Monstrum aneb Vědmáka připodobnění. (Zaklínač, knihy, hra, seriál)

upraveno 23. ledna 2013 v Rozličný pokec
Pravdou jest, že nenalezneš ničehož odpudivějšího nad ona monstra, vědmáky zvaná, kterážto stojí proti vší přirozenosti, neb jsou zplozenci ohavného bosoráctví a démonů vzývání. Jsouť lotry beze cti, svědomí a zábran, pravými stvůrami pekel, pouze krveprolévání schopnými.

Monstrum aneb Vědmáka připodobnění, Autor neznámý.

Tak kdo kdy slyšel o téhle fantasy ? Pro mě je jednou z nejlepších fantasy na trhu, dokonce bych (tady možná rouhačsky) tvrdil že je lepší než Píseň, ne ve všech ohledech ale alespoň vypíchnu ten že je mi jako slovanovy a středoevropanovy blízká prostředím. V knihách jsou nesčetné narážky jak na minulost, tak na současnost. Jsou tam skryté zamyšlení o životě, lidech a vztazích. Člověk to ovšem nepochopí z prvního čtení, kde se nechá unášet světem ale po pár přečteních si spojí dvě a dvě dohromady. Ve svém osobním žebříčku ji řadím hodně vysoko, mezi tři nejlepší - LOTR, ASOIAF, Zaklínač. (ne nutně v tomto pořadí)

První díl hry se odehrává tři roky po událostech posledního dílu ságy, Geralt ztratil paměť neví moc o svém předchozím životě a snaží se zjistit co se děje a překonat ztrátu paměti, Příběh je rozdělen do pěti dějství, které se každé odehrává v nové oblasti a s novou sadou úkolů. Prostřednictvím hráčových voleb a akcí Geralt mění vztahy a směřování politických intrik v království Temerii.
Ve druhém díle se poté, co Geralt pomohl zastavit rebelii vyvolanou Řádem Planoucí Růže a zachránil Foltestovi život, se stal jednou z ústředních postav politických nepokojů v království Temerie. Geralt pokračuje s ochranou krále při jeho snaze přivést mír do své země. Jediným zbývajícím úkolem je zpacifikovat povstalecký hrad baronky La Valette, která ohlásila separaci od království. Uplynuly měsíce od pokusu o zavraždění krále, když jeho armáda dorazila k branám pevnosti baronky La Valette, aby se zde připravili na závěrečnou bitvu. Geralt, zaměstnaný událostmi okolo Foltesta, nemohl mezitím pokračovat ve svém osobním úkolu - objevit původ a identitu záhadného zaklínačům podobného vraha, který usiloval o králův život. Rozluštění tohoto tajemství by zodpovědělo mnoho otázek včetně jeho stále nejasné minulosti.

Hra je hodnocena velmi kladně a co se týká mě tak je jedna z her u které mi není líto dát peníze na originál, polští tvůrci si to určitě zaslouží.

Seriál jsem viděl zběžně ale polští filmaři zbrakovali co mohli, míchali to jak Němci eintopf a nevyšlo z toho moc dobrého. Je tam smíchán děj povídek do podivného guláše, který se od knih dost liší. Nedoporučuji.
«1

Komentáře

• Třetí díl hry by se mohl objevit ale ještě není nic napevno oznámeno, osobně věřím že se Geralt vrátí v lepší formě než dřív a vzhledem k událostem míří na jih, takže možná uvidíme scény známé z knihy jako Brokilon, frontové linie v Dol Angra, knížectví Touissant, možná se podíváme do Nilfgaardu. Doufám že se nám ukážou postavy z knihy jako arcišpeh Djikstra nebo Emhyr var Emreis a ti co šli po Geraltovy a Yennefer dojdou odplaty po zaklínačsku :)
  • Ve třetím dílu očekávám válku severních královstvích a Nilfgaardu. Sapkowského popis bitvy u Brenny mi přišel velmi dobrý, tak uvidíme, zda ho tvůrci hry úspěšně napodobí.

• Můžete mi říct jak jdou ty knihy po sobě ? První je krev elfů ?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 31. ledna 2013
    @DanielSvatoš Pokud jde o romány tak ano: Krev elfů, Čas opovržení, Křest ohněm, Věž vlaštovky a Paní jezera.
  • upraveno 31. ledna 2013
    a co ty první dvě v kompletu po 7? to je jak?
    http://www.fantasyobchod.cz/zaklinac-komplet-7-knih-brozovane-p-8550.html

Aha už nic :D
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 31. ledna 2013
    Ty "první dvě" jsou povádkové knihy. Je v nich třeba setkání Geralta s Yennefer, takže je asi dobré (ale ne nutné) je číst před ságou.
  • Určite to nečítaj pred Ságou, alebo aspon vynechaj poslednú poviedku pretože tá sa odohráva po udalostiach z 5 románov.
  • já ještě ani číst nezačal.
    JoeGyry napsal(a):

Určite to nečítaj pred Ságou, alebo aspon vynechaj poslednú poviedku pretože tá sa odohráva po udalostiach z 5 románov.

Aj, tak to si nepamatuju - četla jsem nejdřív ságu a až teď při té nové edici nejprve povídky a pak ságu.
    Mě to setkání Yennefer s Geraltem v povídkách celkem vysvětlilo jejich chování na začátku románů, takže to je dobré přečíst asi dřív. Ale jestli tam je fakt něco až z doby po, tak to asi raději nečíst.
  • Tak priateľka čítala najprv tie poviedky a povedala že ju to veľmi nebavilo, nejak sa nenaviazala na Geralta, potom si prečítala ságu vrátila sa k poviedkam a bola nadšená. Je pravda že niektoré udalosti ktoré sú v románoch len spomenuté (chytanie zlatého draka napr.) sú v poviedkach vysvetlené. Ale mňa bavilo to tajomné a mystické okolo Geralta to že už nejakú minulosť mal aj keď neviem akú.
    K tej poslednej poviedke (nečítať ak ste nečítali zaklínača):
    je tam svadba Geralta a Yennefer
    Mně se zase zpětně na Zaklínači líbí jen ty nejstarší povídky. :)
    Jenže flanker je děsnej rejpal, takže rozhodně se jím nenech odradit a Zaklínače si přečti :)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    Geralt je v záplavě tupých sebevražedných postav příjemnou změnou. Konečně někdo kdo má trošku pud sebezáchovy. Uznávám že je to možná trošku svině. Ale rozhodně to není ten tuctový hrdina co jde v "vyšším zájmu" přes mrtvoly.
  • Everett_Young napsal(a):

Geralt je v záplavě tupých sebevražedných postav příjemnou změnou. Konečně někdo kdo má trošku pud sebezáchovy. Uznávám že je to možná trošku svině. Ale rozhodně to není ten tuctový hrdina co jde v "vyšším zájmu" přes mrtvoly.

A last, but not least, tě zachránil před žravuchou :-P
    Everett_Young napsal(a):

Uznávám že je to možná trošku svině.

Proč svině?
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Krisa Ok, ne svině jako třeba Malíček, ale prostě....víc zaměřený na sebe.
    Krisa napsal(a):

Jenže flanker je děsnej rejpal, takže rozhodně se jím nenech odradit a Zaklínače si přečti :)

Flanker se jenom při čtení nerad dílem nudí a dílem chytá za hlavu =D
    flanker.27 napsal(a):

Flanker se jenom při čtení nerad dílem nudí a dílem chytá za hlavu =D

Vždyť říkám, rejpal :)
    @Krisa To je Brumla, to si neplést soudruzi =D
    @flanker.27 Cože? Já žiju celou dobu v omylu?
    @Krisa Ano, dárky nenosí Ježíšek :)
    @flanker.27 Tohle náhodou vím - když mi to maminka chtěla prozradit, tak jsem jí prý odpověděla "jestli mi chceš říct to o tom Ježíškovi, tak to já už dávno vím" :D
    @Krisa Tak si říkám, co jiného jsi asi ještě věděla dříve ;-)
    @flanker.27 Že ten kapr na Vánoce z vany neodplaval...
  • Ale že vraj posledná poviedka z druhej knihy je len niečo ako taký epilóg, ktorý tam nezapadá.
    Veď sa tam po prvýkrát stretnú Ciri a Galahad, ktorí sa stretli už v Pani jazera
  • Já jsem taky rejpal, takže souhlasím s flankerem. :-)
    Povídky jsou vtipné, ironické, hravé... ten hlavní příběh je už takový překombinovaný, jak tam Ciri pořád někam cestuje.
    K tej poslednej poviedke (nečítať ak ste nečítali zaklínača):
    je tam svadba Geralta a Yennefer
    Ta poslední povídka je stejně alternativní realita vzhledem ke konci ságy. Takže číst předem se to může, akorát spousta postav nebude nic říkat.
  • upraveno 1. února 2013
    flanker.27 napsal(a):

@DanielSvatoš Pokud jde o romány tak ano: Krev elfů, Čas opovržení, Křest ohněm, Věž vlaštovky a Paní jezera.

díky a ztrcím se v tom, co bych si měl přečíst jěště před první knihou ?
  • Knihy sú označené od 1 do 7, ale 1 a 1 sú poviedkové knihy. Ako človek, čo je v polovici poslednej knihy ti môžem povedať, že je lepšie prečítať najprv tie, lebo sa dozvieš fakt dôležité veci a podrobnosti.
  • Navyše, je to super čítanie, také dobré na oddych, než začneš čítať tých 5 ďalších(ale daj si pozor, ja mám v prvej knihe 20 strán vytlačených dvakrát a 20 ďalších chýba, niekedy okolo 200 strany, a zrovna v najdôležitejšom príbehu) :/
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.