[Spoiler] Vichry zimy
GRRM měl v plánu započít práce na šestém dílu ságy Píseň ledu a ohně v lednu 2012. Nicméně několik kapitol, které se nevešly do Tance s draky, už má hotových.
V prosinci roku 2011 také zveřejnil první ukázkovou kapitolu, kterou si můžete díky Aruthovi přečíst v českém překladu....
Číst celý článek zde
V prosinci roku 2011 také zveřejnil první ukázkovou kapitolu, kterou si můžete díky Aruthovi přečíst v českém překladu....
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Já normálně nemívám s podobnými komby problém, ale včera jsem to nějak nezvládla - možná to bylo tím, že jsem před tím sežrala ještě pytlík kešu, vypila obří kafe a sežrala 2 oplatky (včera byl po dlouhé době první den, kdy jsem se flákala, takže jsem to vzala se vším všudy) :D
podpisujem prvý svevin príspevok. bolo to absolútne správne rozhodnutie, málo (takmer vôbec) komunikované (chyba), škoda toho okatého odloženia kamarátov a ducha. Jon sa na jednej strane prejavil ako vizionár, odvážny človek s nadhľadom, ale tak trochu nepravdepodobne sa zlomil pri situácii s "Aryou".
Ta cesta na Tvrdodomov opravdu zaváněla katastrofou a spousta vran to nejspíš odnese.
Neříkám, že se Jon rozhodl špatně nebo dobře, ale rozhodnutí v takový pozici nejsou jen o tom být hezký pro čtenáře :)
@flanker.27 Já taky chápu obavy Bowena Marshe, ale čtenář má (na rozdíl od BM) šanci, vidět to v širších souvislostech. A i když ne všechna Jonova rozhodnutí byla nejlepší (např. zavření Ducha), tak nenechání Divokých jistému vyvraždění a přeměně na nemrtvé, kteří jsou hůře zlikvidovatelní než Divocí, je pro mne dobré rozhodnutí. Tady nebyly žádné kompromisy nebo jiné možnosti - buď by Divocí byli vybiti a přeměněni, nebo puštěni za Zeď. Nevím, co by měl Jon dělat jiného. A na tomto názoru si stojím a jsem přesvědčená, že mi ho nikdo nikdy nevyvrátí.
A co je hlavní myslím, že divokým stačí že jsou na opačné straně zdi než se narodili.
Podľa môjho názoru sa divoký nebudú schopný asimilovať a prispôsobiť a to môže vyvolať dosť veľký problém smerom k budúcnosti. Nechcem sem pliesť toto, ale trocha som si prestavil Rómsku osadu na východe Slovenska.
K množství Divokých - možná jich bylo hodně a nebude lehké je uživit, ale jak bys to chtěl řešit? Nechat polovinu pomřít - jak bys o nich rozhodl? Losováním? Jejich soubojem a výběrem nejsilnějších? Ty bys na to měl? Já ne a rozhodování o tom, kdo přežije a koho necháme umřít je pro mne naprosto nepřípustné (stejně jako nechání pomřít a "sledování toho se založenýma rukama").
Voči iním sa postavila Zeď a preto predpokladám, že ju niesu schopní prekonať, pretože doteraz sme nevideli nič, čo by tomu nasvedčovalo.
Ale myslím, že je nezmysel sa o tom dohadovať. Tu už ide o pohľad na vec. Ja sa na to dívam s politicko-ekonomického hľadiska, teda úplne ináč ako ty. GRRM nám ukáže, či sú moje obavy opodstatnené (možno sú divoký vyspelejší, než predpokladám), alebo som sa mýlil a iní sú naozaj prioritou n 1
Oni nejsou jednolitá síla. Budou tací, kteří budou hlídku asi podporovat, jako Tormund, ale pořád je jich spousta, co bude nebezpečná. Plakač ostatně nepřátelství neskončil a i Tormund je nazýván velký vypravěč. Slibuje Jonovi nějakých 100 mužů a přijede s padesáti nebo tak nějak. Já bych na nějakou vděčnost a podobně moc nespoléhal, v historii to tak nikdy moc nefungovalo.
A PS - ano, jsem v trochu pádnější náladě, takže jsem to asi napsal drsně. Omlouvám se tak všem fanouškům Jona (a Krise zvlášť ;-) )
Prostě... Každý má své oblíbence a (nenapadá mně vhodný opak :D ), a samozřejmě že každou postavu tím pádem každý vidí jinak a snaží se třeba přehlížet ty drobné chyby...
Že Everete, Sansa a Arya ty jsou u nás prakticky na těch opačných protipólech :D A jen výjimečně jedna ze stran uzná, že má ta druhá v jejich obviňování/obhajování pravdu :D
rím možno padne, ale vznikne franská ríša.
Že Jiní zatím nepřešli Zeď neznamená, že to nezmáknou - vždyť byli 8000 let u ledu a zrvona povstávají, tak kdy to překročení měli stihnout?
@speedy Já Tenebrisovi (ani tobě) neberu to, že nemáte rádi Jona - já chápu, že ho všichni nemusí mít rádi. Mě jen zajímá, jak by to řešil on, protože jiná varianta mi nepřijde správná (nechat někoho pomřít) - na což mi neustále neodpovídá a neustále dokola opakuje, že Divocí jsou hrozba (což mu neberu a do jisté míry s tím souhlasím - ale stále považuji JIné a nemrtvé za větší hrozbu).
Odmítnutím Stannisovy nabídky nezradil svoji přísahu - kdyby přijal, tak by to byl obyčejný zrádce a převlékač, takže to bylo z mého pohledu pozitivní rozhodnutí.
souhlasil jsem s puštěním Tormundovi skupiny za Zeď, ale Tvrdodomov byla blbost, jediné, co se mu povedlo, bylo, že ztratil flotilu a muže (podle mě)... Ne vždy jde zachránit všechno a jde o to si občas přiznat, že něco už nepůjde a neztrácet tím zbytečně sílu (problém moderní, až dementně humánní civilizace).
pro Krisu - výběr těch, co pustit by byl jednoduchej - řešení alá "silnější pes
Jinak Jiný ale taky považuji za hlavní problém...
Navíc když už jsem u té hrozby Divokých pro Zeď a Západozemí - 1000 nejsilnějších Divokých je imho daleko větší hrozba, než 1000 dětí, žen a kriplů ;).
A nechci se dožít dne, kdy kladný hrdina (a můj nejoblíbenější) bude rozhodovat o přežití a nepřežití bezbranných a slabých a nevyvolené pak nechá pomřít.