[Spoiler] Vichry zimy

upraveno 22. ledna 2014 v Píseň ledu a ohně
GRRM měl v plánu započít práce na šestém dílu ságy Píseň ledu a ohně v lednu 2012. Nicméně několik kapitol, které se nevešly do Tance s draky, už má hotových.

V prosinci roku 2011 také zveřejnil první ukázkovou kapitolu, kterou si můžete díky Aruthovi přečíst v českém překladu....

Číst celý článek zde
1303133353672

Komentáře

• Hneď som o niečo múdrejší :-)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @flanker.27 A to jsem si odpustila rajče a pomelo, které jsem původně do své královské večeře chtěla zakomponovat :)
    Já normálně nemívám s podobnými komby problém, ale včera jsem to nějak nezvládla - možná to bylo tím, že jsem před tím sežrala ještě pytlík kešu, vypila obří kafe a sežrala 2 oplatky (včera byl po dlouhé době první den, kdy jsem se flákala, takže jsem to vzala se vším všudy) :D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Krisa A nakonec v lednici zůstala jen sklenice postarší majonézy, kus velmi uleželého sýra a rajské jablko, kterému hrozí od stopky plíseň že?
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    @flanker.27 I když přes den obsahuje 15 jelenů a 100 koroptví?
  • @Krisa Tiež mávam také dni. Najhoršie je to vtedy, keď idem z intráku na týždeň domov, a nechcem nechať veci v chladničke, lebo by sa mohli pokaziť, a snáď to nebudem vliecť domov. :)
  • tenebris asi troluje, alebo fakt prejavuje zvláštny pohľad na človeka. pokiaľ je niekto ľudský a ešte má k tomu aj "panovnícky" resp. "štátotvorný" dôvod - zaľudniť dengľavú hliadku novými silami, aby mala aspoň nejakú šancu - tak je hlupák.

podpisujem prvý svevin príspevok. bolo to absolútne správne rozhodnutie, málo (takmer vôbec) komunikované (chyba), škoda toho okatého odloženia kamarátov a ducha. Jon sa na jednej strane prejavil ako vizionár, odvážny človek s nadhľadom, ale tak trochu nepravdepodobne sa zlomil pri situácii s "Aryou".
  • @sarven Všichni Starkové dělali sebevražedné chyby co se týká rodiny. Vyvázly z toho akorát holky protože je obě zachránil Ohař. Sansu před Kamikazde útokem na Joffreyho (mimochodem, kdyby to udělala tak u mě v bodování vyletí hodně nahoru) a Aryu před sebevražedným během do Dvojčat.
  • @Krisa Pistáciový jsem poprvé viděla asi před rokem v bistru u nás ve škole. Hned jsem, samozřejmě, musela koupit po jednom sobě a mamince. Když nad tím tak přemýšlím, matně tuším přítomnost něčeho takového i v naší ledničce... :D
    Ono to není tak snadné. Nepřijdou mi nereálný Marshovy obavy. Kdyby se divocí vzbouřili, což není nic nepravděpodobnýho, pak budou nějací jiní jen vzdálený abstraktní problém. Germáni taky zdrhali před Huny, to jim ale nebránilo se v Římské říši pořádně napakovat drancováním. Klika je jen to, že divocí nejsou tak organizovaní.

Ta cesta na Tvrdodomov opravdu zaváněla katastrofou a spousta vran to nejspíš odnese.

Neříkám, že se Jon rozhodl špatně nebo dobře, ale rozhodnutí v takový pozici nejsou jen o tom být hezký pro čtenáře :)
  • Jediné s čím, co se týče Jonova rozhodnutí vpustit Divoké za Zeď, nesouhlasím je záchranná mise v Tvrdodomově, která se v dané situaci jevila více jako sebevražedná a pokud k ní dojde, pak zachránci stejně pravděpodobně pouze rozšíří řady nemrtvých. Tohle mi od Jona přišlo jako šílené rozhodnutí, stejně jako výprava na záchranu Aryi, tady Jon hodně přestřelil.
    @Thorar Zas tolik nežeru :D

@flanker.27 Já taky chápu obavy Bowena Marshe, ale čtenář má (na rozdíl od BM) šanci, vidět to v širších souvislostech. A i když ne všechna Jonova rozhodnutí byla nejlepší (např. zavření Ducha), tak nenechání Divokých jistému vyvraždění a přeměně na nemrtvé, kteří jsou hůře zlikvidovatelní než Divocí, je pro mne dobré rozhodnutí. Tady nebyly žádné kompromisy nebo jiné možnosti - buď by Divocí byli vybiti a přeměněni, nebo puštěni za Zeď. Nevím, co by měl Jon dělat jiného. A na tomto názoru si stojím a jsem přesvědčená, že mi ho nikdo nikdy nevyvrátí.
    @Krisa To je to, že to vidíš z pozice informovaného čtenáře, který ví víc než postava. Já v reálu bych docela váhal, jestli nedat BM zapravdu (i když dýku bych ve tmě netasil).
    @flanker.27 Však jo - já chápu obavy BM, ale nechápu odsouzení toho činu Tenebrisem (ten to taky vidí z pozice čtenáře).
  • @flanker.27 Gemáni x Řím tu moc v souvislostech nemůžeš použít. Germáni nikdy nic Římu nedlužili a v jisté fázi stál Řím právě na germánech a jim tedy při "útěku" před huny téměř nic nebránilo, ať morálně nebo vojensky, v drancování. Kdežto Divocí, dluží hlídce svůj život a "vůdci" jsou přátelsky nakloněni k Jonovi. Germáni nikoli, Řím je leda urážel.

A co je hlavní myslím, že divokým stačí že jsou na opačné straně zdi než se narodili.
  • Naozaj netrolím, ale svoje názory som vyjadril dosť metúco vo viacerých príspevkoch - to je moja chyba. Ako už spomínal Flanker, tak vzbura divokých by nebola zďaleka nereálna. V zime by prišiel hlad, nespokojnosť a stačilo by pár trocha viac inteligentných reptačov a vzbura je na svete. Masy sa manipulujú ľahko, ak máte spoločného nepriateľa - Nočnú hliadku. Ja som sa na to pozeral s tohto hľadiska. Jon sa musel zadĺžiť aby ich uživil a s jeho rozhodnutím tiež nesúhlasila polovica hliadky. Ešte nevieme ako dokážu Nemŕtvi prekonať Zeď (po slovensky to znie oničom :D), ak to vôbec dokážu. No ja som nikdy iných nebral ako nejaký hlavný problém (ako ich berie väčšina ľudí), pretože som sa s tou vierou v Rhlora a veľkého iného nestotožnil. Bral som ich len akési spestrenie deja na severe a toto je asi príčina, prečo my nerozumiete :( Neviem, ako by ríšu ohrozila banda mŕtvol pred vysokou stenou (možno- teda si majú iní v zásobe nejaké tie čari) , ale ak by sa naplnili Jonove ambície, teda prijatie Plakačovích divokých a divokých s Tvrdodomova, tak by boli dosť v prevahe.
  • upraveno 7. března 2013
    Okrem toho ja som ten čin neodsúdil ,len som povedal, že to Jon s tým množstvom divokých prehnal. Stačilo by kontrolovateľné, živiteľné množstvo.
    Podľa môjho názoru sa divoký nebudú schopný asimilovať a prispôsobiť a to môže vyvolať dosť veľký problém smerom k budúcnosti. Nechcem sem pliesť toto, ale trocha som si prestavil Rómsku osadu na východe Slovenska.
    @Tenebris Hlavní problém bude v tom, že nepovažuješ Jiné za hrozbu - já jo a velkou. Proč jinak by se jich bálo celé Západozemí a stavěla se kvůli nim Zeď, kdyby to byla nějaká vořežívátka?
    K množství Divokých - možná jich bylo hodně a nebude lehké je uživit, ale jak bys to chtěl řešit? Nechat polovinu pomřít - jak bys o nich rozhodl? Losováním? Jejich soubojem a výběrem nejsilnějších? Ty bys na to měl? Já ne a rozhodování o tom, kdo přežije a koho necháme umřít je pro mne naprosto nepřípustné (stejně jako nechání pomřít a "sledování toho se založenýma rukama").
  • Tormundova skupina by absolútne stačila. Vpustenie možno 10 000 nekontrolovateľných (teraz možno ešte nie, ale časom určite), ťažko asimilovateľných (odmietajú celý feudálny systém) divokých by bol pre rozvrátený sever problém. Ak by sa vzbúrili tak 1000 bratov hľiadky rozmiestených po celej línií Zdi by neboli žiadnymi prekážkami. čo ak by začali počas zimy rabovať a prepadávať ? Kto by im zabránil ? A vzbura je tu vysoko pravdepodobná.
    Voči iním sa postavila Zeď a preto predpokladám, že ju niesu schopní prekonať, pretože doteraz sme nevideli nič, čo by tomu nasvedčovalo.
    Ale myslím, že je nezmysel sa o tom dohadovať. Tu už ide o pohľad na vec. Ja sa na to dívam s politicko-ekonomického hľadiska, teda úplne ináč ako ty. GRRM nám ukáže, či sú moje obavy opodstatnené (možno sú divoký vyspelejší, než predpokladám), alebo som sa mýlil a iní sú naozaj prioritou n 1
    @Gorgloj Vůbec bych se nebavil o pojmech dlužili nebo ospravedlnitelné. Frankové, Gótové, Alamani, Vandalové, všichni prostě přišli, pobili a popálili co se dalo a buď se usagili v Galii nebo prošli až do Afriky. Naopak s Huny se kupodivu Římani občas i dokázali dohodnout (byť i ti nakonec poplenili Itálii). Divocí možná chvíli můžou sekat dobrotu, dokud jsou poražení a dezorganizovaní, ale až se otřepou, na chvíli zapomenou na nebezpečí za Zdí a trochu se zorganizují, je reálná šance, že povstanou a budou pořádat nájezdy tak jak to dělali po staletí. Sice z nich možná nebudou jiní, ale aby to nakonec nebylo tak, že Zeď budou ze severu ohrožovat Jiní a z jihu Divocí.

Oni nejsou jednolitá síla. Budou tací, kteří budou hlídku asi podporovat, jako Tormund, ale pořád je jich spousta, co bude nebezpečná. Plakač ostatně nepřátelství neskončil a i Tormund je nazýván velký vypravěč. Slibuje Jonovi nějakých 100 mužů a přijede s padesáti nebo tak nějak. Já bych na nějakou vděčnost a podobně moc nespoléhal, v historii to tak nikdy moc nefungovalo.
  • Docela souhlasím s Tenebrisem. Hlídka není OSN, aby posílala vrtulníky s jídlem všude kde lidé nechtějí pracovat (obrazně řečeno ;-) ). A když bude za Zdí 10000 divokých a jen 1000 šupáků z Hlídky (protože popravdě, je to jen banda lotrů a budižkničemů, kteří by zasloužili pověsit :D Těch pár posledních schopných už tam pomřelo při rádoby hrdinských akcích typu "uděláme si výlet na Pěst"), co jim zabrání, aby se vzbouřili? A kdo je postaví do latě? No, náš David Hasselhoff z Hlídky asi těžko (i kdyby zrovna neměl kudlu v zádech či nějakým zázrakem přežil - jakože stejně silně pochybuju, že je opravdu mrtvý). Dejme tomu, menší skupiny Divokých, OK, ale ne celý národ :D. Stejný názor jako Tenebris mám taky na odmítnutí Stannisovy nabídky - co chce proboha víc? Vždycky mu vadilo, že je bastard, a teď, když mohl všem naplivat do ksichtu a pomstít celou rodinu, tak se rozhodl odmítnout... A ještě k atentátu na Jona... Když jsem to četl, měl jsem zvláštní pocit klidu a úlevy, možná se mi na tváři objevil i škodolibý úsměv (Přirovnal bych to k pocitům z Joffova udušení). "Konečně se zbavím jeho kapitol!" by byla asi bezprostřední reakce :D. Ještě tak, aby nějaký drak sežral Dany :D.
    A PS - ano, jsem v trochu pádnější náladě, takže jsem to asi napsal drsně. Omlouvám se tak všem fanouškům Jona (a Krise zvlášť ;-) )
  • Ale každopádně je to jen můj soukromý názor. Málokdy tu něco napíšu, ale teď jsem opravdu cítil potřebu zastat se Tenebrise ;-)
    Prostě... Každý má své oblíbence a (nenapadá mně vhodný opak :D ), a samozřejmě že každou postavu tím pádem každý vidí jinak a snaží se třeba přehlížet ty drobné chyby...
    Že Everete, Sansa a Arya ty jsou u nás prakticky na těch opačných protipólech :D A jen výjimečně jedna ze stran uzná, že má ta druhá v jejich obviňování/obhajování pravdu :D
  • upraveno 8. března 2013
    *
  • no vo finále je to podľa mňa živí alebo mŕtvi. aj keby sme zobrali najradikálnejšiu verziu - vzburu divokých a ich ovládnutie zdi - tak je to lepšie ako keby sa mali cez nechránenú zeď dostať iní, nie?

rím možno padne, ale vznikne franská ríša.
  • @sarven presne. Od divokych vedia plus minus, co mozu cakat, ale o modrookej armade nemaju poriadne informacie. A ludia tu zabudaju, ze prichadza zima. A zabudli aj na povodny ucel Zdi. Takze pamat vymazanana a netusia ani, ake maju prostriedky na prekonanie Zdi. Magia, technika, tunel? Maju pravo sa skor obavat Jinych ako Divokych. imho Jonove rozhodnutie povazujem za spravne, ale ta komunikacia...tststs
  • Když se zbaví Boltonů, můžou severští lordi bránit zeď. Ale nevím jak dopadne konečné řešení divoké otázky. Mám nepěkný dojem, že tak jak tak to s nima dopadne špatně. Už tady bylo co s nima udělala byť malá ale nesrovnatelně lépe vybavená a vycvičená armáda Stannise. Proti Jiným nemá dle mého současná obrana zdi - tj. část stannisova vojska, hlídka, divocí - moc šance.
    upraveno 8. března 2013
    @Tenebris Ty mi ale neodpovídáš na základní otázky! Já souhlasím, že Divocí mohou být hrozba, ale vybrat si jenom část, kterou nechám přežít a zbytek nechat pochcípat není, nebylo a nikdy nebude správné. Takže znova - ty bys na to měl (koukat na to, jak chcípají ženy, děti a kriplové)? Jak bys rozhodoval o tom, kdo má přežít? (Vše samozřejmě z Jonova pohledu - nemyslím, že bys doma koukal na umírající lidi z balkonu).

Že Jiní zatím nepřešli Zeď neznamená, že to nezmáknou - vždyť byli 8000 let u ledu a zrvona povstávají, tak kdy to překročení měli stihnout?

@speedy Já Tenebrisovi (ani tobě) neberu to, že nemáte rádi Jona - já chápu, že ho všichni nemusí mít rádi. Mě jen zajímá, jak by to řešil on, protože jiná varianta mi nepřijde správná (nechat někoho pomřít) - na což mi neustále neodpovídá a neustále dokola opakuje, že Divocí jsou hrozba (což mu neberu a do jisté míry s tím souhlasím - ale stále považuji JIné a nemrtvé za větší hrozbu).

Odmítnutím Stannisovy nabídky nezradil svoji přísahu - kdyby přijal, tak by to byl obyčejný zrádce a převlékač, takže to bylo z mého pohledu pozitivní rozhodnutí.
  • já se teda taky musím zastat Tenebrise.
    souhlasil jsem s puštěním Tormundovi skupiny za Zeď, ale Tvrdodomov byla blbost, jediné, co se mu povedlo, bylo, že ztratil flotilu a muže (podle mě)... Ne vždy jde zachránit všechno a jde o to si občas přiznat, že něco už nepůjde a neztrácet tím zbytečně sílu (problém moderní, až dementně humánní civilizace).
    pro Krisu - výběr těch, co pustit by byl jednoduchej - řešení alá "silnější pes
    mrdá
    " - prvních 1000 lidí, co dne toho a toho projde, ostatní nazdar-bazar... ;)

Jinak Jiný ale taky považuji za hlavní problém...
    @Stark z hor No vidíš a zrovna tohle řešení je pro mne nepřípustné.
    Navíc když už jsem u té hrozby Divokých pro Zeď a Západozemí - 1000 nejsilnějších Divokých je imho daleko větší hrozba, než 1000 dětí, žen a kriplů ;).
    A nechci se dožít dne, kdy kladný hrdina (a můj nejoblíbenější) bude rozhodovat o přežití a nepřežití bezbranných a slabých a nevyvolené pak nechá pomřít.
  • upraveno 8. března 2013
    @Krisa Ja by som ustanovil Tormunda a mangara (či magnar ? :roll: )Thennov za vodcov divokých (zo Stannisovím požehnaním) Od obydvoch by som zobral rukojemníkov (to Jon aj spravil) a prijal by som iba tých, čo Tormundovi a mangarovi odprisahajú vernosť. Tormund a mangar by sa museli zaručiť, že ich budú mať pod kontrolou.V podstate by boli ich feudálnymi pánmi a tak by sa divoký začlenili do feudálneho systéme Západozemia. Bolo by to určité kontrolovateľné množstvo, ktoré by sa muselo podriadiť a prijať západozemské zákony. Nebudem predsa do ríše púšťať niekoho, kto zákonmi a systémom opovrhuje. Kto bude dodržovať zákony a pokľakne má dvere otvorené, kto nie nech si nasleduje svojich slobodne vybraných vodcov, ale nie v ríši. A divoký za Zdí niesu odsúdený k záhube. Nie sú to malé deti stratené v divočine, ale silný národ, ktorý tam už žije od nepamäti. Majú svojich vodcov, ktorý ich vedú a majú ich osud na zodpovednosť. To, že sú za Zdí s nich nečiní automaticky mŕtvych. áno, je možné, že ich dostanú, ale divokí niesu žiadny plyšáci. A Jona mám celkom rád a jeho kapitoli ma celkom bavili, len v Tanci ma trocha štval. (určite ho mám radšej než Daenerys :) )
    @Tenebris Jenže tahle varianta by ten počet taky nezmenšila na "uživitelný počet" a s Tormundem a magnarem by šli i děti, ženy a kriplové :)
    Tenebris napsal(a):

A divoký za Zdí niesu odsúdený k záhube. Nie sú to malé deti stratené v divočine, ale silný národ, ktorý tam už žije od nepamäti. Majú svojich vodcov, ktorý ich vedú a majú ich osud na zodpovednosť. To, že sú za Zdí s nich nečiní automaticky mŕtvych. áno, je možné, že ich dostanú, ale divokí niesu žiadny plyšáci

Jenže doposud se nesetkali s "armádou" Jiných, kteří po 8000 letech povstali a úplne v klídku zlikvidovali výpravu na Pěst, která se skládala z vycvičených a lépe vybavených Bratrů Noční hlídky. Takže jak by asi dopadli děti, ženy a kriplové...? ;)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.