Interview s Bryanem Cogmanem

upraveno 9. června 2012 v Novinky
Cítila jsem zadostiučinění, když se ve finále objevila Ros jako důležitá postava a chtěla bych se zeptat, jak došlo k tomu, že se stala z nejasné zmínky v knihách někým, s kým mistr špehů Varys mluví jako s partnerem a ne jako se „sbírkou výnosných děr“.

To je zvláštní přínos Davida [Benioffa] a Dana [Weisse]. Ros v knihách ani neexistuje. V původním pilotu to byla zrzavá děvka číslo 1. V úplně prvním konceptu byl Tyrion v bordelu v Králově...

Číst celý článek zde
24

Komentáře

• upraveno 9. června 2012
    Co vím já (nečetla jsem Tanec), tak mi fakt přijde, že celá ta akce s Tyšou Tyriona pěkně "dodělala".
    Alek napsal(a):

No ta formulace je na hraně, ale to už jsou fakt detaily, může to být i překladem - tady bych opravdu neslovíčkařil. Jestli někomu v tom týmu věřím, tak je to Cogman - jeho scénáře zatím byly vždy nejbližší knize, hodně pracoval s historií.

Překladem to není: He had his first wife, Tysha, who he found out was actually a whore, but he got emotionally invested in her, and had his heart ripped out.

A musím z větší části souhlasit s baltimem, od pana Cogmana je ten rozhovor jedna vytáčka za druhou, a to mu novinářka nekladla zrovna otázky "na tělo".
    Já furt nechápu, co je na tý větě špatně - snad jedině, že si jí špatně vykládáte :-)) Vztah s Tyšou ho jednoznačně zcela zničil, poznamenal.

Vytáčky? Vždyť to je takovej přátelskej pokec, Cogman se neměl z čeho moc vytáčet - tazatelka vůbec nezvolila nějaký konfrontační styl - tohle byl asi úplně jiný typ rozhovoru, než byste chtěli, ale to není přece vina Cogmana.
    Zacinam mat celkom vazne obavy nakolko sa budu drzat knihy v 3 serii.
  • upraveno 10. června 2012
    Alek: já bych spíš řekl, že ho zničilo to, co mu (a Tyše) provedl jeho velectěný otec, nikoliv vztah s Tyšou.
    No jistě, Cogman to (asi) záměrně nespecifikuje - ten vztah ho prostě zničil a je jendo kdo za to moh. Ani bych se nedivil, kdyby to takto záměrně přepsala autorka rozhovoru - přece nebudou spoilerovat.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 10. června 2012
    baltim napsal(a):

Alek: já bych spíš řekl, že ho zničilo to, co mu (a Tyše) provedl jeho velectěný otec, nikoliv vztah s Tyšou.

Jenže to ve Střetu ještě nikdo neví ;)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 10. června 2012
    Neznají informaci, že to ve skutečnosti nebyla děvka. Jak Tywin vyléčil Tyriona z manželství vědí čtenáři i diváci už od první knihy/série.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 10. června 2012
    Nevada: Však jo, vždyť přece nemůže prozradit divákům, že to byla od Tywina habaďůra
    Abych to shrnula - novinářka, co kladla otázky, odvedla dost špatnou práci. S argumentem, že druhá řada je v podstatě druhá kniha, by u mě Cogman jenom tak neuspěl. Měli možnost rozvinout víc některé dějové linky a postavy, ale ztrácí čas s Ros a Daisy. Už od tvůrců seriálu nechci slyšet, že na "to nebyl čas". Co se týče samotného Cogmana, doufám, že v další sérii napíše co nejvíc scénářů právě on - třetí díl druhé série bych v seriálu řadila k těm nejlepším. To, jak zkrátil putování Aryi a Yorena, byla změna, která byla celkem oprávněná a chválila jsem ji.
    Měli možnost rozvinout víc některé dějové linky a postavy, ale ztrácí čas s Ros a Daisy.
    Už se zase dostávám do nemilované role, kdy hájím postavy, které nemám rád,ale budiž, někdo to dělat musí. Scéna Ros a Daisy nerozvíjela postavu Joffreyho? Neřekla nám něco hodně důležitýho?
    upraveno 10. června 2012
    Ne.
    ok, špatně formulováno - nám čtenářům samozřejmě nic překvapivého. U diváků neznalých předlohy jsem přesvědčen, že byla hodně důležitá.
    upraveno 10. června 2012
    Nemyslím si :) Kdo i před tou scénou nepochopil, že Joff je úchylný hajzl, který se vyžívá v násilí, tak by si měl pořídit opatrovatele.
    Před tou scénou se to dalo vysvětlit, že je prostě spratek, nevychovanej, trochu utrženej ze řetězu, kterej je opojenej mocí a neuvědomuje si dopady svých činů - takových mezi námi běhá :-/ Ta scéna měla za cíl vykreslit ho jako totálního magora, zrůdu, psychicky narušeného jedince, u kterého není možná náprava. To se myslím docela povedlo - jen kdyby to zase nepohnojili tím, že v tom holky nechaly moc vyžívat...
    Alek: Hej, potřebovali nahou děvku a nějaký to lesbický mazlení - my nejsme televize, jsme HBO :D
    upraveno 10. června 2012
    Alek napsal(a):

Před tou scénou se to dalo vysvětlit, že je prostě spratek, nevychovanej, trochu utrženej ze řetězu, kterej je opojenej mocí a neuvědomuje si dopady svých činů - takových mezi námi běhá :-/ Ta scéna měla za cíl vykreslit ho jako totálního magora, zrůdu, psychicky narušeného jedince, u kterého není možná náprava. To se myslím docela povedlo - jen kdyby to zase nepohnojili tím, že v tom holky nechaly moc vyžívat...

Hm, až na to, že zase předimenzovali a Joffreyho vykreslili jako mnohem většího psychopata než byl v knížce. Seriálový Joff byl nějako jako knižní Hora. Ale to už jsme zase zpátky u mrvení knižních postav a to by bylo zase na dlouho. Takže popojedem :)
    Při čtení toho rozhovoru jsem si imaginárně párkrát znechuceně odplivla, vesměs při bodech, které výš vypíchl heavy + hned u té první otázky, kde tazatelka cítí satisfakci, že Ros měla/má mít ještě důležitou roli... A u té druhé otázky a odpovědi jsem k tomu taky neměla daleko.
    Nevada: Tak to, že je Joffrey v seriálu větší psychopat, má svojí logiku. Mám dojem, že kdyby ho Martin napsal jako staršího, choval by se zhruba takhle. To není mrvení postavy.

Tenhle rozhovor mi potvrdil, že tvůrci seriálu se snaží udržet zadek na třech židlích - zachovat dost z předlohy, aby se dívali i čtenáři, zjednodušit to natolik, aby to chápali i nečtenáři, a zároveň splnit povinný prostocviky seriálů HBO. Ne všechno můžou odbýt konstatováním, že kniha a seriál jsou dva oddělený vesmíry. Mají 257 postav, kterým se můžou věnovat, a kolik vzácných minut věnovali Ros v bordelu. Ty minuty by si zasloužila třeba Sansa. A kolikrát jsme řešili, že při všech změnách mohli pro potěchu čtenářů zachovat aspoň detaily a dialogy - ach jo, ale oni přece ty knihy milují.
    Alek napsal(a):

Spratka presahoval uz v scene so Sansou pred tronom, suhlasim s Nevadou, ze scena s Ros a Daisy bola skor urcena pre divakov Spartaka a HBO celkove :)
    upraveno 10. června 2012
    svoa00 napsal(a):

Nevada: Tak to, že je Joffrey v seriálu větší psychopat, má svojí logiku. Mám dojem, že kdyby ho Martin napsal jako staršího, choval by se zhruba takhle. To není mrvení postavy.

Tenhle rozhovor mi potvrdil, že tvůrci seriálu se snaží udržet zadek na třech židlích - zachovat dost z předlohy, aby se dívali i čtenáři, zjednodušit to natolik, aby to chápali i nečtenáři, a zároveň splnit povinný prostocviky seriálů HBO. Ne všechno můžou odbýt konstatováním, že kniha a seriál jsou dva oddělený vesmíry. Mají 257 postav, kterým se můžou věnovat, a kolik vzácných minut věnovali Ros v bordelu. Ty minuty by si zasloužila třeba Sansa. A kolikrát jsme řešili, že při všech změnách mohli pro potěchu čtenářů zachovat aspoň detaily a dialogy - ach jo, ale oni přece ty knihy milují.

Jasný, já tím myslela spíš Horu.
    Hildegarda: Hmm, ne, to jsem řekla já. A netvrdím, že jim to vyčítám - koho chleba jíš, toho píseň zpívej.

Ale abych jenom nekritizovala... je to dobrý seriál, kdybych si to nemyslela, nedívám se na něj. Jenom nerada vidím, jak se jeho tvůrci plácají po ramenou. Protože nemůžu tvrdit, že u druhé řady odvedli stoprocentní práci, a měli by si uvědomit, že mají rezervy.
    Jak mi taky vadí, kolik prostoru dostává golem Ros, tak zrovna scéna s Joffreym je jedna z velmi mála, která v knize nebyla a líbila se mi. Vážně mi běhal mráz po zádech, když jí dal to žezlo, nebo co to bylo. Nicméně to furt nic nemění na tom, že to, že 5 minut ze závěrečnýho dílu věnovali zrovna jí, je podle mě velká chyba, radši měli prodloužit HoU...
    Potrdil, že Šae má Tyriona fakt ráda, no, jsem zvědavá, co z toho bude.
    Jinak ze změn mě hodně štve, že Arya v knize v této době byla vlk. V seriálu je pořád ještě myš. A že myslí na několik řad seriálu? Však v knihách Arya taky nezmizí, právě naopak...
    svoa00 napsal(a):

Ale abych jenom nekritizovala...

Zrovna od tebe bych to nečekal. :-)
    heavy_head napsal(a):

svoa00 napsal(a):

Ale abych jenom nekritizovala...

Zrovna od tebe bych to nečekal. :-)
    Tss, tss. A nenechejte mě vůbec začít mluvít o tom, co bych mohla kritizovat na Martinovi :p
    Jako že bys začala být nepříjemně osobní? :-)
  • upraveno 11. června 2012
    Všetko je to obchodná politika,lebo keď nejde o peniaze nejde o nič.Veď herci a všetci okolo toho sú viazaní zmluvami,kde musia propagáciu v rozhovoroch a klipoch presne zladiť podľa toho aký je obchodný zámer.Dobré ráno stará mama,veď oni to nerobia pre Vás aby ste sa mohli romanticky rozplývať nad takými alebo onými pohnutkami ale všetko je to len pre zisky-peniaze!!!a keď nebudú všetci máme utrum a záujem skončil.
    upraveno 11. června 2012
    Nějaký/á chytrý/a, takhle po ránu.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 11. června 2012
    Fortrres: No, tí producenti musia mať pre to istý zápal a pochopenie, inak by to asi nerobili. HBO možno berie ohľad na zisky, producenti aj na to, no aj na ich obľubu v to. Keby si si pozrel/a nejaké video, kde o tom hovolria (aj keď by to pre teba bolo ťažké), tak by si videla, že čisto o zisky im nejde... Aspoň niektorým...
    Maluješ si to moc růžově. Samozřejmě, že úplně původně to chtěli dělat, protože se jim ten příběh líbil, když ho četli. Ale ve chvíli, kdy se seriál dostane do éteru, už opravdu záleží jen na sledovanosti. A koho si myslíš, že je víc? Lidí kteří četli tuto úžasnou ságu, nebo mainstreamu, kdo ji nečetli a totálně je nezajímá, že v knize to bylo jinak, a že je špatně, že Jon se chová jako blbeček (vždyť přece blbečka by nikdy nezvolili za Lorda velitele) a Robb se zamiloval (čímž si to ještě víc podělal) a že Danny přece měla draky celou dobu? Samozřejmě, že mainstreamu, od toho se tomu říká mainstream :) A bohužel platí pravidlo, že většina světové populace je prostě blbá. Ale jelikož je to většina, tak se jim musí také tvůrci zavděčit. Takže tam dají pozlátko typu sexu v bordelu. A musí tam dávat stále stejné postavy (Ros), protože ta blbá většina si prostě nezapamatuje pokaždé jinou šlapku. Jsou tu řeči, že pokud si někdo není schopen zapamatovat Stannise, když tam 2 díly nebyl a předtím měl celé asi 3 scény, tak se na tenhle seriál nemá co koukat. Ale má. Protože bez takových hloupých lidí se na to za chvilku nebudeme koukat ani my, když nám seriál zruší kvůli malé sledovanosti. Ruku na srdce, kolik z nás tu sledovanost zvyšuje tím, že na to kouká oficiálně na HBO?
    Takže abych to upřesnila - byl to George Martin, kdo si našel Benioffa a Weisse, takže to nebylo tak, že by za ním přijeli a přihazovali nuly za jedničku, aby jim prodal práva. A i když nesouhlasím s tím, co udělali s některýma postama a jejich příběhem, a seriál je rozhodně mainstreamovější než jeho předloha, nemůžu rozhodně tvrdit, že v něm tvůrci nejsou osobně zainteresovaní.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.