Monstrum aneb Vědmáka připodobnění. (Zaklínač, knihy, hra, seriál)

upraveno 23. ledna 2013 v Rozličný pokec
Pravdou jest, že nenalezneš ničehož odpudivějšího nad ona monstra, vědmáky zvaná, kterážto stojí proti vší přirozenosti, neb jsou zplozenci ohavného bosoráctví a démonů vzývání. Jsouť lotry beze cti, svědomí a zábran, pravými stvůrami pekel, pouze krveprolévání schopnými.

Monstrum aneb Vědmáka připodobnění, Autor neznámý.

Tak kdo kdy slyšel o téhle fantasy ? Pro mě je jednou z nejlepších fantasy na trhu, dokonce bych (tady možná rouhačsky) tvrdil že je lepší než Píseň, ne ve všech ohledech ale alespoň vypíchnu ten že je mi jako slovanovy a středoevropanovy blízká prostředím. V knihách jsou nesčetné narážky jak na minulost, tak na současnost. Jsou tam skryté zamyšlení o životě, lidech a vztazích. Člověk to ovšem nepochopí z prvního čtení, kde se nechá unášet světem ale po pár přečteních si spojí dvě a dvě dohromady. Ve svém osobním žebříčku ji řadím hodně vysoko, mezi tři nejlepší - LOTR, ASOIAF, Zaklínač. (ne nutně v tomto pořadí)

První díl hry se odehrává tři roky po událostech posledního dílu ságy, Geralt ztratil paměť neví moc o svém předchozím životě a snaží se zjistit co se děje a překonat ztrátu paměti, Příběh je rozdělen do pěti dějství, které se každé odehrává v nové oblasti a s novou sadou úkolů. Prostřednictvím hráčových voleb a akcí Geralt mění vztahy a směřování politických intrik v království Temerii.
Ve druhém díle se poté, co Geralt pomohl zastavit rebelii vyvolanou Řádem Planoucí Růže a zachránil Foltestovi život, se stal jednou z ústředních postav politických nepokojů v království Temerie. Geralt pokračuje s ochranou krále při jeho snaze přivést mír do své země. Jediným zbývajícím úkolem je zpacifikovat povstalecký hrad baronky La Valette, která ohlásila separaci od království. Uplynuly měsíce od pokusu o zavraždění krále, když jeho armáda dorazila k branám pevnosti baronky La Valette, aby se zde připravili na závěrečnou bitvu. Geralt, zaměstnaný událostmi okolo Foltesta, nemohl mezitím pokračovat ve svém osobním úkolu - objevit původ a identitu záhadného zaklínačům podobného vraha, který usiloval o králův život. Rozluštění tohoto tajemství by zodpovědělo mnoho otázek včetně jeho stále nejasné minulosti.

Hra je hodnocena velmi kladně a co se týká mě tak je jedna z her u které mi není líto dát peníze na originál, polští tvůrci si to určitě zaslouží.

Seriál jsem viděl zběžně ale polští filmaři zbrakovali co mohli, míchali to jak Němci eintopf a nevyšlo z toho moc dobrého. Je tam smíchán děj povídek do podivného guláše, který se od knih dost liší. Nedoporučuji.
2»

Komentáře

• upraveno 1. února 2013
    aha tak dík a uvidím no nějak to dám dohromady
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    Jinak, mně to nejvíc rozsekalo - myslím že i slza ukápla - u dvou povídek z Meč osudu.
    Jedna byla Trochu se obětovat, ta druhá Něco víc
    Nádherně a epicky dojemné....
  • U zaklínače je lepší sága než povídky. A nejlepší ze ságy ( a v podstatě celýho Sapkowského ) jsou dialogy. Nejlépe někde v krčmě když Geralt vede s trpaslíky filozofické debaty ( např. pokrok je jako stádo sviní a ze stáda svini jsou dobrý věci jitrnice, ovar tlačenky, ale to člověk pak nesmí ohrnovat nos, že to je všechno posraný). Husitská trilogie je taky dost dobrá, jediný co se mu dost nepovedlo je Zmije
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Prý Sapkowski chystá něco ze světa Zaklínače, ale s jinými postavami.
  • Geraltův syn? :-)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @heavy_head Syn? a co takhle ztracený bratr - dvojče kterého nalezl seriál Pošta pro Tebe?
  • Takže ja som práve dočítal Poslední přáni. Iste so zaklinačom som priŠiel už aj predtým do kontaktu no toto pre mňa bolo niuečo nové.. a musím uznať že sa mi to páčilo... celkovo veľmi príjemná kniha a dobre napísaná. Začínam sa aj obzerať po Ďalšom dieli no je momentálne u n ás vypredaný tak hľadám na nete
  • Sapkowski souhlasil s dějem her. Ohlásil že něco píše, chystá se asi třetí díl hry. Takže čekám povídku okolo toho. Tam je hromada námětů.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Szapkowski, to se mu musí nechat, nedělá v rámci PR nadšeného z každého produktu podle jeho tvorby. Viz tady:

Co se týče herních Zaklínačů, Sapkowski se snaží jasně vyjádřit, že je nepovažuje za alternativní verze ani pokračování své vlastní práce. Jde dle něj o volnou adaptaci jiných autorů, kteří využívají společné prvky. „Adaptace, ačkoliv se mohou vztahovat k příběhům v knihách, nemohou nikdy aspirovat na to, aby převzaly roli pokračování. Nikdy nemohou přidat prolog, prequel nebo epilogy a sequely“. Jednoduše, Sapkowski považuje původního Zaklínače za jediného, kterého vytvořil on a k němuž jen on sám může napsat pokračování. Což neznamená, že zavrhuje hru. Ale zároveň...

„Vizuální efekty byly ohromující. Hráči byli nadšení – někteří hru možná dokonce považovali za lepší a stravitelnější, než knihu, protože v knize jsou ta písmenka tak malá... Někteří ani nikdy nesáhnou po původní knize a pro ně bude hra prostě stačit. Ale kniha je originál, výsledek unikátního autorského talentu. Přenést knihu do virtuálního světa? Vtipné. Je to nemožné“.

Jednoduše, Sapkowski miluje knihy a rozhodně nemiluje mixování žánrů. A tuplem by se mu nelíbilo, když by někdo příběhy z jeho knih a z her považoval za díla na sebe navazující. Což je u autorů častý a opodstatněný přístup. Sapkowski má, na rozdíl od jiných autorů, hodně zdravý přístup k celému tématu a byl tedy ochoten své postavy svěřit do herních dat. Ale zároveň si nehraje na klasického západního autora, který vesele dělá „všichni jsme šťastní“ a „konečně jsem našel plnohodnotné pokračovatele“ v rámci PR.

„Uvědomuji si, že v současné době jsme si navykli na podivné sdružování médií a jejich mixovaní – což považuji za hrozné. Pro mě, jako spisovatele, je myšlenka psaní dodatečného obsahu a vytváření přívěšků ke hře naprostým vrcholem idiocie“. Prostě a jednoduše, nezkoušejte říct Sapkowskimu, že by mohl napsat další román navazující na hru. Asi byste dostali palcátem po lebce.
  • zaklínač patrí k Piesni a Prsteňu k veľkej trojici fantasy. tí čo nečítali, čaká ich kopa zaujímavého čítania.
  • Tak ja mám na poviedkové knihy iný názor ako väčšina, páčili sa mi tak isto (ak nie aj viac) ako sága (pravda, poviedky typu lov na čerta boli slabšie) a myslím si, že je nutné prečítať ich ( veď preto aj český vydavatelia tak domotali to číslovanie). V ságe sa predsa často odvoláva udalosti z poviedok, hlavne teda na to, ked si geralt vypýtal od Pavetty jej nenarodené dieťa, čiže Ciri

Čo sa týka hier, veľmi sa mi páčili (teda okrem šialenych HW narokov :P). Na každom rohu ste natrafili na niekoho, koho poznáte z kníh, zároveň však autori prejavili veľkú dávku inovatívnosti a fantázie pri vytváraní herného sveta a príbehu. Čo sa týka spojenia medzi hrami a knihami, mám približne taký názor ako autor :)
  • Co říkáte hráči na to že ve třetím díle má Geralt bradku. Osobně bradku nosím, ovšem u někoho jako je Geralt z Rivie mi přijde zbytečná.
  • uvidíme no třeba pujde ve hře oholit :)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    No, mně to nějak zásadně sandál nerozhazuje - prostě si Geralt zrovna usmyslel, že mu bude víc slušet bradka.
  • Uvítala bych, kdyby šel Geralt víc přizpůsobit hráči. Kdo chce fousy, ať si je tam dá, kdo dává přednost čelence před culíkem, nastaví si čelenku, kdo má problém s tím, že je Geralt běloch, udělá si černocha atd. :-)
  • @BenNevis černoch? ehm... to už by nebyl Geralt
  • @Gardien souhlasím, ale už jsem někde viděla i komentář, že seriál XY je rasistický, protože běloch se tam rozešel s míšenkou kvůli bělošce. :wall:

Geralt pro multikulti:
    image
  • @BenNevis aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
  • "Taková je čistá pravda a históryja světa, kterému vládne ten , kdo šikovněji rozbije druhému lebku a rychleji zbúchne robu."
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.