Povídka č. 8 (10. kolo) - Ice & Fire

upraveno 24. srpna 2016 v Povídky
imagePovídka č. 8 (10. kolo) - Ice & Fire

Zpověď čarostromu Od nepaměti střežím slavný hrad severu. Klaněli se přede mnou mocní králové i obyčejní lidé. Jsem živou připomínkou slávy dávno minulé, dnů Dětí lesa, a nyní vám povím svůj příběh. Když Bohové tvořily svět, dali do některých stromů … celý článek

Číst celý článek zde

Komentáře

• Krásný styl :-) Nápad rozhodně zajímavý a autorovi se podařilo vybudovat i atmosféru. Mrzelo mě jen to, že to tak rychle skončilo - klidně bych četla dál ;-)
  • Jediné, co mi trochu nesedělo, je formulace "dar života bytostem smrti". Jinak myslím, že přesně takhle by čarostrom mluvil, kdyby mluvil. Těšila jsem se na konec, kde jsem předpokládala jsem zmínku o theonovi, ale i bez ní moc hezké...
  • upraveno 2. srpna 2015
    Nápad se mi hodně líbí. Leč s ostatními moc nesouhlasím, zpracování sice není špatné, ale přijde mi, že se z něj dalo dostat mnohem víc. Asi bych si to představoval rozsáhlejší, možná popisnější, prostě aby se projevila ta hluboká, nadčasová zkušenost stromu získaná flegmatickým pozorováním po tisíce a tisíce let. Nutno však dodat, že na vykouzlení takovéto hluboké nálady už je asi potřeba řádný kus spisovatelského střeva :-)
  • upraveno 10. srpna 2015
    V jednoduchosti je krása.
    Příběh je velice krátký, ale přesto dokáže říci vše co je potřeba. Historie severu v kostce. Jediná věc která mě mrzí, že některé úseky nejsou delší. Příběh je přesto kompaktní, dobře napsaný a má své osobité kouzlo. Za mě povedená jednohubka.
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    No. Souhlasím s Nemesis. Dalo se z toho dostat daleko více. Hlavně v oblasti hloubky, takto mě to nějak nechytlo za srdce. Jednohubka, která neurazí, ale ani nenadchne. :-) :-k
  • NeyraNeyra Oheň, led a krev
    Možná spíš trochu popis děje než vyprávění, ale líbilo se mi to :)
  • Opět souhlasím s Nemesis, hezká kraťoučká povídka, ale od čarostromu by člověk čekal víc :)
  • Tady budu brblat. U takto krátkých povídek totiž každý drobný nedostatek nehorázně vyčnívá, tudíž mají jedinci jako já neodbytnou potřebu se v nich rýpat.
    Za odměnu jsme jejich zelenověštcům propůjčili naše oči, stejně jako bohům.
    Vrtá mi hlavou, proč by čarostromy měly bohům, svým stvořitelům, něco propůjčovat? Vždyť i výše se píše, že je bohové stvořili tak, aby pozorovali svět a podávali jim zprávy.
    Radostné léto ale nemůže trvat věčně, pro čarostromy a děti lesa nastalo za 2 000 let.
    Tady mi připadá, že si obě části věty odporují - nenastal spíš konec "radostného léta"?

Tyto věty mě zarazily při čtení nejvíc. Jinak chválím nápad. Líbí se mi i ta stručnost. Mohla by víc vyniknout v kombinaci s nějakým neobvyklým vyjadřováním, aby ta čarostromovost byla ještě působivější (třeba kratší věty nebo tak něco). Jinak řečeno, pohrát si s tím formátem, aby lépe vyniknulo vyznění.
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    CervenKa napsal(a):

Radostné léto ale nemůže trvat věčně, pro čarostromy a děti lesa nastalo za 2 000 let.
    Tady mi připadá, že si obě části věty odporují - nenastal spíš konec "radostného léta"?
    Jop, tato věta mi taky přišla při čtení divná. :-k
  • TergasTergas Ten, který schází z kopců
    Myslím, že při stávající délce by bylo lepší to pojmout více lyricky a méně popisně. Popřípadě více metaforizovat, aby to čtenáře stihlo chytnout za srdce. Tady jsem na to neměl čas za těch pár minut. Škoda, potenciál skutečně je.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.