Povídka č. 7 (8.kolo) - Ice & Fire

upraveno 1. září 2014 v Povídky
imagePovídka č. 7 (8.kolo) - Ice & Fire

Chlapec a pes   Do místnosti vnikalo světlo úzkým oknem ve zdi. Chlapec ležel na posteli přikrytý množstvím kožešin. Sluneční paprsky mu dopadaly do tváře, ale jemu to nevadilo. Naopak, celý život znal jen zimu a šero. Narodil se v … celý článek

Read the full story here

Komentáře

• Co se v mládí naučíš... :-)
    Tak poklidně to začalo a tak temně to skončilo... Líbil se mi vztah se psem a už jsem se obávala, že ho v rámci své "proměny" na konci zamorduje, ale naštěstí toto dopadlo dobře :-)
    Pěkné vykonstruovaný příběh s působivým závěrem, v jednoduchosti je krása :-)
  • Tématem připomíná "začátky" jiného mocného muže, Tywina z jedné z předchozích povídek.
    Je vidět, že se autor s textem pere, místy text připomíná spíše školní slohovou práci na téma "Roose Bolton - co jsem dělal od rána, kudy jsem šel, co jsem všechno viděl, co dělal můj pes, jaké bylo počasí a kdo upekl ovocné placky". K závěrečné pointě se tak doškrobrtáme celkem nezáživným textem, ve kterém se odehrají dva zbytečné dialogy, zejména pak nepřesvědčivý nenávistný a majetnický výlev Rolfa. Prostě příliš popisné (ale zároveň bez využití nějaké invence, zajímavých opisů, přirovnání atd) a vzhledem k dějové neobsahovosti zbytečně dlouhé, než přijde rozuzlení. A také pozor na překlepy a chyby v češtině.

Máme tu opět story na téma - byl to hodný, malý hoch, mouše by neublížil, pejska zachránil (to konec konců Starkové taky) a najednou potká taťuldu u pootevřených dveří - a bum, máme tu malé budoucí monstrum:)

Pro srovnání - a tím nemyslím délku ani téma a zápletku, ale čistě literární jazyk - podívejte se na povídku číslo jedna nebo sedm a pak tuto osmičku.
  • Jej, chybka v číslování - chtěl jsem říct, podívejte se na povídku číslo jedna nebo šest a pak tuto sedmičku..:)
  • Čeština občas dostává pěkně na prdel. Námět je pěkný, ale v některých místech to neodsýpá tak, jak by mělo a závěr je dost krkolomný.
  • Zpocatku to vice nez vypraveni pripominalo dejovy popis, moc se toho nedeje, nikdo moc nemluvi a necini, proste poklidny den chlapce a psa. Na jednu stranu je obdivuhodne, do jakych detailu autor pri svych popisech zachazi, fantazii ma tedy bohatou. Na druhou stranu zas ten uvod do deje byl prilis dlouhy, ubral zaverecnemu vyvrcholeni celkovy spad.
    A primocary styl psani mi nevadil (preci jen je to pov maleho chlapce, takze je to jen prirozene :) ) Dokonce mi to pripomnelo knizky, co jsem cetla jako mladsi (Elyonova zeme apod.) Takze i pres to, ze slovosled, pravopis atd.tu moc nefungujou, mne se to cetlo dobre.
    (Dostala jsem hroznou chut na nejakou sladkou ovocnou mnamku :( smula, ze je 20min po pulnoci)
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    Taková kratší nezáživná povídka. Projdeme si společně den mladého chlapce, který najednou uvidí dvě labutě, což je pro většinu příběhů ta největší zápletka. Také mi nesedí moc styl, jakým je napsaná, kdy se pořád opakuje, že hoch šel tam, chlapec uviděl tamto. Taková školní slohovka, kde i pravopis pokulhává. Nadruhou stranu jsem se dozvěděl, že Boltonové mají ten 'magorismus' prostě v krvi a i Rooseho otec byl zřejmě kapánek vyšinutý. :-)
  • Autor nesmrtelné hlášky: „Nenuť mne litovat dne, kdy jsem znásilnil tvoji matku“ měl vcelku pokojné a nezajímavé dětství. Ovšem až do onoho osudového večera, kdy byl jeho otec poněkud neklidný...
    Následuje výchovná lekce, po které se z chlapců stávají muži, po které už nic nebude takové, jako dřív. Milujeme a chráníme naši rodinu a naše nože jsou ostré. Pro dobro našeho rodu není žádný nůž dostatečně ostrý.
    Ano, první půle této povídky je poklidná a nic moc se v ní neděje – studie každodennosti - autor se velmi snažil, aby byla právě taková, byl to jeho záměr. O to víc vynikne šokující závěr, je mrazivý, zneklidňující a nečekaný - jako nůž, který se náhle objeví v ruce.
  • @heavy_head

Zajímavý názor... že se autor snažil o to, aby první část byla poklidná a nic se tam nedělo. Já osobně si myslím, že autor netušil, co tam dát, ale třeba mu křivdím:)
  • Prilis obsirny uvod a k tomu akoby ani nepasujuci zaver. Som trochu zmatena...
    Chybicky prilis rusili.
  • upraveno 4. října 2014
    Děkuji všem kteří povídku přečetli a i ohodnotili.
    Povídka byla napsaná schválně, tak aby začátek plynul volně, poklidně a normálně. Od začátku jsem měl tuto vizi, jelikož postava o které je psána není úplně normální jak víme...
    Roose tu vystupuje jako klidné, sympatické a normální dítě, protože si myslím, že děti ve své podstatě by neměli být zlé. Děj měl vést tak, aby si ho čtenář oblíbil než zjistí kdo opravdu je.
    Bohužel mě mrzí, že jsem nedokázal přesně dostat svůj nápad na papír...
  • @Baron Hlavně se na mne nezlob a nevzdávej to:)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.