Tales of Dunk and Egg = Príbehy Dunka a Egga

upraveno 2. února 2014 v Dunk & Egg
Pre všetkých, kto čítali tieto príbehy.
«13

Komentáře

• Práve čítam znova Hostinu á aj Mistr Aemon pri jeho skonávaní spomína Aegona (Egga) Ak má niekto záujem tieto jeho (pre Sama bláznivé) reči môžu byť dôležité :P
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    V Hostině je na Dunka ještě jeden odkaz. Brienne si vzpomněla na štít, který viděla doma na Tarthu a nechala si namalovat jeho kopii. Pravděpodobně to byl Dunkův - ten jilmem a padající hvězdou.
    (Překlad to tradičně lehce zabil, protože v češtině je tam místo "listech stromu" množné číslo.)
  • Super, tohle téma tady chybělo. :-)
    To, že Brienne někde doma vyhrabala Dunkův štít, právě vede k těm spekulacím, že je jeho potomkem (pra/vnučka?)...

"Egg, I dreamed I was old" = jedna z nejemotivnějších vět ságy. :-(
  • A na úvod ještě jeden povedený obrázek od Simonettiho... :-)

image
  • Na Briannin štít som aj zabudol :D dík :D hmm ak by mi vedel niekto povedať prečo Aegon V. Bol Nevhodný ? ... pretože po anglicky neviem :/
    upraveno 31. prosince 2013
    Anglicky "Unlikely". Lepší překlad by byl "Nepravděpodobný", protože se stal králem, i když jako čtvrtý syn čtvrtého syna byl původně hluboko v nástupnické linii.
  • Ahá ďakujem :D a akým bol kráľom ? :P :D
    Zajímavým :)
  • To bol každý z nich :D ale či bol dobrý alebo zlý :D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Peterko napsal(a):

To bol každý z nich :D ale či bol dobrý alebo zlý :D

Dobro a zlo je relatívne. Nezavrel náhodou ten dobrý svätec svoje sestry pod zámku?
    Ak bol nejaký Targaryen niekedy dobrý, tak asi dlho nežil...
  • Ahoj, jsou tady někde na icefire úplné překlady povídek Dunk and Egg?
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @Phoebea Je tu někde topic, do kterého každý napíše přání a svůj mail. Ale nevím, jestli jim pak kromě spamu příjde i něco užitečného. Sám jsem to ještě nezkoušel.
    Peterko napsal(a):

To bol každý z nich :D ale či bol dobrý alebo zlý :D

Zlý nebyl :)
    Branislav_Gepeto napsal(a):

Dobro a zlo je relatívne. Nezavrel náhodou ten dobrý svätec svoje sestry pod zámku?
    Ak bol nejaký Targaryen niekedy dobrý, tak asi dlho nežil...

To je dost zjednodušený pohled. Všichni Targaryeni nebyli z gruntu zlí a šílení lidé, kteří se ihned po usednutí na trůn pustili do krutovlády. Targaryenským králům povětšinou záleželo na jejich říši a tak se i starali o blaho svých poddaných. Pochopitelně ne všichni.
    Ten světec byl jedním z těch pomatených, i když u něj to naštěstí nedoprovázela krutost.
    @Montezuma3
    Řekla bych, že občas přijde :)
  • Nevada napsal(a):

Všichni Targaryeni nebyli z gruntu zlí a šílení lidé, kteří se ihned po usednutí na trůn pustili do krutovlády. Targaryenským králům povětšinou záleželo na jejich říši a tak se i starali o blaho svých poddaných. Pochopitelně ne všichni.

V podstatě bych souhlasila, ale po přečtení Princezny a královny už si nejsem tak jistá. :-) Ale jak jsem psala, ta povídka je poněkud přehnaná...

Já myslím, že je někde řečeno, že Aegon V. byl dobrý (rozuměj milosrdný :-) ) král a lidi ho měli rádi. Na druhou stranu ser Barristan říkal, že nechal svoje syny oženit se z lásky a říše tím utrpěla... takže obratným politikem asi moc nebyl. A pak je tu ta záhadná tragédie v Letohradu. Není vyloučené, že mu ke konci života taky trochu hráblo. :-)

• K tragédii v Létohradu: Na to abys byla Targaryen a pokusila se vylíhnout vejce nemusíš být blázen. IMHO mít draka je přirozená touha Targaryenů. Já mít dračí vejce tak taky něco zkusím :)
    Tanec draků, to je válka. Ve válce lidé často ztrácejí zábrany, když kromě touhy po moci nastupují i vztek ze zrady, pocit křivdy a hlavně pomsta. To často ztrácejí rozum i jinak spravedliví a dobří páni. (Tím nic z toho neomlouvám, jen konstatuju.)

Zabij chlapce v sobě, řekl jsem mu v den, kdy jsem nasedl na loď, která mne měla odvézt ke Zdi. K tomu, abys mohl vládnout, je zapotřebí muže. Aegon, ne Egg. Zabij chlapce a dej zrodit se muži.

Asi se to Eggovi tak úplně nepovedlo :)
  • @sveva Princezná a kráľovná ? to je ďalšia poviedka ? Ja ju nemám :D ja ju chcééém D: môžeš mi ju nejako Dodať ? :P :D
  • @Peterko Čteš v angličtině? Jestli jo, tak jo... víc informací tady. :)
  • :/ práveže Anglicky nečítma .. síce som šítal ToDaE všetky tri diely ale to som mal po česky :/
  • Škoda.. :-( Kdyby chtěl někdo anglickou verzi v pdf, mobi atd., stačí mi poslat PM.

Ono je to docela dlouhý, takže překlad asi jen tak nebude. Leda by jsme si to tu nějak rozdělili. :-)
  • upraveno 31. prosince 2013
    @Peterko Kdybys na tom byl lépe s ruštinou, tak existuje ruský překlad :-)

Jinak, já bych třeba kousek z AJ přeložila, akorát si nejsem jista kvalitou svého překladu :-D
  • upraveno 31. prosince 2013
    Montezuma3 napsal(a):

@Phoebea Je tu někde topic, do kterého každý napíše přání a svůj mail. Ale nevím, jestli jim pak kromě spamu příjde i něco užitečného. Sám jsem to ještě nezkoušel.

zaleži na to či si bol dobrý..ja som prosil mikulaša,aby mi to poslal a on mi to poslal =D
  • Vím, že se to na tu ptalo asi hodně lidí, nicméně přiznávám, že jsem líny a nechce se mi všechno pročítat. Nevíte někdo, zda se dají někde sehnat příběhy Dunka a Egga v ČJ? Klidně bych si je i koupil, ale vydány zatím nejsou (aspoň myslím) a nevím, zda se něco takové u nás chystá.
  • upraveno 1. ledna 2014
    Vydání prý chystá Argo. Kdy přesně se ale myslím neví.
    Ohledně podpultových překladů zkus napsat Nevadě nebo headovi. :-)
  • upraveno 1. ledna 2014
    Tákže ľudia ak máte záujem Ták si ma pridajte na fb Peter Kubica .. mám tma foto .. také zelené pozadie a som tam s ďalšími 3 ľudmi .. ak chcete teda .. a môžem vám hodiť ktorúkoľvek z častí poviedok Dunka a Egga alebo z častí piesne ktoré vyšli
  • upraveno 2. ledna 2014
    Neviem prečo ma tak baví hľadať takéto omrvinky ktoré George nechal v piesni :D

„Staré město,“ zasípal mistr Aemon. „Ano. Zdálo se mi o
    Starém městě, Same. Byl jsem opět mladý a můj bratr Egg byl se
    mnou, i s tím velkým rytířem, kterému sloužil. Popíjeli jsme
    spolu ve starém hostinci, kde mívali děsivě silné jablečné víno.“
    Podle mě tyhle náznaky a vůbec minulost, kterou Martin v povídkách rozšiřuje, budou mít v Písni ještě důležitou roli.
  • Aj ja si to myslím .. on z toho ešte riadne vyťaží !
  • Ahoj lidi! Tak jsem si jednou listoval edičním plánem nakladelství Argo, a kromě výše zmíněných Tyrionových hlášek a knihy „Rytíři sedmi království“, což bude zřejmě onen zmíněný překlad příběhů Dunka a Egga jsem narazil i na plánované vydání knihy od GRRM s názvem Divoké karty - nové rozšířené vydání. Neví někdo, o co se jedná?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.