Povídka č. 12 (7. kolo) - Ice & Fire

upraveno 13. března 2014 v Povídky
imagePovídka č. 12 (7. kolo) - Ice & Fire

Bylo horké léto a milovaný stejně jako nenáviděný král umíral. S posledním výdechem kdysi mocného dobyvatele přešla vláda říše na jeho nejstaršího syna. Aenys byl slavnostně korunován masivní korunou z ryzího zlata uprostřed trůnního sálu stále rozestavěné Rudé bašty. Poté usedl na železný trůn a započal tak svou rozpačitou vládu.

Read the full story here

Komentáře

• výborná povídka ve které nic nechybělo...já tleskám :applause:
  • Maegor byl opravdu hoden svého jména :-D Líbí se mi, že každý autor si vybral jiného Targaryena.
    Mně tam teda jedna věc chyběla - nějaká sympatická postava :-) Ale to ničemu nevadí, i povídka s nepříliš nesympatickými postavami může být dobrá a tahle byla. Je to drsná povídka, povídka pro chlapy - hodně akce, krve, boje :-)
  • Pěkné historické okénko :) Méně osobní, více realistické. Autor čtenáře bez slitování vymáchá v bahně středověku. Protože jsem hlava děravá a z dějin Targaryenů si moc nepamatuju, mohla jsem si naplno vychutnat napětí při závěrečné bitvě. Autorovi patří mé uznání za plynulý a přehledný popis válečné vřavy, i když ne všemu jsem porozuměla (riposta? kotérie? :-k)
  • Super. Oceňuji hlavně poutavé, promyšlené a detailní bitvy (+ dobrý nápad s tím podrazem na mostě, já bych tam teda nevlezla, hned mi to bylo podezřelé :-D). Líbí se mi i autorův styl a propracovaná intrika s Mootonem. Maegorovi jsem chvílemi fandila :-$ V té druhé bitvě, když šlo do tuhého, jsem si říkala, proč jen nepoužil draka?
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    Skvěle napsaná povídka, intriky, bitvy, spousta akce, to všechno dokonale ladilo. Jsem rád, že jsem si mohl přečíst další důkaz o tom, jak byli Targaryeni nenormální. :-D + k povídce, že autor použil postavu lorda Mootona, kterého jsem při psaní také použil. Magor je mrtev, ať shnije v pekle! :-D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Opravdu skvěle namíchaná povídka. Pochvala za závěr s Železným trůnem.
    Jak se jiným vyčítají češtinské chyby, tady to zamrzí dvojnásob. Ale i tak je to povídka hodně dobrá.
  • Tak tady prostě nic nechybělo. Zatím nejhezčí povídka.
  • Tak moje poslední povídka a zrovna taková bomba. Příběh je grandiózně vylíčen a čte se jedna báseň. Je to jedna z povídek která zabírá nejrealističtěji historické události a navíc v poměrně velké měřítku.
    Moc s mi líbilo že konkrétní scény jsou protkány úvody které nám danou situaci osvětlí a popíšou. Povídka sice nemá žádného vyloženě kladného hrdinu, ale přesně tak to má být. Maegor je drsný, Nejvyšší septon úlisný, Aenys slabý... Scéna s bitvou u Kamenného bodce, je úžasná... popisující masakr i intriky a zradu. Maegor je rozhodně nejtvrdší král celé éry, ale na druhé straně hned v úvodní scéně kde se zastává svého bratra ho čtenář musí mít rád. Nelze popřít, že v té době byl drsným mužem který bojoval za budoucnost své rodiny.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Tak do Magora jsem se chtěl také pustit. Uf uf. Ještě že jsem to nedopsal. Vedle tohohle by ta moje povídka vypadala trapně. Skvěle napsané a propracované. Adept na vítěze tohoto kola.
    (Ale ještě nemám dočteno vše)
  • No, nemám co dodat, chvála tu už zazněla, dovolím si však vypíchnout ještě jeden klad, který mě (v dobrém) bil do očí a to používání termínů... je vidět, že autor si s historickým šermem celkem tyká (a nebo se mu to daří dobře předstírat).
  • Povídka to byla nadmíru zajímavá a poučná, ale mám pocit, že právě popisy bitev a odborné termíny ji ubíraly na tempu.
  • Typicka chlapska poviedka, ktoru ja ako uboha zzenstina nedokazem dokonale ocenit, ale aj tak to bolo skvele.
    Preto moje postrehy su mozno uplne blbe, ale skusim :)
    Vsetko smeruje k jednemu - ku grandioznej bitke. Preto su postavy zo zaciatku vykreslene na mna prilis plocho. Na druhej strane, ak ide o legendu, zas tak velmi mi to neprekaza.
    Treba sa davat pozor na pouzivanie slov, ktore rezu oko. Napr taki royalisti.
    Autor sa pokusal posplietat historiu, niekedy sa to darilo viac, niekedy menej (najvyssi septon ukradne korunu, aby sa nemohol niekto korunovat, hlavne ked su koruny min dve; druhy septon sa len tak dostane do komnat, hoci je povazovany za najvacsieho nepriatela). Ale celkovo to vypalilo nadmieru dobre.
    P.S.: ten Wat si nezasluzil zvitazit - takto sa chytit na moste a pritom suhlasil, ze pred nim budu relativne neznami ozbrojenci a za nim detto. Nouma :). To uz mne vtedy blikala kontrolka riadne.
  • Povídka inspirovaná ukázkou z encyklopedie Písně ledu a ohně. Autor si s ní dal velkou práci a kladl důraz na věrnost skutečných historických událostí. Boj o moc, bitvy, zrada, spiknutí, souboje, to všechno tu najdeme důkladně popsané. Obdivuhodná práce!
    Maegor se nakonec na vlastní pohár vína přesvědčil, že i učedník může dát lekci svému mistrovi. :-)
  • Chtela jsem komentovani prenechat az po bodovani, abych to stihla. Ale tady napisu sve dojmy hned, dokud jsou cerstve:
    Wow, jako celek se mi to moc libilo a jsem unesena. Jak uz jsem psala u jine povidky, s historii Zapadozemi (tj. Vsechny udalosti pred Hrou o truny) nejsem obeznamena, takze jsem pri cteni vubec netusila, co prijde a byla jsem po celou dobu napjata.
    Obdivuju detailni popisy bitev, nektere casti byly az naturalisticky syrove, ale na druhou stranu mi prislo, ze to trochu zbrzdovalo celkovy spad, ze toho bylo moc. povidka s takovym zamerenim samozrejme potrebuje bitevni sceny, ja radsi vsak ctu sceny, kde se spis mluvi a intrikari, nez bojuje, asi protoze tomu rozumim vic :) takze jsem si mnohem vic uzila zbyle sceny. Uvodni scena mi necim pripomnela krale Theodena a Grimu z Pana prstenu.
    Maegorovi jsem zpocatku fandila, ale s ubihajicim dejem me fandeni slablo, az jsem byla nakonec rada, jak dopadl. I kdyz nejsem zastancem zrad a jedu. Ani Jaeherys mi proto nebyl moc sympaticky. Wata mi bylo lito, ale zaslouzil si to, vojevudce by mel mit vic rozumu.
  • TergasTergas Ten, který schází z kopců
    Tak ještě tady poděkuju všem, co četli a dotáhli mě na druhé místo :applause:
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.