Co jiného číst?

upraveno 3. ledna 2011 v Literatura
Mých posledních snad 20 knih bylo všechno možné (Martinovy povíky, Irving, G.G.Marquéz, Vonnegut Jr.) jen ne kniha z fantasy ságy. Chápu, že nic tak dobrého jako icefire na trhu není, ale něco co by stálo alespoň za přečtení. Doporučte něco

PS: Nepište Feista ani Sapkowskiho. Něco nového (rok vydání 2006,07), co třeba zatím nevyšlo celé, ale autor to již ukončil.
1568101193

Komentáře

• upraveno 26. dubna 2008
    Také se omlouvám za zamořování diskuse smrdutými zlovlčími výpary a podpásové údery do růžového měkkého podbříšku. Příště nechám podbříšek na pokoji, slibuji.
    U Húrinových dětí jsem měl ten dojem, že snad není přidaného vůbec nic. Asi se pletu, ale ty změny a přídavky oproti verzi v Nedokončených příbězích jsou spíše minimální. Bral jsem to tak, že je to verze určená pro "prostý lid", který na silmarillionovské složitosti nemá moc hlavu. :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 26. dubna 2008
    Jinak co je PRÝ opravdu jen ubohé vezení se na vlně: John Gregory Betancourt:
    První stín Amberu (The Dawn of Amber),
    Amber a Chaos (Chaos and Amber),
    Kouzlo Amberu (To Rule in Amber).
    Kamarád po tom jednou sáhnul, protože vydání v češtině vypadá úplně stejně jako knihy ze světa Amberu od Zelaznyho, dokonce obálky jsou vyvedený úplně stejně i se Zelaznyho jménem, jen s opravdu malým dodatkem se jménem autora. PRÝ jen opravdu velice průměrné (na druhou stranu velice průměrná je už i Merlinova série).
    Jinak jev potomků pokračujících v díle otce je více, viz třeba u Duny (pikantní, protože Duně se říká sf obdoba LOTRa), viz Brian Herbert (na druhou stranu jsem slyšel názor, že jeho knihy jsou lepší, než pozdější díly od Franka Herberta).
  • upraveno 26. dubna 2008
    Souhlas s Prvním stínem Amberu. Já se taky nachytal a koupil to.. a taky se docela zklamal. Nemělo to ten šmrnc, nic nového, nic zajímavého. Že to nenapsal Zelazny opravdu není poznat snad ani na druhý pohled, z obálky. Musíte vědět co hledáte.. a to už je fakt sprostý.
    Jinak ale nesouhlasím, že Zelaznyho druhá série z Amberu o Merlinovi je jen "velice průměrná"! Už je to dlouho, co jsem to čet, ale pamatuju se, že se mi líbila víc jak první knihy o Corwinovi. Ty jsem četl jen dvakrát, Merlina nejméně 3x ;)
    PS: Pánové F+L, gratuluji ke smíření! To se hned tak nevidí, že by oba zainteresovaní dokázali zařadit zpátečku a nabídnout omluvu.. Super.

Že by na té IF opravdu něco bylo, když má takové čtenáře? :)
    upraveno 26. dubna 2008
    Rytíř: Řekni mi co čteš, já ti řeknu, kdo jsi. Nebo jako v tomto případě, řekni mi, jestli čteš IF a já ti řeknu, kdo jsi. :))
  • upraveno 27. dubna 2008
    A odešli spolu ruku v ruce k zapadajícímu slunci... :-)
    Mně se Betancourt ani Předehra k Duně taky nelíbily. Obé mám doma. Chybami se člověk učí. Chybí tomu ta šťáva. Prostě jak se toho chytne někdo jiný, už to není ono. Stejně tak Vasiljevova Denní hlídka.
    To už mě spíš baví víc ty parodie, jako jsou Tajné deníky Společenstva apod.
    Tak to jsi první, koho znám, kterému se mu víc líbil Merlin než Corwin, Rytíři. Jsi tak trochu rarita. ;-)
    upraveno 27. dubna 2008
    Nemyslíš Temnou hlídku? Na Denní hlídce Vasiljev jen spolupracoval (patrně na příběhu Zrcadla).
    No dyť řikám, Temná hlídka. ;-) Nechcete ji někdo? Dal bych mu ji s vlastnoručním věnováním. :-)
    Ne díky, sama jsem ji střelila do antíku :-)
  • upraveno 28. dubna 2008
    Dále podaruji jednou zmoklý (ale stále použitelný) rodokapsový výtisk Kena Wooda a Meče krále D´Sala, s vlastnoručními (nyní trochu rozpitými) poznámkami a postřehy během četby. On to všechno začal. Bez něj by nebyl Kulhánek, bez něj by nebyl Žamboch, bez něj by možná nebyla ani Píseň ledu a ohně. ;-) Dnes jsem ho viděl vycházející v novém paperbackovém vydání a do očí mi vyhrkly slzy. Gigantická polirunová čepel opsala ničivou smrtící hyperbolu, na čarodějnici Xyllu se sesypaly roztříštěné obsidiánové desky Chrámu Smrti a všude zavládla Věčná Rovnováha! Ej.
  • upraveno 11. května 2008
    žambor je žabař. kulhánkovi - majstrovi braku - nesiaha ani po prázdny zásobník v glocku
  • upraveno 11. května 2008
    Hmm, tak tohle je výzva! :)

Kulhánka jsem taky kdysi považoval za našeho Nej co se akce týká. Ale pak vyšla Líheň a já zjistil, že když Žamboch chce, dokáže to Kulhánkovi natřít dokonce i na jeho hřišti :))

Kulhánkovo Stroncium jsem držel v ruce v obchodě 2x, nakonec jsem ho nekoupil, jen si ho pučil. A dobře jsem udělal - podle mě se prostě vyšťavil na Nočním klubu a teď už moc nemá, o čem by psal.. :( je to škoda. Ale Stroncium byla fakt slabota. Zvlášť vzhledem k tomu, po jaké odmlce vyšlo - čekal jsem víc.
    heavy_head píše:
    Tak to jsi první, koho znám, kterému se mu víc líbil Merlin než Corwin, Rytíři. Jsi tak trochu rarita. ;-)
    Hezky řečeno :) Samotnému mi není jasné, proč mám pocit, že tě na jazyku svrběl malinko jiný výraz? :)) Namísto rarity malinko exotiky.. ;)

Je fakt, že s kámošem jsme se tehdy kdysi dávno docela dohadovali, co je lepší - obávám se, že jemu se taky víc líbil Corwin.. :)
    upraveno 12. května 2008
    Dlouho nic o hororu. Co takhle nejlepší hororová povídka? Podle mě: W. F. Nolan: Malý svět Louise Stillmana.
  • MIlMIl
    upraveno 13. května 2008
    Nejlepší hororová? Co takhle Martinovy Portréty dětí.
  • upraveno 29. května 2008
    Môj pohľad na tému (ne)LOTR. Posledný pán prsteňov. Mne sa zámer páčil, parazitvoanie obálky bolo zjavné, obah knihy považujem za slabý. Inu autor mi neprišiel dosť dobrý, aby si utrhnutý kus mäsa naozaj prechrúmal a urobil z neho lahôdku.
    A niekde som tu videl spomenutého Rozsievača Vetrov. Včera som dočítal a som trochu v rozpakoch. Opäť dobrá téma, dobrá znalosť mytológie, ale veľmi obyčajné, priemerné písanie. Trochu nuda.
    upraveno 29. května 2008
    Já si po zdejší diskusi Posledního pána prstenů přečetl znovu, a musím říct - chvíle napětí - četl jsem to s chutí. Líbilo se mi to ještě víc než prvně. Tangorn, Haladdin, Cerleg a Kumaj, přirostli mi k srdci víc než Frodo, Sam, Smíšek a Pipin. Taky jsem znovu shlédl LOTRovskou filmovou trilogii (číst to už asi nebudu, možná dětem), která se mi sice pořád líbí, ale tu a tam - zkrátka mi tam chybí zajímavý lidi. Asi jsem taky indoktrinovanej ASOIAF. Ale neporovnávám PP a PPP, každý je něco jinýho a každý má svoje. Jak se v PPP říká několikrát: "To je horší než zločin. Je to chyba."
  • MIlMIl
    upraveno 2. června 2008
    Nevíte někdo jestli někde na internetu není shrnutí jednotlivých dílů Eriksonových Malazských knih padlých?
  • upraveno 4. června 2008
    Na českých asi těžko. Ze zahraničních znám Malazan Empire a to by mohlo být přesně to, co hledáš.
    Summářit Eriksona? To je podobný úkol, jako snažit se vystihnout dadaistickou báseň jedním slovem. :-)
    sarven píše:
    A niekde som tu videl spomenutého Rozsievača Vetrov. Včera som dočítal a som trochu v rozpakoch. Opäť dobrá téma, dobrá znalosť mytológie, ale veľmi obyčajné, priemerné písanie. Trochu nuda.
    Není snadné zaujmout někoho, kdo zívá i při úžasně epickém, symboly a narážkami na děj budoucí i minulý nabitém, dechberoucím sestupu Alayne z Orlího hnízda... :-)
  • upraveno 7. června 2008
    A četl někdo Robin Hobb a jejího Farseera nebo Snědého muže?
    Farseera ano, Snědého muže jen první dvě knihy, protože další přestala knihovna odebírat. :(
    Farseera jsem taky myslím četl (a líbil se mi), ale jen dva díly, další už přestal Rytíř kupovat. :-)
    áno, áno tak jest :-)
  • upraveno 8. června 2008
    No ono s rychlostí s jakou to "zlatokopo Návrat" vydává se není čemu divit že. Ale mě se to líbí hodně. Už jsem několikrát uvažoval, že to pořídím v originále.
  • upraveno 24. června 2008
    Poslušně hlásím, že dočteno...v závěru jsem si úplně užíval Jamieho, to jak získal Řekotočí, Sam mě dosti překvapil a natěšil. Vlastně mě natěšili všichni! A jsem zvědavý na lorda Sněha a Tyriona. Carsei bude taky hodně zajímavá - kdo jinému jámu kopá....:-D
  • upraveno 23. října 2008
    Navnaděn recenzí v sobotních novinách, zakoupil jsem "Konec pana Y" od Scarlett Thomasové, který má být důkazem toho, že i "postmoderní romány plné intelektuálních dialogů mohou být strhující." :-) Máte rádi postmoderní romány? (Slyším váš výhružný řev až sem:-) Hlavně mě zaujalo, že hlavní roli (nebo jednu z hlavních) hraje kniha. Kniha vedoucí k lektvaru na telepatii do myslí lidí a zvířat.(A navíc hlavní hrdinka je zrzka, no nekupte to...:-) Knihy, ve kterých nějaká kniha hraje důležitou roli, to je moje. Ať už je to třeba Jméno růže, nebo Dumasův klub (zfilmováno pod názvem Devátá brána, možná vám to něco říká), který pořád marně sháním (dám všechno, co mám!).
    Když už jsem byl v nakupovací euforii, sáhl jsem ještě po Un Lun Dunovi Chiny Miévilla, v naději, že neLondýn by mohl být něco podobného jako Gaimanovo Nikdykde. A Alenku mám taky rád (i když jsem ji nikdy nedočetl celou:-) A taky po Písni meče Bernarda Cornwella (už vyšel, konečně!), již čtvrté pokračování osudů Uhtredových a jeho Hadího dechu! Historické romány, to je koneckonců taky moje.
  • upraveno 23. října 2008
    deváta brána vyšla ako lacne DVD resp. ako príloha k časopisu Playboy. Aspoň k slovenskej mutácii určite. možno ti to pomôže zohnať. rád by som si to asi prečítal, lebo námet mi prišiel super, film už tak nie. inu polanski už zostarol....
  • upraveno 27. října 2008
    http://www.daemon.cz/pripravujeme/detail/1584/george-r-r-martin-ledovy-drak
    Jaká je pravděpodobnost, že si tuto knížku pro děti, kterou jsem nota bene už četla jako součást povídkové knížky, kterou mám doma, nekoupím? Malá! :-) To si nemůžu nechat ujít.
  • upraveno 24. listopadu 2008
    Jo Ledovej drak ma hodne dobrou grafickou upravu... Nevim, zda je to vekem, nebo nedostatkem casu, ale me fantasy bavi cim dal mene a ctu uplne neco jineho. Paradoxne me ale Pisen bavi naopak cim dal vic, ted prave docitam sagu poctvrte a paralelne poprve i anglicky, coz jsem mel udelat mnohem driv, protoze me - pri vsi ucte - preklad ctvrteho dilu hodne zlobi (nemyslim preklady jmen, ale vubec tu odflaknutost). Ted jsem se dostel k nekolika povidkam, ktere jsem jeste od Martina necetl, ale vsehovsudy se mi moc nelibi - mimo sagu jsem byl bezezbytku uchvacen pouze Soumrakem na Wolronu. Abych se konecne dostal k tematu :) - prectete si neco od Milose Urbana (doporucuju hlavne Hastrmana a Stin katedraly), neni to sice na prvni pohled fantasy, ale na ten druhy sakraze je :)
  • upraveno 24. listopadu 2008
    malažská kniha padlých od stevena eriksona, u nás tuším první díl pod názvem měsíční zahrady. z hlediska RPG skvělé čtení (svět promakávaný dvěma akademiky dýl než 25 let jako RP setting do kterého přispěly stovky jejich studentů a kolegů...)

edit: další zajímavosti - svět byl pro GURPS, autoři jsou archeologové, historici, antropologové a další šílenci... prej je to hodně vidět.

společně s martinem prý nejlepší autor moderní komplexní temné fantasy (edit: do první trojky mimochodem patří i cookova Black Company, kdyby byl zájem).

http://en.wikipedia.org/wiki/Steven_Erikson

http://en.wikipedia.org/wiki/Malazan_Book_of_the_Fallen
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.