Povídka č. 1 (7. kolo) - Ice & Fire
Povídka č. 1 (7. kolo) - Ice & Fire
Nebe bylo zbarveno do temně modré barvy a na obzoru začínalo splývat s mořem, jehož barva se se smrákáním také ztmavovala. Vzduch byl klidný a tichý. Až zlověstně tichý… Neznalý by předpověděl klidnou noc, ale zkušený námořník tušil, že za zdánlivým klidem nečíhá nic dobrého.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Zminka o Jonovi me potesila, Melisandra me dojala a ty zminky o vyjimecnem vztahu mezi Davosem a Stannisem me vzdycky rozslzej. U sceny, kde davos nasel zmrzleho stannyho, mi ale chybelo agonicke upeni, rvani vlasu a reka slz (teda v te zime by ronil spis kostky ledu). Achjo at jeden nikdy nemusi zit bez toho druheho :( ted by se hodila povidka, co by zas parafrazovala dalsi bajny pribeh, ten o tech dvou starcich, co se promenily ve stromy, aby mohly byt navzdy spolu <3 :D
Copak jsem jedina, kdo ma tuhle slabost pro silne pouto mezi dvema muzi? :) jaksi to ve mne dokaze vzbuzovat vetsi emoce nez klasicky milenecky vztah
Davos Mořský je nelítostně zmítán osudem, jeho tragédie dosahuje vskutku antických rozměrů, přichází o syny, o svého krále, jeho vlastní život visí pořád na vlásku - a on jde přesto pořád dál, je čestný, je věrný a je odvážný. Člověk, kterého byste si přáli mít po svém boku, až půjde do tuhého.
Slouží oddaně svému králi, ale ze všeho nejvíc se touží dostat domů, zpátky ke své ženě. Zdánlivě poklidně odvíjející se příběh tak má v sobě velký vnitřní náboj. Je to síla. Davos se po všech peripetiích, při kterých ztratil téměř všechno, vrací domů, aby spatřil ženu svého srdce - a kdo by mu to nepřál?
Velmi pěkně napsáno, líbí se mi ta osudovost i jemný humor, který na nás znenadání probleskne ("Byl to vcelku milý muž, i když jeho vtipy občas postrádaly vtipnost.")
Ke konci jsem se zoufale modlil, aby mu to nic nepřekazilo (někteří autoři bývají mimořádně škodolibí!), ale autor se vzepřel Martinovu prokletí a příběh má dobrý konec.
A já volám: Ano! Víc šťastných konců! :-)
Tahle povídka nasadila laťku pěkně vysoko!
Naopak bych ráda vyzdvihla, jak si tu autor pěkně pohrál s Odysseiou a napasoval ji do svého příběhu. Takové odkazy a parafráze já ráda... :-) Jinak autorovi doporučuji přečíst si Břehy a příboj od Eyvinda Johnsona, velmi zajímavé zpracování odysseiského mýtu.
Část kdy se Davos setkává z Melisandou se mi líbila nejvíce.
Je pravda, že povídka je napsaná tak, že se čtenář musí na text soustředit. Musím se, ale přiznat, že mě samotnému se právě daný sloh který byl použit líbil a oceňuji, že autor si dal s tímto práci.
Já mám happyendy taky ráda:-) A Davos je jedna z nejlepších mužských postav Písně, takže šťastné znovushledání s Maryou by si určitě zasloužil...
Pacilo sa mi, preto nabuduce ocakavam nieco podobne. Spojenie s Odysseom nemalo chybu.
Chybicky krasy, ktorych sa treba nabuduce vyvarovat:
Dzungla na sever od Zdi?
Velitel vesnice je trusku zvlastne pomenovanie :)
Nevhodne pouzitie slov (zruinovane, bez absolutnych emoci, familiarny)
Davos konstatuje, ze neuznava cary, ale hned v dalsej vete ho zaujimaju Melisandrine plamene)
Inak smekam, taketo nieco by som nedokazala vytvorit