Dračí kámen a jiná místa s draky spojená

upraveno 6. listopadu 2010 v Spekulace

Tak jsem konečně dočetl Hostinu a mohl si pročíst taky tuhle část (Spekulace), pač před tim jsem to kvůli spoilerům nechtěl riskovat... No nic, to neni podstatný:)) Spíš mě při pročítání všech těch příspěvků napadla jedna otázečka: co si myslíte o tom, že by pod Dračím kamenem mohl být skutečně drak, který by se dal probudit? Asi něco na způsob, že ze starých vejcí se přeci jen vylíhli (za správných okolností) draci. Mně to zase nepřijde jako tak nepravděpodobný, něco by na tom být mohlo...

Komentáře

• upraveno 13. prosince 2006

Je to zajímavá teorie, ale já osobně si myslím, že Dračí kámen je prostě jen sopečný ostrov, nic víc. Druhdy jsem četl podobnou úvahu i na Westeros.org, tam se spekulovalo, že by drak mohl být ukrytý pod Zimohradem - viz termální jezírka a Branův sen, kdy očima Léta zahlédl "velkého okřídleného hada chrlícího oheň" (přesnou citací neposloužím, nějak se mi nedaří dohledat to v knížce). Nicméně je pravděpodobnější, že se jedná o metaforický popis dýmajícího hradu nebo možná komety.:roll:

To proroctví ohledně "oživení draků z kamene" se podle mě vztahuje čistě k Danny a jejím vejcím (pánové, nesmějte se!:)), tudíž už bylo naplněno. Melisandra se v tomhle ohledu asi plete, když to vztahuje na Stannise - nebo úmyslně klame, ale proč by to dělala? Přijde mi nepravděpodobné, že by královská krev jen tak bez ničeho oživila chrliče, případně celý hrad ve tvaru draka, který by pak odletěl i s pokrývačem, klempířem a kominíkem.:P

A co se týče možnosti, že je nějaký drak zamčený ve sklepě pod Dračím kamenem, vzpomeňme si, jak dopadlo vybudování Dračího doupěte v Králově přístavišti. Ta dobrá zvířata tam chřadla. Draci jsou prostě stvořeni ke svobodě a otevřenému nebi, ne aby byli sto let zavření mezi okurkama a prošlým pivem.:D

• upraveno 2. ledna 2007

Teď mě napadlo ještě jedno místo, které je zajímavým způsobem spjato s drakem, a sice Starý Wyk. Když nad tím tak přemýšlím, tak jsou kosti Naggy asi ještě větší než Balerionovy... nebo ne? Myslíte, že patří nějakému drakovi valyrijského původu, nebo jsou to zbytky nějaké velké vodní "předpotopní" obludy? :roll:

• upraveno 3. ledna 2007

Léto wrote:
    Teď mě napadlo ještě jedno místo, které je zajímavým způsobem spjato s drakem, a sice Starý Wyk. Když nad tím tak přemýšlím, tak jsou kosti Naggy asi ještě větší než Balerionovy... nebo ne? Myslíte, že patří nějakému drakovi valyrijského původu, nebo jsou to zbytky nějaké velké vodní "předpotopní" obludy? :roll:

Tak to si moc nemyslim, že by starej Nagga byl drak:)) Řekl bych, že o tom by se určitě Železní zmiňovali trošku víc, třeby i vzhledem k nárokování trůnu coby další rod s dračí krví. Spíš to fakt byla nějaká přerostlá vodní ještěrka;))

• upraveno 3. ledna 2007

Peter wrote:
    Tak to si moc nemyslim, že by starej Nagga byl drak:)) Řekl bych, že o tom by se určitě Železní zmiňovali trošku víc, třeby i vzhledem k nárokování trůnu coby další rod s dračí krví. Spíš to fakt byla nějaká přerostlá vodní ještěrka;))

Takoví Daynové mají v sobě taky krev Valyrie (která byla svými draky proslulá) a nic si nenárokují. Z hlediska legitimnosti vlády bych určité vzdálené souvislosti s draky moc velký význam nepřikladal. Nebo bys povolal na český trůn nějaký normanský rod, který má v erbu lva, stejně jako česká koruna? Já vím, je to trochu nešikovný příměr, ale jistě chápeš, kam tím mířím. :P

Je známo, že Nagga je "vodní drak". Což mi přijde trochu jako protimluv, když jsou draci ohnivá stvoření, ale není vyloučeno, že má Nagga s těmi klasickými draky něco společného. Jak vlastně zahynul, zabil ho někdo z Železných, nebo tam sešel věkem? Nechce se mi to dohledávat, ale možná mi nic jiného nezbyde. :)

• upraveno 4. ledna 2007

Léto wrote:
    Peter wrote:

Takoví Daynové mají v sobě taky krev Valyrie (která byla svými draky proslulá) a nic si nenárokují. Z hlediska legitimnosti vlády bych určité vzdálené souvislosti s draky moc velký význam nepřikladal. Nebo bys povolal na český trůn nějaký normanský rod, který má v erbu lva, stejně jako česká koruna? Já vím, je to trochu nešikovný příměr, ale jistě chápeš, kam tím mířím. :P

Je známo, že Nagga je "vodní drak". Což mi přijde trochu jako protimluv, když jsou draci ohnivá stvoření, ale není vyloučeno, že má Nagga s těmi klasickými draky něco společného. Jak vlastně zahynul, zabil ho někdo z Železných, nebo tam sešel věkem? Nechce se mi to dohledávat, ale možná mi nic jiného nezbyde. :)

Vim sice kam tim míříš, ale příklad je to trochu divnej:)) Leč pokud jde o český trůn, tak během první světový se Kramář po celým rusku snažil najít šlechtice (knížete), který by usedl zpátky na náš trůn a obnovil by monarchii;)) To už mi přijde nárok normanského rodu se lvem lepší:)))

Co se týče Naggy, zkus se podívat do první Aeronovo kapitoly, mam dojem, že tam něco bylo...

• upraveno 4. ledna 2007

Draci jsou ohniva stvoreni...no to neni az tak pravda, jde spis o to jak je pojme Martin, pac ja znam draku asi dvacet druhu, vcetne ledovych, vodnich, kostlivych, kyselinovych apod.

Nicmene GRRM to pojima trochu po svem, coz je dobre, takze Nagga muze drak kldine byt, uz si nepamatuju co o ni psal, ja Naggu znam jako obroviteho hada...

• upraveno 4. ledna 2007

To jsem si vzpomněl, že v Heroes of Might and Magic 3 je Nagga hadí žena s několika rukama, ale zase mi vždycky přišlo, že Martin si vytváří vlastní bestiář, než že by přejímal a trošku přetvářel klasické fantasy bestie, takže to asi spojitost mít nebude...

• upraveno 4. ledna 2007

No sak jsem rikal, ze Martin casto jen vycucua nazvy a pretvori to...v HOMAM je Nagga presna - jakejsi krizenec hada a cloveka (teda zeny:-)).

• upraveno 4. ledna 2007

V kapitole Utopený muž jsem nakonec našel toto: "Na temeni kopce se zvedalo ze země čtyřiačtyřicet nestvůrných kamenných žeber, která vypadala jako kmeny obrovských bledých stromů. Při pohledu na ně se Aeronovi rozbušilo srdce o něco rychleji. Nagga byl první mořský drak, ten nejmocnější, jaký se kdy pozvedl z vln. Živil se krakaticemi a mořskými obludami a ve svém hněvu potápěl celé ostrovy, jenže Šedý král jej zabil a Potopený bůh proměnil jeho kosti v kámen, tak, aby se lidé nikdy nemohli přestat podivovat odvaze prvního z králů."

Alek wrote:
    Draci jsou ohniva stvoreni...no to neni az tak pravda, jde spis o to jak je pojme Martin, pac ja znam draku asi dvacet druhu, vcetne ledovych, vodnich, kostlivych, kyselinovych apod.

To bychom stejně dobře mohli říci, že draci se vyrábějí z papíru. Opravdu záleží pouze a jenom na tom, jak to pojme GRRM. :wink: V knize, kterou dal ser Jorah jako svatební dar Dany, se píše, že draci jsou ztělesněný oheň ("Dragons are fire made flesh"). A ve Valyrii je pěstovali myslím díky těm vulkánům, které říši obklopovaly. To taky o něčem svědčí.

Peter wrote:
    To jsem si vzpomněl, že v Heroes of Might and Magic 3 je Nagga hadí žena s několika rukama, ale zase mi vždycky přišlo, že Martin si vytváří vlastní bestiář, než že by přejímal a trošku přetvářel klasické fantasy bestie, takže to asi spojitost mít nebude...

Tam bych taky asi souvislost nehledal. Jenom se možná inspiroval v tom smyslu, že Nagga zní docela ještěrovitě a hadovitě a může to vzbuzovat ty správné asociace? Nemá dokonce třeba nějaký mytologický původ? Třeba Řekové byli na hady dost vysazení. :P Jinak jsem našel, že Nagga je ještě město v Tunisku, a též jakýsi anglický slangový výraz (možná nějaká odvozenina od "nigga"?)... :?:
  • upraveno 4. ledna 2007

podľa mňa majú pomenovania ako Naga prapôvod v mytológiach. Ich "updatovanie" je však veľmi volné, HOMAM3 je dobrý príklad.

Veľmi ma hnevá keď nejaké priemerné seriály či filmy zoberú nejaké meno - napr. Solón - pretože znie dostatočne "známo a grécky súčasne" a buchnú ho svojej postave. Nehľadiac na to, kto skutočne bol Solón. (ten vĎaka ktorému to meno poznáme)

Myslím, že Martin vychádza pri tvorbe mien z ich základného mytologického významu.

Draci naozaj môžu byť akýkoľvek, opora v mytológii a vo fantázii je veľmi široká. Dokonca základné rozdelenie drakov na Ohnivých, vodných a ľadových mi príde úplne prirodzené...

• upraveno 4. ledna 2007

Tak co se týká HOMAM3, tak tam mají všechny příšery svůj původ v mytologii, tim jsem si, ač jsem to neověřoval, celkem pevně jistej. Čili Nagga by se v mytologii nějakého národy určitě našla/našel. Hledal bych asi buď u těch Řeků nebo v severských bájích, kam bych Naggu možná tipoval spíš...

• upraveno 5. ledna 2007

Takže nakonec ani řecká, ani severská mytologie.

Provedl jsem menší průzkum na internetu a zjistil jsem toto:

Slovo naga pochází ze sanskrtu a původně označovalo polobožskou bytost indické mytologie. Využíval ji buddhismus a hinduismus. Jak měla vypadat, v tom se různé zdroje liší - dočetl jsem se, že to měl být velký had, bytost mezi člověkem a hadem nebo sedmihlavá hadí nestvůra. Zřejmě se ty představy v průběhu času vyvíjely. Pro představu doporučuji podívat se na "http://en.wikipedia.org/wiki/Naga (mythology)"

Musím se ale přiznat, že asijské mytologie nejsou mému srdci moc blízké, asi je to otázka kultury, ale prostě mi připadnou tak nějak přeplácané. :roll:

• upraveno 5. ledna 2007

Asie je v tomhle zas uplne jina. Ale v podtstae to do sebe vsechno zapada, drak je taktez v nekterych teoriich pokladan za hada, z nehoz se de facto vyvinul...

• upraveno 5. ledna 2007

Hledej šmudlo, aneb Google ví všechno:)) Vidíš Indie by mě nenapadla. Ale mně se líbí mytologie tak nějak všechny, ani ta Asie mi nevadí, ačkoliv tam odsud toho moc neznam.

• upraveno 5. ledna 2007

Asiaté (včetně Ruska) jsou mému chápání celkem vzdálení. Já si prostě nedokážu představit nestvůry, které v jejich příbězích vyskytují, a které mají většinou třicet tygřích hlav, čtyřicet hadích hlav, sto sedmnáct nohou a devadesát tři liščích ocasů. Fantazii se samozřejmě meze nekladou, ale všeho s mírou! :P

Souhlasím, že drak má s hadem hodně společného, i v latině se označují stejným slovem (draco), což může způsobit nejeden překladatelský oříšek.

Ale třeba na Blízkém Východě měli na utváření mýtu velký vliv i krokodýlové (Bible, Egypt...) a v jihovýchodní Asii se určitě občas setkávali s varany nebo heteriemi (či jak se ty obludy nazývají).

Je zajímavé, že se k představě draka dopracovaly víceméně nezávisle skoro všechny lidské kultury. I Aztékové měli okřídleného hada Quetzacoatla... :roll:

• upraveno 5. ledna 2007

Léto wrote:
    Asiaté (včetně Ruska) jsou mému chápání celkem vzdálení. Já si prostě nedokážu představit nestvůry, které v jejich příbězích vyskytují, a které mají většinou třicet tygřích hlav, čtyřicet hadích hlav, sto sedmnáct nohou a devadesát tři liščích ocasů. Fantazii se samozřejmě meze nekladou, ale všeho s mírou! :P

Souhlasím, že drak má s hadem hodně společného, i v latině se označují stejným slovem (draco), což může způsobit nejeden překladatelský oříšek.

Ale třeba na Blízkém Východě měli na utváření mýtu velký vliv i krokodýlové (Bible, Egypt...) a v jihovýchodní Asii se určitě občas setkávali s varany nebo heteriemi (či jak se ty obludy nazývají).

Je zajímavé, že se k představě draka dopracovaly víceméně nezávisle skoro všechny lidské kultury. I Aztékové měli okřídleného hada Quetzacoatla... :roll:

Tak ono to zase tak překvapivý neni, nebo mně to alespoň nepřijde, když si uvědomíš, že jsme prostě všichni lidi a je fuk odkud nebo s jakou barvou kůže. Když se třeba i podíváš na různý kultury, tak uvidíš strašně moc podobností ve vývoji. Ne, že bych se v tom nějak líp orientoval, ale přijde mi to tak.

• upraveno 6. ledna 2007

Peter wrote:
    Tak ono to zase tak překvapivý neni, nebo mně to alespoň nepřijde, když si uvědomíš, že jsme prostě všichni lidi a je fuk odkud nebo s jakou barvou kůže. Když se třeba i podíváš na různý kultury, tak uvidíš strašně moc podobností ve vývoji. Ne, že bych se v tom nějak líp orientoval, ale přijde mi to tak.

Je pravda, že většina lidských kultur vykazuje stejné vývojové etapy, a je pravda, že jsou na tom v podstatě založená komparativní historické vědy. Ale to se týká takových ryze praktických věcí jako je dělba práce a moci, státní zřízení, společenské uspořádání... prostě takových věcí, které se zákonitě musejí vyvíjet určitým směrem, aby ta daná společnost nestagnovala a nebyla nahrazena jinou.

Naproti tomu u náboženských představ a mytologií mi připadne, že se v nich více promítají lokální prvky, které danou společnost ovlivňovaly. I tady se sice nacházejí určité styčné momenty, ale rozhodně si nemyslím, že je vytvoření mýtů podle daného vzorce potřebné pro další rozvoj civilizace. Chci tím říci, že společnost, která je uspořádána podle majetkových poměrů, se rozvíjí rychleji než ta, která je uspořádána čistě podle rodů; na druhou stranu je ovšem jedno, jestli je v dané kultuře uctíván býk nebo volavka, to těžko nějak výrazněji ovlivní konkurenceschopnost té dané kultury.

Právě v souvislosti s tím je zajímavé, že tu vůbec nějaké styčné body mezi kulturami jsou. Jedním z nich je třeba potopa světa, která se nachází skoro ve všech mytologiích, ať už blízkovýchodní, nebo těch indiánských. A v neposlední řadě jsou tu oni draci. Určitě se do nich promítá přirozený a dlouhodobým vývojem získaný strach lidí z jedovatých hadů (který je, pokud se nepletu, určitou příčinou příslušných fobií i dnes). Had je pro lidi jednoduše nebezpečný tvor, který může být i smrtelný, dokonce "nevysvětlitelným" způsobem (jedem). To jsou ovšem třeba i pavouci (a ti jsou rovněž objektem rozšířené fobie), nicméně s nějakou "ultimátní bestií" v podobě pavouka se v mytologiích setkáváme málokdy. Draci jsou rozšířeni mnohem více. Že by se tedy v tomto případě jednalo o nějakou intenzivnější zkušenost? A jak by pravěké společnosti ovlivnilo setkání kupříkladu s pterodaktylem? :wink:
  • upraveno 6. ledna 2007

Léto wrote:
    Je pravda, že většina lidských kultur vykazuje stejné vývojové etapy, a je pravda, že jsou na tom v podstatě založená komparativní historické vědy. Ale to se týká takových ryze praktických věcí jako je dělba práce a moci, státní zřízení, společenské uspořádání... prostě takových věcí, které se zákonitě musejí vyvíjet určitým směrem, aby ta daná společnost nestagnovala a nebyla nahrazena jinou.

Naproti tomu u náboženských představ a mytologií mi připadne, že se v nich více promítají lokální prvky, které danou společnost ovlivňovaly. I tady se sice nacházejí určité styčné momenty, ale rozhodně si nemyslím, že je vytvoření mýtů podle daného vzorce potřebné pro další rozvoj civilizace. Chci tím říci, že společnost, která je uspořádána podle majetkových poměrů, se rozvíjí rychleji než ta, která je uspořádána čistě podle rodů; na druhou stranu je ovšem jedno, jestli je v dané kultuře uctíván býk nebo volavka, to těžko nějak výrazněji ovlivní konkurenceschopnost té dané kultury.

Právě v souvislosti s tím je zajímavé, že tu vůbec nějaké styčné body mezi kulturami jsou. Jedním z nich je třeba potopa světa, která se nachází skoro ve všech mytologiích, ať už blízkovýchodní, nebo těch indiánských. A v neposlední řadě jsou tu oni draci. Určitě se do nich promítá přirozený a dlouhodobým vývojem získaný strach lidí z jedovatých hadů (který je, pokud se nepletu, určitou příčinou příslušných fobií i dnes). Had je pro lidi jednoduše nebezpečný tvor, který může být i smrtelný, dokonce "nevysvětlitelným" způsobem (jedem). To jsou ovšem třeba i pavouci (a ti jsou rovněž objektem rozšířené fobie), nicméně s nějakou "ultimátní bestií" v podobě pavouka se v mytologiích setkáváme málokdy. Draci jsou rozšířeni mnohem více. Že by se tedy v tomto případě jednalo o nějakou intenzivnější zkušenost? A jak by pravěké společnosti ovlivnilo setkání kupříkladu s pterodaktylem? :wink:

Jak jsi sám zmínil, třeba potopa světa prochází spoustou kultur, které neměli možnost setkat se. Dělam sice exaktní vědy, ale pořád si myslim, že existuje cosi mezi nebem a zemí, o čem víme houby a přesto nás to ovlivňuje a ještě míň toho víme o minulosti téhle planety. Což znamená, že se v každé kultuře mohlo vyskytnout cosi, co nasměrovalo danou mytologii nějakou cestoua je možnost, že to cosi se prostě vyskytlo ve všech kulturách, aniž bychom věděli proč nebo jak.

• upraveno 6. ledna 2007

Peter wrote:
    Jak jsi sám zmínil, třeba potopa světa prochází spoustou kultur, které neměli možnost setkat se. Dělam sice exaktní vědy, ale pořád si myslim, že existuje cosi mezi nebem a zemí, o čem víme houby a přesto nás to ovlivňuje a ještě míň toho víme o minulosti téhle planety. Což znamená, že se v každé kultuře mohlo vyskytnout cosi, co nasměrovalo danou mytologii nějakou cestoua je možnost, že to cosi se prostě vyskytlo ve všech kulturách, aniž bychom věděli proč nebo jak.

To jsi vyjádřil moc hezky, i když v podstatě je to variace na ono známé: "Vím, že nic nevím."

Stálo by za to žít 500 let, už jenom ze zvědavosti, jaké objevy a jaká zjištění ještě přijdou. :)
  • upraveno 6. ledna 2007

Léto wrote:
    Peter wrote:

To jsi vyjádřil moc hezky, i když v podstatě je to variace na ono známé: "Vím, že nic nevím."

Stálo by za to žít 500 let, už jenom ze zvědavosti, jaké objevy a jaká zjištění ještě přijdou. :)

500 by mohlo být i málo:)) A nebo moc, záleží na tom ,jestli v tom plundrování Země budeme pokračovat ve stvávajícím tempu... Ale to už je silně OT:))

• upraveno 6. ledna 2007

Peter wrote:
    500 by mohlo být i málo:)) A nebo moc, záleží na tom ,jestli v tom plundrování Země budeme pokračovat ve stvávajícím tempu... Ale to už je silně OT:))

Je třeba to přivést obratnou kličkou zpět do kolejí vymezených tématem: budeme plundrovat zemi a vyhubíme zlovlky, krakeny a draky... vlastně ne, zlovlci vyhynuli už (pravděpodobně) před 10 000 lety. Podle Wikipedie měřili v průměru 2.1 metru a vážili obvykle 63-91 kg. Co všechno se jeden nedozví! :shock:
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.