Povídka č. 6 (6. kolo) - Ice & Fire

upraveno 22. ledna 2014 v Povídky
imagePovídka č. 6 (6. kolo) - Ice & Fire

Vstala z postele zavčasu, prehodila nohy cez pelasť a započúvala sa do ticha prvých ranných lúčov. Otcova posteľ ešte zívala prázdnotou a matkina bola už zastlaná. Vykukla z okna, aby sa uistila, že dvere maštale sú odchýlené a má chvíľu čas.

Read the full story here

Komentáře

• Půjčím si slovní spojení od Fitzgeralda a použiju ho pro hodnocení této výborné povídky - bylo to melancholicky krásné :-) Velmi působivé dílo s tísnivou atmosférou a nádhernou slovenštinou...
  • Příběh o tom, že nic není a nebude tak jako předtím.

Spoiler! :-)
    Položili jste si někdy otázku, kdo byla matka chlapce, kterého zabil Gregor Clegane místo malého Aegona?
    Autorka této povídky si ji položila. A vznikl tento smutný příběh, příběh ženy, která se zřekla vlastního dítěte a hledá naději na vykoupení své viny.

A kromě toho se dozvíme,
    kdo vlastně je septa Lemore.

A vůbec nevadilo, že jsem
    některé specifické výrazy malebné slovenštiny vůbec neznal.
    :-)
  • Povedená povídka, trochu jsem zápasil se slovenštinou, ale řekl bych, že jsem to zvládl dobře. Zajímavé rozuzlení příběhu, celou dobu jsem netušil, kam to spěje. Musim říct, že výborný nápad se septou Lemore.
  • Jak jsem již několikrát psal - se slovenštinou bojuji,... ale tady mě to tak nějak víc nutilo bojovat, protože ta povídka tak nějak vtáhla. Krásně lpí na naprosto nedůležitých detailech (tretie brvno od povaly) a spoustu důležitého nechá čtenáře domýšlet. Tak nějak styl, který beru jako ideál (a sám vím, že jej nezvládám, buď napíšu moc a řeknu vše a nebo málo a deset čtenářů si top vyloží deseti způsoby, které víceméně dost kolidují s tím, co jsem tím sám chtěl říct... :o)). Autor, který umí čtenáře nasměrovat a pak nechat, ať si tu cestu projde sám... a případně prošlape... :o).
  • Aha... už to vidím, formulace "se slovenštinou bojuju" se dá vyložit různě. Naprosto chybné vysvětlení je, že bojuji proti ní a jsem zásadní nacionalista a chci aby ji ze nikdo nepoužíval, to ne... Bojovat znamená také snažit se překonat ne-zcela-jednoduchou překážku... a tak to bylo myšleno. Měl jsem za to, že nedojde k mýlce (už jenom díky té druhé větě, kde tvrdím, že jelikož povídka vtáhla, tak mě to nutilo s tím bojovat - možná jsem mohl použít "se tím chtít prokousat...", ale stalo se...).

• @Jay ne, nedoslo k mylce :)
    Ja len ze, ked ja s niecim bojujem, tak si to nedokazem az tak uzit.
  • @Hildegarda: juchu, z komentáře u 6 kola jsem pochopil, že díky skvělé náladě toho projde dnes víc než obvykle :o)
    Jinak ano, neužije si to člověk většinou "až tak"... ale to je přesně ta kategorie "můžeme s tím nesouhlasit, můžeme proti tomu protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat"... :o)
    Moc s tím neudělám, že to musím domýšlet... tak snad přitáhnout slovenský fan klub, ať to zas v hodnocení osladí čehunům... :o)
  • Já bych vyhlásil dvě kategorie: českou a slovenskou sekci . Co vy na to? ;-)
  • @heavy_head: Pak ale jsem pro to vyhlásit i anglickou, ať jdeme se světem... Třeba se pak někdo rozhoupe psát cizojazyčně... :-D

A nebo můžem jít do extrému "A v tomto kole získává cenu za nejlepší povídku s číslem 13. -Chvilka napětí- ... povídka č.13!!!". :o)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Jay Potom tam môže byť aj Anketa za najviac samohlások, Anketa za najdlhší nadpis a Anketu za najnezrozumiteľnejšiu poviedku
  • JayJay
    upraveno 23. prosince 2013
    @Branislav_Gepeto: ... Ano, takové by se mi líbily, tak bych měl šanci se umístit... :o)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.