Naozaj mu to trvá tak dlho?
Všetci sa tu sťažujú(občas aj ja, priznám sa) na to, že GRRM píše pomaly a knihy vychádzajú s veľkým časovým rozostupom. Hostina trvala 5 rokov(to bolo dosť) a Tanec 6. Nikto nevie, kedy vyjdú ostatné diely a všetkých to dosť štve.
Ale...
Tanec má 1700 strán v origináli, celá sága má 5000 strán(zaokrúhlene, naozaj to nechcem počítať). Píše ju od roku 1991(informácia z internetu), čiže už 21 rokov(pričom pracuje aj na iných knihách). Na porovnanie s inými knihami(vybral osm také známe):
Inheritance od Christophera Paoliniho má okolo 2500 strán a trval napísať 10 rokov.
Rozostup medzi knihami Harry Potter bol dva roky, každá z nich mala +-500 strán.
Rozostup medzi knihami Narnie je približne rok. Každá má 200 strán.
Takže, ak by GRRM rozdelil Tanec na 500 stranové knihy, vyšla by každý druhý rok jedna a ešte by mu zostalo 200 strán na štvrtý diel. Hostiny by vyšli dve. Búrka by(podľa českého vydania) vydala na jednu knihu ročne s 200 stranami navyše. Stret by boli dve knihy, každá jeden rok. Povedzme, že hra by vyšla celá.
Naozaj ten Martin píše tak málo?
(dúfam, že to tu nie je nejako zle, len nikto to tu nerozoberal z tejto stránky, tak ma napadlo, že by to možno bolo vhodné)
Ale...
Tanec má 1700 strán v origináli, celá sága má 5000 strán(zaokrúhlene, naozaj to nechcem počítať). Píše ju od roku 1991(informácia z internetu), čiže už 21 rokov(pričom pracuje aj na iných knihách). Na porovnanie s inými knihami(vybral osm také známe):
Inheritance od Christophera Paoliniho má okolo 2500 strán a trval napísať 10 rokov.
Rozostup medzi knihami Harry Potter bol dva roky, každá z nich mala +-500 strán.
Rozostup medzi knihami Narnie je približne rok. Každá má 200 strán.
Takže, ak by GRRM rozdelil Tanec na 500 stranové knihy, vyšla by každý druhý rok jedna a ešte by mu zostalo 200 strán na štvrtý diel. Hostiny by vyšli dve. Búrka by(podľa českého vydania) vydala na jednu knihu ročne s 200 stranami navyše. Stret by boli dve knihy, každá jeden rok. Povedzme, že hra by vyšla celá.
Naozaj ten Martin píše tak málo?
(dúfam, že to tu nie je nejako zle, len nikto to tu nerozoberal z tejto stránky, tak ma napadlo, že by to možno bolo vhodné)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
A hlavne isto teší jeho takto nás týrať :D Môžeme písať v binárnej sústave :D
01110000101010001
PS: Len tak som niečo nadhodil, som príliš lenivý, aby som počítal písmená :D
------------------------------------------------
Takže, môj názor, ktorý isto všetkých zaujíma...
Niekedy človek hľadá život a zábavu aj niekde inde. Jednoducho svedomitý autor možno píše odiks-doipsilon, ale ja osobne si myslím, že niekedy je lepšie stráviť deň aj niečím iným, nie len písaním, písaním a písaním, aj keď len pár hodín denne. A za ten čas na rozličných miestach pri rozličných príležitostiach ťa môže napadnúť veľa zaujímavého. A až potom to pekne spíšeš.
Uvedomme si, že napísať hrubú, veľkú knihu plnú docela zaujímavého diania (minimálne po Búrku), vymyslieť tie zápletky, kto ako umrie (znie to satiricky, ale teraz to myslím vážne, ono si to trocha tej kreativity rozhodne žiada), svatby a hoci to bude znieť telenovelisticky, aj intrigy, klamstvá a zrady, to všetko si žiada dosť veľký čas. Možno pri troške väčšieho snaženia by to dokázal dopísať aj skôr, avšak je lepšie keď raz za čas výjde jedna veľká kniha ako množstvo malých a zaujímavých. To by mali knihy rozličné prebaly, názvy a vôbec by sa mi to v polici nepáčilo. A názvy typu "Stret kráľov: Kone a hnoj" a "Stret kráľov: Päť havranov na strome" by mi prišli divné (nehovorím konkrétny prípad, len ten štýl, že prosto tak veľa rozdielnych názvov). Už pri Búrke mi prišlo zvláštne to Gold and Blood a Steel and Snow alebo ako to bolo, ale tam som to vedel preži, koniec-koncov, veď ja mám len viazanú českú.
Okrem toho, vieš ono je dosť divné keď celý dej usekneš tak odveci. Čo som pozeral sumáre kapitol z paperbackov českých vidaní, áno, oni to usekli zrejme viac do počtu, aby tie knihy boli v polovici, ale napríklad ak by paperback Búrku ustrihli u Samovej kapitoly ako uteká so Studenorukým, malo by to napínavejší koniec (pre tých, čo si paperbacky nekúpia naraz), než aby to dali na začiatok ďalšej. A každá kniha končí nejakým zaujímavým zvratom, minimálne jedným. Hra o tróny - Nedova smrť, Aryin útek, Robb vyhlásený kráľom; Stret - Branov odchod; Theonov ,,pád" (i keď nikdy zas tak vysoko nebol) a zajatie; Davosova akože-smrť; Búrka - Jon vyhlásený lordom commanderom, Bran odchádzajúci za Zeď, Aryin útek (BTW: Už asi po piaty-krát za celú ságu...) A mnoho iného.... Useknť hockde chceš sa to jednoducho nedá..
:)
And so he spoke, and so he spoke,
that lord of Riverfame,
and now the pain torment his crosses (neviem ako sa povedia kíže ako časť tela :D )
because he was too bowed above the keyboard
A k tématu: mně nepřijde, že by psal nějak extrémně pomalu, ale to bude asi tím, že já nemusela těch 6 let čekat, když jsem knížky začala číst až po seriálu. Jako už před ním jsem věděla, že existují, ale nesnáším náš dřívější styl vydávání "rozdělíme knihu na 2 a získáme tak víc peněz", takže jsem si je odmítala koupit, dokud to nevypadají v celku. A to se díky seriálu povedlo :)
Ale možná po 6letém čekání na Vichry budu tvrdit, že píše jako ponocný
Lady Sansa: Všechno nejlepší.
V diskusích mi nevadí, spíš naopak- čte, a hlavně poslouchá, se mi dobře. A když něčemu nerozumím (jednotlivá slova), poptám se doma- jako jediná z rodiny jsem na slovenčinu natvrdlá (problémy nedělá ani mému třináctiletému bratrovi :). Jo, a pro srovnání- mně je jednadvacet, takže v ČSR jsem žila něco přes rok. :D
Samozřejmě snad každý podědil v řadě jiných jazyků, ne ? Německé, ruské, polské, Maďarské, španělské,...
A pochopitelně děkuji vám všem za gratulace (kdyby někdo cítil potřebu poslat dárek, dám mu adresu :D )
K slovenštině. teprve u tohoto tématu jsem si všimla, že někteří tu píší slovensky :D.