. Podle mne měl vynechat určité Point of View (Quentyna, Victariona). Ale tak já vzhledem k tomu že rok před tím jsem četl všechny díly, tak jsem tím už dost přesycený. Univerzum mne stále baví těším se na Encyklopedii (doufám že vyjde brzy a s pořádnými ilustracemi) a na seriál, ale čtení (uff teď jsem si uvědomil že jsou ještě ty Hedge knight atd) si fakt asi nechám na Winds of Winter (Je tolik knížek co bych si chtěl přečíst a tak málo času :-) )
  • upraveno 14. prosince 2011
    Původně jsem byl pevně odhodlán si počkat až do jara na překlad Tance, ale tyto dvě zveřejněné kapitoly mne dohnaly k tomu, že jsem se z nedočkavosti pustil do originálu. Zatím jsem přelouskal prolog, kterýžto je vynikající, nicméně jedna věc mi dost vrtá hlavou. Vzhledem k tomu, že to asi bude spoiler, tak to začerním...

Šestikůže se pokusil z posledních sil dostat do té ženštiny co má jméno Thistle (bodlák?). Evidentně se mu to nepovedlo, fajn, nicméně nechápu, jak se najednou mohl dostat do pozice, že je celým lesem - stromy, pták, zajíc, Jednooký... Jak je to možné? Je to snad zapříčiněno tou ženštinou nebo čím? A jak dokázal, že si prostě ze všeho vybral tělo Jednookého, ve kterém zůstal?

A omlouvám se za offtopic, ale nechtělo se mi lézt do diskuse o DWD, kde by mne lákalo spousta spoilerů.... Pokud by odpověď na mé otázky byla dalším spoilerem zodpovězeným dále v knize, tak jen napište, že je to spoiler :-) díky
    Myslím že to nemusíš brát tak explicitně. Prology osobně považuji spíš jako navodění atmosféry.
    upraveno 14. prosince 2011
    baltim:
    Já jsem také četl jen prolog a pár dalších kapitol. Takže ode mě čekej jen spekulace.
    Pochopil jsem to tak, že Šestikůže zemřel a on (jeho duše nebo něco takového) může po smrti přecestovat do jiného tvora. Jsou toho schopni asi jen měniči jako On, Bran,.. Má to asi něco společného s havranem starého Mormonta. Který se po velitelovi smrti přiochočil o Jonovi. Možná byl Starý Mormont taky měnič a teď je v tom havranovi. Nebo je ten havran někdo víc z historie. A nebo je to jen prostý havran.
    Ten mistr co Šestikůži zaučoval, mu myslím vykládal, že je něco takového po smrti možné. A že je možné se po smrti dostat do jiného tvora na stálo. A že je toto možné opakovat i sedmkrát nebo devětkrát, než měnič skutečně umře. Takže někteří měniči jsou vlastně mnohem starší než jejich tělesná schránka. Ale nejsem si jistý. Četl jsem to také anglicky a nevím jestli jsem si to přeložil správně.
    Já jsem to pochopila tak, že když se měniči těsně před smrtí podaří dostat do jiné mysli, tak chvíli přežívá, ale postupně jeho vliv slábne a slábne, až odumře úplně.
    A s tím prologem taky souvisí teorie o dalším osudu jedné z postav, ale to nemá cenu vám (baltim, Montezuma3) psát, když jste ještě na začátku. Akorát by vám to zkazilo zážitek. Tak příště.... :-)
  • upraveno 15. prosince 2011
    baltim: ja som to pochopil tak, že do ľudského tela sa mu nepodarilo dostať, vytlačila ho von. tak vkĺzol do toho vlka
    Co se týče havrana, myslím, že kdyby to byl obyčejný velmi inteligentní havran, tak není schopen sarkasmu nebo černého humoru.
    Sarven: no dobře, ale než se dostal do Jednookého, je tam jasně napsáno, že najednou byl celým lesem a pak teprve "nalezl" do jednookého... Jak mohl být "duší lesa"? Je možné, že se "natáhl" do čarostromu?
    Baltim: Baví tě se v tom šťourat? :-) Rozhodně to není zrovna podstatné pro pozdější děj...
    neviem, to mi asi ušlo. nie je to metafora pre dušu, ktorá letí?
    Amaroun: to si piš, že mě to setsakra baví :-) Miluju šťourání v celé písni... A koneckonců toto veledílo je k tomu přímo předurčeno. Martin často píše stylem, že nechává dost věcí nezodpovězených (nebo je zodpoví třeba o 1000 stránek dál, nebo o tři díly později :-))
    upraveno 15. prosince 2011
    baltim: Jo, to jsem pochopil stejně jak říká sarven. Do té ženské se nedostal. A tak jeho duše letěla krajinou, a hledala něco jiného, na co by se mohla přichytit.
    To s tím čarostromem je zajímavá myšlenka. Myslíš něco jako byl ten strom v Avatorovi. To by vysvětlovalo, proč jsou čarostromy takové, jaké jsou. Místo odpočinku předků a starých obyvatel severu. Proto se říká, že jsou bohové severu "Staří" bohové, je jich mnoho a mají mnoho jmen. A jejich moc sahá jen tam, kde jsou čarostromy.
    Blatim: Počkat ty už třeba víš povahu Stínu co porodila Melisandra? :-) Princip? :-)
    Abych tak narazil na nějakou tu magickou věc.
    Určitě proč ne.. Pomocí toho že se do toho někdo díval přišlo spoustu objevů, které běžnému čtenáři unikají :-D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.