Dračí dynastie - Urození bastardi Aegona IV. - Ice & Fire

upraveno 21. ledna 2014 v Postavy a bytosti
imageDračí dynastie - Urození bastardi Aegona IV. - Ice & Fire

Před třetím pokračováním článků o dynastii targaryenských králů je tu malé intermezzo v podobě profilů nejvýznamnějších bastardů krále Aegona IV.

Read the full story here

24

Komentáře

• GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Ja hlavne neviem, ako chcú s Aegonom pokračovať.

Chápem, že chcú, aby všetci vedeli o jeho targaryenstve, pretože inak by nemal nárok na trón, respektíve by uchavtiteľstvo nemal čím podoprieť. Ale ja by som to neriskoval.

Ja osobne, by som rozšíril informáciu o tom, že je to Targaryen, ale premenoval by som ho na znak toho, že sa začína úplne nová vetva. Takto riskujú, že sa nejaký potomok z hrdosti v mene vráti ku starým praktikám a tie neviedli zrovna k šťastným počinom. Keď sa niečo doserka, väčšinou je výhodný redesign.

Na stranu inú ľudia takéto veci tam asi neriešia a obyčajný ľud bol s Aerysom spokojný po štýle, že im je hra o tróny ukradnutá. Čiže sa možno opierajú o to, že ľudia to skôr privítajú. Pri tučnom Baratheonovi, Joffreym, ktorý "spôsobil" hlad, Cerseinej sprostovláde, nejakom otravnom vlkovi zo Severu, ktorý "spôsobil" vojnu, Lannisterských incesťákoch, poškvrnenej ruži sa tá ucelená a "pokojná" Targaryenská vláda, čo si pamäť najstaršieho pamätá, zdala celkom pekná.
  • Branislav_Gepeto napsal(a):

Čiže sa možno opierajú o to, že ľudia to skôr privítajú. Pri tučnom Baratheonovi, Joffreym, ktorý "spôsobil" hlad, Cerseinej sprostovláde, nejakom otravnom vlkovi zo Severu, ktorý "spôsobil" vojnu, Lannisterských incesťákoch, poškvrnenej ruži sa tá ucelená a "pokojná" Targaryenská vláda, čo si pamäť najstaršieho pamätá, zdala celkom pekná.

Tak tak... do toho pěkně zapadá ta Danyina vize z domu neumírajících o loutkovém drakovi, kterého vítá jásající dav. Není nad dobré PR. :-)
  • Osobně doufám, že Aegon je pravý, už jen z toho důvodu, že konečně bude nějaký Targaryen, který bude mít na trůn větší nárok než Dany. (A té zklapne.)
  • upraveno 9. ledna 2014
    a co když Tywin nechal schválně rozbít hlavu malého "Aegona", aby nikdo nepoznal, že to není on...
  • Alebo možno Varys mal medzi lannisterskými vojakmi nejakých svojich "ptáčkov", ktorí by sa v prípade potreby postarali o znetvorenie tela.
  • Baron napsal(a):

a co když Tywin nechal schválně rozbít hlavu malého "Aegona", aby nikdo nepoznal, že to není on...

Ta možnost tu je... Chápu, proč by o tom lhal Robertovi. Ale strašně by tím riskoval. Kdyby se Aegon dostal do Dorne, válka by trvala ještě mnohem déle... Taky by měl pořád na krku hrozbu, že z něj vyroste něco schopnějšího než Viserys.

• JayJay
    upraveno 10. ledna 2014
    @Baron: Moc dobře ty...
    A mohlo existovat spojení Tywin-Varys v době rebelie? Varys děti vyměnil, Tywin poslal Gregora a byl jediný kdo si měl šanci pořádně prohlédnout "Aegona",...
    Tywin v tu dobu nevěděl moc jistě, na kterou stranu se postavit, (jenom lze pochopit jistou averzi k Aerysovi) tak proč si nenechat zadní vrátka, že? Navíc jeho spojení s Varysem by bylo dobře utajené, když Aerys si vlastně Varyse najal i proti němu a Varys byl (alespoň naoko) proti vpuštění Lannisterů.
    No jo, ale s mrtvým Tywinem už to ví jen málokdo.:o)
    @Sveva: Jinak zajistit abykojenec "neutekl do Dorne" je asi jednoduché. a hledně "schopnější než Viserys"... to asi záleží na "účelu" pokud jej chtěl vychovat jako nástupce (Roberta v lásce moc neměl), tak ten potenciál mohl být plus...
  • upraveno 10. ledna 2014
    Jay napsal(a):

Tywin v tu dobu nevěděl moc jistě, na kterou stranu se postavit, (jenom lze pochopit jistou averzi k Aerysovi) tak proč si nenechat zadní vrátka, že?

Já myslím, že po bitvě na Trojzubci měl celkem jasno. :-)
    Nechci se tu přít o Varysově motivaci, ale nezdá se mi, že by nějak spolupracoval s Tywinem...
    Tak doufejme, že se to nějak rozsekne ve Vichrech.

Edit:
    @Jay Roberta možná v lásce neměl, ale Cersei byla jeho královnou. Tywin měl sakra velký zájem na tom, aby vládu jejich dětí nic neohrožovalo...

• NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Jay napsal(a):

A mohlo existovat spojení Tywin-Varys v době rebelie? Varys děti vyměnil, Tywin poslal Gregora a byl jediný kdo si měl šanci pořádně prohlédnout "Aegona",...
    Tywin v tu dobu nevěděl moc jistě, na kterou stranu se postavit, (jenom lze pochopit jistou averzi k Aerysovi) tak proč si nenechat zadní vrátka, že? Navíc jeho spojení s Varysem by bylo dobře utajené, když Aerys si vlastně Varyse najal i proti němu a Varys byl (alespoň naoko) proti vpuštění Lannisterů.
    No jo, ale s mrtvým Tywinem už to ví jen málokdo.:o)

Velmi nepravděpodobné. Vzhledem k tomu, jakou měl Tywin na Aeryse pifku, nevypadá pravděpodobné, že by se hodlal zabývat nějakým targaryenským dědicem pro pozdější použití (zvlášť, když druhý v pořadí, Viserys, byl mimo jeho dosah).
  • @sveva: Takhle, Rebelie byla hlavně proti Aerysovi, Tywin Aeryse nesnášel (vyhodil ho z úřadu pobočníka, dal Jaimemu bílý plášť,...), Varys byl oficiálně loajální Aerysovi, ale fakticky jen a jen Varysovi... jak tu zaznělo, Varysovi se nedá věřit ani nos mezi očima, jeho pohnutky nezná nikdo (krom GRRM). A ne, neberu Tywina jako vychcánka typu Frey, takže "jasno" myslím, že neměl.
    @sveva: Královnou se Cersei ovšem stala až dlouho po Aegonově "smrti"... v tu dobu ještě Robert toužil po Lyanně... No to vlastně vždy, ale v tu dobu ještě Lyanna žila. A Robert nebyl král. A kdo ví, co bylo možné, pořád to oficiálně byl následník a "dozorovat nezletilého krále" nebylo nutně od věci. Myslím, že kdyby se Robert cukal vzít si Cersei, tak by Tywin pořád mohl vytáhnout eso z rukávu, něco jako "Jo, ale tady je následník, my a Dorne za ním stojíme,... ale to bude i Redwine a Tyrell (a všichni loayalisti, kterým hrozily postihy) a Sever se na tebe dost možná vybodne, tomu šlo o pomstu na Aerysovi a v tom jsem stál za váma". Pokračování války? Možná, ale upřímně, je jisté, že by do toho Robert šel, chtěl tu korunu tak moc? Měl by naději? Mohl si být jist podporou?... davu stačí nakukat méně a loayalita se může změnit přes noc. Nedávno jsem slyšel o Jane Grey (tak dobře anglickou historii neznám) a ta by asi mohla vyprávět - devět dní královna a pak ji ti, kteří ji dosadilina trůn poslali na špalek jen proto, že se objevila "lepší" následnice...
  • @Jay Já už se v tom trochu ztrácím. :-D O čem se tu vlastně bavíme? Že Varysovi se nedá věřit nos mezi o očima? Na tom se shodneme. Proto jsem psala, že mu nežeru tu historku o výměně dětí.

Tywin pro mě vychcánek je, to mi nevymluvíš. Čekal, jak dopadne bitva na Trojzubci a když viděl, že Targaryeni jsou vyřízení (Rhaegar mrtvý), vyplenil Královo přístaviště a přidal se na Robertovu stranu. A Robert se stal králem velmi záhy, proto přece Tywin ty děti zavraždil, aby nebylo pochyb o jeho loajalitě:
    We had come late to Robert's cause. It was necessary to demonstrate our loyalty. When I laid those bodies before the throne, no man could doubt that we had forsaken House Targaryen forever. And Robert's relief was palpable. As stupid as he was, even he knew that Rhaegar's children had to die if his throne was ever to be secure.
  • "Nikdo nemohl pochybovat, že jsme rod Targaryenů nadobro zatratili" - A znáš lepší místo, kde ukrýt následníka, kterého případně mohu použít, než u někoho, o kom nikdo nepochybuje...?
  • A co by s ním jako dělal po tom, co si Robert vzal Cersei?
    Nechal si ho v záloze, kdyby se Cerseiny děti náhodou nepovedly? :-D Předal ho Varysovi s tím, že už ho nepotřebuje? Promiň, ale to mi přijde překombinovanější než teorie, že Aegon je Blackfyre a že ho kvůli tomu Varys a Illyrio podporují...
    Nehledě na to, že by tak riskoval svojí pověst, na které si Tywin dost zakládal. Nejdřív všem tvrdí, že Roberta zbavil největší překážky k trůnu a pak jí vytáhne jako králíka z klobouku? Ehh...
  • Netvrdím, že to tak je, jen předestírám možnost, že např. od Tywina by se dalo jištění zadními vrátky čekat a že on určitě příležitost měl.
    Co by s ním dělal? Já nevím, třeba poslal Conningtonovi, s tím, že dokud bude držet děcko v nevědomosti, tak se ani jednomu z nich nic nestane? A nutno říct, že do Tywinovi smrti Mladý Gryff byl jen Mladý Gryff.
    ... a krom toho mohl do příběhu kdykoli kdokoli natolik pověrčivý, že věřil, že Aegon je opravdu tím, co si o něm Rhaegar myslel a proto riskovat. Přeci jen, kdyby měl souzeno zachránit Západozemí, tak to je zatraceně nebezpečný králík. :o)

Jak říkám, nabízím možnosti a osobně se domnívám, že Aegon je tento Aegon. Nikomu neberu možnost myslet si, že je Blackfyre, ale za sebe tomu nevěřím ani tolik, jako tomu, že Margaery je Jonovou sestrou... :o)
    @Jay
    Když Ty spekuluješ čistě jen na základě toho, že zúčastněné osoby se objevily ve stejném časovém období ve stejném království. Bez jediného náznaku v knize, bez jakýchkoliv dalších souvislostí. To je potom těžké ;)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Tywin by sa IMHO moc s Varysom nespolčoval...
  • @Jay V klidu, já tě nebudu přesvědčovat, abys tomu věřil. Jen jsi říkal, že podle tebe není k té Blackfyreovské teorie žádný náznak, což není pravda. Proto jsem měla potřebu ji trochu obhajovat. :-)

A z čeho usuzuješ, že Margaery by mohla být Jonova sestra? Ze jména? Kdyby byla dítětem R + L, tak bych spíš čekala, že jí dají nenápadné jméno. A co třeba Rhaegar Frey, to bude taky nějaký targaryenský levoboček? :-) A opět, proč by ji Ned svěřil Tyrellům a co by ti z toho měli? Tohle je zase pro mě teorie, která nemá žádné opodstatnění.
    Jestli Jon už musí mít sestru, proč ne třeba Meeru? :-)
  • Tak já se vyjádřím k teorii že Aegon Targaryen je ve skutečnosti potomek Daemona Černohně. Já si myslím,že je to tak půl na půl. Jestli je Černoheň tak je můj favorit v zápasu o Železný Trůn. Jestli je Targaryen tak ať ho vezmou Jiní. Targaryeny už v Západozemí nechci.
  • @Slenjoy To by mě zajímalo, co dělá "Černožáry" v tvých očích o tolik lepší? Vždyť Daemon byl technicky vzato Targaryen z obou stran... Jen se ptám. :-)
    Jo, ještě jsem si vzpomněla...
    Jay napsal(a):

Takhle, Rebelie byla hlavně proti Aerysovi, Tywin Aeryse nesnášel (vyhodil ho z úřadu pobočníka, dal Jaimemu bílý plášť,...),
    ...
    Nedávno jsem slyšel o Jane Grey (tak dobře anglickou historii neznám) a ta by asi mohla vyprávět - devět dní královna a pak ji ti, kteří ji dosadilina trůn poslali na špalek jen proto, že se objevila "lepší" následnice...

Aerys Tywina nevyhodil. Tywin rezignoval sám.

btw - Jane Greyovou nechala popravit právě ta "následnice", Marie Tudorovna, nejstarší potomek Jindřicha VIII. a starší sestra Eduarda VI. A ten, kdo ji na trůn protlačil, skončil na popravišti ještě dřív než ona. Jane přišla o hlavu pár měsíců později, když vypukla vzpoura s úmyslem ji znovu dosadit na trůn, s čímž osobně neměla nic společného, protože byla už nějaký čas zavřená v Toweru.
  • sveva napsal(a):

@Slenjoy To by mě zajímalo, co dělá "Černožáry" v tvých očích o tolik lepší? Vždyť Daemon byl technicky vzato Targaryen z obou stran... Jen se ptám. :-)

Já už Targaryeny nechci. Hodně toho napáchali a za to jako rod musí platit. Zatímco Černoheň pro mě znamená změnu. To lepší z draků. Navíc Daeron druhý byl taky pravděpodobně bastard.

• @Nevada: Tywin - no, viděl bych to podobně, jako se nevyhazuje z vyššího managerského místa - oficiálně odejde s díky firmy, ale fakticky "je odejit"... ale možná, že tohle bylo prostě přes míru i pro něj - ale to by zas odporovalo tomu, jak mi tu bylo tvrzeno, jaký je to "vychcánek"...
    Ad Jane Grey: říkám moc toho nevím, ale zřejmě měly obě poměrně silné právo (Jane ustavena jako následník Eduardem, Mary Jindřichem) - a chápu, že Jane původně šlechta v drtivé většině vyzvala k nástupu a následně šlechta otočila... ano, evidentně Mary PíáR zvládla, ale ta rozhodující část šlechty ukázala, jak moc může být loajalita proměnlivá... a zrádná.
  • @sveva: Ok, jestli jediný náznak je ten, že se obecně má za to, že to dítě umřelo, tak pořád nevidím, proč to nutně musí být Blackfyre... Zvlášť když se čeká, že to "tak či tak" skoulel Varys - přeci jen Varys a Illiryo evidentně podporovali PRAVÉ Targaryeny (když už chceme rozebírat loajalitu). Není to nutně argument pro, jen říkám, že tady nevidím důvod (byť příležitost asi ano - ale i příležitost "vyrobil" Tywin).

Ale když sestra neprojde, tak klidně beru, že tohle náhodně objevené dítě je Jonův bratr... a zároveň "Píseň..." :o)

Proč by ji Ned svěřil Tyrellům... no to je otázka asi jako proč Obi svěřil Leiu právě Bailu Organovi :o). Prostě to byli jasní loajalisté, navíc příbuzensky spřízněni třeba lordem velitelem Hightowerem... A krom toho, Olena je dokonalý konspirátor a manipulátor, která by podobný trumf neodmítla (Mace rozhodovací pravomoci 0 :o)).

Jay napsal(a):

@Nevada: Tywin - no, viděl bych to podobně, jako se nevyhazuje z vyššího managerského místa - oficiálně odejde s díky firmy, ale fakticky "je odejit"... ale možná, že tohle bylo prostě přes míru i pro něj - ale to by zas odporovalo tomu, jak mi tu bylo tvrzeno, jaký je to "vychcánek"...

OMG, nejsi ty jeden z těch, kdo vidí špiona za každým rohem a najatého vraha za každým druhým? ;)

Bouře mečů, Jaimeho vzpomínky:
    Jaimeho slavnostní přijetí do Královské gardy ho osvobodilo od nutnosti oženit se s Lysou Tully. Jinak ale nic neproběhlo tak, jak si to s Cersei naplánovali. Nepamatoval si, že by jeho otec někdy zuřil víc než tehdy. Nemohl sice nic namítat otevřeně – to Cersei odhadla správně –, ale pod jakousi záminkou se vzdal úřadu pobočníka krále, vrátil se do Casterlyovy skály, a svoji dceru samozřejmě odvezl s sebou.
  • Jay napsal(a):

Ok, jestli jediný náznak je ten, že se obecně má za to, že to dítě umřelo, tak pořád nevidím, proč to nutně musí být Blackfyre...

No, ten hlavní důvod, proč si třeba já osobně myslím, že by mohl být Blackfyre, je zapojení Zlatého společenstva. Prostě mi to nesedí... A Illyrio to vysvětloval dost záhadně.
    Pod zlatem, hořká ocel. „Slyšel jsem, že Zlaté společenstvo má smlouvu s jedním ze Svobodných měst."
    „S Myrem," uculil se Illyrio. „Smlouvy lze zrušit."
    „Zdá se, že v sýru je víc peněz, než jsem tušil," poznamenal Tyrion. „Jak se ti to podařilo?"
    Magistr zavrtěl tlustými prsty. „Některé smlouvy jsou psány inkoustem, jiné krví. Víc k tomu neřeknu."
    Já zase pořád nechápu, proč by měl mít Jon bratra nebo sestru? :-)
  • @sveva: To, že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou... :o)
    No, ve skutečnosti nejsem, ale u Písně jsem se naučil očekávat nečekané, ale nějak zmíněné (třeba nepochybuji o tom, že Arya bude "do smrti "šít" a až dlouhá zima sknčí, naleznou její mrtvolu, jak stále svírá Jehlu se svých zrzlých rukách...")...
    Zlaté společenstvo - "Rudý nebo černý, pořád je to drak..."
    Illyrio - Ač lze pochybovat nad jeho vysvětlením, tak nelze popřít, že se staral o pravé Targaryeny a snažil se je mermomocí vrátit na trůn... Na svatbě Danny měl určitě mnohem větší podíl než Viserys... a sto tisíc Dothraků je velká síla...
    PS: Jonův sourozenec... to je moje absurdní teorie (a je mi jedno, jestli tomu někdo věří), pro kterou není ani pořádný argument, ani není vyvrácená... a mám za to, že tady "Aegon Blackfyre" nestojí o nic stabilněji... Prostě kdykoli se mluví o "snu", lze jej intrpretovat hodně volně, kdykoli o skutcích, je dobré hledat "účel", "příležitost" a vidět to v kontextu dalších skutků v dané době... třeba nevím, proč by tandem Illyrio-Varys (kteří hrají hodně vysokou hru) léta podporovali jak sesazeného "Beggar kinga se sestrou", tak Aegona, syna kdysi-dávno-vzbouřeneckého rodu (což by případně mohlo vést jen ke třenicím obou podporovaných rodů), když v danou dobu vládne uchvatitel...
  • Možno Aegon nie je Blackfyre, ale nejaký potomok Aeriona Brightflamea. O ňom je známe, že mal deti a nebolo povedané, čo sa s nimi stalo.
    Taky žil v Lysu, odkud pochází Illyriova manželka.
  • Nevada napsal(a):

Taky žil v Lysu, odkud pochází Illyriova manželka.

Presne! Možno bola Serra Aerionovou pravnučkou :-)
  • heavy_head napsal(a):

Pro možnou inspiraci:
    obrs. × X
    image

Tuto je Cersei- krapet mimo téma, ne?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.