Souboj knižních a seriálových verzí postav

upraveno 19. března 2017 v Seriál Hra o trůny
Hra pro ty, které baví neúnavné debaty o postavách v Písni (a v seriálu). Pokusím se každý den (obden, každý třetí den :)) vyhlásit jednu postavu z Písně, která se už objevila i v seriálu. Každý má právo uvést po jednom (relativním) kladu a (relativním) záporu jak u knižní, tak seriálové verze. Na konci dne se pokusím vyhlásit, která z obou verzí u nás zvítězila.
1235

Komentáře

• kniha:
    klad - je to hodná, empatická holka, která chce něčeho dosáhnout
    zápor - nenechá si poradit a dělá proto začátečnické chyby

seriál:
    klad - má taky hezké kostýmy a líbila se mi scéna nechtěného prvního sexu víc než v knize.
    zápor - připadá mi taková dřevěná. Jeden z horších castingů.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 12. listopadu 2012
    Kniha:
    zápory - Nemá v podstatě páru, co to je vládnout, dláždí cestu do pekel úmysly, o nichž si myslí, že jsou dobré, v reálu jsou dopady jejích rozhodnutí pro podstatnou část těch, kteří jsou pod její mocí, podstatně zhoršující, má patent na rozum, nemá o Západozemí a rebelii prakticky ponětí, ale nikdy nevyužila šance se něco skutečně dozvědět, především od Barristana. Praktický příklad důsledků "zavádění demokracie" do poměrů, do kterých nepatří. S draky si neví rady jako vlastně nikdo. takové Get free or you die while I'm tryin'.
    Vynechal jsem něco? Jo, její kapitoly jsou v porovnání se zbytkem ságy neskutečně nudné a číst si její "Ach můj milý deníčku Daario Nahatýris je tak velký a silný" mi přivozuje rudou mlhu.
    klady - Myslí to upřímně

HBO:
    zápory - kromě výše uvedeného je příšerně afektovaná a uječená, její I will take what is mine with fire and blood tahá za uši
    klady - ???
  • flanker: myslíš "Ty mrtvoly roztroušený po bojišti jsou celý šťastný. Celý šťastný, že šly do věčnejch lovišť pod praporem míru a můžou si vesele tlít ve svobodný zemi"? :D
    @Kolikokoli Ale ta šílená hrozba, která sužovala tento svět je minulostí! :)
  • @Kolikokoli
    Některým lidem se člověk nezavděčí... :-D
  • Já teda souhlasím s flankerem, nic moc dobrého mě na naši milou dračí královnu nenapadá. Ale zkusit to můžu

KNÍŽKA
    klady: měla jsem ráda tu vyjukanou holčičku na začátku.
    zápory: viz flanker, nechce se mi to vypisovat. Čím víc titulů, tím líp.

SERIÁL
    klady: po Catelyn a Ygritte mi přijde jako nejhezčí (pokud se dají hodnotit takové povrchní vlastnosti), hodí se mi její hlas, takovej správně Targaryensky umíněnej, naštěstí nemá tolik prostoru jako v knížce
    zápory: jako v knížce
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Myslím, že ve všech případech vyhraje ta Knižní verze. A psát, že se na tu seriálovou postavu dobře kouká je naprostá blbost.
    Holy dej mi jeho holosrdíčko :)
  • Montezuma3 napsal(a):

Myslím, že ve všech případech vyhraje ta Knižní verze. A psát, že se na tu seriálovou postavu dobře kouká je naprostá blbost.

Není:) je to prostě klad, protože mi do role sedí (stejně jako mi třeba vůbec nesedí theon a také bych to brala jako zápor seriálu). Já už si nepamatuji všechny drobné nuance, abych byla postavy schopna rozlišit, co bylo v seriálu a co v knize, kromě těch velkých změn. Jelikož jsem zároveň s knihama a seriálem psala diplomku a pak se učila na státnice, tak spousta věcí byla vytěsněna jinými informacemi:) Proto pracuji s tím, co je, co si v hlavě pamatuji a co sama vnímám jako klad té které verze. A vizuální stránka je jedna z dobře zapamatovatelných věcí.

K Daenerys nezbývá než říct, ať už si tu minu konečně vezme...

image
  • Výstižné :D
  • Takže vítězkou je knižní Dany, už proto, že některým ta seriálová připadá ještě víc iritující :D
  • Eddard Stark
  • Kniha:
    klady - Uvážlivý, rodinný typ, zodpovědný
    zápory - neřekl Jonovi jeho původ a klidně si vzal tajemství do hrobu :-)

seriál:
    klady - Sean Bean. Udělali z něj hezkého omrzlocha unaveného životem. :-)
    zápory - nasliboval Jonovi, že mu řekne o matce, až se vrátí, a jak to chtěl udělat, když bude Jon na zdi? Ptáka mu může poslat kdykoliv.
  • BenNevis napsal(a):

Kniha:
    klady - Uvážlivý, rodinný typ, zodpovědný
    zápory - neřekl Jonovi jeho původ a klidně si vzal tajemství do hrobu :-)

seriál:
    klady - Sean Bean. Udělali z něj hezkého omrzlocha unaveného životem. :-)
    zápory - nasliboval Jonovi, že mu řekne o matce, až se vrátí, a jak to chtěl udělat, když bude Jon na zdi? Ptáka mu může poslat kdykoliv.

No, řekl bych, že nepředpokládal, že v Přístavišti přijde o hlavu a taky čekal, že se vrátí na Zimohrad, odtamtud by mohl buď Eddard na Zeď a nebo Jon na Zimohrad (stejně jako jeho strýček Benjen na začátku)
  • zápor (asi obě verze): Přijde mi, že se všude píše, že by pro svou rodinu obětoval všechno, ale jeho odchod do KL byl teda jenom jako úlet? Jeho čest je pro něj všechno a taky na to sakra doplatil.
    Jinak mám Neda docela ráda, ale uvědomila jsem si to až po jeho smrti : (

• Kniha:
    klady - miluje svou rodinu, čestný, má dobré srdce, chtěl ušetřit Dany
    zápory - je moc hloupej (moc věřil tomu, že stejně čestní a pravdomluvní jsou i všichni ostatní... a to ho stálo krk)

seriál:
    klady - Sean Bean (+ to, co píšu nahoře)
    zápory - to samé, co nahoře.

Řekla bych, že u mě je to vyrovnané.
  • upraveno 13. listopadu 2012
    Takže teď já :) Neda mám ráda, ale nemůžu říct, že by patřil k mým největším oblíbencům. U kladů bych se opakovala, jako zápor vidím to, že se staral dřív o principy a politiku než o to, jak rychle dostat dcery pryč z Králova přístaviště. Co se týče seriálového Neda, tak jsem spíš čekala, že si před okolím bude nasazovat chladnou masku a tu přátelskou si nechá jenom pro rodinu.

Kolikoli: Neřekla bych hloupej, spíš špatný soudce charakterů (ale to je třeba i Tyrion, ačkoliv si o sobě myslí opak). Nepočítá s tím, že s tím, s čím by on měl problém, někdo jiný vůbec problém mít nebude. Malíček to ostatně vystihnul. "Ty tu svoji čest nosíš jako zbroj, Starku. Myslíš si, že tě ochrání, jenomže ona tě místo toho stahuje k zemi a znesnadňuje ti veškerý pohyb."
  • Takže přimhouřím oko a u Neda to bude plichta.
  • upraveno 14. listopadu 2012
    Jaime Lannister
  • Kniha:
    klady - je s ním sranda, hlavně škádlení Brienne je zábavné.
    zápory - špatný posuzovatel charakterů. Aby něco pochopil, třeba že jeho milenka je mrcha, musí dostat palicí po hlavně, aby se mu rozsvítilo.

Seriál:
    klady - nenapadá mě žádný extra, kromě toho, že dobře vypadá. :-)
    zápory - je to sprostší vrah než v knize, kde zkusil zabít "pouze" Brana. Tváří se, že zabíjení je strašně cool.
    Knižní verze:
    klady - je to strašně zajímavá postava, nedá se odbýt jedním slovem a je úžasně rozporuplný. A líbí se mi i jeho postupný vývoj.
    zápory - pokus o vraždu dítěte je na mě už trochu moc...

Seriálová verze:
    klad - herec, dokonale se na Jaimeho hodí
    zápor - snaha scénáristů přidat něco vlastního navíc (např. když v zajetí zabil svého bratrance - to fakt přidávat nemuseli...)
  • Knižní verze:
    + - rodinný typ, dobrej humor, pěknej, věrnej svý sestře, dobře to umí s mečem
    - - nechal se porazit od Brienne - položenský, vyhazuje malý děti z oken a celkově je dost bezcitnej a arogantní hajzl

Seriálová verze:
    + - mrzelo ho, že Nedovi propíchli jeho muži nohu kopím:-)
    - o hodně větší svině než v knize, má občas debilní a zbytečný kecy (viz rozhovor s Jonem), nosí esesáckej kabát a má hnusnej křivej nos
    Ja miluju hnusne krive nosy :)
  • On má křivý nos? Toho jsem si vůbec nevšimla, kam jsem jen dala oči :-)
    Jen doufám, že seriálová verze se rychle vrátí k té knižní, protože to je dost hrůza.
    Hildegarda napsal(a):

Hmem, co děláš v sobotu večer? =D
  • Esesáckej kabát je super! :-D Jinak mě celkem nic moc nenapadá.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Hildegarda napsal(a):

Též a ještě k tomu se mi strašně líbí ten esesáckej kabát a chci ho...:)
  • Knižní verze:
    klady - výborně napsaná postava. není to žádný svatoušek, ale taky to není vraždící mašina bez srdce. člověk vlastně neví, co si o něm myslet. a vedle Theona IMHO prošel největším vývojem (k lepšímu)
    zápory - hm... občas se chová moc zbrkle a nechává se ovládat svou sestrou

Seriálová verze:
    klad - samozřejmě casting... jeden z nejlepších
    zápor - asi to, jak zabil svého bratrance. to mě hodně naštvalo
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.