Matrix
U Matrixu se mi líbil nápad a filosofie, ale ve druhém a třetím dílu mi připadly různé souboje moc přeplácané. V tomhle ohledu byla nejlepší přestřelka v mrakodrapu v jedničce. Ale jinak se nepřidávám k vraždícím hordám těch, kteří pokračování zatracují. To zas ne.
Nj, je to špica. Zrovna dva týdny zpátky jsem si koupil DVDčko. O novátorství akčních scén (i když mnozí tvrdí, že bullet time poprvé použil Michele Gondry) se většinou příliš nepochybuje, ale hodně znalců japonského animé, skandují, že Wachovští vykradli myšlenkové poselství Akiry, Ghost in the shell a dalších klasických děl, zabývajících se umělou inteligencí, problematikou duše apod. Každopádně tak, či tak, jednička je famózní, další dva díly mě vždykcy připadali jako naprosto zbytečná nástavba (a ten třetí konkrétně jako opravdu nepodařená parodie)...
Jo, sry za OT, klidně přesuňte do filmů, nebo kam uznáte za vhodné, kuci moderátorští ;-)
Komentáře
I ze stejných ingrediencí se dá uvařit nová, originální povídka. Stejnětak bychom mohli říci, že Hobit vykradl myšlenkové poselství Beowulfa, protože tam byl drak a ukradený zlatý pohár. Ale vzato kolem a kolem, bylo to trošku o něčem jiném. Přepracované, vylepšené, složené do nevídaných tvarů, dovedené k dokonalosti. V některých věcech Wachovští určitě ze starších děl čerpali, o tom není sporu, ale z nějakého velkého plagiátorství bych je nevinil. :)
Mám ale dojem, že Matrix byl původně koncipován jako trilogie, nebo se pletu? Takže z hlediska filosofie se těžko dá pokračování zavrhnout jako pokus o nádstavbu, je to pořád tentýž příběh, který je třeba posuzovat jako celek... mně se náhodou myšlenka Vyvoleného jako "restarovače systému", který je součástí plánů na zachování běhu věcí, líbila, posouvalo se to trochu do jiné dimenze. :P
Ovšem co se týče soubojů a podobných věcí, ty ve dvojce a trojce přeplácené opravdu byly. Nevím, proč se snažili o takovou bombastičnost, v konečném důsledku jen snížili důvěryhodnost oněch soubojů, a tím i požitek z nich... :roll: