míry, váhy, roky
Zdravím, nemohl by mi někdo pomoct při převodu jednotek? Nějak jsem v knihách přehlídl kolik je líga (někde tady na foru se zmiňuje 5km)?
Kolik je stopa?
A pak teoretická otázka - podle čeho počítají v západozemí roky, když se jim roční doby střídají zcela nepravidelně - běžně pracují s pojmem rok (ať se jedná o stáří postav, či délku zimy)? Je to jen přenesený význam z našeho světa, nebo se dá smysluplnost roku nalézt i ve světě západozemí?
Kolik je stopa?
A pak teoretická otázka - podle čeho počítají v západozemí roky, když se jim roční doby střídají zcela nepravidelně - běžně pracují s pojmem rok (ať se jedná o stáří postav, či délku zimy)? Je to jen přenesený význam z našeho světa, nebo se dá smysluplnost roku nalézt i ve světě západozemí?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Ja som to pochopil tak, že majstri to vedia vyčítať z hviezd a ich pohybu. Takto rátajú dni (mena, napr.) a roky.
Stopa:
Pod tým som si vždy predstavil priemernú dĺžku päty :D Pod sedem stôp som si napríklad predstavoval možno nejakú stenu či vyšší múr. Ale to bolo len tak na predstavu.
1 palec = 2,54 centimetrů
Na awoiaf jsem našla, že jedna líga jsou tři míle, což by mělo být asi 4,8 km, takže zhruba těch pět km sedí :)
Jen poznámka :
1. volná neděle je novum (o sobotě nemluvě), ve starém Římě, stejně jako u Slovanů nebo ve Skandinávii byl volným dnem čtvrtek zasvěcený nejvyššímu bohu - bohu bouře, hromů a blesků (Zeus, Jupiter, Thor, Donar, Perun,...). Ke změně došlo logicky pod církevním vlivem, aby se přestal tento den slavit.
2. Všechny svátky vycházejí z cyklů, které vycházejí samozřejmě z prvotních náboženských forem. Vánoce jsou slunovrat a Velikonoce jarní rovnodennost.
@Annie To ale pořád nic nevysvětluje, prostě by léto či zima trvaly ne třeba deset let, ale deset Martinových let... :) Navíc by to nesedělo ani jina. Nedovi bylo prostě nějakých 35, ne 60 nebo 70...
Čestné a stavovské je přiznat - nepřemýšlel jsem nad tím. Je to frajerské, prostě básnická licence, víc za tím nehledejte :-)
A jestli to už někoho napadlo (nebo všechny) tak mě neukamenujte, nemám si o to m s kým popovídat :D
Podle mě takhle pozdě (=dva roky po narození) pojmenovávají své děti jen divocí. Ostatní v Západozemí klasicky těsně/brzy po narození, viz scéna v Domě neumírajících a pojmenování malého Aegona...